Skocz do zawartości
arielo

Problem z odpaleniem t25

Polecane posty

robert25a    0

Panowie - ostatecznie zaprowadziłem traktorek do mechanika ustawił wszystko jak należy, sprawdził cały układ zasilania i ten spadek mocy to zgięty jeden z filtrów paliwa. Po wymianie filtrów, uszczelek władek jak nowy, ma moc i jest błyskawiczna reakcja na gaz. Taki drobiazg. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc i cenne rady.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

romianna    0

 

mam pytanie mój rusek jak sie rozgrzeje to nie moze przezucic musi ostygnac i dopiero zapali wie ktos co to moze byc

 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przemek704    1

To może jeszcze mój przypadek:

Władek z 1988 roku cały czas w jednych rękach, od samego początku gorzej palił jak inne we wsi. Problem leży w przełamaniu go. Sąsiada przy danej temperaturze pali bez odprężnika na akumulatorze samochodowym i kręci jak szalony a mój na akumulatorach dedykowanych (nowych) i na szybkoobrotowym nowym rozruszniku jest nie do przełamania bez odprężnika a po wyciągnięciu odprężnika pali ale po kilku obrotach wałem. Po odpaleniu silnik pracuje poprawnie nie gaśnie, chodzi równo. Jakieś pomysły? Z góry dzięki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
arekbox48    0

Kupiłem nowy arternator  z reguratorem , rozrusznika  i mam pytanie czy potrzebny jest przekaźnik rozrusznika do takiego czegoś? i jak ten przekaźnik podłączyć

post-186686-0-52562700-1463660203_thumb.jpg

post-186686-0-06694900-1463660246_thumb.jpg

post-0-0-37979400-1463660303_thumb.jpg

post-0-0-78185800-1463660338_thumb.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbyszekbrzuze    111

Przekaźnik rozrusznika zabezpiecza stacyjkę (i czujnik luzu jeśli jest) przed spaleniem i dzięki sygnałowi z alternatora zapobiega włączeniu rozrusznika przy odpalonym silniku. Podłącz normalnie jak zwykły przekaźnik między stacyjką a rozrusznikiem i powinno działać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bercik92    24

Panowie mam 2 problemy z t-25 pierwszy to liche palenie na zimnym silniku. Trzeba go kręcić kręcić i nic.(dym puszcza) później juz dobrze odpala przy czym mocno dymi na zimnym jak i na rozgrzanym silniku. Drugi problem to wydobywający sieolej z tlumika. Jakies sugestie? Dodam ze czesto tez pękają uszczelki pod glowica

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcingp5    0

Witajcie. Mam problem z odpaleniem T25A2 po remoncie. Nie puszcza żadnego dymu nie chce zapalić.

Był pęknięty wał i wymieniony na nowy. Nowe także panewki wału, korbowodów, łożysko, uszczelniacz wału. Nowe 2x6v196AH akumulatory i szybkoobrotowy rozrusznik do tego nowy przekaźnik rozrusznika oraz olej. Rozebrany cały rozrząd i złożony według znaków. Pompa paliwa nie ruszana, sprawna. Góra silnika nie rozbierana jedynie regulowane zawory klawiatury. Tłoki nie rozbierane. Rozrusznik nowy kręci jak szalony.

Co trzeba by dymka w ogóle puszczał.

 

Na klawiaturze 1 i 3 zawór regulujący mają duże luzy.

Edytowano przez marcingp5

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

Odpowietrz dobrze i musi zagadać.Popuść przewody zasilające w wtryskach gaz do oporu i kręć aż pojawi się paliwo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marian2011    111

Jeśli nic nie namieszałeś to tylko odpowietrzenie a już łatwiejszego w odpowietrzaniu ciągnika nie znam ,ja nic nie odkręcam choć można jedną rurkę od wtrysku odkręcić i widzisz czy paliwo leci jak kręcisz rozrusznikiem ,tylko pompuję ręczną z 2 minuty i musi zapalić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcingp5    0

Po długiej kombinacji odpowietrzania odpalił ale teraz jest brak ciśnienia w zegarze nie wiem czy to przez pompę olejową oraz nie działa odprężnik trzeba gasić biegiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcingp5    0

Pompa została stara bo ta nowa tańsza nie pasowała dobrze była grubsza ze wzmocnieniem. Ciśnienie oleju jest ledwo na 1 wskazówce czasami 1.5. Oleju wlane dodatkowo więcej ale bez rezultatu.

Kolejna sprawa to odprężnik działa tylko jak te dwie dźwigienki obróci się przeciwnie nie jak powinno(chyba) ręcznie do góry to gasi silnikiem.

Najgorsze że nie ma smarowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

No jak ty do gaszenia używasz odprężnika to się nie dziwie po prostu wyrobiły dźwignie.Weź przebij je odwrotnie i będzie działać a co ciśnienia to tak pompa padnięta zaślepki nie szczelne we wale albo panewki za luźne lub pękł blok na kanale olejowym.A jeszcze z jakiego powodu pękł blok i czy był osiowany.

Edytowano przez balcerek1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Diwad890    1

koledzy pomoze ktos,wczoraj zgasl mi Władek i nie da sie go zapalic z komina leci bialy dym paliwo do filtrow dochodzi jak pociagnolem go to zapalil ale za 3 min zgasl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wieslaw16    46

Odkręć przewody od wtryskiwaczy i sprawdż czy podaje paliwo pompa wtryskowa na wtryski.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PRIMO    192

Wyczyść cały układ paliwowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wieslaw16    46

Sprawdż wtryskiwacze mogły końcówki wtryskiwaczy wysiąść, zaczęły lać zamiast rozpylać, może też sekcja pompy wtryskowej jest już bardzo słaba i ciśnienie z pompy nie poradzi sobie z ciśnieniem wtryskiwaczy po prostu nie może przebić ciśnienia wtrysków ,u mnie jak tak się stało jak u Ciebie to przyczyną była pompa wtryskowa, obrobił się trybik w pompie wtryskowej i raz podawała ciśnienie raz nie i musiałem dać do regeneracji ale chodziła od nowości 30 lat i po regeneracji ciągnik chodzi jak należy,ale sprawdż najpierw wtryski.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

koledzy pomoze ktos,wczoraj zgasl mi Władek i nie da sie go zapalic z komina leci bialy dym paliwo do filtrow dochodzi jak pociagnolem go to zapalil ale za 3 min zgasł

Jak pompka ręczna chodzi luźno to zawór zwrotny z tyłu na pompie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez andrzej2110
      Witam
       
      Mam problem z 3512. Gdy chce go odpalić z komina leci czarny dym a silnik nie chce załapać. na hol zapala. Co zrobić żeby palił z rozrusznika?? Dodam ze wtryski ma wymienione i zawory były regulowane.
    • Przez hanomag
      Mam problem z ciągnikiem CASE 956XL.
       
      Zimny silnik nie chce odpalić z rozrusznika, "na pych" odpala lekko. Gdy silnik jest rozgrzany, można go uruchomić rozrusznikiem, lecz kilka godzin później znowu nie można uruchomić z rozrusznika. Akumulator jest zdrowy.
       
      Proszę o wskazówki gdzie może leżeć problem.
    • Przez stefan312
      Witam
      Mam problem z john deere 2140, otóż gdy jest rozgrzany i go zgasze to on nie chcę zapalić. Jak przekręcam włącznik to słychać pyknięcie u góry w kabinie. Byłem już u dwóch mechaników i nic nie poradzili.
    • Przez bartas19
      Witam jak w temacie. Jechałem z prasą rolującą ciągnik zdechł i d*pa blada. elektryka ok. Pompa wtryskowa ok. Pompka zasilająca nowa a ten gnój nie chce odpalić. Jakieś pomysły????
    • Przez lordrolnik
      witam wszystkich mam problem z zetorem 5718. Problem jest taki wszystko było dobrze palił na dotyk po przywiezieniu go na lawecie zaczęły się problemy kiedy zjechałem to poszedł olej przez kolektor i teraz długo kręci i nie może odpalić proszę o pomoc .
×