tomek321455

Żywienie trzody chlewnej

Polecane posty

Gość   
Gość

cena soi przeraża koncentratów zresztą też ostatnio był u mnie przedstawiciel nutreny to za tonę powiedział mi 2600 brutto 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wl_master    9

karolusw22  nie powiedziałem że nie licze kosztów jak jest tania śruta. bo koncentrat rzadko wychodzi taniej licząc na skład, myślisz ze w koncentracie to masz samą soję i już jest ok?

 

a co do narzekania to jakoś nigdy nie narzekałem że dokładam i bede zamykał produkcje,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karolusw22    5
wl_master

zależy jaki koncentrat weźmiesz, ja kupuje to co chcę i co potrzebuje mieć, mi przedstawiciel nie wciśnie co chce bo sam jestem żywieniowcem :lol:  raz miałem koncentrat na śrucie rzepakowej i słonecznikowej, to wyniki takie mi powychodziły że powiedziałem sobie że taki koncentrat mogę jedynie na ostatną fazę tuczu, by wychodziło taniej, 3 miesiące temu brałem na śrucie sojowej i spożycie i zużycie świetne, ale cena też "świetna". :unsure:

Co do tych cen to nie do końca się zgadzam, liczę przed każdym zamówieniem co wychodzi taniej, i powiem Ci że jak mam 20 zł / t oszczędzić ale sypać soję, odważać premixy, robić przedmieszki to dziękuję, wolę wygodę.... B)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wl_master    9

nie bede sie z tobą licytował bo akurat też z żywieniem zwierząt jestem dośc dobrze obeznany. i powiem Ci że nie koniecznie masz rację bo wygoda wygodą skład składem śruta słonecznikowa akurat jest dobrej jakości źródłem białka jeśli trafisz obłuszczoną. a 20 zł na tonie oszczędności to zależy ile robisz paszy bo przy 60-80 tonach na rzut to sie nie opłaca ale jak robisz 3 -4 tony dziennie to jakieś różnice sa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karolusw22    5

No przy takiej ilosci to zgadzam sie. Nie chodzilo mi tak o slonecznikowa a rzepakowa, nie mowie ze sa zle tylko ze efekty sa inne. Niekoniecznie zadowalające... wszystko zalezy jaka skala wiec w Twoim przypadku sie nie dziwię....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zacier123    26

80 t na rzut razy 20zł na tonie oszczędności daje 1600zł na rzucie dodatkowego kapitału więc licząc że tucznik na dziś dzień jest po 5,6zł(w moich okolicach przeliczając z wbc na wagę żywą) 5,6*115kg=644zł. Czyli 1600/644=2,48 więc z tej oszczędności 20zł na tonie paszy mamy 2,48 tucznika gratis.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jaco25    300

Panowie mam problem z jednym prosiakiem, ma ok 2,5tyg, początkowo myślałem, że biegunka podałem antybiotyk ale to nie to, potem zobaczyłem że ma w środku uszu strupki i uszy położone do tyłu i pod brzuchem również ma strupki dodam, że na trzy mioty które teraz mam tylko jeden prosiak to ma.


Posiadam 60ha z czego 57ha zajmują grunty orne. Uprawiam pszenicę ozimą, rzepak ozimy, jęczmienie ozimy i jary, owies oraz soje. Zajmuję się również chowem trzody chlewnej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zacier123    26

jak ma srtupy to może być smoleń lub ospa. zależy jak to wygląda. Nie kastruj narazie i nie obcinaj kłów ani ogonów. Jak tego się nie pozbędziesz to pozarażasz wszystkie a to przechodzi przez rany. Jeśli to smoleń to przez rany zarazisz wszystkie a te mocno zarażone lepiej dobić bo i tak zdechną z czasem a się tylko namęczą. dezynfekcja na sucho dezason wigor i szczepienia zarażonych codziennie synuloxem u mnie w ten sposób opanowałem to na 70 zdechło 6 a całe były w strupach aż skóra z nich schodziła. ale sprawdź czy to nie ospa, porównaj zdj z neta.


a i sprawdź czy może tuczniki i maciory tego nie mają pod brzuchem i czy się nie drapią mocno o ściany i zagrody.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Matys1990    23

80 t na rzut razy 20zł na tonie oszczędności daje 1600zł na rzucie dodatkowego kapitału więc licząc że tucznik na dziś dzień jest po 5,6zł(w moich okolicach przeliczając z wbc na wagę żywą) 5,6*115kg=644zł. Czyli 1600/644=2,48 więc z tej oszczędności 20zł na tonie paszy mamy 2,48 tucznika gratis.

 

Tylko jakie są przyrosty na koncentracie a jakie na soi?

Znajomy robił porównanie to na koncentracie miał 30 kg większe zuzycie paszy niż na premiksie..

w jakich cenach teraz macie koncentraty?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zacier123    26

ciekawe dlaczego??? jeśli zbilansuje pod kątem aminokwasów i zbada paszę żywieniowiec na białko to przy takich samych parametrach na soi czy na koncentracie powinno wyjść tak samo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Trzodziarz    1

nie do końca tak jest, chodzi tu o strawność poszczególnych białek a zarazem aminokwasów, 

jeśli dasz soję + premiks to zawsze będziesz miał lepsze wyniki

to nie jest zarzut do firm produkujących koncentraty, ale przy wysokich cenach białka (soji) na rynku, koncerny szukają oszczędności i stosują tzw. trudne surowce białkowe (często odpady produkcji spożywczej) i one są znacznie gorzej przyswajalne

 

ja zainwestowałem 1200 pln w program komputerowy do optymalizacji mieszanek paszowych i sam sobie recepturuje na aminokwasach strawnych

też wszystkim znajomym to polecam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karolusw22    5

haha Trzodziarz nie wiem skąd Ty te pojęcia bierzesz xD  no wszystko  fajnie tylko jeśli porównujesz efekty premix + śruta sojowa   z koncentratem to opieraj się na koncentracie sojowym, bo logiczne że nie porównasz soi i premixu do koncentratu  np. na śrucie rzepakowej.... wszystko zależy czy ogarniasz temat i zamawiasz to co chcesz a nie to co przywiezie doradca.

 

Co do tego programu, to fajnie, ja natomiast uważam że płacąc za koncentraty czy premixy żywieniowcy są zobowiązani robić mi receptury za free, bo i tak dostają moje pieniądze, a 1200 pln to sporo. Poza tym trzeba na tych programach troche popracować by to ogarniać, bardziej chodzi mi o zawartości składników, bo pewnie nie każdy wie że trzeba wyliczyć stosunek AA egzogennych w stosunku do Lizyny, a skądś musisz mieć badania na zawartość składników pokarmowych.

O ile za białko i Energię płaci sie po około 50 zł to badania na aminokwasy to koszty rzędu nawet 500 zł więc ta optymalizacja to taka troche średnia jak masz opierać się na wartości pokarmowej z norm  a nie na zbożach które sam wyprodukujesz i od agrotechniki i nawożenia zależą i aminokwasy i białko z energią.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wl_master    9

no spoko tylko że po pierwsze to trzeba określi mniej wiecej jakiś poziom białka i energii no i co za tym idzie jakąś partię materiału bo różnice w białku są na poziomie nawet kilku % pomiędzy różnymi partiami tego samego zboża

 

a co do bilansowania aminokwasu strawnego to zakładam że robisz to tak samo jak firmy robiące koncentraty wszystko skaładasz na kalkulowane

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Trzodziarz    1

haha Trzodziarz nie wiem skąd Ty te pojęcia bierzesz xD  no wszystko  fajnie tylko jeśli porównujesz efekty premix + śruta sojowa   z koncentratem to opieraj się na koncentracie sojowym, bo logiczne że nie porównasz soi i premixu do koncentratu  np. na śrucie rzepakowej.... wszystko zależy czy ogarniasz temat i zamawiasz to co chcesz a nie to co przywiezie doradca.

 

generalnie ogarniam temat :)

pracowałem dość długo w firmach paszowych i premiksowych i dlatego wiem co mówię

nawet jeśli wydaje ci się, że koncentrat jest "jasny" to nie znaczy że tam jest tylko soja - wierz mi, są też inne surowce które też są jasne

na chłopski rozum: korporacja kupuje soję  i premiks to żeby to sprzedać musi doliczyć swoją marżę, amortyzację mieszalni, logistyka,  utrzymanie handlowców, pensje prezesów, koszty wycieczek i szkoleń dla klientów i dużo, dużo innych kosztów

na pewno taniej wyjdzie jak kupisz sam premiks pełny i soję

a już nie mówiąc, jeśli mieszalnik ci pozwoli to blendy, aminokwasy, mineralne i soję

jeśli Twoja firma też dostarcza premiksy to poproś doradcę o kalkulację cenową i porównaj sobie parametry

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karolusw22    5

No tak. Nie tylko soja jest jasna. Nie tylko kolor ale tez specyfikacja. Chyba nikt dzis nie opiera sie tylko na kolorze.

Robie takie kalkulacje ale samemu. Napisalem kilka arkuszy w Excelu i dzialam sam. Niestety moja skala produkcji nie jest tak duza i czasem rezygnuje z tej roznicy 10czy 15 zl na rzecz wygody...
Ciesze sie z Twoich cennych rad tym.bardziej ze jestesmy z jednego zawodu. Z tym ze ja duzo mlodszy :-P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Trzodziarz    1

 

Co do tego programu, to fajnie, ja natomiast uważam że płacąc za koncentraty czy premixy żywieniowcy są zobowiązani robić mi receptury za free, bo i tak dostają moje pieniądze, a 1200 pln to sporo. Poza tym trzeba na tych programach troche popracować by to ogarniać, bardziej chodzi mi o zawartości składników, bo pewnie nie każdy wie że trzeba wyliczyć stosunek AA egzogennych w stosunku do Lizyny, a skądś musisz mieć badania na zawartość składników pokarmowych.

O ile za białko i Energię płaci sie po około 50 zł to badania na aminokwasy to koszty rzędu nawet 500 zł więc ta optymalizacja to taka troche średnia jak masz opierać się na wartości pokarmowej z norm  a nie na zbożach które sam wyprodukujesz i od agrotechniki i nawożenia zależą i aminokwasy i białko z energią.

w moim przypadku odchodzi mi proszenie się o receptury, zawsze jak prosiłem to na nie musiałem długo czekać a jak naciskałem to robili mi z łaską i zawsze miałem jakieś uwagi

teraz jestem niezależny i mogę sobie nawet żonglować firmami: mail do 3 lub 4 wiodących firm premiksowych z własną specyfikacją premiksu i otrzymuję cenę - najtańsza firma wygrywa (i tak te wszystkie firmy biorą aminokwasy, witaminy, mikro i makro od tych samych dostawców)

często jest tak że jednym kwartale najkorzystniej wychodzi firma X a w innym firma Y

 

1200 to może sporo, ale wierz mi że szybko się zwraca

jak stać cię było na mieszalnik to powinno stać cię na program

dla mnie trochę byłoby słabo żeby po zakupie mieszalni nie potrafiłbym ją obsługiwać i musiałby przyjeżdżać ktoś kto nie zna moich świń i moich warunków i mówi mi jak mam robić paszę

Optipasz ma wbudowaną bogatą bazę danych z surowcami i zaleceniami żywieniowymi (zalecenia i surowce sam możesz zmieniać). nie ma potrzeby analizować aminokwasów, program ma wbudowane równania regresji, także wiedząc jakie masz białko np w pszenicy, to automatycznie przelicza ci poziomy aminokwasów, energii i inne

a faktycznie białko obliczysz za 50 pln wszędzie (wysyłkowo)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karolusw22    5

Wl master zgadzam sie. Kazda odmiana, stsnowisko glebowe itd to rozny poziom bialka i energii... Dobrze ze jednak sa w Pl ludzie ktorzy szczegolowo liczą i pilnują żywienia. Moze ten kraj pojdzie do przodu :-P
To w takim razie slabe firmy ktore nie szanują klienta... nie spotkalem sie z czyms takim... (jeszcze)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Trzodziarz    1

no spoko tylko że po pierwsze to trzeba określi mniej wiecej jakiś poziom białka i energii no i co za tym idzie jakąś partię materiału bo różnice w białku są na poziomie nawet kilku % pomiędzy różnymi partiami tego samego zboża

 

a co do bilansowania aminokwasu strawnego to zakładam że robisz to tak samo jak firmy robiące koncentraty wszystko skaładasz na kalkulowane

to prawda, spotkałem pszenicę co miała 9% białka i taką co miała 15 % 

a to jest gigantyczna różnica

i nie ukrywam że w tym wałśnie mi pomaga program

raczej jest niemożliwe żeby od jednego producenta były tak duże rozbieżności (od handlarz to jest możliwe)

staram się kupować w miarę duże partie od konkretnego dostawcy i ZHW bada mi białko w każdej z kupionych partii

mój program żywieniowy sam mi kalkuluje aminokwasy ogólne i strawne na podstawie wzorów, jak również energię

 

optipasz jest na tyle intuicyjny że łatwo to ogarnąć, a wręcz uzależnia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zacier123    26

generalnie ogarniam temat :)

pracowałem dość długo w firmach paszowych i premiksowych i dlatego wiem co mówię

nawet jeśli wydaje ci się, że koncentrat jest "jasny" to nie znaczy że tam jest tylko soja - wierz mi, są też inne surowce które też są jasne

na chłopski rozum: korporacja kupuje soję  i premiks to żeby to sprzedać musi doliczyć swoją marżę, amortyzację mieszalni, logistyka,  utrzymanie handlowców, pensje prezesów, koszty wycieczek i szkoleń dla klientów i dużo, dużo innych kosztów

na pewno taniej wyjdzie jak kupisz sam premiks pełny i soję

a już nie mówiąc, jeśli mieszalnik ci pozwoli to blendy, aminokwasy, mineralne i soję

jeśli Twoja firma też dostarcza premiksy to poproś doradcę o kalkulację cenową i porównaj sobie parametry

 

To jak możesz to pochwal się co tam dodają zamiast soi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Trzodziarz    1

To jak możesz to pochwal się co tam dodają zamiast soi?

nie zamiast soi tylko oprócz, ciężko jest zastąpić soję w 100%, tym bardziej że na etykiecie musi być napisane, że jest poekstrakcyjna śruta sojowa

używane są różne surowce zamiennie, wszystko jest kwestją ceny, kontraktów, kursów Euro i Dolara...

DDGS, drożdże, glutenny, białko ziemniaczane, makuch sojowy, sezam, kazeina, serwatka, fermentowana soja, krwinki i inne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zacier123    26

ale jeżeli dodadzą np drożdży albo ddgs czy piszą to na opakowaniu czy to ukrywają? a zgadza się wtedy białko jak dodadzą do soi coś innego o niższej zawartości białka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez karuś
      Na rynku jest kilka zakładów mięsnych co prowadzą taką formę współpracy. Według mnie jest to bardzo dobre. Ma się pewną dostawę warchlaków i pewny zbyt, a to dzisiaj przy dużej produkcji jest bardzo ważne.
    • Przez PiotrMurgrabia
      Witam, jestem tutaj nowy.
      chciałbym sie dowiedzie czy warto jest wybudowac chlewnie na około 250 sztuk na rzut. planowana jest budowa na płutkiej ściołce.
    • Przez agroleon
      witam Agrofotowiczów.
      ja z pytaniem a mianowicie ile sztuk bydła opasowego można wyżywić z 1ha oraz ile stuk tucznika z 1 ha prosił bym o odpowiedzi i admina zeby nie zamykał tematu. A również jakie koncentraty i witaminy dla bydł i dla świń by szybciej i nitensywniej rosły. Żeby lepiej wykorzystywały pasze im zadawana, a daje bydłu kiszonke z kukurydzy i śrute ze zbóż oraz siano. Świnie natomiast dostają koncentrac + śruta z zbóż, Poradzcie coś jestem otwarty na rady mądrzejszych ode mnie. pozdrawiam
    • Przez Dawid906
      Witam wszystkich.
        Tak, jak w temacie... Planuję zacząć hodowlę świń w cyklu zamkniętym. Posiadam już (jak myślę) wystarczającą wiedzę na temat hodowli tych zwierzą ponieważ pracowałem w gospodarstwie ( a w zasadzie to teraz już tylko dopomagam w niektórych rzeczach) znajomego. który takową się zajmuje i nauczyłem się bardzo dużo przez ten czas. Osobiście hoduję po kilka sztuk tuczników rocznie ( rekreacyjnie ). W marcu/kwietniu otrzymam od ww znajomego 30-to paro kg prosiaczka, którego zostawię na loszkę (Z tego co mówił, jest to świetny materiał na maciorę). Wiem, w jaki sposób ją odchować, a nasienie, jakim zostanie zainseminowana jest najwyższej jakości (wszystkie swoje maciory tym zapładnia, a tuczniki z tych zapłodnień mają tendencję do wydajności rzeźnej przekraczającej 60 %). Oczywiście posiadam odpowiednio przystosowany obiekt (stara stajnia- odnowiona, przebudowana już na chlewnię, przygotowane zagrody, a'la "porodówki" , paszniki, poidła itd...). "Moje" gospodarstwo liczy około 13 ha., z czego ja mam dla siebie jakieś 2 ha pola ornego (III-V klasa ziemi), reszta to część taty. Problem w tym, że ta moja działka to kilku / kilkunasto-letni ugór, który jak do tej pory stalerzowałem ( 7-go lutego) i jak tylko lekko popuszczą śniegi, zaoram to na głębokość ok. 40cm. Do dyspozycji mam chyba wszystkie potrzebne maszyny typu ciagniki (swoja 60-tke; 30-tke, 60-tke i 12-tke znajomego), kombajn bizon zo56, plugi, za niedlugo także prase i wiele innych... 
       Teraz mam pytania do Was, drodzy koledzy i koleżanki...
      1. Jak proponujecie zagospodarować te 2 ha, jakie zabiegi wykonać, jakich nawozów użyć, czy stosować dokarmianie dolistne itd, aby       uzyskać jak największy plon ?
      2. Czy z tej hodowli będą jakiekolwiek zyski ?
      3. Czy taki areał pozwoli mi na odchowanie 2 miotów rocznie, licząc że średnia ilość prosiąt z jednego miotu to około 12 ?
      4. Jakie polecacie koncentraty dla loszki, a także prosiąt i tuczników ? Osobiście jestem przekonany do wszelkiego rodzaju produktów firmy "Sano", ale chciał bym także dowiedzieć się od bardziej doświadczonych hodowców o koncentratach i wszelkiego rodzaju produktach innych firm, jakie stosujecie.

      Serdecznie dziękuję za każdą odpowiedź, jakiej udzielicie
      Pozdrawiam.

      Ps. Jestem nowym użytkownikiem forum, przepraszam jeśli temat dodałem w nieodpowiednim dziale. Przepraszam również za amatorski język.
       
    • Przez GrzesiekJackw
      witam wszystkich na forum :-) mam pytanie , jak zarejestrować tuczniki o wadze 70-90 kg? bo dostalem takie stadko okolo 11 szt ale bez nr stada. Ja swój nr oczywiscie posiadam i zastanawiam się jak te 11szt zarejestrować jako moje. Proszę o dobre i sprawdzone rady ;-)
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj