Skocz do zawartości
News
crashi4

Przekładnia bezstopniowa odrzutnika słomy

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Przekładnia
crashi4    0

Po rozsypaniu się łożyska oporowego na przekładni odrzutnika okolice przekładni mam obrzucone wytopionym smarem z tego łożyska.. Obroty młocarni są ok. 950-1000. Pas na kole odrzutnika wychodzi 2 mm, ale podczas koszenia strasznie grzeje się łożysko oporowe i ta obudowa na kole odrzutnika...łapę jak się przyłoży to z palców się frytki robią;-)).. robiło to już dwóch fachowców najlepszych i najdokładniejszych z okolicy.. Przy koszeniu pszenżyta takiego konkretnego po jednym przejeździe muszę chwilę odstać, bo się kiedyś zjaram z tym bizonem..rok prod.1989, 1200 mth...więc o co chodzi...powinien gryźć jak ta lala, a nie czekać aż ostygnie przekładnia odrzutnika. Majstry twierdzą że tam ma być taka temperatura, sprawdzaliśmy przy innych kombajnach i jest tam gorąco ale nie aż tak..

 

jeśli ktoś miał podobne problemy to proszę o porady.


PRezeS

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Shreku94    0

według mnie problem tkwi w tym że łożysko oporowe jest zbyt mocno dokręcone nakrętka i dlatego się grzeje. Spróbuj rozebrać wszystko i poluzuj ta nakretkę to powinno pomoc bo w swoim miałem tak samo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Przede wszystkim wypier.......l tych majstrów co twierdzą że tam ma być taka temp. chyba w ich głowach, za mocno dokręcają albo zakładają odwrotnie łożysko, jest tam ciepło ale nie może być tak że ręką nie dotkniesz bo ani się obejrzysz jak z fajczysz kombajn.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

strzymek    15

też obstawiam na źle założone łożysko jak sie mocno grzeje to rozbierać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
crashi4    0

Łożyska na 100% mamy założone dobrze. Po zmontowaniu puszczaliśmy i jak się grzało to popuszczali..mówicie że próbować jeszcze popuścić?? No oni twierdza że tak może być....na podwórku jak się puści kombajn to tak ale nie w zbożu na upale...Nie mam pomysłu z tym odrzutnikiem a powiem szczerzę że będzie trzeci rok jak tak koszę na raty i nikt mi tego kur....zrobić nie potrafi więc pomocy szukam tutaj..dzięki za porade


PRezeS

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Może nakrętka sciskająca łożysko się samoczynnie dokręca.


sprzedam

 opony 420/70r24    www.olx.pl/oferta/opony-420-70r24-zam-14-9-r24-480-65r24-CID757-IDtMf7z.html

Opryskiwacz Pilmet 2000 

www.olx.pl/oferta/pilmet-2018-2000l-opryskiwacz-nie-hardi-ray-berthoud-krukowiak-CID757-IDuVhk9.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Junkers    42

Jak nie miałem kombajnu to facet tak samo co chwilę stawał, bo miał tak samo jak ty, grzało mu się łożysko, przyczyną było odwrotnie założony docisk czy coś takiego ale na 100% pewny nie jestem, tak mu też mechanik ustawił jak wymieniał łożysko. Później sam zrobił i jest wszystko ok, jak się dowiem dokładniej to napiszę...


KPK Kumurun Team
"Polak jak se chce, to se kurde potrafi" F.Kiepski
Prawidłowo użytym młotkiem i przecinakiem możemy naprawić nawet zegarek.
Belarus 952.4 - U C-330

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wsiok    1

Kolega w innym temacie pisał ze miał za bardzo korbką dokrencone i zabardzo sciskały mu sie tarcze poluzuj korbke do takiego momentu aż tarcze nie bedą całkiem ściśnięte

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
crashi4    0

Dziś po hektarze koszenia jęczmienia jarego już łape można było przypiec....zaczęły się zniwa heh..Muszę coś próbować....ach zeby była kasa na innego;-))


PRezeS

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bobytempelton    160

A może to łożysko oporowe poprostu jest jakieś lewe, tzn podróba(np.koronka łożyska niewłaściwa), albo smar do niego nie dochodzi, a dochodzi gdzieś z boku i rozgrzane suche łożysko rozgrzewa bliższe elementy i wytapia smar, tam nie ma co spieprzyć oprócz zbytniego dokręcenia, nigdy nie spotkałem się ztym problemem tak że mogę się mylić


Ze względu na poziom niektórych użytkowników odpisuje na konkretne posty lub na pw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Exx    6

A może poprostu tobie sie zdaje ze masz dobrze łożysko założone a tu wychodzi na to ze zle,

Kiedyś 2 razy rozbierałem o to bo jeden jest o parę milimetor mniejszy i łożysko dnia nie wytrzymało

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek15h    14

Z pewnością jest źle założone łożysko,bardzo łatwo się pomylić przy zakładaniu najlepiej posiłkować się suwmiarką i w skupieniu to robić ,często" pomocnicy ochotnicy" zawrócą głowę i łożysko wlezie odwrotnie:).Trzeba z tym uważać bo roboty przy tym do licha.Jak jest dobrze założone to systematycznie smarować i pochodzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
macko25    8

nie tylko łożysko może być źle założone ale ale jak się ustawia prędkość obrotów młocarni to te te talerze nacisk na odrzutniku wszystko pieprzy bo jak naciągnięć pas na siłę to też niedobrze

ja w swoim rekordzie mam tak http://www.agrofoto.pl/forum/topic/52940-przerobka-obrotow-mlocarni/ i święty spokój całe żniwa bez problemu i to już dwa lata a tak to w środku żniw jeszcze mi się psuło i tyle roboty podajnik zdjąć itd.ale miałem wszystkich fachowców i jakoś nie dawało i zrobiłem po swojemu i koniec awarii

u jednych łożysko się grzeje a u innych nie różnie to bywa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
osmy888    0

Czy może udało się rozwiązać problem ? Mam identyczny problem.


a ja mam Fortschritt-a E-512 !!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
fabianek123    0

Znam odpowiedź jutro napiszę nie mam kompa a źle pisać na tel. 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
osmy888    0

Będę wdzięczny :)

 


a ja mam Fortschritt-a E-512 !!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Mareczek78
      Bizona z056 mam dwa sezony - czeka trzeci i pora dopracować skrzynię biegów.
      Ogólnie mam do niej kilka zastrzeżeń a mianowicie:
      - czasem zgrzyta przy włączaniu biegu (ale myślę ze to wina sprzęgła i mam zamiar też je skontrolować)
      - ciężko wchodzą biegi szczególnie uciążliwie 1 i wsteczny. Wstecznego czasem nie idzie wcisnąć. Muszę wiec włączyć bieg 1 i mocnym ruchem na wsteczny. Znajomy mechanik twierdzi że to łożyska mają luz i wałki się "opuściły", ale stwierdzi dokładnie przyczynę jak przyjedzie.
      - na trzecim biegu dzwoni coś w przekładni jakbym "szklanki w kartonie wiózł". Myślałem że to tarcze ręcznego hamulca tak dzwonią, bo już nie miały okładzin, ale nie - zmieniłem tarcze, ale efekt dźwiękowy pozostał. Nawet jak przyhamuję ręcznym to i tak nic to nie daje, więc dzwoni coś innego.
      - zdjąłem pokrywę skrzyni, spuściłem olej i niespodzianka - w skrzyni znalazłem kilka nitów stalowych o grubości ok 8mm. Są ścięte ew. zerwane. Co w skrzyni może być nitowane?
    • Przez Rafii
      Witam, Panowie jak można uporać się w Bizonie Zo56 z problemem gubienia ziarna . Było już chyba wszystko regulowane. Wiatr, szybkość jazdy, ustawienia sit, a i tak po robocie zostają ślady pokosu. Głównie problem dotyczy jęczmienia jarego.
    • Przez Elwis36
      Jaka może być przyczyna że jedno koło od osi przedniej stoi pod kątem? 
    • Przez mejtun
      Cześć.
      Mam dwa pytania
      1. Jakie bym akumulatory nie założył przy odpalaniu dosłownie w momencie wciśnięcia guzika upala mi jeden słupek w akumulatorze... Naprowadzi mnie ktoś gdzie zacząć szukanie?
      2. Przy koszeniu pszenżyta mam kawałki wymłuconych kłosów w zbiorniku....   zbyt otwarte sito czy co?
      Z góry dziękuję za pomoc
    • Przez KLIN12345
      witam jaką macie temperature oleju w silniku w bizonie w czasie koszenia??
      u mnie okolo 110 stopni a przy dobrym zbożu i upale lubi sie trzymac na 120 czy to normalne bo zielone pole kończy się na 90 stopniach
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.