Skocz do zawartości

Polecane posty

krzys79    0

zawory ustawione na 0,3 jak być powinny przy ciepłym silniku na odpręzniku kręci a jak spuszcze odprężnik to go blukuje jakby coś podpierało jakby blokowało silnik jak odczekam 15-30 min. to już pali normalnie myśle że dostaje za wczesny wtrysk i to go przyblokowuje :wacko:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
GoRAL1    63

Pewnie masz racje z tym za wczesnem wtryskiem

z przodu pod deklem masz tarcze z otworami opuznij ale ostrożmie o 3 otwory na poczatek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

krzys79    0

a możesz coś jaśniej napisać bo ja jeszcze nie orjętuje się dobrze gdzie jest ta tarcza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
GoRAL1    63

Odkręcasz wlew oleju na trzy śrubki

pod spodem masz te regulacje tylko zaznacz jak było zanim przestawisz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbyszekbrzuze    111

Krzys79 Mój od kupna miał to samo. Na ciepłym nie można było zapalić bez odprężnika za nic, taki odgłos zapłonu się pojawiał i nie mógł przekręcić. To był źle ustawiony kąt wtrysku, silnik się grzał, a po 1000mth już było po nim.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
GoRAL1    63

Odchylenie pompy nic nieda to za mało

 

Przy tym ustawieniu musi twardo chodzic

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbyszekbrzuze    111

Mój nie chodził twardo, tylko dzwonił, ale był kompletnie dojechany, choć tuleje progu nie miały tylko tłoki straciły na średnicy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Geo    10

No i stało się - silnik zgasł i do dziś nie mogę odpalić. Wygląda to tak jakby nie działała pompka zasilająca. Kupiłem nową, założyłem i jest to samo. Kiedy pompuję pompką ręczną pompa wtryskowa zaczyna działać. Kiedy kręcę rozrusznikiem i nie pompuję pompką ręczną pompa wtryskowa nie podaje paliwa. Sprawdziłem krzywkę - obraca się, pompka zasilająca pracuje, ale jak wszystko poskręcam to pompa wtryskowa działa tylko podczas ręcznego pompowania paliwa. Co to może być? Dodam tylko, że już od jakiegoś czasu wydawało się, że pompa się od czasu do czasu lekko zapowietrzała, ale ogólnie silnik chodził dobrze. Nie za bardzo wiem co się mogło stać, bo do tej pory nie miałem problemów z pompą i nigdy tam nie zaglądałem - pompa ta sama od nowości, tylko ręczna pompka była zmieniana.

Edytowano przez Geo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

Układ jest szczelny i nie ciągnie nigdzie powietrza?

Zdejmij przewód powrotny do baku i pokręć silnikiem. Czy wraca paliwo do baku?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Geo    10

Już działa. Aż wstyd się przyznać. Okazało się, że nieszczelny był gumowy przewód na rurkach między bakiem a odstojnikiem. Normalnie przepuszczał powietrze, a ropa nie wyciekała. Dopiero jak oczyściłem ten przewód szmatą i pewnie nieco ruszyłem zaczęła się sączyć ropa. Ręczna pompka nadążała z pompowaniem, ale nie nadążała pompka paliwowa. Przewód ten sam od nowości czyli nie wymieniany już od ponad 30 lat.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbyszekbrzuze    111

Mialem kiedys podobnie, Rusek sie zapowietrzal, ale na postoju. Przewod byl nadprochnialy i przepuszczal po trochu powietrze. A po jego zgieciu zaczelo siorbac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzysiekg    2

Witam. Mam taki problem że jak odpale ciągnik to pochodzi z 10s i zgaśnie, jak go podpompuje ręczną pompką (albo krecąc rozrusznikiem) to odpala i już jest wszystko ok. Ale ostatnio miałem takie coś że jak chciałem podpompować to nie dałem rady wogóle ruszyć pompką, tak jakby ją zassało. Co to może być??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lukaszt25a    0

Może zatkał się otworek w takiej śrubce która jest na u góry na obudowie filtru paliwowego

. Przez ten otworek paliwo wraca przewodem nadmiarowym z powrotem do zbiornika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzysiekg    2

Dzisiaj sprawdzałem i otworek nie jest zatkany ani zardzewiały. Mam kilka pytań :

1. Czy zaworek odpowiadający za to żeby paliwo się nie cofało jest gdzieś w pompie czy na wierzchu ?

2. Jeśli jest na wierzchu to czy mógł by ktoś zrobić zdjęcie w którym miejscu on jest ?

3. Z góry Dziękuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lukaszt25a    0

Nie jestem pewien, ale chyba chodzi o takie 2 zaworki ze sprężynkami u dołu pompy zasilającej. Będziesz widział 2 śruby u dołu pompy zasilającej, są one na duży klucz. Przynajmniej kiedyś ojciec mówił że nie mógł odpalić ciągnika a okazało się, że uszkodzone były te zaworki ze sprężynkami. przy uszkodzonym zaworku paliwo nie idzie na pompę wtryskową tylko wraca się z powrotem do zbiornika

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbyszekbrzuze    111

U Kolegi na 99% problem nie lezy w ompie zsilajacej, zbyt dobrze odpala.

I chyba kilkadziesiaty raz z kolei polecam wymieic zawor zwrotny rolnex.pl/t25/657-zawor-t25.html

wkrecony jest z tylu pompy tam gdzie przychodzi taka cienka rurka. Kolega chyba nie umie, albo nie chce sie poszukac, a jest o tym dobrze opisane.

Gdzies tak pisalem:

Największe figle płata zaworek z tyłu pompy. Ten pod tym cienkim przewodem.

Objawy są następujące:

Jeśli on nie trzyma, to po wyłączeniu silnika paliwo zaczyna schodzić do baku.

Najpierw tak jest, że ciągnik stoi miesiąc. Uruchomiamy silnik, no i zapali, ale po chwili zgaśnie. Jeśli mamy dobrą pompkę zasilającą i pompę wtryskową, to but w podłogę, chwile pokręcić i zapali, potrzymać na obrotach i sam się odpowietrzy.

 

Po jakimś czasie problem będzie się pogłębiać: Ciągnik zapowietrza się: po tygodniu, po 3 dniach, po 1 dniu, aż w końcu co zgasimy silnik, to się zapowietrzy. Wymiana zaworka nie jest trudna, tylko trzeba dać nowe 3 podkładki.

 

Po kilku dniach pompa będzie całkiem sucha i nie zapali.

http://www.sklepkisiel.pl/o,13912,T_25_Zawor_Pompy_Wtryskowej.html

 

http://www.rolnex.pl/t25/657-zawor-t25.html

Tą część warto nawet w ciemno wymienić, tylko jeśli jest w nim śrubka, to należy ją dokręcić do oporu.

oczywiscie nie nalezy zapomniec o nowych podkladkach miedzianych ;)

Edytowano przez zbyszekbrzuze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzysiekg    2

Dobra spoko postaram sie go wymienić, a czy załatwił by sprawe zaworek zwrotny wstawiony pomiedzy odstojnikiem a pompą ?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzysiekj24    0

Witam mam problem z uruchomieniem mojego Władymirca T25 1980r.

 

Mam go dopiero niecały rok , dotąd jedyne co w nim mnie zadowalał to to właśnie że odpalał bez problemów i bardzo szybko.

Wczoraj odpaliłem go jak zwykle, chodził na wolnych obrotach na postoju przez kilkanaście minut. Nagle zgasł (nigdy wcześniej nie zdażyło się by zgasł bez przyczyny)

Probowałem go odpalić ponownie jednak bez skutku. Wogóle nie łapie. Rozrusznik kręci dobrze i akumulatory ok.

 

Zwróciłem uwagę tylko na tą pompkę co ropę się pompuje, jak kiedyś ją pompowałem to nabijało mi ropy tak że na twardo już nie można było ruszyć.

Obecnie jak ją próbowałem ropy nabić to chlapie bokami i cały czas miękko wchodzi. Na rurce przelewowej od zbiornika widać jak się przelewa ropa jednak wydaje mi się że do cylindrów nie dociera. Myślałem że ropy może mało i więcej powietrza bierze ale jest około 20 litrów. Nie wiem co zrobić za bardzo się nie znam proszę o podpowiedzi, może uda się coś zdziałać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

A wcześniej miałeś w baku mniej niż 20 litrów a ciagnik pracował normalnie?

Na tej wysokości paliwa w baku może być dziurawy smok.

Dolej trochę paliwa odpowietrz układ niskiego ciśnienia a potem poluzuj przewód wysokiego ciśnienia przy jednym wtryskiwaczu i kręć silnikiem. Jak zacznie tryskać paliwo dokręć przewód. By ulżyć silnikowi kręć na podniesionych zaworach, bo chwile może to zająć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez michal16
      hej mam wielki problem mam zamiar kupic deutza 6.45 i mam pytanie czy nie wie ktos czy to jest normalne jak sie ciagnik nagrzeje i jest na niskich obrotach to swieci mu kontrolka o nie smarowaniu. Bardzo prosze o o pomac mam niewile czasu aby sie zasranowic nad kupnem :-(
    • Przez janek999
      Tak jak w temacie .Pompa podnosiale trzeba bardzo dlugo czekac i co jakos 1 min sie podniesie troszeczke i za 1 min znowu i slychac z przodu ciagnika jakies jakby obcieranie czy takie cos jakby olej saczyl sie -niewiem jak to opisac. W domu normalnie jak sie doleje do pompy oleju to podnosi na podworku normalnie.Wyjade na pole podiesie ze 2 raz i juz niepodnosci- na podworku niewidac zeby olej lecial.Wie ktos mzoe w czym problem ? W pompie jest 15 L .Tak podejrzewam bo niewiem gdzie sie wlewa z tylu nad ramionami miechanik mowil.A do jakiegos serwisu niemam nr zeby zadzwonic.
      Jaki to model to niewiem wiem ze ma 31 lat bo niepisze jaki model -wiem ze ma 98 czy 100 KM.
      Z gory dziekuje bardzo.
    • Przez pawel03
      witam.
      mam problem z moim lamborghini z 93 roku. posiadam go od niedawna i nie moge znalezc zadnego korka do wlewu oleju hydraulicznego i tak samo do spuszczenia azeby go wymienic. nie trzyma mi cisnienia. kiedy jest zimny mam 4 bary (co i tak wedlug mnie jest malo bo powinno byc 6) a jak sie rozgrzeje do spada nawet do 2 i trzeba go trzymac na obrotach zeby dalo sie normalnie skrecac i obracac plug czy podnosic... mam pewne przypuszczenie ze ten korek znajduje sie nad walkiem. jest tam jakis korek ale nie mam pojęcia czy to jest to. z gory dziekuje za podpowiedzi.
    • Przez xFarmeRx
      W zeszłym roku kupilem SAME z 1984r chcę wymienić olej w pompie podnośnika i w pompie wałka (są oddzielne) ale nie wiem jaki olej zalać czy ktoś może mi pomóc
      ??
    • Przez Jarekborys
      witam wszystkich, mam problem, zależy mi na tym aby ciągnik ursus c 330 współpracował z opryskiwaczem którego belkę polową rozkłada się hydraulicznie. Założyliśmy nową pompę hydrauliczną, nowy rozdzielacz na błotniku na dwa wyjścia ( bo tyle jest potrzebnych do opryskiwacza) no i pojawia się problem, wydatek oleju i jego ciśnienie jest wciąż prawdopodobnie zbyt małe ponieważ kilka razy podniosłem belkę polową, rozłożyłem ją, wykonałem oprysk, ale za którymś razem jak już olej był zbyt ciepły to po prostu nie mogłem już podnieść złożonej belki (bo aby ją rozłożyć najpierw muszę ją unieść kilkanaście centymetrów aby wysunęła się z zabezpieczeń) Stan oleju w skrzyni jest w górnym stanie, filtr jest czyściutki, nie wiem co mam zrobić? Może ktoś ma jakiś pomysł? Jak mogę rozwiązać ten problem? Potrzebuję dwa wyjścia hydrauliczne (wydatek oleju i powrót) Podpowiadano mi już abym założył na wałek pompę od ładowacza czeskiego i wtedy miałbym duży wydatek cieczy ale nie miałbym już możliwości napędzania opryskiwacza od WOM czyli ten pomysł odpada.
×