Skocz do zawartości

chwytak do bel, lepiej 1 czy 2 siłowniki?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chcę kupić chytak do bel. Mam TUR-8 Pol-mot na zetorze Forterra 11441. Chwytaków na allegro jest wiele. Zastanawia mnie, że są do wyboru jedno i dwu siłownikowe. Przypuszczam ,że przy dwu siłownikowym łapy nie rozchodzą się równomiernie, a co za tym idzie precyzyjna praca i odpowiednie ustawianie będzie utrudnione.

Jakie są wasze doświadczenia? Jakie gdzie kupiliście chwytak?

Ten chwytak jest najbliżej mnie do kupienia, ale zastanawiam się co ze siłownikami?

http://www.strzoda.pl/nowe-maszyny-rolnicze/chwytak-do-bel-30.html

Dzięki za odpowiedzi.

Opublikowano

Ja bym ci polecił chwytak z Mandamu B) Posiadam takowy już od trzech lat i sprawuje się naprawdę świetnie. Ma on jeden siłownik i dzięki niemu łapy odchylają sie bez problemu

Opublikowano

jednosilownikowy jest lepszy bo ma gładkie łapy i nie przy układaniu bel blisko siebie nie musisz uwazac na wystajace mocowania siłowników, tylko ze w tej firmie maja drogo

Opublikowano

nie wiem dlaczego post powyżej ma datę z grudnia, ale napiszę...ten drugi z białymi łapami jest bardzo dobry:) Dobrze obejmuje bele, miejsce mocowania siłowników umożliwia ustawianie bel blisko siebie (tym czarnym na pewno trzeba bardziej uważać)

Opublikowano

Ja mam chwytak dwusiłownikowy z firmy heat-met – jest bardzo prosty w użytkowaniu. Kupiłem w zeszłym roku i dostałem bardzo dobrą cenę. Jestem spod Gniezna, więc po prostu wybrałem się do nich i zobaczyłem co tam mają w ofercie. Wygląda to wszystko bardzo solidnie i takie też jest. Zaręczam.

Opublikowano

ja miałem dwusiłownikowy i zmieniłemna jedno bo tamty to strasznie trzeba było uważać przy ustawianu belek na scisk, a tym to jest super robota łapy sie ładnie odchylają i pracuja tak jakby "pływająco"

Opublikowano

Ja do tej pory miałem tylko okazję pracować chwytakiem na jeden siłownik i powiem, że do współpracy np. z Tomahowkiem do słomy jest idealny. Nawet jak jest za blisko jednej strony to druga się otworzy i spokojnie można wycofać i tak samo jest jak pisali przedmówcy o ustawianiu owiniętych bel.

Opublikowano

chwytak na 1 siłownik jest lepszy do ustawiania ale większość tych na 2 siłowniki ma wadę są za masywne jest w nich dużo zbędnego materiału mój kolega posiadał na2 to po przerobieniu zostało mu z niego większa połowa materiału :D

Opublikowano

Fajny ale delikatny, szczególnie ta ramka z mocowaniami do tura. Ja dalem 2800 z dwoma silownikami z tylu i jest na nim 2x więcej materiału grubości 10 mm niż na tym. Do ciągnika ze słabą hydrauliką to ok ale z wydajną albo do ładowarki to taki sobie. Foty niedługo dam w galerii dokładne, jest jedna w dziale z manitou.

Opublikowano (edytowane)

Witam,

chwytaki kuar sprzedajemy głównie na rynek niemiecki. Zostały zrobione na wzór pomiędzy Quicke a McHale. Na zdjęciach może wydawać się delikatny ale dajemy gwarancję na niego (jak ten jest delikatny to zobaczcie sobie Quicke) . Jeżeli komuś się pognie wymieniamy na nowy bez gadania na nasz koszt. Mozliwa wysyłka na terenie całego kraju jak i Europy. W razie pytań jestem do dyspozycji.

Chwytak QuikeUnigrip_345x230.jpg

Chwytak Kuar151123089_5_644x461_nowy-chwytak-do-bel-

Edytowane przez kuar