Zaloguj się, aby obserwować  
zbyszekbrzuze

Podnośnik spadł i nie podnosi

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
zbyszekbrzuze    220

Witam mam taki przypadek (właściwie u wuja to się stało)

Mianowicie po odpaleniu podnośnik działał jak zawsze, ale po paru minutach jazdy z podniesionym agregatem, maszyna nagle opadła. Przy kombinowaniu wyłącznikiem pompy ramiona tylko drgną i nic nie podniesie. Wyjścia zewnętrzne działają. Tam już wcześniej było coś spaprane, bo zawór pod siedzeniem nie utrzymywał zadanego poziomu, to znaczy potrafił sam podnosić i opuszczać (może poprzedni właściciel coś pokręcił, bo po kupnie już tak było). Wspólnie z wujem mamy 4 MTZy, to wiem jak powinno wszystko działać, lecz ten zawsze był inny. Jak na razie nic przy nim nie grzebałem i nie przestawiałem, więc nie wiem co mogło się stać. Wuj dzisiaj rano dzwonił, że wyczyścił zawór regulujący ciśnienie (ten pod dekielkiem w rozdzielaczu) Pompa jest zupełnie nowa i jak już wcześniej napisałem gniazda działają.

Coś się musiało stać z zaworem pod siedzeniem, może coś odskoczyło i nie wróciło, może tylko się gdzieś odłączył, nie wiem, bo późno było i nie było sensu grzebać, bo tam ciemno jest. Po prostu podnośnik ma zero siły.

Jak by było coś niejasne, to dopiszę później

 

Instrukcję i katalogi mam, to jeszcze zajrzymy.

 

Co robić? Radźcie


KPK Kumurun Team
Naprawiam ciągniki, remontuję silniki,

GG: 33264431 t: 724772311

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotrb14    188

ale o jakim mtz jest mowa o belarusie 820 czy jakim

??? jak coś to ja mam instrukcje także będę mógł ci wysłać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbyszekbrzuze    220

Sorki, nie dopisałem. To jest zwykły MTZ82 Instrukcję mam, i sprawdzę w niej zaraz.

Problem jest w tym, że podnośnik opadł i nie podnosi nawet bez maszyny!

Co mogło paść, lub przeskoczyć?


KPK Kumurun Team
Naprawiam ciągniki, remontuję silniki,

GG: 33264431 t: 724772311

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

zbigi123    4
Napisano (edytowany)

Możliwe, że rozdzielacz pod siedzeniem coś pieprzy. Chociaż u mnie jak przestał podnosić okazało sie, że dzwigienka od podnosńika sie odkręciła i spadła. Spróbuj jeszcze podnosić tą wajchą od podnośnika i jednocześnie którąś sekcją, czyli wajchą przy kierownicy, wtedy powinien podnieść, ale to nie musi oznaczać ze rozdzielacz jest sprawny. Jednak to jedyny sposób by na doraźnie dało sie podnosić.

Edytowano przez zbigi123

 Landini Powerfarm 95, MTZ 82+TUR, Zetor 7745, 3xC-360 i ich 61ha pola do popisu... 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wpsowa692    1

A nakrętka na tłoczysku siłownika Ci się nie odkręciła ?

Bo wtedy tłok zsunie się z tłoczyska i ramiona opadną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kryssr    50

ja miałem podobnie kiedyś. Po prostu paproch był w zaworze i się zocioł.

Nie jestem w stanie Ci teraz wytłumaczyć co odkręcić co pokręcić niestety.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbyszekbrzuze    220

Będziemy sprawdzać. Tłok prawdopodobny. Tylko musiałbym się przejechać, bo nie stoi on teraz u mnie. :(


KPK Kumurun Team
Naprawiam ciągniki, remontuję silniki,

GG: 33264431 t: 724772311

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbyszekbrzuze    220

Dzisiaj byłem w garażu. Odpaliliśmy go, podłączyłem przewody od gniazd wywrotu do siłownika, i nic. Ale po podniesieniu cięgieł ręcznie, podnośnik zadzialal, lecz cięgła same opadły. Przy ręcznym utrzymaniu cięgieł w górze i włączeniu opuszczania podnośnik opuścił.

 

Jest odkręcona nakrętka w siłowniku. Problem rozwiązany


KPK Kumurun Team
Naprawiam ciągniki, remontuję silniki,

GG: 33264431 t: 724772311

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbyszekbrzuze    220
Napisano (edytowany)

Problem z siłownikiem został rozwiązany (to była nakrętka), ale podnośnik dalej nie działa ;[ Założyliśmy nawet nową pompę, ale to nic nie dało, więc wróciliśmy do starej. Pompa jest cicho i podnośnik praktycznie nie działa. Po odłączeniu siłownika znowu do gniazd wywrotu i zaślepieniu powrotu z zaworu pod siedzeniem (w moim pomogło)podnosi jakieś 220kg (tyle mu max powiesiłem), ale bardzo powoli i na obrotach, jak spuszczę z obrotów, to nie opada. Pompa cały czas cicho. Raz jak mu dałem pełny gaz, to nawet wysadziło gumkę przy pompie na wyjściu, ale pompa cały czas jest cicho.

Tak mi się zdaje, że po odkręceniu tłoczyska zwięszony przepływ oleju cośuszkodził...

 

Czyżby coś gdzieś zalazło syfem?

Czy może padł rozdzielacz?

Edytowano przez zbyszekbrzuze

KPK Kumurun Team
Naprawiam ciągniki, remontuję silniki,

GG: 33264431 t: 724772311

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez corejack
      Mój pierwszy post, zatem witam wszystkich serdecznie.
      Od niedawna jestem właścicielem mtz 82 z 1979r.
      Technicznie ok, ale dość mocno zaniedbany optycznie, elektrycznie.
      W wolnych chwilach doprowadzam go powoli "do ładu"
      Użytkowany będzie głównie jesienią i zimą, więc chcę opanować również ogrzewanie.
      I tu moje pytanie i prośba o pomoc:
      Gdzie przy silniku podłącza się nagrzewnicę - jedno wyjście jest od strony kabiny, wspominane nieraz tu na forum (pełni również rolę kranu), ale nie wiem, gdzie jest drugie.
      Podejrzewam korek 3/8 w pompie wody, ale nie jestem pewien, obdzwoniłem też kilka sklepów i nikt nie ma ewentualnie króćca w to miejsce, więc jestem w przysłowiowej kropce.
       
      Używałem szukajki, ale nie znalazłem taj informacji. Jeśli ktoś mógłby wrzucić fotkę z tym wyprowadzeniem, byłoby super.
    • Przez BAD80
      Witam,
      posiadam mtz-82 z 96r. jestem jego drugim włascicielem. W ciągniku po dokonaniu zakupu zauwazyłem, że brakuje na spodzie ciągnika pokrywy tu pod tarczą sprzegłową.
      Dopiero podczas pracy uświadomiłem sobie z jakiego powodu - ciągnik jak się rozgrzeje to przez ten otwór wycieka olej. Jak chwilę postoi to pod spodem tworzyła się mała kałuża z oleju bo kapało. Widocznie nie ma tej pokrywy bo inaczej olej by się gromadził i by zaolejał tarcze sprzegłową ( tak myslę sam) Ostatnio musiałem zrobić przegląd, więc postanowiłem dorobić tą pokrywę tymczasowo, tak by nie nakapało na stacji;) Po powrocie i krótkiej pracy w polu zauważyłem, że olej zaczyna wyłazić naokoło szczeliny tu gdzie jest złączony przód ciągnika z tyłem ( tak myśle, że pewnie obracające się sprzegło tak rozbryzgało aż szczelinami olej wyszedł?), postanowiłem wykrecić tą pokrywe pod sprżegłem i wtedy wylało się sporo oleju i dosłownie ciurem się leje teraz jak jest rozgrzany i zwłaszcza wtedy gdy jest załączony WOM, natomiast na tej pokrywce zostało sporo syfu - tylko po jednym dniu. Moje pytanie jest takie skąd on się tam bierze i co mogło puścić? najpewniej przedostaje się ze skrzyni biegów bo tam stwierdzam ubytek oleju. Od spodu widzę, że olej gdzieś z góry wycieka i chyba bez rozpoławiania ciągnika nie da się stwierdzić gdzie jest defekt. Czy ktoś się już spotkał z czymś takim? Może ktoś posiada jakieś rysunki/katalog części gdzie jest narysowane co tam po kolei jest? W załączeniu kilka fotek... Z gory dziękuję za pomoc, mam ten ciągnik od niedawna, więc dopiero się go "ucze"

    • Przez I_LOVE_MTZ
      witam co może być przyczyną słabo świecą lampy na wyjściu przy lampie ma 9v
    • Przez Mateusz95
      Witam. jestem zainteresowany kupnem belarusa. i czytałem ze jedne maja taka skrzynie a drugie taka. czym sie rózni skrzynia zsynchronizowana od niezsynchronizowanej. i która jest lepsza?
    • Przez ceston
      Czy jest możliwość kupienia samej gwiazdy na 8 szpilek do mtz 820 na przednie kola?
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.