czadowywicek

Jak zrobić masło?

Polecane posty

Zastanawiam się dlaczego masło zrobione z własnego mleka jest twarde i trudno smarne ,w przeciwieństwie do kupnego?.Czy mleczarnie dodają "coś" czy jest specjalna technologia wytwarzania?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
suzuki21l    5

Zastanawiam się dlaczego masło zrobione z własnego mleka jest twarde i trudno smarne ,w przeciwieństwie do kupnego?.Czy mleczarnie dodają "coś" czy jest specjalna technologia wytwarzania?

ale masz na myśli że z chłodzone z lodówki trudno się rozsmarowuje, bo jak jest w temp. pokojowej, to jest ok,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pronarek    2

Zastanawiam się dlaczego masło zrobione z własnego mleka jest twarde i trudno smarne ,w przeciwieństwie do kupnego?.Czy mleczarnie dodają "coś" czy jest specjalna technologia wytwarzania?

 

 

Jak kupujesz masło to nie patrz na to ze pisze masło tylko spójrz na skład i wtedy się dowiesz dlaczego jest bardziej miękkie ;)

A i wiele produktów nazywanych masłem które są dosyć tanie to juz bardziej margaryny bynajmniej tak mi się wydaje jeżeli jestem w błędzie to mnie poprawcie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

suzuki21lZ lodówki to w ogóle nie uskrobiesz, nie wiem czy coś nie tak robię.

 

 

pronarek piszę tu o normalnym maśle np.osełkowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Masło z mleczarni przez to się łatwo smaruje bo dodają tłuszcz roślinny :D

ot cała tajemnica .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ChiquitaB    749

u nas masło z mleczarni jak jest w lodówce to jest jak kamień szybciej chyba ser by rozsmarował heh. jak sam zrobisz to tak samo będzie. my zawsze trzymamy masło na szafie w maselnicy chyba tak to się nazywa i ładnie się smaruje:) ja się zawsze śmiałem że to mydelniczka heh

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiesmag    54

nie wiem czy widzieliście masło eksportowe prosto z chłodni,o temperaturze -50 stopni-jak blok spadł to jak szyba hartowana :lol: ale to było kiedyś.

praktycznie czystego masła w sprzedaży już nie ma ;[

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pronarek    2

no własnie dlatego napisałem ze trzeba spojrzeć na skład bo teraz to juz nawet masło musi być ochrzczone ;(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
martina    39

MOże mnie skrytykujecie, ale ja nie lubię prawdziwego domowego masła. Wole upiec z niego szarlotkę niż smarować nim po chlebie.


Rolnik z zamiłowania, ratownik z powołania :)

Jeśli potrzebujesz czegoś z DeLaval pisz na PW :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
trebor33    0

Na prawdziwym maśle jest podana zawartość tłuszczu 82%. Wszystko inne to "mixy" o zawartości tłuszczu ok 60% i musi być na nich napisane że zawieraja tłuszcz roślinny. Jeśli chodzi o osełkowe to spotkałem już takie o zaw. tł. 62% :blink:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ChiquitaB    749

u nas w mleczarni zaczęli sprzedawać takie masło ceny nie znam jeszcze dopiero zamówiłem i kierowca ma przywieźć mi to zobaczymy co będzie z niego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
cichy26    4

Nazwa MASŁO jest zastrzeżona dla produktów bez domieszek tłuszczów roślinnych o określonej minimalnej zawartości tłuszczu mlecznego (co najmniej 80% dla masła, 60%-62% dla masła o zawartości 3/4 tłuszczu, 39%-41% dla masła półtłustego)

W przeciwnym razie mleczarnie mogą płacić kary.A jeśli występuje napis na opakowaniu śmietankowe,stołowe,osełka itp.bez wyrazu MASŁO to wiadomo że jest tam dodatek tłuszczów roślinnych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
FanUrsusa    0

Chcesz przepis na masło no więc tak. Najpierw zbierasz mleko i odstawiasz je do ciepłego pomieszczenia no tak + 25 stopni. Musi się utworzyć śmietana. Zbierasz śmietanę i wlewasz ją do maszynki. Fotki zrobię jutro bo późno no i ona zbija tą śmietanę i robią się krupy. Potem to co jest po tym mieszaniu cedzisz przez pieluchę lub jakąś szmatkę i to co zostanie to ściskasz i formujesz. Na koniec to bierzesz tą kulę i wodą ją jakby wycierasz. Zn masz rękę z wody mokrą i jeździsz po tej kuli. Potem to wrzucasz do lodówki i można wcinać. Zn to tak na szybko bo ja to tak znam, no babcia to robiła a ja patrzyłem no a ona nie żyje :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Marcin1997    8

ja to robię tak.. zebraną śmietanę wlewam tak 3/4 pojemnika <u mnie słoika> zakręcam i trzącham a zobaczę że zrobiła sie taka duża gruda.. i tyle Smacznego!! trzeba trochę się namęczyć ale warto ;D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    1116

ja to robię tak.. zebraną śmietanę wlewam tak 3/4 pojemnika <u mnie słoika> zakręcam i trzącham a zobaczę że zrobiła sie taka duża gruda.. i tyle Smacznego!! trzeba trochę się namęczyć ale warto ;D

 

 

My posiadamy maszynę do "trząchania".


"Cogito ergo sum"
Pozostaję: otwarty, elastyczny, ciekawy.

 

GG 8872878

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bobytempelton    161

ja to robię tak.. zebraną śmietanę wlewam tak 3/4 pojemnika <u mnie słoika> zakręcam i trzącham a zobaczę że zrobiła sie taka duża gruda.. i tyle Smacznego!! trzeba trochę się namęczyć ale warto ;D

 

na świerzutką bulkę i wędliny nie trzeba :rolleyes:

ostatnio prawdziwe masło jadłem jak były kary za przekroczenie limitu mleka....3-4lata temu, aj widzicie dopiero jak czegoś niema to człowiek to docenia....


Ze względu na poziom niektórych użytkowników odpisuje na konkretne posty lub na pw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiesmag    54

ja takie masło jadam-znajomi robią z mleka(śmietany) od 5 krów-no i maślanka.

też kiedyś robiliśmy,też od tylu krów-wirówka i maselnica napędzana silnikiem-kilka kilogramów na tydzień się robiło.

 

wiecie co zrobić żeby zimowe masło miało kolor ładny?-i to w naturalny sposób?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arturo    36

ja w masło bawie się jak jest cieplej zbieramy śmietane do maselnicy silnik na siłe :P do tego wlewam szklanke zimnej wody zakrecic pare minut wyrobić cedzakiem ze serwatki i smarować


Zabudowa ciężarówek specjalistycznych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Marcin1997    8

 

 

My posiadamy maszynę do "trząchania".

haha ja niestety nie mam i mówię tak jak ja to robię..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

wiecie co zrobić żeby zimowe masło miało kolor ładny?-i to w naturalny sposób?

 

Babcia dodawała sok z marchwi, tylko nie wiem na którym etapie produkcji ;) .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiesmag    54

no właśnie-soczek z marchwi

a kiedy?-na chwilkę przed wytrąceniem grudek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bartek45    17

Kiedyś pamiętam spotkałem się z takim sposobem, że wlewamy mleko do słoiczka, wrzucamy kilka dosyć ciężkich kulek, wcześniej oczywiście umytych i jak to kolega wyżej określił "trząchamy"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez konteno
      O pogodzie ,opadach i odnotowanych temperaturach w różnych częściach kraju i nie tylko w rozpoczętym 2024 roku. 
    • Przez superfarmer02
      Zapraszam na kolejny rok wstawiania ursusów za 50tys i zetorow za 100tyś+🙈😂
    • Przez Ruslanek
      macie czas na czytanie, lubicie czytać?
      ja przyznam, że czekam z niecierpliwością na kilka pozycji z tego artykułu: http://xiegarnia.pl/artykuly/najciekawsze-ksiazki-2015-roku/
      ostatnio czytałem najnowszą Terakowską, mocna jest
    • Przez ŻakowskiSławomir
      Witam, zainteresował mnie pewien temat. Jakie negatywne skutki ma wywóz,, szamba domowego,, na pole jako gnojowicy? czy poprzez środki chemiczne idzie glebę w jakiś sposób,, zniszczyć,, ? czy działa to po prostu jako zwykła gnojowica? kiedyś stosowano przydomowe ,,oczyszczalnie,, i szło to dalej. Pytam z czystej ciekawości bo wiem że niektórzy tak robią, sam tego nie praktykuje, jest to oczywiście nielegalne 😉
    • Przez TheRolnik1992
      Witam wszystkim. 
      Mam mały problem z budową chodnika przy drodze powiatowej w mojej miejscowości. Mianowicie wzdłuż mojej działki i drogi idzie rów do którego dołącza się rów z mojego bajorka,( pełni on funkcję przelewową). I teraz gdy w końcu zaczęli robić chodnik to wg planu rów ma zostać zasypany. W tym momencie pojawia się problem z nadmiarem wody z bajorka jaka będzie np. przy roztopach, ponieważ zacznie mi zalewać pomieszczenia gospodarcze . Odprowadzenie na mojej działce zostanie ale tylko do drogi potem nie ma jak dalej płynąć.
       Teraz moje pytanie :
      czy mogę jakoś załatwić żeby w miejscu rowu może być wkopana rura by woda mogła dalej spływać pod chodnikiem? 
      czy drogi mają odgórnie w planach żeby odcinać się od napływu wody z działek sąsiadujących? 
      Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc. 
      Teraz lecę na oddział wody polskie by załatwić jakieś mapki na których ten właśnie rów może być zaznaczony.
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj