przemyslaw111187

John Deere 590 -Silnik elektryczny nie podaje sznurka

Polecane posty

Witam

Niedawno zakupiłem prase JD 590 i mam problem z podawaniem sznurka.Wcale nie załancza sie

silnik ktory steruje siłownikiem od przesuwu sznurka po balocie.Sterownik ktorym steruje sie z ciagnika napewno jest sprawny

sam silnik od przesuwu siłownika tez nie jest spalony gdyz sprawdzałem go na krotko i działa.Problem tkwi gdzies posrodku.

Z lewej strony prasy u gory jest taka skrzynka do ktorej wchodzi wiekszosc kabli i cos w nie pstryka gdy wlaczam owijanie sznurkiem ,a silownik nadal stoi w miejscu tak jakby prad niedochodził.Nie wiem co sie dzieje i prosze o pomoc moze ktos miał podobny problem? i co to za skrzynka po lewej stronie prasy? Wiecie ile kosztje załozenie aparatu to wiazania siatka w takiej prasie?

Z gory dziekuje i Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dexterek    83

kolego to co pstryka to stycznik. on po otzymaniu od Ciebie sygnalu przekazuje prad dalej. musisz wiedziec ktory to jest stycznik i musisz sprawdzic ktory kabel idzie od stycznika do silownika. on jest z duzym prawdopodobienstwem uszkodzony. i nie stresuj sie Kolego, nic nie bedziesz musial wielkiego wymieniac:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam Szanownego Kolege z forum

A czy stycznik moze nie załanczac od tego ze kable w gniezdzie w ciagniku sa nie tak podłaczone?

Ale to wygladsa tak jakby prad dochodził do stycznika i dalej na silnik nic.Moze ta prasa ma jakis czujnik ze owija sznurek jak jest balot?.SZukam kogos kto ma podobny model.Moze znasz kogos?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

wwewwe    0

musisz sprawdzic ktory kabel idzie od stycznika do silownika i według mnie ten kabel jest uszkodzony

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czyli stycznik powinien byc dobry? i wszystko do momentu stycznika tez?Problem jest z ta puszka u gory w ktorej jest stycznik i reszta kabli puszka jest hermetycznie zamknieta i do tego na nietypowe wkrety zmontowana.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dexterek    83

jesli stycznik sie zalacza, to od ciagnika do stycznika jest wszystko w porzadku. szukaj za stycznikiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcin1990    0

przedewszyskim wyjmij ta skrzynke o ktorej mowisz i ja otworz tam sa dwa bezpieczniki moze ktorys sie spalił. sam kupiłem w tym roku taka prase i tez miałem problem bo zostawiłem ja na dworzu jak padał deszcz i sie okazało ze ktos kto kiedys ptworzył ta skrzynke złozył ja na sucho naleciało wody i cos sie spalilo ale znalazłem pana od komputerów i mi to zrobił. inaczej koszt 10tys zl o ile gdzies bym to znalazł. badz dobrej mysli i sprawdz bezpieczniki a jesli sa dobre to niech jakis elektryk sprawdzi sciezki itd.

 

ja mam aparat do siatki ale nie mam tam siłownika i nie wiem czy czasem ktos go specjalnie nie wyja bo moze cos jest popsute od siatki nie sprawdzałem tego jeszcze. a co do działania siłownika bez balota to musi recznie sie dac przesunac bez balota. normalnie podłaczasz sterownik i wszysko działac powinno

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Poswiecilismy wczoraj poł dnia ze znajomym mechanikiem na rozwiazanie tego problemu i udało sie.]

Kolega z forum miał racje co do bezpiecznika w hermetycznej skrzynce, druga sprawa to uszkodzony kabel w skrzynce i co najbardziej zaboli po kieszeni to pekniety tryb od wysuwania siłownika ktory o dziwo chodzi prawidłowo w dwie strony ale i tak trzeba go wymienic.Dziekuje wszystkim za pomoc i sugestie.Teraz szukam jakiegos dobrego i taniego sklepu z czesciami do JD 590.Moze ktos poleci jakis?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcin1990    0

w temacie czesci nie pomoge. ja dzwoniłem do jelonka koło poznania i tam padadza Ci nr do najblizszego dilera tylko ze u nich to drogo moze byc. moze uda ci sie kupic cos uzywanego. wiem ze nawet lozyska do tych pras to strasznie drogie sa za 4 szt timkena zapłaciłem 1200zl:( i innych nie było. a co do tryba zadzwoń tu 601-573-152 nie wim skad jestes ale wiem ze ten kolo mial kiedys dwie po spaleniu na czesci.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Własnie łozyska,tulejki w podbieraczu, sprezyny,popychacze gumy na wałku i pasy sa w bardzo dobrym stanie z rowkami co jest najwazniejsze.Wszystko było wymienione na przegladzie w niemczech .Najgorszy ten siłownik z przekladnia od podawania sznurka i ten problem z elektryka ktory juz rozwiazalismy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawelpzo    0

 

Witam, 

Koledzy mam problem z prasą john deere 590. Prasę zakupiłem w maju w tym roku jest z 1999 roku i ma zrobione 9500 belek, tak przynajmniej na sterowniku jest zapisane. Cały sezon spisywała się super. Belki równe dobrze zbite, w sianokiszące i słomie nie było żadnych problemów. Na samym końcu sezonu podczas uruchomienia wiązania ręcznego ramie podajnika sznurka się wysuneło do końca i nie wróciło. Prasę prasuje mój ojciec, więc jak tylko zadzwonił i opisał problem kazałem mu zjechać do domu i robotę dokończył kostkującą. Ja jak wróciłem z pracy podłączyłem panel do prasy to w trybie diagnostycznym przejechałem na pozycję początkową ramieniem od podajnika sznurka i gdy włączam panel normalnie bez wciskania przycisku wiązania ręcznego to ramie znowu wysuwa się do końca i nie wraca. Co jest nie tak? Czy jeżeli wałek WOM nie jest włączony to ramie nie wróci? Proszę o pomoc, 

Z góry dziękuję i Pozdrawiam

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bachu8    0

Witam

Mam problem z jd 590, mianowicie przy owijaniu siatka nie wie kiedy skończyć zaczyna owijać i potrafi wykorzystać cały wałek siatki...nie pomogly zmiany ustawień owinięc ani nic. Trzeba wyczuć ile zrobiła owinięc i zatrzymać owijanie manualnie..dodam że przy owijaniu sznurkiem jest wszystko ok.

Proszę o pomoc lub jakieś sugestie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez vailus
      Witam, mam kilka pytań odnośnie prasy jd 550, a mianowicie : 1. Jak ustawić na tym suwaku wielkość beli na 120-130 cm? 2. Jak ustawić odpowiednią ilość owinięc sznurkiem tak mniej więcej? 3. Jak ustawić odpowiednie zbicie beli, chodzi mi w sianokiszonce żeby było coś trochę bardziej zbite jak po tych naszych sipmach 4. Jakie macie patenty na smarowanie i konserwowanie lanuchow w prasie? Myślę nad tym czy dobrym pomysłem będzie smarowanie łańcuchów smarem grafitowym?
    • Przez marsuli86
      Czy ktoś wymieniał palce przy prasie John Deere 540 na podgięte (od prasy New Holland) czy zdaje to egzamin i podaje siano lub słomę? Czy się nie zapycha?
    • Przez mateusz2615
      Witam posiadam ta prasę ze dwa sezony i taki mam problem ze często siano oiwja się na wale, zauważyłem że w mojej prasie nie posiadam takich palców zgarniajacych, nie wiem jak to znaleźć jak to się fachowo nazywa te druty nad podbierakiem, załączam zdj z góry dziękuję 

    • Przez seba1990
      Witam Panowie orientuje sie ktos jak przeprogramować sterownik w John Deere 592 na inny model?? Zamiast 592 pojawia mi sie 854. W starszych modelach była kombinacja guzików tutaj to nie działa.
    • Przez domel27
      witam wszystkich. Moj pacjent to prasa john deere hi flow 592. a wczoraj mam problem z owijaniem sznurkiem bo tylko taka opcja prasa zaczyna owijac i wyswietl bledy E3 11 ggdy sznurek rusza i prasa owija lecz sznurek nie idzie do konca beli w prawo i na poworcie sznurka wyswietla bład E3 21 i sznurek tez nie wraca do samego konca co za tym idzie nie ucina sznurka bo cale ramie nie wraca po pozycji wyjsciowej. Recznie kompuretem jak strzalkami silownika wciskam ramie na pusto idzie normalnie od konca do konca natomiast samoczynnie przy owijaniu jest jak napisalem wyzej. Macie pomysly co to moze byc i od czego?  wczesniej nic takiego sie nie dzialo i stalo sie to nagle. 
      jeszcze wyswietla mi jeden blad E1 25 ale to przzy wlaczeniu komputera odrazu? 
       
      Prosze was o pomoc o ile jestescie w stanie to zrobic i moze ktos z was mial podobna sytuacje i moze cos podpowiedziec . 
      pozdrawiam 
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj