-
Podobna zawartość
-
Przez krzycho880
Witam chciałbym sie dowiedzieć czegoś na temat kombajnów zbożowych New Holland serii tf, konkretnie Tf 42, ale inne modele też by mnie ciekawiły, w internecie jest mało informacji na ich temat a u mnie w okolicy tez nikt nie ma tego typu kombajnów, Interesuję mnie wszystko jaka awaryjność, jak z dostępnością częsci, może są gdzieś jakies podobienstwa do bizona, jakie silniki co mozna własnie powiedzieć o silniku iveco, jak przebiega omłot jaka wydajność dosłownie wszystko. Chcielibyśmy kupić tego trypu kombajn i z tego powodu chciałem poruszyc tę dyskusje z góry dzięki za wszelkie informacje
-
Przez Farmerinio00
Witam mam problem z kombajnem zbożowym new holland tx30 kombajn kupiony z Francji był przezbrojony całkowicie na kukurydzę został przezbrojony do cięcia zboża . Ale po całkowitym przezbrojeniu i próbie cięcia zboża kombajn nie pobiera zboża i wszystko wałkuje się na motowidle a jak już pobieże to się odrazu za podajnikiem pochyłym zapycha proszę o jakieś rozwiązania problemu
-
Przez szczewko
chciałbym aby wypowiedziały sie osoby które użytkują kombajny tej serii lub cos słyszeli na ich temat.chodzi mi o wydajność,awaryjnosc itp.
-
Przez karat7
Były na tym forum osoby zainteresowane jak się sprawuje kombajn New Holland z silnikiem cztero-cylindrowym. Po prawie trzech sezonach użytkowania TC 5.70 chcę powiedzieć , że jestem bardzo zadowolony z kombajnu. Silnik nie zajmuje dużo miejsca w miejscu zainstalowania , zaś cały osprzęt już tak . Największym atutem kombajnu jest spalanie. Mając zbiornik z dystrybutorem i zegarem dokonałem kilku pomiarów spalania i tak np. Skoszony rzepak 7 ha , plon 2,7 t + 2 ha , plon 4 t- średnie spalanie z sieczkarnią 12,5 litra/ ha. Pszenżyto , plon 5 ton - spalanie 11,5 litra/ ha. Skoszone 27 ha zbóż na piaskach ( 3 z sieczkarnią ) , głównie słabe żyta (szybkość koszenia 2 ha / godzinę) z dojazdem w obie strony 8 km - średnie spalanie 10,92 litr /ha. W pierwszych dwóch sezonach silnik brał niewielkie ilości oleju , w tym roku na ok 80 ha skoszone nie dolałem jeszcze nic. Wydajność kombajnu w dobrym zbożu to do 10 ton /godzinę . Można uzyskać 12 ton , ale muszą być optymalne warunki omłotu. Jeśli słoma jest skruszała to część jej obciąża sita i wydajność po przez lekki omłot wcale się nie zwiększy. Dziwną rzeczą jest zbiornik ziarna , ponoć 5,2 m3 , a na przyczepę 12 ton 15,3 m3 wchodzą cztery pełne zbiorniki, więc ktoś tu oszukuje. Komfort pracy bardzo dobry , obsługa codzienna dość prosta. Największym atutem kombajnu jest kabina , w której można rozmawiać przez telefon bez żadnych zagłuszeń.
Jestem rolnikiem , a nie naganiaczem !
-
Przez renovoltage
Czy podczas pracy silnika bez włączonej sieczkarni powinien grzać się ten wałek od elektrosprzęgła przez co i łożysko na zdjęciu, łożysko świeżo wymienione, temperatura jest wysoka że nie można złapać, najcieplejszy jest wałek z tej strony, od strony drugiego łożyska jest normalnie
-