Skocz do zawartości
FanUrsusa

Kilka problemów z reno 75.14 RS

Polecane posty

izydor6280    464

zamkow jeszcze nie rozbieralem, pewnie jakis prosty mechanizm

nie mozesz wcisnac z zewnatrz czy cala ta zapadka sie nie rusza?

 

jaki koszt tej szyby, wiem ze idzie znalesc juz za ok. 250zl. ta niedzielona

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Luke16    144

cała zapadka stoi właśnie a raczej zacięła się na górze i nawet nie wiem skąd ona wyłazi :P

co do szyby to jest droga szyba tylna do zetora kosztowała 100zł ... No i niestety u mnie nie ma ani siłowników ani rączek itp. dzwoniłem do jednej firmy z allegro to bez siłowników krzyknęli 600zł ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
izydor6280    464

Tobie chodzi o ten zatrzask blokujacy dzrzwi po otwarciu czy o zamek w drzwiach ?

gdzies niedawno ktorys uzytkownik mial problem z szyba i wiem ze podawalem tam link, o ile sie nie myle byla to 133.14, poszukaj moze znajdziesz

 

dobra mam http://www.agrofoto.pl/forum/topic/67876-szyba-tylna-do-renault-13314/

Edytowano przez izydor6280

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Luke16    144

Zamki uruchomiłem :P Sprężynki stanęły porządne nasmarowanie wystarczyło i drzwi chodzą tak jak powinny :) Na szybe czekam ten człowiek który mi ją sprzedał obiecał że szybę przywiezie :)

Troszkę zmieniając temat mianowicie 3 rzeczy:

1. Gdzie są w Renacie bezpieczniki?

2. Jak macie radio i głośniki umiejscowione? Bardzo bym prosił o jakieś zdjęcia z kabiny ;)

3. Jaki najlepiej olej lać do silnika i skrzyni??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AlaCapone    3633

Olej jeżeli chcesz dobrej jakości to proponowałbym FUCHS

do silnika: (11,3l)

AGRIFARM MOT SAE 10W30 lub SAE 15W30

skrzynia biegów, hydraulika: (58l)

AGRIFARM STOU MC SAE 10W30

oś przednia: (3,55l)

AGRIFARM STOU MC SAE 10W30

układ planetarny: (0,9l) na każde przednie koło

AGRIFARM STOU MC SAE 10W30

link do strony Fuchs'a:

http://www.fuchs-oil...bierz-olej.html

wybierasz maszyny rolnicze, markę, model (RS) potem 75-14 i masz wszystko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Luke16    144

No akurat ja nie mam przedniego napędu więc to odpada akurat... Ale dzięki wielkie za info

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
izydor6280    464

to ja odpowiem an reszte :D

bezpieczniki masz pod konsola, na boku masz takie 2 pokretla, przekrecasz i otwiera sie cala klapa

w starszej serii radio bylo montowane na dole prawy rog w tym boczku, glosnik jeden po prawej, gora, badz jesli byla tapicerka u gory 2 z tylu

popatrz na aukcjach, czasem sa zdjecia, jesli nie pisz, to pod koniec tygodnia, cos podesle

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Luke16    144

Izydor dzięki :D Co do radia to ja mam u góry właśnie i 2 głośniki z tyłu :D I się zastanawiałem czy tak było oryginalnie ... Z resztą może nie dzisiaj ale jutro dodam zdjęcia jak to jest u mnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Luke16    144

Izydor jakbyś mógł to wyślij mi fotki tego umiejscowienia radia bo kurczę naszukałem się i nic ciekawego nie znalazłem z fotek... Kolejna sprawa to który bezpiecznik za co odpowiada + przekaźniki to też by mi się bardzo przydało bo nie świecą przednie górne lampy i nie ma podświetlania zegarów w ogóle ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
izydor6280    464

z opisem bezpiecznikow bedzie ciezko :( musisz szukac na wlasna reke lub dobrego "magika"

lampy oczywisci dzialaja po zapaleniu pozycji

 

w wiekszosci serii .14 radio bylo tak montowane

renault-95-14-tx.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Luke16    144

A głośnik? Ja mam wogóle gdzie indziej zamontowane....

 

Co do bezpieczników to też bym chciał foto z jakieś renaty gdzie są one wszystkie bo u mnie wydaje mi się że z 4rech nie ma tym bardziej że się wysypały jak odkręciłem zabezpieczenia i teraz chorobcia wie gdzie one były...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
izydor6280    464

bezpieczniki powinny byc na jednej "listwie"

 

u Ciebie zamiast tego schowka jest radio, glosniki pewnie masz tak jak nizej

 

2013091111244_4.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
CzarooooXD    0

Jak dokładnie go odpowietrzyć bo nwm która to jest  srubka. Ona jest z boku na pompie czy na wierzchu?

Mam jeszcze jedno pytanie bo kapie mi ropa z pod  kranika w kabinie jak temu zaradzić?
 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzeniek    5

 Nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj, mam renault 7712 ts i coś mi szwankuje czujnik hamulca ręcznego żarówka się żarzy  i nie gaśnie po opuszczeniu ręcznego raz przygasa raz się świeci jak sprawdzić czy to na pewno czujnik, jak rozłączę przewodu przy czujniku 2 szt.  to też swieci, jak je pomostkuje  tez świeci pozamieniam kolejność też świeci  ,zmostkuje czujnik poziomu płynu w zbiorniczku też swieci .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
izydor6280    464

z czasem wyciera się ten stycznik z tworzywa przy czujniku i przez to problemy, wystarczy że jedna osoba wciśnie do końca czujnik a druga obserwuje kontrolkę, jeśli w tym problem wystarczy przygiąć tą łapkę na dźwignik lun nałożyć np. kawałek węża

jeśli masz klocki z czujnikiem to również przez to może się świecić, ale na początek czujnik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzeniek    5

Dzisiaj pojeździłem przy sianie i  objawy są takie że cały czas się żarzy jak dodamy więcej gazu to tak jakby przygasał ,czujnik sprawdzałem nawet jak wcisnę go ręką do końca  to i tak nic się nie zmienia, jak zaciągnę ręczny czy spuszczę to nie ma dzisiaj reakcji a wczoraj jak zaciągnąłem to się świecił jak trzeba ,klocki mają czujniki wygląda na to że wszystko jest  z nimi ok, są nowe i kabelki raczej wszystkie na swoim miejscu . Na wyłączonym silniku cały czas się świeci czasem lekko przygaśnie na chwilę ,a jak odpalę silnik to zaczyna się żarzyć .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
izydor6280    464

może problem jest w samej kontrolce czy pobliskich kablach, ale sam wiesz że na odległość ciężko coś więcej poradzić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
listek11    1

Witam mam renault7514 i mam problem z pompa paliwa tzn siadł uszczelniacz i paliwo szlo do oleju wymontowac em zawiodłem do majstra zrobił pompę od razu tez regulacja wtryskiwaczy założyłem ustawiłem na znaki 2/4 00 i jak zapalił em to dymi i nierówno chodzi jak rozgrzeje się to dym znika ale nie całkiem przed naprawą było dobrze bez dymu tyle ze oleju przybywało co może się dziać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AlaCapone    3633

Zakładam, że problem dotyczy pompy wtryskowej.

Ustawienie "na znaki" to tzw. ustawienie statyczne. Teraz pozostaje ustawienie dynamiczne "na fasolkach" - tutaj każdy stopień jest ważny. Najlepiej podczas demontażu zaznaczyć miejsce dokręcenia śrub na trybie. Jeśli tego nie zrobiłeś trzeba znać kąt pomiędzy początkiem wtrysku a GMP.

 

Zależy jaki to dym? - jeśli czarny po dodaniu gazu to dobrze, lecz jeśli jakikolwiek inny to gorzej, ale zasadniczo świadczy o złym ustawieniu początku wtrysku. Jeśli chodzi o nierówną pracę sprawdź, czy nie ma przedmuchów przy wtryskiwaczach lub przynajmniej któregoś nie słychać.

 

Brak dymu przed regeneracją może świadczyć o zbyt niskim ciśnieniu na wyjściu pompy wtryskowej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AlaCapone    3633

Biały to on nie jest (świadczyłoby to o obecności płynu w komorze spalania) jedynie szary.

Jaka jest różnica w odpalaniu pomiędzy obecnym a wcześniejszym stanem: czy odpala "od strzała", czy troszkę dłużej niż poprzednio?

Kolejna sprawa: czy obecnie dźwięk silnika uległ zmianie? Czy praca silnika jest głośniejsza, bardziej metaliczna (twarda)?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
listek11    1

Witam odpala dobrze tyle ten dym jak jest zimna potem po rozgrzany zanika ale nie całkiem wiec nie wiem co jest grane

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AlaCapone    3633

Jeśli odpala, jak poprzednio i praca silnika nie jest głośniejsza to trzeba przyśpieszyć początek wtrysku paliwa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×