Wtryskiwacze od Poloneza 1.9Gld
Przez
yaboll, w Silnik i osprzęt
-
Podobna zawartość
-
Przez Adik_ziel
przy najlżejszej pracy np: bronowaniu czy ciągnięciu pustej przyczepy 4,5t strasznie szybko sie nagrzewa jak myślicie przyczyna mogą być pierścienie?
-
Przez Bogdan0077
Witam,
zastanawiam się jak istotną rolę pełni tunel chłodnicy (ten plastikowy kołnierz, wewnątrz którego pracuje wentylator) w chłodzeniu silnika. W jednym z ciągników u mnie go brakuje i to właśnie jemu zdarza się grzać na obrotach około 1500. Przy 2000 jest wszystko w porządku. Wniosek nasuwa się sam, jednak ma on tez problem z zardzewiałym układem chłodzenia, bo poprzedni właściciele jeździli na wodzie, więc aktualnie jestem na etapie wypłukiwania chłodnicy róznymi specyfikami, a to pewnie potrwa jeszcze parę miesięcy.
Podsumowując,
Jak istotny jest tunel w chłodzeniu silnika i czy ktoś z was go nie ma na chłodnicy w różynch maszynach?
-
Przez 132
Witam mam taki problem otóż pomiędzy kolektorem ssącym A wydechowym pojawił się spory przedmuch i niewiem co się dzieje moc jest wszystko ok . Proszę o pomoc . Poniżej zdjęcie gdzie dmuchawa
-
Przez johnzalaski
Cześć. Wymieniałem olej i było "deko" opiłków na korku - szczegóły w innym wątku. W każdym razie dziś zalałem Superol CC.... Tylko kurde coś mi się pomyliło i wlałem ok 7 litrów oleju. Zalałem olej, otworzyłem odprężnik żeby pokręcić trochę wałem i następnie zakręciłem żeby odpalić. Po kilku sekundach ciśnienie skoczyło na 4 atm - czyli standard.
Zapiąłem brony i pojechałem na pole. 4 i 1800 obrotów i tak ok 20 minut bronowania. Od początku coś mi się wydawało, że niby obroty ok, ale na 4 biegu 3 brony (+połówki bloczków betonowych jako obciążenie) i silnik jakby nie miał kopa. Dojechałem do końca pola i kurde silnik nie chce wejść na pełne obroty, tak jakby się paliwo kończyło, z tłumika dźwięk lekko jak "pepesza"? Ciśnienie oleju na ciepłym cały czas 2-4,2 atm czyli tak jak było zawsze. Dałem sobie spokój i wróciłem do domu w sumie normalnie, no ale...
Podobnie silnik chodził zaraz po remoncie - słabo wchodził na obroty, chodził tak "twardo" - i wtedy mechanik wyregulował zawory. Tylko teraz zaczął jeszcze gorzej wchodzić na obroty.
Jutro jak olej ścieknie to się okaże o ile dokładnie za dużo i odciągnę nadmiar przez bagnet.
Czy taki nadmiar oleju mógł zepsuć silnik?
Dodam, że pompa paliwa od nowości nie robiona więc od dawna było wiadomo, że nie daje dobrego kopa i trzeba regenerować. Tylko chyba to nie tym razem przyczyna raczej....
-
Przez johnzalaski
Cześć. Wymieniałem dziś olej i kiszka - sporo opiłków na magnesach korka oleju. Opiłki takie nieregularne, ciemno szare, coś jakby rdza (?), NIE takie jak po cięciu brzeszczotem. Zwłaszcza jeden kawałek stosunkowo duży.
3 lata temu robiona góra silnika bo dziura w chłodnicy i puścił oring na tulei.... , wymienione panewki. Po 5 mth wymieniony olej przez mechanika. Teraz zrobione ok 80 mth ale 99% to dosłowne jazda na praktycznie z paleciakiem z lekkim obciążeniem, żadnej praktycznie cięższe roboty. Dopiero ostatnie 5-10 mth talerzowanie (2, 3 bieg i 1800 obrotów). Ciśnienie oleju na ciepłym przy 1800 obrotów ok 4,1-4,2, ok 2 bary przy 800 obrotów. Jak patrzę po starych zdjęciach zegarów to ciśnienie oleju bez zmian.
Dziś sam miałem wymienić olej ale na magnesach dramat. Przyjechał ostatecznie mechanik co robił remont i mówi, że pasuje zrzucić misę i wymyć ten brud bo czuć na palcu, że nadal coś tam zalega. Ropownica umył benzyną ale ostatecznie misa do zrzutu. Jutro holowanie.
Tylko coś wspominał o wyjedżaniu przodem? Serio jest z tym aż tyle roboty?
-