SUZI

Cebula

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Kobi    8
Napisano (edytowany)

Wing P kropiłem po siewie i przepuścił mimo dużej wilgoci w tym roku .

Edytowano przez Kobi

dysydent    2662
Napisano (edytowany)

starca w zimówce skasowałem lontrelem ale cebula miała coś ze cztery liście (co najmniej) starzec był przy okazji bo było tam masę ostu i mleczy i o przezimowaniu ani jednych ni drugich ani starca nie ma tylko ten ...olerny tasznik ale tu nie iem jak mogłem sobie z nim poradzić bo powschodził i podrósł zimą (ciepły styczeń) no i wtedy jak pryskać gdy nie wiadomo jeszcze czy cebula przezimuje a wiosną może by Basagran poradził gdy był młodszy ale zimny kwiecień i przy temp oniżej 10 stopni basagran słabo działa a testowo na spłachetku goal dany tylko poparzył ale chwast odbił a cebulę pokręciło czym na pewno zbiór opóźni co w zimówce wyjątkowo niewskazane i dobrze że test na jakimś pół ara
Basagran dany testowo na kolejnym pół ara w zimówkę też bardziej dla testu jak cebula zniesie bo taszcik już miał pąki kwiatowe i też tylko podparzyło ale cebuli nic choć dawka basagranu coś między lit a półtora/ha no ale cebula od bidy na pęczki szczypioru by już się nadała (fotki wcześniej) no i pryskane o suchych i słonecznych kilku dniach i raczej grubszą kroplą tylko plecakowym trudno mówić o precyzji ale test basagran rzeszedł leiej niż ten goal. nie wiem jakie dawki basagranu zniesie cebula jara w jakiej fazie ale warto testować bo środek ma szeokie spektrum chwastów i może tyłek uratować choć komosy średnio ważliwe i owschodowo tenże Boxer, Lentagran... a z resztą ; czytajcie uważnie ulotki i zalecenia tam jeśli nie wszystko to większość jest choć nigdzie nie wyczytałem że np banur starca zostawi a właśnie zostawi jak i pendimetalina a ztego co poprzedni... dimetanamid też

no nie umiem jeszcze w pełni opanować ozimej cebuli choć i tak nie jest źle

@Spajder poczytaj zalecenia środka Boxer oraz jakieś maleńkie dawki goala czy bandura bo to co na tym "drugim polu" to... no bida jeśli to przeżyje i tylko problem że deszcze gdy nawet setkowe dawki bandura czy pięćdziesiątkę goala po kilku dniach pogodnych aby cebula otoczkę woskową... i nie spalić cebuli

ja na jarej zauważyłem masę siewek chwastów o czym wcześniej pisałem i tuż przed wschodami glifosat był zbyt ryzykowny i poszedł goal 50ml/ha z atpolanem no i jak by się większość siewek chwastów podziała a tylko nie wiem czy o wcześniej danych stompie z bandurem (o czym też tu isałem... chyba) czy to ten goal dobił
cebula wschodzi a może już i skończyła wschody bo byłem na polu jakiś tydzień temu ale wg znajomego/wlaściciela tej plantacj "z rosą to już rządki widać jak się schyli"cokolwiek to znaczy

Edytowano przez dysydent

dysydent    2662
Napisano (edytowany)
12 godzin temu, jacek1296 napisał:

To jest " kolanko", a nie wschody. Stomp aqua na wilgotno.

to jest to samo; wschody faza liścienia - jednego liścienia bo liliowate w tym cebula to rośliny jednoliścienne

Edytowano przez dysydent

Wiadomość z agroFakt.pl

jacek1296    1456
Napisano (edytowany)

Przed wschodami dałem glifosat+ boxer 1,0l+0,5l. Na kolanko poprawiłem bandur+basagran+criptic 0,1+0,1+ 0,1.

dysydent: bardzo dawno temu prof. Dobrzański na jakimś szkoleniu uznawał wschody do wysokości "kolanka" ok.1cm, potem już faktyczne "kolanko". I tak mi zostało.

Edytowano przez jacek1296

dysydent    2662
Napisano (edytowany)

to że ktoś ma "prof" przed nazwiskiem nie znaczy że nie może durnot opowiadać z całym szacunkiem do całokształtu Wiedzy Dobrzańskiego to jednak trzymajmy się logiki w nazewnictwie i wschodami nazywajmy pojawienie się nad powierzchnią gleby dowolnego organu rośliny niezależnie czy to będą liście we wschodach hypogeicznych czy liścienie w epigeicznych czy łodyg z zawiązkami liści we wschodach np łączy perzu czy innych roślin wieloletnich.

środki nalistne np glifosat równie dobrze się wchłoną przez liścień cebuli co przez liście właściwe o ile te organy znajdą się w zasięgu tych środków czyli nad a nie jeszcze pod powierzchnią gleby
stąd zapytałem o kiełkowanie czyli fazę po wydostaniu się kiełka z nasienia a przed wydostaniem się kiełka nad powierzchnię gleby bo po wydostaniu to już wschody
Owa spójność logiczna ułatwia chociażby nomenklaturę zastosowania herbicydów w podziale na przed i powschodowe a takie "widzimisię" tylko zamęt i bałagan a nawet zniszczeniem plantacji może się skończyć gdyby np ktoś literalnie uznał wschody cebuli dopiero gdy pierwszy liść właściwy i fazę flagi czy kolanka potraktował glifosatem wszak to jeszcze pono nie wschody a glifosat zalecany przedwschodowo.

Edytowano przez dysydent

jacek1296    1456

Zgodzisz się jednak, że "wschody to cebula do 1cm, powyżej 1cm to kolanko, flaga ....." jest logiczny w przeciwieństwie do (upraszczając) "wschody to pierwszy liść i na flagę leczmy glifosatem".

roni9411    27

reglone na wschodząca cebulę? te co wyszły to przypali ale odbije? 

dysydent    2662
Napisano (edytowany)
13 godzin temu, jacek1296 napisał:

na flagę leczmy glifosatem".

"powodzenia" :P

bo reglone może i tak bo kontaktowy i pali tylko tam gdzie/na co spadnie i nawet jeśli spali flagę czy nawet większą część liścienia to z rezerw w nasionku jeszcze pierwszy liść ma szansę wyżywić ale i reglone bym już unikał jeśli cokolwiek z tej cebuli nosa ... czy tam kolanko wystawi już jak tam zwał i najlepiej gdy jeszcze wszystko w ziemi; owo sakramenckie "do trzech dni przed wschodami.

tylko o czym my tu jeśli reglone wycofany ;)

13 godzin temu, jacek1296 napisał:

wschody to pierwszy liść

w cebuli wschody to nie liść a liścień pierwszy i ostatni bo to jednoliścienne bydlę, pierwszy liść ojawia się óźniej gdy flaga z liścienia najczęściej uschła bo rzadkko się zdarza aby jaka chemia jej nie przypaliła i się wyprostowała zachowując chlorofil. Zadaniem liścienia jest utorowanie drogi pierwszemu liściowi i ew krótki okres funkcji asymilacyjnej ale gdy już pierwszy liść przerośnie liścień to z liścienia są resorbowane substancje odżywcze i zwyczajnie usycha i rzadko cokolwiek z liścienia zostaje gdy drugi liść właściwy się pojawi, Jeśli liścień wcebuli dożyje drugiego liścia to znaczy że były bardzo dobre nasiona i żadnej fitotoksyczności od chemii ani gleby. Zdarza się ale nie zawsze

Edytowano przez dysydent

dysydent    2662
Napisano (edytowany)

o właśnie dzisiejsze fotki oglądam i za wysoką ekspozycję ustawiłem ... automat ustawił w Samsungu i spłaszczyło kolory ale to co widać te wschody to wszystko liścienie cebuli którym chyba się od Goala dostało ale i tak za gęsto wschodzi ta cebula no ale sialiśmy trzyletnimi nasionami i nikt nie liczył że bodaj połowa powschodzi a tu okazuje się że wschodzi wszystko i jeśli ta 9bsada się utrzyma to nie wiem czy drobnej nie narośnie no ale to było siane na przypał i jak na razie to chociaż chwasty się podziały a było jak maku bo ole silnie zachwaszczone i na cebulę nie... no przypał na całego :D
AJFCJaWXQORJGJ4H94J9cTRxmV2t6TkWT5xBnClC

jeszcze do siewu pole w grudach bo z błota nic lepszego nie dało się wyprawić tak że może i dobrze że za gęsta wschodzi bo nie wszędzie się przez te grudy przebije to i grubszej coś tam też się wybierze

zimówka też już odchwaszczona i na dzisiaj taka
AJFCJaU45bFwWTDHw7y_FGGx7sxa-dw-1Frri0Yr

o na tym widać w szerszych międzyrzędziach że trochę tego tasznika było
AJFCJaUtBJ7dWIXoM0RMMwoy3-IhFlx8XsDdpFC4
no jeden chwast tylko został - tasznik i jakieś dziesięć roboczodniówek na ha trza było wsadzić (ok 80rbtn/h)
była jeszcze wiechlina roczna alę jej nikt nawet nie próbował usuwać bo Select Super już ją kończy a zdarzały się kępy darni już z wiechami i też już pożółkły tak że w tydzień zostanie z niej siano

ale zatem jak by co szanowni importerzy to nie rozpędzajcie się za bardzo z egipskimi, uzbeckimi i czort wie skąd jeszcze; cebulami na lato bo już rośnie blokada na zapędy importowe i jak wyżej widać, ma się całkiem nieźle ;)

Edytowano przez dysydent

jacek1296    1456
10 godzin temu, dysydent napisał:

"powodzenia" :P

bo reglone może i tak bo kontaktowy i pali tylko tam gdzie/na co spadnie i nawet jeśli spali flagę czy nawet większą część liścienia to z rezerw w nasionku jeszcze pierwszy liść ma szansę wyżywić ale i reglone bym już unikał jeśli cokolwiek z tej cebuli nosa ... czy tam kolanko wystawi już jak tam zwał i najlepiej gdy jeszcze wszystko w ziemi; owo sakramenckie "do trzech dni przed wschodami.

tylko o czym my tu jeśli reglone wycofany ;)

w cebuli wschody to nie liść a liścień pierwszy i ostatni bo to jednoliścienne bydlę, pierwszy liść ojawia się óźniej gdy flaga z liścienia najczęściej uschła bo rzadkko się zdarza aby jaka chemia jej nie przypaliła i się wyprostowała zachowując chlorofil. Zadaniem liścienia jest utorowanie drogi pierwszemu liściowi i ew krótki okres funkcji asymilacyjnej ale gdy już pierwszy liść przerośnie liścień to z liścienia są resorbowane substancje odżywcze i zwyczajnie usycha i rzadko cokolwiek z liścienia zostaje gdy drugi liść właściwy się pojawi, Jeśli liścień wcebuli dożyje drugiego liścia to znaczy że były bardzo dobre nasiona i żadnej fitotoksyczności od chemii ani gleby. Zdarza się ale nie zawsze

Z tym glifo na flagę to Ty napisałeś. Cebuli się uczę, bo uprawiam ja dopiero ćwierć wieku. Odnoszenie się do wyrwanego fragmentu zdania, no pełna profeska. A miałem Cię za rozsądnego i rzeczowego. Bez odbioru.

dysydent    2662
3 godziny temu, jacek1296 napisał:

Z tym glifo na flagę to Ty napisałeś.

gdzie?

nie zarzekam się durnoty i u siebie no ale żeby aż takiej

toorano    169

stosował ktoś AZ500 ?

zwalcza samosiewy rzepaku ?

Jeszcze trochę i można na chwasty pryskać tylko czym ? Co polecacie na pierwszy zabieg ? 

20230506_162952.jpg

33 minuty temu, Plagrafi napisał:

jak nie ma korzenia to słabo 

Ma tylko urwał się 

Napisano (edytowany)

Jak długo jeszcze czekać, żeby na chwasty pryskać? Ktoś podpowie i czym najlepiej?

20230506_182018.jpg

Edytowano przez 360ursus4011

Plagrafi    22

Ładny korzeń, to hiszpanka? Proponuje zaczekać do momentu kiedy zacznie wychodzić 2 liść, delikatnie 3x0,1 Bandur+Lentagran+E.....

Niepamiętam odmiany ale to jest majka pierwszy raz mam i jeszcze nie pryskałem na chwasty a jest ich sporo 

roni9411    27
12 godzin temu, Plagrafi napisał:

Ładny korzeń, to hiszpanka? Proponuje zaczekać do momentu kiedy zacznie wychodzić 2 liść, delikatnie 3x0,1 Bandur+Lentagran+E.....

3x to znaczy trzy zabiegi? E..... to znaczy emblem? pisz jaśniej kolego. U mnie poszło 2.5l stomp agua + boxer 1l +adwiduant 4dni po siewie, 25 kwiecień dokładnie. 3 maja poszlo reglone 1.5l (cebula zaczynała wychodzić, może 5% na wierzchu) teraz czekam jak cebula wyjdzie i sie wyprostuje i znów będę czymś jechał ale nie wiem czym. Może ktoś doradzi, ubiegłe lata odpuszczałem reglone i później przez nierównomierne wschody czekałem z 1 typowym opryskiem nalistynm i chwasty mi uciekły i musiałem pielić....

dysydent    2662
20 godzin temu, toorano napisał:

AZ500

wtf???

bo na ten zlepek znaków google na jakiś kurs Microsoftu kieruje xD

driver24    689
3 godziny temu, roni9411 napisał:

pisz jaśniej kolego

Jak uprawiałeś już cebulę to raczej się orientujesz o po pierwszej literze nazwy preparatu. To jest publiczne forum, więc nie licz na dawki i pełne nazwy preparatów dawno wycofanych z użytku jak E.. czy ten o którym sam napisałeś. 

Podpowiem ze ważny przy pierwszym zabiegu nalistnym jest także system korzeniowy, ten na zdjęciu jest dobrze rozbudowany. 

dysydent    2662
Napisano (edytowany)
2 godziny temu, toorano napisał:

Isoxaben w Polsce jest w zasadzie nieznany jak i nie figuruje w "oficjalnych dopuszczonych" tak że na pytanie

Dnia 6.05.2023 o 15:33, toorano napisał:

stosował ktoś AZ500 ?

....

wątpię czy ktokolwiek odpowie na publicznym forum ... o właśnie post wyżej @driver24 szerzej to objaśnił
zaś czy zwalcza samosiewy rzepaku to wątpię czy w cebuli z siewu technicznie jest to możliwe bo filozofia stosowania tej substancji to blokowanie wschodów nowych roślin w plantacjach już wzeszłych i w starszych stadiach rozwojowych niczego już nie zwalcza. W USA (wyczytałem w necie) zalecają to na trawniki, jakieś rośliny ozdobne i ew sady, winnice czyli zasadniczo  roślinach wieloletnich i co prawda w zwalczanych wymieniają chwasty dwuliścienne ale głównie z rodzin złożonych i motylkowatych choć pewnie i krzyżowe zwalcza ale w cebuli to rzepak pierwszy wschodzi i jako środek blokujący wschody może bardziej cebulę zablokować a rzepak przepuścić niż odwrotnie

nie chce mi się szukać powinowactwa chemicznego tej substancji do znanych w Polsce a zatem i mi innych aby dociekać jakiejś szczegółowszej selektywności ale zgaduję ( bo nie wiem i pierwszy raz zetknąłem się z tą substancją) nawet jeśliby "dziurlandowie"* stosowali to w cebuli to na starsze fazy cebuli (np z dymki) jako środek uzupełniający a nie przedwschodowy no i nie zwalcza już wzeszłych roślin czyli ... rzepak w cebuli to raczej czym innym no ale testy zawsze można przeprowadzić choć nie sądzę aby na terenie UE było toto oficjalnie szerzej dopuszczone a wręcz przeciwnie jeśli do ośmiu miesięcy ma blokować wschody roślin gdy co do zasady to wycofywane są środki właśnie dla tego że zbyt długo zachowują aktywność czyli są trudno (takie teraz modne określenie) "biodegradowalne"

* - skąd ci "dziurlandowie"? A no skoro Holendrom nie podoba się nazwa ich kraju i proszą o jej nieużywanie to niekoniecznie muszę/zamierzam przychylić się do ich prośby tak aby tej prośby nie pożałowali :P

domyślam się że tam w tej "Dziurlandii" (od ang. - "hole") to Oni na te swoje tulipany se dopuścili a "wioskowi wynalazcy" wykoncypowali że może by i w cebuli się nadało. Tylko tulipanów nikt nie je a czy kto na prawdę wiarygodny badał jakąś ew toksyczność doustną dla konsumenta? skoro osiem miesięcy w glebie co najmniej zalega ...no właśnie ;)

Edytowano przez dysydent

Pryskać na chwasty czy jeszcze czekać?

Stomp Aqua 455CS może być na pierwszy raz ? Nie spale cebuli ?? 

20230512_192248.jpg

20230512_192243.jpg

jan88    468

na pierwszy liść możesz dać 0,3 stompu +0,15 bandura

i tak ze 3 razy co 4-5 dni 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez belarusek
      Czy może ktoś z was przeprowadzał takie badanie gdzie i ile kosztowało? O takie badanie poprosił jeden z moich odbiorców bo będą mieć kontrolę sanepidu.
    • Przez Cbe1508
      Witam . Koledzy pomóżcie:) gdzie moge kupić symulator wzrostu o nazie KELPAK niech ktos poda jakiegos linka albo cos . Chciałbym zastosowac go na cebuli ozimej Szukałem i nic nie moge znajść
    • Przez Lowca131
      Witam, mam do zaoferowania nasiona cebuli więcej informacji pod nr telefonu 606971792.
    • Przez Lowca131
      Sprzedam nasiona cebuli więcej informacji pod nr 606 971 792.
    • Przez adamek1113
      Witam
      Chciał bym posiadzić pare arów cebuli zimowej z dymki Senshyu yellow lub Shakespeare. Jaką z tych odmian polecacie i w jaki sposób wykonać sadzenie tj. na jaką głębokość posadzić i w jakich odstępach o raz kiedy. Chyba że już za późno. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj