Lukasz8707

John Deere 550 nie wskazuje gotowości do owijania beli

Polecane posty

Lukasz8707    0

Witam,

 

Mam prasę John Deere 550 i problem z nią związany mianowicie: nie wskazuje mi kiedy belka jest gotowa do owijania(nie piszczy), a tym samym "ramię" nie podaje sznurka? Oczywiście nie chciałbym za każdym razem robić tego ręcznie, czyli ciągnąć za sznurek!

Czy potraficie pomóc i wskazać przyczynę?

 

Z góry serdecznie dziękuję

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slawek3220    618

nie wiem jak u ciebie ale u nas nie piszczy a jedynie jak bela dochodzi do swojej wielkości to zaczyna migać żółta kontrolka a gdy już zaczynie się owijanie to świeci ciągłym światłem ,chyba że masz owijanie elektryczne to może nie łączyć gdzieś styk lub przewód w wtyczce lub komputerku ,tak że to zależy jakie masz owijanie i od tego zależy co tam nie gra


" No to po małym " - powiedział rolnik wyciągając jaja z sieczkarni.

.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lukasz8707    0

Ok! To już jest jakaś wskazówka, ale może precyzyjniej określę problem: niech nawet tak będzie jak piszesz że kontrolka zaczyna świecić ciągłym światłem, to dlaczego ramię nie zaczyna pracować tzn. podawać sznurek do nawijania beli?

Więc co jest odpowiedzialne lub czym regulować, aby ramię załączało się gdy belka jest gotowa do nawijania?

W załączniku umieszczam zdjęcie ramienia o którym mówię?

Edytowano przez nasil90
Cytowanie posta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

PrzemoO    28

Regulowałeś wielkość beli suwakiem z prawej strony?

Może coś nie pozwala na zwolnienie zaczepu od naciągu paska napędzającego pompę, albo pompa.

Elektryka nie ma wpływu na obwiązywanie jeżeli masz napęd hydrauliczny.

Zrób zdjęcie prawej strony, mechanizmu napędu pompy może będzie coś widać

Edytowano przez PrzemoO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wlamaj1    69

Tak jak kolega wyżej napisał elektryka nie ma nic do owijania sznurkiem (hydraulicznego) - ona tylko sygnalizuje co się kiedy dzieje. Moment załączania sznurka regulujesz wielkością balota tzn. tym suwakiem z pokrętłem po prawej stronie. Jak popatrzysz trochę dłużej tam gdzie jest regulacja wielkości balota to sam zrozumiesz jak to działa. Jeśli masz wszystko sprawne to wystarczy, że zmniejszysz wielkość balota i będzie OK.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lukasz8707    0

Witam,

 

A spytam z innej strony czy regulacja zbicia beli(pokrętło z przodu) ma wpływ na samoczynne załączanie owijania beli?tzn. regulowałem tym pokrętłem, aby uzyskać bardziej zbitą belkę! A po drugie przy powrocie z pola z belą w komorze załączyło się ręcznie owijanie(przypadkowo został pociągnięty sznurek), ale w tym momencie wałek nie pracował!Dopiero po kilku minutach został włączony wałek i od razu nastąpiło owijanie!

Proszę o wskazanie czy któryś z przypadków może mieć wpływ na automatyczne załączanie owijania, gdy według mnie belka jest gotowa?

 

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PrzemoO    28

Układ zbicia beli nie ma nic wspólnego z obwiązywaniem.

W 2 przypadku została zwolniona zapadka naciągu paska pompy i po włączeniu WOM-u zaczęła od razu owijanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek2201    47

Witam. Mam prasę JD 545 i problem polega na tym, że podczas rolowania nie sygnalizuje mi że rolka dochodzi do swojego rozmiaru. Muszę obserwować Kiedy zapali się żółtą lampka światłem ciągłym i wtedy momentalnie się zatrzymać. Kiedy robię pierwszą rolke wszystko działa a następne już nie. później po kilku dniach gdy zaczynam robić to znów pierwszą rolke sygnalizuje ze rolka dochodzi do swojego rozmiaru a następnej już nie. Dziwnie to wygląda. Macie jakiś pomysł?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Shogun    49
tomek2201

Prawdopodobnie zacina się krańcówka na suwaku, włącz wtyczkę do ciągnika i prąd a następnie ręcznie wciśnij krańcówkę na suwaku kilka razy i obserwuj czy będzie migać kontrolka na strowniku. Jeżeli krańcówka jest sprawna to może jest zbyt daleko od pokrętła i nie zawsze się włączy, trzeba wtedy ją przyblizyć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek2201    47

to znaczy mówisz o tym czujniki który tam jest na suwaki? dobrze myślę?
wiem już o co chodzi.dzięki za pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez vailus
      Witam, mam kilka pytań odnośnie prasy jd 550, a mianowicie : 1. Jak ustawić na tym suwaku wielkość beli na 120-130 cm? 2. Jak ustawić odpowiednią ilość owinięc sznurkiem tak mniej więcej? 3. Jak ustawić odpowiednie zbicie beli, chodzi mi w sianokiszonce żeby było coś trochę bardziej zbite jak po tych naszych sipmach 4. Jakie macie patenty na smarowanie i konserwowanie lanuchow w prasie? Myślę nad tym czy dobrym pomysłem będzie smarowanie łańcuchów smarem grafitowym?
    • Przez marsuli86
      Czy ktoś wymieniał palce przy prasie John Deere 540 na podgięte (od prasy New Holland) czy zdaje to egzamin i podaje siano lub słomę? Czy się nie zapycha?
    • Przez mateusz2615
      Witam posiadam ta prasę ze dwa sezony i taki mam problem ze często siano oiwja się na wale, zauważyłem że w mojej prasie nie posiadam takich palców zgarniajacych, nie wiem jak to znaleźć jak to się fachowo nazywa te druty nad podbierakiem, załączam zdj z góry dziękuję 

    • Przez seba1990
      Witam Panowie orientuje sie ktos jak przeprogramować sterownik w John Deere 592 na inny model?? Zamiast 592 pojawia mi sie 854. W starszych modelach była kombinacja guzików tutaj to nie działa.
    • Przez domel27
      witam wszystkich. Moj pacjent to prasa john deere hi flow 592. a wczoraj mam problem z owijaniem sznurkiem bo tylko taka opcja prasa zaczyna owijac i wyswietl bledy E3 11 ggdy sznurek rusza i prasa owija lecz sznurek nie idzie do konca beli w prawo i na poworcie sznurka wyswietla bład E3 21 i sznurek tez nie wraca do samego konca co za tym idzie nie ucina sznurka bo cale ramie nie wraca po pozycji wyjsciowej. Recznie kompuretem jak strzalkami silownika wciskam ramie na pusto idzie normalnie od konca do konca natomiast samoczynnie przy owijaniu jest jak napisalem wyzej. Macie pomysly co to moze byc i od czego?  wczesniej nic takiego sie nie dzialo i stalo sie to nagle. 
      jeszcze wyswietla mi jeden blad E1 25 ale to przzy wlaczeniu komputera odrazu? 
       
      Prosze was o pomoc o ile jestescie w stanie to zrobic i moze ktos z was mial podobna sytuacje i moze cos podpowiedziec . 
      pozdrawiam 
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj