jan2130

Kanibalizm u świń

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Przyczyny kanibalizmu u świń

TheLukasTeam    59

Nie masz za ciepło lub za wilgotno w pomieszczeniach? Zagęszczenie odpowiednie? Mają jakieś zabawki? Spadek temperatury na dworze raczej bym odrzucił chyba, że masz u siebie duże wahania temperatury w ciągu kilku dni.

• Like 1

Gość   
Gość

Bzdurra większość przypadków to mykotoksyny w paszach

Wiadomość z agroFakt.pl

reebok    5
Dnia 12.12.2017 o 20:43, staszek131415 napisał:

Bzdurra większość przypadków to mykotoksyny w paszach

Zbadałem zboża jęczmień i pszenica po 12,2% białka. Wilgotność powyżej 15% i to mnie martwi właśnie. Też stawiam na mykotoksyny.

staszek131415 czy pozostaje mi dodać preparat wiążący myko? Jaki proponujesz?

Gość   
Gość

Nigdy nic na mykotoksyny nie dawałem ale podobno najlepszym sposobem jest mróz pry temperaturze -15 neutralizuje myyko w 100%

kaj    103
Nie bylo zmiany premiksu/koncentratu? Lub nowa partia "starego"? Ja kilka razy w przeszłości przy zmianie mialem problemy gryzieniem

Sprzedam rozrzutnik cena do uzg.

saszeta    149

dosypać soli. U mnie wg receptury wychodziło 0,7 kg do tony. I też był problem. Przy 2 kg jak ręką odjął

zuras07    6
Dnia 1.01.2018 o 22:42, reebok napisał:

Zbadałem zboża jęczmień i pszenica po 12,2% białka. Wilgotność powyżej 15% i to mnie martwi właśnie. Też stawiam na mykotoksyny.

staszek131415 czy pozostaje mi dodać preparat wiążący myko? Jaki proponujesz?

Daj proszek na mykotoksyny i kup smołę bukową i posmaruj pędzlem te pogryzione uwaga mocno śmierdzi

ws71    1388

Może ktoś mi wytłumaczy związek między mykotoksynami a gryzieniem się świń ,wdzięczny bym był za jakieś cytaty,linki do fachowej literatury bo jak czytam powyższe porady to mnie krew zalewa a szczególnie przoduje w tym SZ.P. o pseudo @ staszek 131415. Sensownej rady udzielili @saszeta i @Elrond w tym o białku, ze swej strony dodałbym jeszcze witaminy

zuras07    6
15 minut temu, ws71 napisał:

Może ktoś mi wytłumaczy związek między mykotoksynami a gryzieniem się świń ,wdzięczny bym był za jakieś cytaty,linki do fachowej literatury bo jak czytam powyższe porady to mnie krew zalewa a szczególnie przoduje w tym SZ.P. o pseudo @ staszek 131415. Sensownej rady udzielili @saszeta i @Elrond w tym o białku, ze swej strony dodałbym jeszcze witaminy

Z tego co na szybko wyczytałem w necie to żadnego związku nie ma tylko że mykotoksyny zatruwają,ja miałem tak że świnie wygryzaly sobie ogony i po zmianie koncentratów na inną firmę spokój

Gość   
Gość
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Wiesz daruj sobie Twoje uwagi i zachowaj dla swoich dzieci

Piotr0224    11

Staszek skąd wiesz że temp -15 stopni neutralizuje mykotoksyny? Pierwszy raz o czymś takim słyszę i podejrzewam że gdyby tak było to nie stanowiłyby one tak dużego problemu

Gość   
Gość

Na szkoleniu z gościu mówił tylko musi być cienką warstwą rozsypane mam gdzieś w notatkach zapisane a nie stosuje się tego powszechnie bo takich temperatur mamy bardo mało przez ostatnie lata i nie każdy ma warunki by tak boże rozsypać firmy paszowe zalecają swoje cudowne środki ale tak naprawdę mają one znikome działanie

ws71    1388
4 godziny temu, staszek131415 napisał:

Wiesz daruj sobie Twoje uwagi i zachowaj dla swoich dzieci

Poza powyższą ,,mądrością'' nadal nie otrzymałem odpowiedzi o związku między skażeniem mykotoksynami a kanibalizmem u świń i skąd te informacje

• Like 1

saszeta    149

kanibalizm czy agresja?

zboża z mykotoksynami czyli grzybem są na pewno mniej smaczne. Czasem przy zmianie paszy na gorszy smak też świniom nie pasuje

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez arkadiuszursus4514
      witam proszę kogoś o doradzenie w problemie.mam takie pytanie czy ktoś spotkał się z takim problemem pytałem w gminie czy moge wybudować budynek gospodarczy na mojej działce chcąc w niej hodować bydło około 8sztuk bydła powiedzieli że nie ma żadnego problemu i jest to na wsi wszystcy mają w koło budynki gospodarcze od dziada pradziada okazało się że sąsiad mnie opisał i zaczął się problem miałem kontrole z gminy wyśmiali się z niego ze starostwa tez wyśmiali się z niego poszedł dalej opisał mnie do PINB.okazało się że w budynku gospodarczym nie moge mieć bydła rogatego tylko grabki i ewentualnie płody rolne kosztowało mnie wybudowanie tego około 50tyś po sprawdzeniu dokumentów okazało się że mam działkę budowlaną i nie moge tego przekształcić budynku gospodarczego na stajnię.nadzór budowlany kazał mi wyprowadzić to pod karą grzywny ale jestem w trakcie przekształcenia działki na siedliskową co pozwoliło by mi przekształcić to na stajnie za dwa tygodniu mam znów kontrolę powiedziałem że nie wyprowadze tego.Nie chcę mi sie w takim kraju żyć żeby na wsi nie można było hodować w moim przypadku nawed nie z chęcią zysku.w gminie powiedzieli że przekształcenie może trwać jeszcze 2lata co mam zrobić.poddać się czy iść w zaparte.

Proszę o pomoc !!!
    • Przez Pika1991
      Witam,
      czy ktoś z Was otrzymał już decyzję dot. wsparcia dla producentów trzody chlewnej?
      Mieli wydać decyzję 45 dni od zakończenia przyjmowania wniosków. Termin minął więc w zeszły piątek tj. 24 marca a tu cisza. Żadnej decyzji na epue ani listownie.
      Dajcie znać jak to u Was wygląda.
      Pozdrawiam serdecznie 
    • Przez Dontcry
      Witam, po odsadzeniu prosiat po okolo 2 tygodniach pare sztuk od jednej maciory zaczely robic sie czarne, dostaly dlugiego i grubego owlosienia. Pierwszy raz z tym sie spotkalem. Pasze pobierają normalnie, apetyt dopisuje ale nie rosna. Wie ktos co to moze byc? 
    • Przez luki02165
      Witam,
      Poszukuję osoby która prowadzi tucz kontraktowy w województwie mazowieckim
      Miałbym kilka pytań
      Pozdrawim
    • Przez MFargo
      Dzień dobry. Chciałbym zapytać ile kosztuje wybudowanie trzody chlewnej tak na około 500sztuk.
      I czy to się opłaca 
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj