Polecane posty

damianzetor9540    2705

poczytalem sobie o tych wyslodkach. wszystko ladnie pieknie. do tej pory kupowalem suche, ale ceny u zyda poszly w gore wolaja od 95pln do 110pln za 100kg.

wiec sie pytam gdzie blisko piotrkow trybunalski->lodz jest najblizsza cukrownia, gdzie mozna kupic tanio mokre wyslodki? ew kogos kto potaniosci przywiezie na miejsce. mam klienta ALE wola sobie po 80lz na mokra a wg mnie to duzo.

doradzcie sad.gif

j

Jest taki pan koło Wielunia i on wozi wysłodki,młóto i u niego wanna wysłodków pewnie ok.2000 zł ,ale nie jestem pewien bo teraz bierzemy od innego kolesia i my mu w tym roku płaciliśmy 2000 zł za ok.30 ton

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jelcz    3

to ja sprzedaje i rozworze dla ludzi 30t za 1350zł to u was dużo chcż za te wysłodki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek95    12

Ja w tym roku kupiłem 50 ton wysłodek za 25 zł/t :D nie ubijałem nic i psuje się taka warstwa ok 10-15 cm a reszta jest ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
komodo    277

No nie psują,tylko muszą być bardzo dobrze udeptane i trzeba duzo wlody nalać.I nie można odrazu po przywiezieniu okrywać gdy sa jeszcze gorace i parują bo wtedy napewno sie popsują.Wysłodków nie powinno się przewozić,bo jak sie przewozi to sie bardzo napowietrzaja i wtedy sie psują.U mnie nigdy nie są przewożene,zawsze leża tam gdzie są wysypane

 

jezeli sa to prasowane to po jaka cholere lac w nie wode po to sa z wieksza sucha masa zeby była lepsza koncentracja energi a wode to krowa ma w poidle i takie wysłodki wlasnie przykrywa sie odrazu my jedna pryzme przykrylismy odrazu druga za trzy dni i ta co odrazu nawet 1mm nie jest popsute ani z gory ani z zadnej strony a ta pozniej to jest jak u ciebie bez przykrycia około 5cm trzeba odzrucac a na całej kupie to sie uzbiera to tak jakbys nie okrywał kiszonki z kukurydzy odrazu bo sie grzeje niech odparuje a wlasnie przez to ze sa warunki beztlenowe i ta para nie ma gdzie isc to sie lepiej konserwuja i to juz nie pierwszy raz tak było i lato czy nie lato kompletnie nic nie ma odpadu .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
BigBull    0

Leje się woda wysłodki poto żeby lepiej się zakisiły...Wysłoki zaraz w tydzień ci się nie zepsują ale od 2 tygoni już zaczynają i mi nie wciskaj kitu że bez ubijania ci się nie psują!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ilidan    0

a nie lepiej zamiast wody serwatke?


Boże widzisz a nie grzmisz
-Widzę tylko plastik prądu nie przewodzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek95    12

W tamtym roku ubijałem wysłodki ciągnikiem i też się psuły tylko że mam jeszcze silos i jak tam dam i ubije masą ciała to się nic nie psuje tylko ten silos jest mały i tam się zmieści tylko jeden tir :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
BigBull    0

To też niekiedy zależy od produkcji bo w tamtym roku było mniej cukru w wysłodkach i się psuły na czerwono a teraz jest więcej cukru i się psują na niebiesko :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slaw17    22

Orientujecie się jakie są wysłodki z Nakła mokre czy prasowane oraz jaka była cena?


antyfan AF

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek95    12

@ BigBull masz rację mi ostatniego tira przywiózł 2 tygodnie temu to na zewnątrz nic się jeszcze nie zepsuło , ale za to w środku pleśnieją . Ja myślę że pleśnieją bo jest już koniec kampanii i czyścili plac i naładowali starych wysłodków i teraz mam przez to straty <_< :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jelcz    3

Najgorzej mieć wysłodki po burakach zmarzniętych i starych...Co do wysłodków t0 ci powiem dużo informacji bo figurują u mnie na gospodarstwie każdy rok 340t przez już 30lat

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marzencia    6

ja dostałam wysłodki z początkiem grudnia, też się psują na niebiesko i w środku.. ale wydaje mi się że w tym roku były wyjątkowo suche i to jest powodem.jak na 25t, to przyzma za*ebista.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

może to zależy od cukrowni.u nas są z kruszwicy(21%s.m.).pod pryzme ściele słome i jak zwalą to odrazu formujemy wąską pryzme (tak na 6 metrowa folie)i mocno deptamy, a boki oklepyjemy szypą.potem folia i bardzo dokładnie ziemią.i absolutnie nic sie nie psuje.Trzeba tylko po prostu szybko wybierać żeby sie bakterie nie zalęgły i bedzie git majonez.zrobie zdjęcie niedowiarkom bo rece opadają...

Edytowano przez Guardian1986

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
komodo    277

Guardian w 100% zgadzam sie i nawet to oklepywanie bokow szypa jest u mnie :) no wszystko identycznie tez miałem z kruszwicy tylko my całych ziemia nie przykrywamu tylko na około na dole na reszte idzie słoma czy jakies tam odpady z sianokiszonki i wazne zeby folia była nowa bez dziur bo niektorzy na wysłodki biora stare folie juz uzywane a tam zawsze jakies dziury sa tez moze zrobie zdjecie ale teraz sa szczelnie okryte

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marb80    8

U mnie wysłodki były wykipowane na folie budowlaną, pryzma wąska a dokładniej dwie po 8-9 metrów długości ubita przodem ciągnika, uklepana, okryta folią kiszonkarską i przykryta ziemią, na razie z powodu pogody nie otwarta, ale myślę ze wszystko będzie ok bo kolega tak juz od kilku lat robi chwali sobie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jelcz    3

Te wysłodki wg. mnie są lepsze jak są na ziemi bo puźniej są takie nasiąknięte wilgocią.Takie jest moje zdanie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
strzymek    28

czy ktoś używa wysłodków suchych tofi gold ? jaki mają skład i dlaczego są gold na stronie producenta nic nie mogę znaleźć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
michalcium    1367

jak wysłodki mokre to tylko w rękawie ja mam buraki i cukrownia dla mnie wysłodki bedzie miała zawsze w tym roku pierwszy raz brałem w rękaw no i powiem wam ze pasza naprawde mnie miło zaskoczyła mleko poszło sporo w górę ok 3 l krowa dała więcej no i w rękawie zero strat nawet grama nie wyrzuciłem tylko te mrozy ;[ ;[no pierwszy raz brałem tylko 2 tiry to z usługą i transportem zapłaciłem 5000zł według mnie to bardzo tanio jak miałem za suche płacić po 1200zł za tone to miałbym 4 palety i moment i by poszły a mokre to pasza objętościowa w tym roku biore 7-8 tirów równiez w rękaw :D :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dawid464    24

witam wie ktoś ile kosztują wysłodki buraczane (jedno auto ok 24ton)???

czy ktoś zna kto wozi wysłodki w woj. opolskim??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez danielooo25
      Witam wszystkich! W zeszłym roku zacząłem chodowle krów mlecznych, tylko że w zeszłym roku było lato suche bez deszczu i zebrałem mało bel sianokiszonki i zostało mi się tylko parę bel i prosiłbym o podpowiedź ponieważ mam jeszcze 2,3 letnią podsuszoną sianokiszonkę tylko że ona była zbierana z łąk torfowych i to w dosyć późnym terminie i trochę się kurzy z niej . I proszę was o podpowiedź czy dawać tą sianokiszonkę plus jakieś dodatki czy zakupić parę bel z zeszłego roku?
    • Przez barosz99
      Witam. Chciałbym zastąpić srute ze zbóż paszą pelnoporcjową 18 procent białka i pytanie jest takie czy przy pelnoporcjowce trzeba dodawać tak jak przy własnej srucie wszystkie dodatki czy sama pelnoporcjowka wystarczy i czy będzie z tego mleko ? I jaką firme polecacie która ma pasze w dobrej cenie ? Liczę na podpowiedź panowie
    • Przez Mateusz16
      Witam. Chciałbym żebyście mi coś podpowiedzieli w sprawie pasz dla bydła mlecznego, chodzi mi o pasze treściwe a wyglądają one u mnie tak:
       
      Na tonę gotowej paszy przypada:
      -150kg koncentratu BO 36%
      -5kg drożdży
      -5kg kredy pastewnej
      -60kg otrąb pszennych
      -780kg śruty zbożowej (jęczmień, pszenżyto)
       
      Daje to moim krowom w ilości 6kg/szt/dzień, przy wydajności 22l mleka i parametrach tłuszcz 4,4, białko 3,2. Czy myślicie, aby dodać coś do tej paszy czy coś usunąć? Kiedyś stosowałem śrutę rzepakową i sojową i teraz myślę żeby do tego wrócić, i dodawać ok. 50kg na 1tonę.
       
      Za wszelkie uwagi i podpowiedzi z góry dziękuję
    • Gość Mateusz2111
      Przez Gość Mateusz2111
      Witam niedługo zaczynam hodowle krów mlecznych i chciałbym dowiedzieć się jaką pasze dawać krowom ? Oczywiście kukurydze i kiszonke z żyta mam 
    • Przez zulus
      Proszę o radę mieszać pasze samemu czy kupować gotowe co się bardziej opłaca
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj