Skocz do zawartości
mon

Ursus C-330 - pompa hydrauliczna

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Ursus

stempos1980    38

kolego był wcześniej robiony cały podnośnik rozdzielacz poszedł na wymiane ale niedziałal to był wzienty drugi i pochodził z tydzień i podnośnik padł.kupiliśmy nowy rozdzielacz za 630 zł i nic dopiero plecak w góre a tu pompa walnięta.podnośnik chodził w ładowaczu na tył ładował krzaki z papryki bo mamy produkcię papryki w tunelach foliowych.zawur w tym drugim rozdzielaczu musiał się zaciąć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Wiadomość z agroFakt.pl


krzy24    0

Witam!
Panowie,czy macie u Was w C-330 problem w zimie z pompą hydrauliczną,tz.pompa przysłowiowo "wyje". Jest to spowodowane olejem,który namarznie i płynnie nie przepływa. Oczywiście filtr sprawdzam i olej to GL-4 czyli hipol 6.
Przydałoby się czasami użyć podnośnika w zimie,a tu taki defekt.Jeśli nie przepływa dostatecznie olej,to można zatrzeć pompę!
Czy macie Panowie też takie rzeczy w swoich C-330 ciąnikach?
Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Y635    2

U mnie niema takiego problemu ciągnik pochodzi z 5-10 minut i podnośnik pracuje normalnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

lukasz222    2353

Skrzynia zalana Agrifarm UTTO MP i nawet w mrozy nie wiem, że pompa pracuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

krzy24    0

To Wam zazdroszczę takiego komfortu.
Wydaje mi się,że to gdzieś w układzie jest trochę przytkany brudem kanał olejowy i pompa ciężjo pracuje....A może tak gęstnieje na mrozach i nie przepływa przez filtr swobodnie... Nie wiem
Ten olej Agrifarm,kolego Lukasz222 nadaje się do C-330? Ma dobre parametry,jak przeczytałem i jest drogi,więc i dobry...
Nic się nie dzieje ze skrzynią i hudrauliką w zimie,jak i lecie? Ile je-dzisz od wymiany do wymiany?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

stempos1980    38

Kolego ja mam zalaną 330 hipolem 6 i powiem ci szczeże że był odpalany przy minus 22 bo musiałem przewieść slupki na tunel foliowy widlakiem to ci powiem że zadnego wycia niebyło tak jak to ty piszesz.pompe mam 2 letnią i rozdzielacz po regeneraci

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

krzy24    0

To ja mam jakiegoś pecha z tą pompą hydrauliczną.
Na przedwiośniu jak się zrobi ciepło,to ten problem zanika i pompa,oraz podnośnik pracuje normalnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Grzesiek84    12

U mnie C330 zalana Hipolem zimą odpalam na wyłączonej pompie musi pochodzić trochę rozrzuci olej, rozgrzeje dopiero pompa jest włączana inaczej aż ciągnik przystaje:) Latem jest ok

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

stempos1980    38

Koledzy ja nigdy niewyłanczam pompy i jak była odpalona w -20 to nic się niedzialo.cisz była.a może ma filter przypchany

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

krzy24    0

Szkoda akumulatorów obciążać,zapalać na włączonej pompie hydraulicznej.
Nie filtr jest regularnie sprawdzany. Jak ja to myślę,to może być przytkany smok ssawny.Latem olej rzadki to zaciąga,a zimą gęsty to ma problemy.
Ciągnik mam kupiony używany i kto wie co tam było lane. Ja zmieniłem na hipol 6,czyli prawidłowy,ale co tam było u poprzedniego właściciela...?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

lukasz222    2353

Co ma akumulator do włączonej pompy, od czego masz sprzęgło dwustopniowe?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

krzy24    0

Owszem rozłącza sprzegło na drugim stopniu,ale tak jakby ciągnie. Da się to wyczuć próbując zapalać na włączonej i wyłączonej pompie przy zimnym silniku.Zresztą uczyli w szkole,że ma być pompa i wom wyłączony podczas zapalania silnika-mniejsze opory.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

lukasz222    2353

Jak Ci ciągnie to wyreguluj sprzęgło, a nie pleć głupot. 2 stopień rozłącza całkowicie wszelaki napęd, więc daje większy "luz" niż same wyłączenie pompy. W takie rzeczy to się można bawić w ciężkiej serii Ursusa, choć i tam nigdy prawie nikt tego nie stosuje, a nie 30tce czy 60tce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

krzy24    0

Tak owszem,należy wciskać całkowicie sprzęgło,ale jeśli pozostawimy włączony bieg,to jest pewien większy opór.
I nie robi się tego tylko,żeby nie dać przysłowiowego "zrywa"po odpaleniu.
Dodać do tego w ciągniku,oprócz włączonego biegu,pompę,wom,wzmacniacz momentu(włączony)i samo sprzęgło,które rozłączy napęd,nie spowoduje lekkiego odpalenia.Akumulator dotanie zs swoje...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

mariuszd93    489

Co  ty pierdzielisz? sprzęgło rozłącza całkowicie  naped jak pisał kolega . W  skrzyni nic  sie nie kręci , 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

krzy24    0

Ok! Sprzęgło rozłącza wszystko. Jedynie co jak się powiększa luz sprzęgłowy,to wtedy przy idpaleniu silnika będzie większy opór. A tak to wszystko dla bezpieczeństwa ma być powyłączane;pompa,wom i bieg...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Milosz27    177

Zalać UTTO i po problemie u mnie też na hipolu wył teraz niema problemu zima lato... I hydraulika zupełnie inaczej płynnie pracuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

lukasz222    2353

@krzy Dla bezpieczeństwa to się bieg wyrzuca, a nie wyłącza pompę, no i kto zostawia włączony wom przy postoju ciągnika w garażu. Na kiego grzyba idziesz w zaparte? Ustaw sobie sprzęgło jak masz zły luz, a nie dorabiaj ideologii. Co Ty byś w ciężkiej serii zrobił, jak pomp prócz hydraulicznej nie rozłączysz, pompa wspomagania i mikropompa WOM/wzmacniacz daje ciśnienie cały czas, a traktor bez świec żarowych

 

@Milosz potwierdzam, jak już pisałem przy UTTO nawet nie wiadomo, że pompa pracuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

krzy24    0

Dobry ten olej UTTO i warto jego zalać.
Dzięki za obszerne wiadomości wszystkim kolegom

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

mx_racer    9

Witam naszła potrzeba wymiany pompy hydraulicznej w Ursusie c330, patrzyłem na allegro to są nawet pompy o wydajności 32L zastanawiam się nad jej kupnem ale słyszałem opinie, że po co kupować tak dużą pompę skoro c330 ma przepływ oleju na przewodach ok 25L i że ta pompa szybko wysiądzie. Użytkuje ktoś taką pompe w swojej c330? Jesli tak to ile lat i czy ją poleca, nie chce wywalić paru stów a po roku znowu wymieniać pompę. Jeśli nie ta to jaką pomp polecacie i o jakiej wydajności żeby c330 dawała sobie dobrzę radę w wycinaku mieczowym w kukurydzy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Trojak    5
Napisano (edytowany)

Skoro wiesz że pompa o wydajności 32 l  jest za duża to po co kombinujesz ? , kup 24 l Hylmeta i będzie ci działać parę dobrych lat .Na YouTube są filmiki z porównań pomp 18L , 24 L , 32L  po obejrzeniu takiego filmiku będziesz wiedział dlaczego nie daje się większej pompy do instalacji o mniejszej wydajności

 

Masz tutaj taki filmik  

i jeszcze  jeden 

Edytowano przez Trojak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

KrzysiekC    10

Pompa 32l jest za duza ponieważ w C-330 jest zbyt mały otwór w rozdzielaczu A pompa za dużo tloczy i to nie wyrabia i dlatego szybko się zużywa pompa . Sam mam 36l i co sezon rozwala mi symiering na walku wychodzacym od pompy. Polecam założyć coś mniejszego będzie lepiej bo dłużej pochodzi. Pozdrawiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

lotnik993    10

kiedyś w jakiejś gazecie rolniczej wyczytałem ze pompa do c330 pasuje od polskiego wózka widłowego wydajność 220 l a cena nie jest aż tak straszna także polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez Kicu
      Witam dziasiaj pojechałem orać 1 h pola i wszystko szlo dobrze do 2 ostatnich przejazdów gdy podniosłem pług zaczął opadać. Z trudem zaorałem pole i pojechałem po moja talerzówkę i podnosiłem ja a on tak jak plug opadała. Nie wiem co sie dzieje 4 miesiące temu cala pompa była wymieniana.
      Proszę o pomoc!!!
    • Przez Kicu
      Witam was ponownie otóż mam taką sprawę do was byliśmy w sklepie pytać sie o rozdzielacz do pompy hydraulicznej w c-330 ten kolo siedzenie nie na błotniku. Okazało sie że sa 2 typy owej części czyli po regeneracji i nowy cena po regeneracji 300 zł a nowego 489 zł. I mam do was pytanie czy jest sens brania używanego ale po regeneracji czy nowego nie wiem jak jest z tymi po regeneracji ale słyszałem że długo nie pociągnie. Miał z was ktoś taki problem ?
    • Przez pablo21
      Ostatnio przeglądałem katalog częci z Grene i widziałem pompę hydrauliczną do c-330 wzmocnioną czym ona różni się od zwykłej, jaki ma wydatek, i co da jej założenie w ciapku(będzie szybciej podnosił?)
       
      Od kiedy to się pisze pąpa?
    • Przez roberto2005
      Witam, jestem posiadaczem C-330 z turem. W moim gospodarstwie ten sprzęt ma trochę do roboty , szczególnie z turem. Zawsze miałem ustawione ciśnienie hydrauliki na około 160 bar ( wtedy bez problemu podnosi 500 kg bigi z nawozem i odpadami piekarniczymi których "trochę" zużywam) Jako że ostatnio trochę ciśnienie spadło postanowiłem je podregulować i tutaj zonk. Gdy podłożyłem pod sprężynę od zaworu podkładkę (dotychczas były 3 sztuki) ciśnienie skoczyło do ponad 250 bar na wolnych obrotach.Ustawiałem to nie raz i dobrze że robiłem to z wielką ostrożnością bo przecież coś mogło nie wytrzymać. Po kilku próbach z regulacją doszedłem do tego że grubość 4 podkładek 5,6 mm blokuje całkowicie zawór i podaje ciśnienie jakie potrafi tylko pompa podać.Natomiast grubość podkładek 4.8 mm daje ciśnienie na max obrotach 150bar. Pompa hydrauliki wymieniana około 6 lat temu wzmacniana ,aluminiowa (niestety nie pamiętam producenta , przykręcana na dwie śruby) Bardzo prosiłbym znawców tematu o jakąś poradę co uległo awarii .
    • Przez max2505
      wiem że moja wypowiedź dla niektórych może brzmieć z deka śmiesznie, i w sumie zastanawiałem się czy w ogóle zacząć nowy topic.
       
      Do wytłumaczenia mojego pytania chce uzyć fotki z galerii. Mam nadzieje że nikt się z tego powodu nie obrazi. http://www.agrofoto.pl/forum/index.php?aut...i&img=23543
       
      Otóż jakiś czas temu kupiłem 30 z nie kompletną instalacja hydrauliczną. W miejscach gdzie są podłączone na tym zdjęciu węże hydrauliczne i czerwona rurka są u mnie zaślepki.
       
      Nie mam instrukcji, więc nie mam innej metody niż zapytać :
      - ile wyjść hydrauliki zew jest w 30 z kompletną instalacją hydrauliczną (z rozdzielaczem na błotniku). ( z tego co słyszałem to 3 ale nie wiem na pewno)
      - czy czerwona rurka to jest jedno z nich??
      - czy da się bez rozdzielacza (tego na błotniku) w jakiś inny sposób podłączyć wąż hydrauliczny od wywrotki?? jeśli tak jak steruje się wtedy wywrotem??
×