Skocz do zawartości
panRys87

stuki strzały z okilc głowicy...

Polecane posty

seweryn20    582

Tam nie ma za bardzo żadnych podkładek. Jedynie jedna duża, zaginana pod śrubami pompy oleju. Chyba że rozleciała się pod nakrętką którą jest przykręcony konik klawiatury i wpadły kawałki do miski. Wtedy konik by gonił i silnik stukał na tym cylindrze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
javman    0

ok, sciagnalem przednia pokrywe, zalozylem ze wtryskiwacze i cyllindry nie stukaly bo ciagnik dobrze pracowal i nie mulił.

 

na pokrywie od wewnętrznej strony widać wyżłobienie ok 2-3 milimetrowe po kole zębatym pośrednim górnym, dało sie je ściągnąć ręką, nie było niczym zabezpieczone przed zdjęciem. wydaje mi się ze tak nie powinno być, wszystkie koła żębate mają nakrętki zabezpieczające... chyba zerwało gwint.... co teraz?

 

tutaj zdjęcie znalezione na necie, dobrze obrazuje stan rzeczy, właśnie ta nakrętka niestandardowa (z 4 wycieciami- zwana łożyskową)wraz z podkładka taka jak trybik wyglądającą leżała na dnie miski olejowej.

 

ciężko wymienić tą oś koła pośredniego?

Edytowano przez javman

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    582

miska do zdjęcia i trzeba mieć cienką rączke żeby dostać nad wał. Ośka jest tylko włożona od wewnatrz w otwór i od zewnątrz przykręcona przez zębatke.

Edytowano przez seweryn20

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

javman    0

czyli powinna łatwo wejść do komory silnika? bo już poxipolem przykleilem ją, ma szanse takie połączenie ?

zanim zakleiłem to probowałem tą ośkę poruszać ale napotykalem na jakiś opor przy próbie wciśniecia go głębiej, o cos metalowego uderzała

Edytowano przez javman

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
javman    0

ok, postanowilem odkleic to i wyjac ośke i kupic nową, tak jak myślalem oska zahaczała o wal, ale jak go lekko przekręciłem miałem juz dobry dostęp i wyjałem ośke bez kłopotu, jutro kupię nową i składam maszyne... przy okazji miałem mały kłopot z zapłonem bo mi sie poprzekręcały żebatki, ale już doszedłem do ładu. tylko takie pytanie mam, jeśli by były źle ustawione te żębatki to ciągnik by nie odpalił tak? istnieje mozliwość ustawic tak że odpala od kopa ale tylk onp. na 2 cylindry?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    582

Raczej nie. Przestawiejąc rozrząd kąty o tą samą wartość przestawiają się na wszystkich cylindrach. Róznica bedzie w pracy silnika bo palić może normalnie. Róznie to z tym bywa. Poza tym są odstępstwa od reguły. Różnice w rozpylanym paliwie na poszczególnych cylindrach mogą objawiać się brakiem zapłonu na tych gorszych.

 

 

 

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
javman    0

aha, ustawiłem według znaków na tych kolach zębatych i wydaje mi się, że po odpaleniu pracował równo, pozatym nie telepało nim, wiec mam nadzieje, że jest wszystko ok.

Edytowano przez javman

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    582

Jak ustawiłes tak jak na zdjęciu które zapodałeś to na pewno będzie dobrze. Stuki się uspokoiły?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
javman    0

sorka ze nie odpisywalem wczesniej ale nie bylo mnie w domu a poza nie bardzo mialem dostep do internetu. powiem tak, zlozylem to do kupy ale odpala nie tak dobrze jak przed calą wymiana tej ośki. tzn. odpala ale po chwili kręcenia a czasem za drugim razem dopiero... silnik za to pracuje jak by ciszej niz kiedys.... stuki sie uspokoiły... ustawiłem wg znaków ale kurde nie wiem czy czasem jak miałem klin na wale do góry to zamiast na pierwszym cylindrze tłok być w maksymalnym górnym położeniu był w jakimś innym... i to jest przyczyną gorszego odpalania...

Edytowano przez javman

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
javman    0

sciagnalem kiedys z neta instrukcje napraw w pdf, jak wymienialem tarcze sprzeglowe... tam jest to chyba opisane, ale boje sie z zaworami sam kombinowac bo kurde niebawem ciagnik bedzie potrzebny

 

wiem ze jak raz ustawilem wg znaków to palil od sztycha, potem sie ruszyly mi te zębatki to zas ustawilem i myslalem ze bedzie ok ale kurde skrecilem to a teraz mysle ze chyba za szybko....

 

wtedy co mi palil od sztycha chyba mialem farta i tarfilem na ten moment w ktorym klin na wale byl wlasnie w miejscu gdy ma nastepowac wtrysk, ale to chyba nie jest za kazdym razem gdy klin jest u góry tylk oco ktorys obrót... cholera zas tą oś przednia ściagać ciężką....

Edytowano przez javman

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    582

ogólnie to nie ważne gdzie jest klin. Jak pozakładasz zębatki to muszą się znaki pokrywać i tyle. Tak jak na zdjęciu które dolączyłeś.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
javman    0

no ale na tej zebatce ktora jest na wale na ktorym jest klin jest także oznaczenie (2 punkty) miedzy które wchoddzi jeden punkt z zębatki koła pośredniego górnego i wzgledem wlasnie tego punktu ustawia sie walek rozrządu i wałek popychaczy.... wiec klin musi byc do góry zeby mozna bylo wg znakow ustawic, teraz tylk okwestia czy moment w ktorym klin jest do góry jest odpowiedni jesli chodzi o polozenie tloka.. wydaje mi sie ze jeden obrot walu z klinem (walu korbowego) odpowiada 2 pozycjom tloka na pierwszym cylindrze,sam juz nie wiem jak to jest... :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    582

A o to ci chodzi. Spokojna głowa. Dając znaczek w góre wał zawsze będzie w tej samej pozycji bez względu na to ile razy go obrócisz. Powinieneś jescze kąt wtrysku sprawdzić.

 

 

 

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
javman    0

aha, ale skoro nie ruszalem nic jeśli chodzi o rozrząd ani o wtrysk to dlaczego przy takim samym ustawieniu pali inaczej? byc mozę jednak o jeden żabek gdzies sie przestawilo dziadostwo... ale sprawdzalem to przed zlozeniem i teoretycznie bylo ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    582

No tego ci nie powiem bo nie widziałem. Mogłeś zdjącie zrobić. Sprawdz jeszcze kąt wtrysku według znaków na kole zamachowym. Będzie wiadomo przynajmniej czy pompa tłoczy w odpowiednim momęcie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
javman    0

hmm.. ale jak to zrobić ? wiem ze chyba są 3 kreski na tym kole widoczne z okienka o ile sie nie myle tego co widac docisk sprzegla tak? oznaczaja one katy, ale wzgledem czego mam je sprawdzić ? seweryn napisz jesli to nie klopot, bo czytalem teraz wlasnie watek w ktorym tez to opisywales ale tam cos o rurce z paliwem bylo etc.

Edytowano przez javman

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
javman    0

dzięki ale dokłądnie tą instrukcje mam na dysku... narazie dam sobie z tym spokuj, ale po pracach polowych napewno sprawdze co jest przyczyna gorszego odpalania, mam nadzieje ze nie bedzie to mialo wiekszego wplywu na prace ciagnika :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

hmm.. ale jak to zrobić ? wiem ze chyba są 3 kreski na tym kole widoczne z okienka o ile sie nie myle tego co widac docisk sprzegla tak? oznaczaja one katy, ale wzgledem czego mam je sprawdzić ? seweryn napisz jesli to nie klopot, bo czytalem teraz wlasnie watek w ktorym tez to opisywales ale tam cos o rurce z paliwem bylo etc.

Tak jak pisze kolega @ seweryn20, którego z resztą bardzo cenię ale może prościej są trzy kreski na kole zamachowym, ważna ta środkowa i jest znak na obudowie sprzęgła i paliwo na pierwszej sekcji powinno drgnąć jak te znaki się pokryją, gaz wciskasz na ręcznym do oporu i obserwujesz, pomocna druga osoba do kręcenia za koło i cała filozofia ja tam nie wkręcam żadnych rurek, mało tego jak są dobre końcówki to idzie usłyszeć bez odkręcania rurki jak wtryśnie paliwo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    582

Cześć kolego MAT :rolleyes:. Jak zwykle dobrze piszecie. Javman to chwila roboty, prosta i nie wymaga żadnego wkładu finansowego a pozwoli oszczędzćc nerwy. Na twoim miejscu bym to zrobił. Jak... czytaj post wczesniej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

A Witam, Witam, akurat te ciągniki nie są aż tak czułe na idealne ustawienie zapłonu, nie raz trzeba np. kosztem lepszego zapłonu troszkę zmienić ustawienia w celu uzyskania lepszej pracy silnika. :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    582

Zgadza się. tolerancja doś duża a i precyzja znaków daje dużo do życzenia. Starzy mechanicy robili to na słuch.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
javman    0

no dobra, ale jak mi to paliwo nie drgnie to co wtedy? dodam ze zalozylem sobie wkoncu linke od obrotomierza i ciagnik dobrze sie wkreca na obroty i nie ma klopotu z wykreceniem 2200 obrotow.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    582

Jeśli pompa jest odpowietrzona to w czasie ustawiania kąta wtrysku w czasie gdy tłok pierwszego cylindra dochodzi do górnega, martwego punktu w momęcie gdy ma nastąpić wtrysk paliwa musi go wycisnąć na pierwszej sekcji. jeśli się tak nie stanie to albo nie dałeś gazu na maksa, albo zapowietrzona pompa, albo awaria pompy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez piotrekkkk
      Czy można założyć do świec żarowych jakiś czujnik, czy oznacza że świece są dostatecznie rozgrzane do uruchomienia silnika?
    • Przez UrsusJohnDeereTeam
      Witam.Mam problem z odpaleniem szescdziesiatki.Otoz gdy mialem stary rozrusznik wraz z bendixem odpalał normalnie,lecz gdy rozrusznik sie spalil i zalozylismy nowy rozrusznik i nowy bendix pojawil sie problem.Otoz gdy proboje ja odpalic slychac jakby chodzil tylko sam rozrusznik,szczegolnie tak sie dzieje gdy jest zimno(w lato nie bylo takiego problemu,gorzej jest teraz w zime).Dodam ze zeby na wiencu sa wszystkie w porzadku.
      W czym moze byc problem.Bede bardzo wdzieczny za odpowiedzi.Pozdrawiam
    • Przez mafia5855
      Moja chłodnica strasznie się grzeje przy cięższych pracach polowych. Na dole chłodnicy znajduje się już rdza ok7cm². Czy mam ją wymienić czy może jakieś płyny pomogą bo zależy mi na jak najtańszych kosztach. Z góry dziękuję.
    • Przez abuk14
      Witam
      Gdy uruchomiłem dziś ciągnik po kilku minutach pracy uszłyszałem dziwne stuki dochodzące z dolnej części silnika. Podejrzewam panewki albo pompę olejową.
      Nie mam teraz zbytnio czasu i jezeli możecie, napiszcie co to może być, bo nie chcę się teraz grzebać.
    • Przez Sqowron
      Hejka jaki luz na zaworach ustawić w c 360 ? Z tego co wiem to ssące 0,18 - 0,22  a wydechowe 0,28 - 0,32 ale w praktyce może być chyba trochę luźniej nie? np ssący 0,25 a wydechowy 0,35 ?? Dobrze mówię? A teraz pytanie jak je ustawiać chyba na przemian tylko który z którym 1-4 2-3 ? Czy jak bo nie mam pewności ? 
×