Skocz do zawartości
tomek15h

Podnośnik 1224

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
tomek15h    14

Mam problem z podnośnikiem w 12 mianowicie bardzo wolno podnosi,a czasami wcale nie rusza ,uzupełniłem olej i dalej problem istnieje-czasem jednak pracuje bez zarzutu,czy to wina zaworu pod pokrywą -może macie jakieś inne pomysły i doświadczenia jak rozwiązać ten problem??? Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Turbina    9

mikro pompka,albo rozdzielacz się zacina,jak wolno podnosi to podłącz wywrotkę i sprawdź czy ją też tak będzie wolno podnosił.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek15h    14

Sprawdzałem to i jak podnośnik słabo podnosi to na hydraulikę zewntrzną też prawie wcale nie pcha oleju???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

benek79    13

ja mialem mnostwo problemów z podnosnikiem w moim ursusie i powiem ci ze to nie jest takie proste,najlepiej wymontuj podnosnik i zawiez go do jakiejs firmyktora go sprawdzi i bedzie to najlepsze rozwiazanie.wymienisz to co trzeba i bedzie ok.przyczyn moze byc mnostwo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek15h    14

Co wy na to panowie?Jak ciągnik stoi przodem z górki to hydraulika działa bez zarzutu,a jesli postawią go na równym terenie to praktycznie przestaje działać i nie jest to wina braku oleju poniewarz szabelka wskazuje górny stan.Wasze opinie???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
leszekd    80

Można sprawdzić dla pewności filtr ssawny może ten nie przepuszcza oleju.

Można sprawdzić pompę bezpośrednio czy daje olej z pominięciem rozdzielacza podłączyć tam np. wywrotkę jak podniesie po uruchomieniu to pompa jest ok. Olej potem ostrożnie spuścisz do jakiegoś naczynia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mnich    11

Ja miałem ten sam problem z deutzem, dolałem oleju ale to niepomogło, przyczyną był duży paproch, który dostał sie do oleju i zablokował przepływ.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek15h    14

Drodzy panowie,przyczyna została usunięta,Okazało się ze pompa wysiadła ,założyłem nową i wszystko chodzi ! Dzięki wielkie tym którzy zechcieli zabrać głos na forum,pomóc i podzielić się swoją wiedzą.AF to bardzo pomocny portal.Dzięki pozdrawiam ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zts    1

Chwali się że napisałeś nam co było przyczyną. Proponuje połączyć tematy podnosników w w/w serii ciągników ciężkich, bo to są identyczne konstrukcje i maja takie same usterki i problemy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wojtek    3

popieram ztsa, był by jeden temat i kazdy kto by mial problemy by pisał w jednym temacie a nie juz sa 3

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
GangStaf    0

jaka moze byc przyczyna gdy podnosnik mi nie dziala przy traktorze nawet nie ma sily podniesc pluga o wadze 400kg... a kiper na przyczepe dziala bardzo dobrze bo az ciagnik przygasa wiedz pompa jest dobra. jaka jest przyczyna ze ramiona sie nie podnosza????...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    446

Może tłok jest nieszczelny (u nas beż uszczelnień podnosił ale opuszczał po zgaszeniu) rozdzielacz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzeski    4

witam

mam problem w moim ursusku a mianowicie podnosnik nie jest tak dokladny jak kiedys albo podniesie za duzo albo za malo ciezko jest podczepiac nawet maszyny na tuza bo ciezko wyczuc kiedy podniesie a kiedy nie. jaka moze byc tego przyczyna?

a i jeszcze chyba nie dziala mi regulacja silowa. podczas orki musze sam regulowac wysokos pługa kiedy ciagnik ma ciężej. kiedys tez wszystko bylo ok sam sobie regulowal wysokosc. wydaje mi sie ze cos jest z miernikiem impulsow. moze jest zle wyregulowany. jak sie reguluje miernik impulsow? dodam ze 2 lata temu ojciec cos tam grzebal w podnosniku i od tamtego czasu mam takie dziwne objawy. podnosnik na cieplym i zimnym oleju trzyma nie opuszcza ma sile bez problemu podnosi ciezary.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
CIAPEK1981    7

a jezeli zawór bezpieczenstwa jest uszkodzony to moze nie podnosic ramion???

 

Witam, zawór bezpieczeństwa jest to przeważnie gniazdo, kulka i sprężyna. Jeżeli coś się dostanie między gniazdo a kulke to masz ubytek oleju i ci nie podniesie, również sprężyna może stracić swoją siłę lub pęknąć. Ja miałem taki przypadek URSUS C-4011 był robiony szlif wału i założone nowe panewki. Założyłem też nową pompę oleju, po odpaleniu było małe ciśnienie. Po rozkręceniu zaworu bezpieczeństwa okazało się, że między gniazdo a kulkę dostał się wiór i był ubytek oleju. Ten wiór był chyba z tej nowej pompy oleju.

Pozdrawiam

 

witam

mam problem w moim ursusku a mianowicie podnosnik nie jest tak dokladny jak kiedys albo podniesie za duzo albo za malo ciezko jest podczepiac nawet maszyny na tuza bo ciezko wyczuc kiedy podniesie a kiedy nie. jaka moze byc tego przyczyna?

a i jeszcze chyba nie dziala mi regulacja silowa. podczas orki musze sam regulowac wysokos pługa kiedy ciagnik ma ciężej. kiedys tez wszystko bylo ok sam sobie regulowal wysokosc. wydaje mi sie ze cos jest z miernikiem impulsow. moze jest zle wyregulowany. jak sie reguluje miernik impulsow? dodam ze 2 lata temu ojciec cos tam grzebal w podnosniku i od tamtego czasu mam takie dziwne objawy. podnosnik na cieplym i zimnym oleju trzyma nie opuszcza ma sile bez problemu podnosi ciezary.

Kolego to na pewno jest coś z jakąś dźwigienką, albo się wyrobiła na jakimś sworzniu i się odgięła, albo rolka spadła. Co do miernika impulsów to jest pod tylnym mostem śruba (pod kątem) na klucz 40 czy jakoś tak, ale tam nie ma co się zepsuć, to napewno jest wina dźwigienek one są przeważnie wykonane z blachy o grubości 4-5 mm do nich przyspawane są wałeczki z rolką nieraz te spawy puszczają i później są takie numery. Ja miałem taką awarie w C-4011 a tam technologia wykonania tych dźwigienek jest taka sama.

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzeski    4

dzieki za odpowiedz jutro sprawdze.

co do miernika impulsow wytaje mi sie ze jest zle ustawiona sluba M10 na ramieniu. jak to sprawdzic? jest jakies okienko do weryfikacji tego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
CIAPEK1981    7

dzieki za odpowiedz jutro sprawdze.

co do miernika impulsow wytaje mi sie ze jest zle ustawiona sluba M10 na ramieniu. jak to sprawdzic? jest jakies okienko do weryfikacji tego?

Jest, ale żeby przez to okienko popatrzeć to musisz odkręcić blache nad podnośnikiem.

Następnie stojąc z tyłu ciągnika za lewym ramieniem w korpusie podnośnika jest śruba na klucz 32, 36, albo 40 odkręcasz to i tam powinno być widać śrube miernika impulsów i rolkę podnośnika. I chyba na oko określasz odległość od śruby do rolki bo tam troche mało miejsca jest. Samo patrzenie też sprawia dużo problemów bez lusterka sie nie obędzie. Ja podnośnik robiłem z 2 lata temu, mam pamięć dobrą ale krótką, więc nie wszystko co tu napisałem musi się zgadzać. Aha jeszcze jedno jeszcze są sprężyny miernika impulsów może któraś pękła, ale te sprężyny są wieczne i jeszcze o takim przypadku nie słyszałem.

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mocher    8

Kolego KRZESKI a może masz przestawioną tą dźwignię co jest od strony błotnika w podnośniku w kabinie, co się przestawia na regulację siłową chyba, u mnie jak jest ona na dole to podnośnik właśnie tak reaguje jak opisujesz to w swoim problemie, że jest mało regulacji podnoszenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzeski    4

cholercia wczoraj zlozylem caly ciagnik do kupy bo robilem remoncik skrzyni biegow. znowu bedzie trzeba wywalic podloge siedzenie i szybe. ale narazie to poczeka bo wziolem sie za remont c-360 a w kolejce stoja jeszcze 2 ferdki. jak bede mial czas to zobacze ten podnosnkik i napisze co bylo przyczyna tego dziwnego zachowania.

dzieki za odpowiedzi

pozdro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
leszekd    80

Witam

Mam prośbę i pytanie do użytkowników pługów pół zawieszanych. Gdzie podłączają przewód od podnoszenia pługa czy do szybkozłączy od tzw wywrotki , czy do szybkozłącza które jest połączone z układem wewnętrznym podnośnika.

Pytam dlatego bo te szybkozłącze które jest połączone z układem wewnętrznym ciągnika nie daje odpowiedniego ciśnienia aby podnieść tylną część pługa. Jak to prawidłowo powinno działać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Grabcio    23

Wymień zawór bezpieczeństwa przy cylindrze podnośnika bo pewnie sprężyna się już wyrobiła ze starości lub się zawiesza i przepuszcza przy mniejszym ciśnieniu czego wynikiem jest szarpanie podnośnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
FINN    988

najpierw zawór , tak jak kolega pisze , a jak to nie pomoże to wtedy trzeba szukać dalej...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Agro-Nom    6

czy wy myślicie że jak rozdzielacz pompę i tłok z tuleją wymieniałem to zaworu nie wymieniłem ?? zawór też jest właśnie wymieniony więc to nie jest taka prosta zagadka jak by się wydawało.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×