Skocz do zawartości

Polecane posty

Geo    10

A odpowietrzyłeś układ, bo objawy mogą być podobne?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Geo    10

Powinien, ale czasami to może trwać nawet kilka minut. Na jak długo odpalałeś silnik?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Geo    10

Można trochę dłuzej, ale tak na odległość ciężko coś powiedzieć, Jakbym usłyszał jak chodzi to może bym wiedział czy to zapowietrzenie czy coś innnego np., zaciety mechanizm odśrodkowego regulatora, ale przecież pompa była w regeneracji więc wszystko powinno było być sprawdzone, a pompa zalana świeżym olejem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adamgaleon    4

kolego miałem taki sam problem z pompą jak ty, a mianowicie też dałem pompę i wtryski do regeneracji założyłem wszystko odpowietrzyłem i odpaliłem władka, odpalił tylko że chodził jak by na jednym tłoku, myślałem że jest nadal zapowietrzony i chodził tak około 30 minut po czym zgasł. odkręciłem przewody od pompy i kręcąc kołem zauważyłem że pompa nie podaje paliwa, zawiozłem ją do firmy która robiła regenerację i jak się okazało źle zrobili regenerację, zatarła się sekcja a to nie jest takie tanie więc jak tobie się to zdarzyło to nic sam nie rób tylko weź pompę i niech sami naprawiają. A jak będziesz zakładał pompę to ustaw ją na znakach na rozrządzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
julek34    0

kolego miałem taki sam problem z pompą jak ty, a mianowicie też dałem pompę i wtryski do regeneracji założyłem wszystko odpowietrzyłem i odpaliłem władka, odpalił tylko że chodził jak by na jednym tłoku, myślałem że jest nadal zapowietrzony i chodził tak około 30 minut po czym zgasł. odkręciłem przewody od pompy i kręcąc kołem zauważyłem że pompa nie podaje paliwa, zawiozłem ją do firmy która robiła regenerację i jak się okazało źle zrobili regenerację, zatarła się sekcja a to nie jest takie tanie więc jak tobie się to zdarzyło to nic sam nie rób tylko weź pompę i niech sami naprawiają. A jak będziesz zakładał pompę to ustaw ją na znakach na rozrządzie.

 

pisząc o znakach masz na mysli te 3 naciecia i 3 rozne literki ruskie ktore maja sie pokrywac na obu tych kołach z dziurkami???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

Ile wy myślicie, że on będzie się odpowietrzał?

Ja jakoś nigdy nie miałem z tym problemów.

A tak w ogóle jeśli odpalił to już praktycznie jest odpowietrzony, bo gdy jest zakładana pompa to przewody i wtryski są suche, a z powietrzem w układzie wtryskowym nie zapali. Dlatego wystarczy przepompować i próbować odpalić z poluzowanymi przewodami przy wtryskach jak poleci paliwo dokręcamy i już po odpowietrzaniu. Jeśli komuś odpowietrza się długo to albo łapie powietrze albo ma coś popsute.

Odwieś te pompę z powrotem do "firmy" z reklamacja niech weżnie ją na stół i sam gość zobaczy czy paliwo idzie na dwa wtryski.

Pompa od Władka ma tylko jedną sekcje wysokiego ciśnienia i rozdzielacz, i wychodzi że to on jest padnięty. W ogóle regeneracja spartolona co by to nie było bo pompa nie chodzi właściwie, tak jak by po wymianie części nie była sprawdzana na stole.

A sam nic nie dłub bo ci nie uznają gwarancji.

A robiąc pompę najlepiej zrobić i wtryski, a przynajmniej wykręcić i sprawdzić, bo zrobisz pompę a silnik i tak będzie byle jak chodził bo wtryski padnięte.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piotruniu25    1059

W sumie dlaczego nie wymieniłeś wtrysków jak zakładałeś pompę,koszt nie wielki,na jesieni jeden wtrysk kosztował chyba 25zł.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
volvo    23

Za 25 zł to jakieś chińskie badziewie,dobra końcówka to wydatek 40 zł

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piotruniu25    1059

Innych w sklepie nie mieli,ale fakt długo nie nachodziły.Póki co mam założone stare a uszkodzone zwróciłem do sklepu.

Edytowano przez Piotruniu25

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
volvo    23

Po co namawiasz kogoś do kupowania bubla?Sam się chińszczyzny najadłeś,to innym pomóż a nie wypisuj głupot

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
julek34    0

panowie zawieszam temat był dzisiaj mechanik u mnie wszystko robiłem prawidłowo ale pompa uszkodzona poniewaz ciegno gazu uszkodzone w poniedziałek wysylam jak przyjdzie napisze dalej co i jak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam.JA chciałem sie dopytac: jak zostawie włądka na noc to paliwo z rurki wraca sie do zbiornika a potem rano nie idzie odpallić :( .Podobno kranik przysamej pompie załatwi sprawe.Czy dobrze mysle??? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Geo    10

Masz niestety gdzieś nieszczelność. Musisz poszukać, bo tak nie powinno być. Ja mam już drugiego władymirca, a ten co mam mam już ponad 25 lat i ani razu się nie zdarzyło żeby paliwo wracało do zbiornika. Nawet jak stoi miesiąc to nie ma problemu z odpaleniem. Gdzieś masz drobną nieszczelność na przewodach i to pewnie dlatego paliwo się cofa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotr697    1

Może być nieszczelna pompka zasilania ręcznego, albo przepuszczają zaworki .

Miałem podobne objawy jak pisze sirWladimirec

Edytowano przez piotr697

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

Kranik czy zaworek zwrotny to tylko półśrodki.

Musisz szukać nieszczelność w układzie od smoka w baku do pompki zasilającej włącznie. Jak naprawisz ma trzymać paliwo cały czas bez względu na czas postoju.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
volvo    23

W zeszłym roku wymieniłem pompkę zasilającą,nowa też nie trzymała paliwa,zaworki przepuszczają.

Założyłem zaworek zwrotny na przewód i jest super.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

nie wiem , narazie spróbuje tak jak mówi volvo a jak nie zdziała to sie bd martwił dalej ale tym gorzej ze sezon za pasem i trzeba działać :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
volvo    23

Sprawdź go przy kupnie czy działa-dmuchnij w niego czy jest szczelny,bo zdarzają się zepsute i zamontuj

między odstojnikiem a pompką.Obowiązkowe opaski,porządnie skręć i będziesz mi dziękował za radę.Amen

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez michal16
      hej mam wielki problem mam zamiar kupic deutza 6.45 i mam pytanie czy nie wie ktos czy to jest normalne jak sie ciagnik nagrzeje i jest na niskich obrotach to swieci mu kontrolka o nie smarowaniu. Bardzo prosze o o pomac mam niewile czasu aby sie zasranowic nad kupnem :-(
    • Przez janek999
      Tak jak w temacie .Pompa podnosiale trzeba bardzo dlugo czekac i co jakos 1 min sie podniesie troszeczke i za 1 min znowu i slychac z przodu ciagnika jakies jakby obcieranie czy takie cos jakby olej saczyl sie -niewiem jak to opisac. W domu normalnie jak sie doleje do pompy oleju to podnosi na podworku normalnie.Wyjade na pole podiesie ze 2 raz i juz niepodnosci- na podworku niewidac zeby olej lecial.Wie ktos mzoe w czym problem ? W pompie jest 15 L .Tak podejrzewam bo niewiem gdzie sie wlewa z tylu nad ramionami miechanik mowil.A do jakiegos serwisu niemam nr zeby zadzwonic.
      Jaki to model to niewiem wiem ze ma 31 lat bo niepisze jaki model -wiem ze ma 98 czy 100 KM.
      Z gory dziekuje bardzo.
    • Przez pawel03
      witam.
      mam problem z moim lamborghini z 93 roku. posiadam go od niedawna i nie moge znalezc zadnego korka do wlewu oleju hydraulicznego i tak samo do spuszczenia azeby go wymienic. nie trzyma mi cisnienia. kiedy jest zimny mam 4 bary (co i tak wedlug mnie jest malo bo powinno byc 6) a jak sie rozgrzeje do spada nawet do 2 i trzeba go trzymac na obrotach zeby dalo sie normalnie skrecac i obracac plug czy podnosic... mam pewne przypuszczenie ze ten korek znajduje sie nad walkiem. jest tam jakis korek ale nie mam pojęcia czy to jest to. z gory dziekuje za podpowiedzi.
    • Przez xFarmeRx
      W zeszłym roku kupilem SAME z 1984r chcę wymienić olej w pompie podnośnika i w pompie wałka (są oddzielne) ale nie wiem jaki olej zalać czy ktoś może mi pomóc
      ??
    • Przez Jarekborys
      witam wszystkich, mam problem, zależy mi na tym aby ciągnik ursus c 330 współpracował z opryskiwaczem którego belkę polową rozkłada się hydraulicznie. Założyliśmy nową pompę hydrauliczną, nowy rozdzielacz na błotniku na dwa wyjścia ( bo tyle jest potrzebnych do opryskiwacza) no i pojawia się problem, wydatek oleju i jego ciśnienie jest wciąż prawdopodobnie zbyt małe ponieważ kilka razy podniosłem belkę polową, rozłożyłem ją, wykonałem oprysk, ale za którymś razem jak już olej był zbyt ciepły to po prostu nie mogłem już podnieść złożonej belki (bo aby ją rozłożyć najpierw muszę ją unieść kilkanaście centymetrów aby wysunęła się z zabezpieczeń) Stan oleju w skrzyni jest w górnym stanie, filtr jest czyściutki, nie wiem co mam zrobić? Może ktoś ma jakiś pomysł? Jak mogę rozwiązać ten problem? Potrzebuję dwa wyjścia hydrauliczne (wydatek oleju i powrót) Podpowiadano mi już abym założył na wałek pompę od ładowacza czeskiego i wtedy miałbym duży wydatek cieczy ale nie miałbym już możliwości napędzania opryskiwacza od WOM czyli ten pomysł odpada.
×