Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
silny84

MF 6130- Pali się kontrolka i grzeje skrzynia

Polecane posty

silny84    0

Witam.

Mam mf 6130 i podczas jazdy i pracy moim mf-em po rozgrzaniu się oleju w skrzyni zapala się mi kontrolka nr 7. Wymieniłem filtry olejowe. Zalany jest olej agrol. Olej ten wychodził już ok 350 mtg. Podnośnik jest odpowietrzony tak jak powinien bo odpowietrzałem go po wymianie filtrów tą pompką pod skrzynia. Dlaczego skrzynia mi się tak nagrzewa podczas jazdy? I dlaczego zapala się ta kontrolka? Proszę o pomoc.

 

opis kontrolek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mirro    437

Ponieważ olej STOU albo UTTO to totalna ściema. One nie wytrzymują parametrami podczas pracy. Od jakiegoś czasu forsowana jest polityka zalewania skrzyń biegów i mechanizmów rożnicowych tymi olejami bo ktoś napisał na nich GL-5.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
silny84    0

Witam ponownie.

Pojawiły się kolejne problemy. Podnośnik przestał mi podnosić na tym przełączniku z kabiny a na tych przyciskach na błotnikach wszystko jest ok. Jeśli włączam wałek na na kontrolkach świeci mi tylko 1000obr a wałek chodzi normalnie na 540. Wiem, że gdzieś pod skrzynią znajduje się taki mikrofilterek. Chcę go wykręcić i oczyścić. Czy może ktoś wie gdzie dokładnie się on znajduje i gdzie jest druga śruba spustowa ze skrzyni biegów po lewej stronie patrząc od tyłu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

kravter    36

z tym podnosnikiem sprawdz czy dochodzi prad do ehr jeeli dochodzi to potem sprawdz czy dochodzi do elektrozaworu i sprawdz mase czy masz

Edytowano przez kravter

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
silny84    0

Mozesz mi powiedziec gdzie sie znajduje dokladnie ten elektrozawor? Bo kontrolka mi miga ciagle od EHRu, ten maly wykrzyknik przy przełacznikach.

Edytowano przez nasil90
Cytowanie posta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
silny84    0

do tej pory wszystko przez ponad 3lata sprawowało się bez jakichkolwiek zarzutów. Więc myślę, że to może być wina tego elektrozaworu. Tylko gdzie on jest i jak on wyglada?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kravter    36

oo w 61xx to ja ci nie powiem ;/ ale sprawdz jeszcze kostki pod ehr albo za prawym kolem tylnim

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
silny84    0

wczoraj porozpinalem wszystkie kostki i połaczylem je na nowo. pokrecilem pokretlami od przestawiania pompy na silowa i hydraulike i podnosnik sie ruszyl. Ale na ile czasu to nie wiem:/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
RaczekL    0

Witam! Jestem posiadaczem 6140 i mam podobny problem z olejem w skrzyni jak się rozgrzeje zaczyna świecić kontrolka. Wszystko działa jak należy nawet gdy zapali się kontrolka od skrzyni. Znalazłem gdzieś na forach informacje ze z lewej strony pod stopniem znajduje się czujnik temperatury oleju hydraulicznego i faktycznie jak zapali się kontrolka i zdejmę wtyczkę z tego czujnika to gaśnie. Może faktycznie to jest cała usterka tylko że nie mam numeru na ten czujnik, w katalogu poprostu go niema. A możę orientuje się ktoś do jakiej temperatury może rozgrzewać się skrzynia?? Wydaję mi się że nie jest zbyt gorąca, wszystkie filtry wymienione, olej nowy Castrol Agri, co może być przyczyną tej świecącej kontrolki od skrzyni??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
b0gdan    86

prawdopodobnie to ten czujnik 3618249M1 cena w korbankowie 156 zł, prawidłowy zakres temperatur to 10-60 stC

Edytowano przez b0gdan

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
RaczekL    0

Witam. Dziś zacząłem orkę i po zaoraniu 1 ha olej w skrzyni bardzo się nagrzał, oczywiście kontrolka zaczęła świecić po jakiś 20 min ale później jak sprawdziłem rurkę na której jest czujnik temp. to była bardzo gorąca, więc chyba to nie jest wina samego czujnika. Co może być przyczyną takiego nagrzewania się oleju w skrzyni?? Czy tam jest jakiś zawór co puszcza olej na chłodnicę? Chłodnica oleju ciepła była ale może za słabo idzie na nią. Jak ktoś mógłby coś podpowiedzieć to będę bardzo wdzięczny. Wkurza mnie takie zjeżdżanie z pola i odpoczynek aż olej wystygnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
silny84    0

Witam.

Tak jak opisywałem wcześniej miałem to samo. Olej Agrol nie zdał w ogóle egzaminu. Skrzynia też mi się nagrzewała. Teraz wymieniłem olej na fuhs Agrifarm 10w40. Skrzynia chodzi perfekcyjnie osiąga normalną temperaturę i ta kontrolka przestała mi się świecić. Więc zalecam wymianę oleju na prawidłowy a także od razu zmianę oleju w przednim napędzie. Fuhs 90 LS. drogi ale na prawdę warto dla samego ciągniczka. Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
RaczekL    0

Olej wymieniałem jakieś dwa miesiące temu i zalałem skrzynię Castrolem Agri MP+ 10W/40 więc myślę że to dobry olej i nie jest to chyba jego wina. Dużo użytkowników forum na nim jeździ i nie narzeka. Filtry też wszystkie wymienione. Zresztą stare wcale nie były mocno brudne, olej zresztą też kryształ (ale ciągnik niedawno kupiony więc wymieniłem wszystko żeby wiedzieć co sie ma). A jak jest z tym chłodzeniem oleju przekładniowego czy on cały czas idzie na chłodnicę czy jest gdzieś jakiś termostat jak w chłodnicy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez WojtekLewandowski
      Witam. Problem jest z ładowaniem w MF 8110. A dokładniej gdy dodam gazu zaczyna lepiej ładować. Na wolnych obrotach 12,5 V. Radio nie chce się włączyć, a lampy przygasają.
      Dodam tylko że regulator wymieniłem na nowy i sprawdziłem przewody.
    • Przez Dzidek122
      Witam. 
      Mam problem ze sprężarka w mf 255,bierze olej
      Nie jest mi potrzebna, dlatego chcę ją wymontowac, proszę o jakieś wskazówki 
       
    • Przez Dzidek122
      Witam. 
      Mam problem ze sprężarka w mf 255,bierze olej
      Nie jest mi potrzebna, dlatego chcę ją wymontowac, proszę o jakieś wskazówki 
       
    • Przez paweljrfarmer
      Przy jakiej temperaturze gleby wiosną wychodzą na wierzch dżdżownice? Wtedy jest optymalny czas na siewy, tylko ile to  stC właśnie jest?
    • Przez chudy14145
      Witam.mam taki problem z zetorem 7211.w pewnym momencie przy orce zniknely biegi wsteczny 1 2.Mozna wrzucic jeden z tych biegow i po puszczeniu sprzegla ciagnik jest jakby na luzie dalej,na polowych i drogowych jest tak samo.sciagalem pokrywe skrzyni w kabinie i nie widac zeby ktores z ciegien bylo urwane.tryby tez nie wygladaja na zuzyte.nie bylo zadnych oznak awarii wczesniej zadnych zgrzytow itp.Ma ktos pomysl co sie moglo stac?od czego zaczac szukanie przyczyn awarii?
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.