Skocz do zawartości
gajuu

ZETOR 7211 PODNOŚNIK/HYDRAULIKA

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Zetor
gajuu    0

witam

ostatnio jak wywoziłem obornik zetorem 7211 zajechałem na pole wywróciłem i wracałem i zajechałem kolejnym razem a ciągnik nie chciał podnieść przyczepy. nie zaciągnąłem sprzęgła ani nic co mogło by spowodować odłączenie pompy. próbowałem juz wszystkiego ale nie reaguje na wywrot ani na podnośnik tylny i zastanawiam się co może być tego przyczyną. wiecie może czy aby wymienić pompę/ rozdzielacz to co trzeba miedzy innymi wymontować i ile to pracy? dodam że ciągnik ma 6500mth. z góry dziękuję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jaroweres    6

Siema

Najpierw sprawdź pompe, ja tak samo miałem i jak wymontowałem pompę okazało się że fezy na trybku napędzającym pompe zostały zcięnte


i życie toczy sie dalej.........

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zacznij od spuszczenia oleju i wymontowaniu pompy, jeżeli przystawka bedzie ok to daj pompe do sprawdzenia, jezeli bedzie ok to musisz naprawic lub kupic nowy rozdzielacz, sprawdz jeszce filtr oleju hydr bo również potrafi zrobić niemiłą niespodzianke.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

SW1    0

Najczęstsza przyczyna w/w objawów to ścięcie frezu na kole zębatym, koło się obraca a nie napędza wałka łączącego się z pompą, Spotkałem się z 2 takimi przypadkami w tym modelu. Z tym przebiegiem pompa i rozdzielacz powinny być ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No niekoniecznie bo u nas jest 7 tys a było już ze 6 lub 7 pomp hydraulicznych :(. Wina nie była oleju bo był wymieniany na czas czy filtra lecz takich badziewnych pomp.Za każdym razek kupowaliśmy org rzekomo i trzymały krótko, kupione były 2 reszta wymieniana na gwarancji. Jak była org to trzymała, narazie jest ok ale zobaczymy jak pójdzie w zniwa i dostanie prase bo wtedy najcześciej siadały. Wina również nie leżała po stronie rozdzielacza bo jak sprawdzaliśmy uszkodzone pompy to dawały przeważnie nie więcej jak 50 MPa, olej tez był wymieniany dwukrotnie i nigdy nie zauważyłem zeby sie nadmiernie grzał. ale naprawde jedno mnie zaskoczyło ojciec kupił nową uwaga....polską pompe z Tucholi do 60 z turem i chodzi juz kilka lat i unosi az miło, więc co polskie nie zawsze złe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gajuu    0

a żebym mógł zobaczyć czy to ten wałek to słyszałem że to jest gdzieś od spodu? czy może mi ktos bardziej temat przybliżyć jak to znalesc?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maks    83

a żebym mógł zobaczyć czy to ten wałek to słyszałem że to jest gdzieś od spodu? czy może mi ktos bardziej temat przybliżyć jak to znalesc?

Poloz sie pod traktor, pod tylna czescia. Zobaczysz taka okragla pokrywe przykrecona srubami, w jednym miejscu bedzie miala taka wypuklosc i bedzie tez taka duza sruba (filtr magnetyczny). Spuszczasz olej i odkrecasz wszystkie te sruby, zdejmujesz pokrywe i na niej znajduje sie pompa.

 

Ja bym jeszcze sprawdzil, czy mozesz wlaczyc walek. Bo moze tez posypal sie wodzik i wtedy nie wlacza sie pompa.


Zapraszam również do odwiedzenia mojego profilu: www.youtube.com/user/maksikk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

50 MPA nie wytrzyma żaden podnośnik ( przeliczając to 500atm) :)

Kolego masz racje, źle spojrzałem na podzialke chodziło o 50 PSI to jakaś angielska dziwaczna jednostka a to daje jakies 4 atmoswery gdzie powinno być 200-220(zawór ogranicza do 175), czyli pompa szmelc.

Edytowano przez MajsterPopsuj88

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez marcinfajkowski
      Mam problem z moim zetorem 7211. Zakupilem i zamontowalem na nim tur wolmet 2b nowy. Po podlaczeniu węży z wyjsc tylnych hydraulicznych okazuje sie ze nie chce pracowac. Aczkolwiek jesli przechyli sie dzwignie wywrotu przyczepy do przodu, to tur pracuje. Jak dzwignie sie zwolni to nie chce pracowac.
      Czy ktos wie w czym moze byc problem?
    • Przez tombien
      Podnośnik w moim Zetorze od jakiegoś czasu zachowuje się dziwnie. Gdy zaczepię coś cięższego to po rozgrzaniu na podniesionych ramionach opuszcza trochę i podnosi z powrotem do góry. Po prostu "faluje" maszyną na podnośniku. Po opuszczeniu ramion słychać w środku obudowy podnośnika specyficzne brzęczenie-syczenie. Po wyłączeniu pompy dźwięk ustaje. Gdy zostawię podniesione ramiona w górze i zgaszę silnik to powoli się opuszczają. Szukałem informacji na ten temat ale zdania się różne: rodzielacz lub oringi w nim, zespół tłoka z cylindrem lub zawór przeciążeniowowy lub filtr oleju. Czy ktoś zna 100% procentową przyczynę tego zachowania?
       
      Drugie pytanie: Żeby dotrzeć do rozdzielacza trzeba kabinę ściągać?
    • Przez rosek11
      Witajcie,
      Ostatnio byłem  ojca Zetorem 7245 i przyczepą D47 z pszenicą. Nidy wszystko dobrze lecz wydaje mnie się że coś nie tak jest z hydrauliką. Tzn. w mojej ocenie z dużym opóźnieniem przyczepa zaczęła kiprować. Musiałem czekać około 10-15 sekund niczym zaczęło podnosić, dodatkowo robiło to chyba zbyt wolno, ponadto opuszczanie też było wolne. Wiem, że tato jakiś czas temu wymieniał chyba jakieś pierścienie w hydraulice bo słabo podnośnik trzymał. Czy ktoś z Was podpowie czym możę być spowodowane to że tak mozolnie działa ta hydraulika. 
      Nie znam słownictwa technicznego związanego z tym tematem ale mimo to myślę że wiecie o co mi chodzi;)
    • Przez mirek2329
      witam w moim zetorku 7745 podnośnik podnosi do połowy i staje .co może być przyczyną?proszę pomóżcie,dodam że go niedawno kupiłem.    druga sprawa czy w przedniej osi napędowej trudno jest wymienić oringi bo olej cieknie?
       
    • Przez ProxEQ
      Witam, ostatnio zakupiłem tura 2B marki wol-met, słyszałem o tym że można podpiąć się odejściem oleju do filtra. wie ktoś gdzie można się podpiąć do tego filtra? (Piszę w imieniu mojego taty)
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.