Skocz do zawartości
News
prometeusz

ustawienie reduktorów przy cięciu propanem i tlenem

Polecane posty

prometeusz    2

witam majsterkowiczów :rolleyes:

mam pytanie do osób które obsługiwały palnik do cięcia propanem butanem i tlenem, chodzi mi jakie ciśnienie ustawić na reduktorach?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MarcinNH    45

chodzi ci o to palnik co sie trzyma w ręce ja mam dosc stary są tam 2 pokrętła i nimi ustawiam sobie czy chce ciąć czy rozgrzać coś np. A na butlach to odkręcam oby dwa zawory i już


www.youtube.com/user/MarcinAdamczyk12 Zapraszam na super filmy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
prometeusz    2

taki bystry to i ja jestem :D

chodzi mi o to jakie wartości ciśnienia ustawić pokrętłem na reduktorze

gdzieś wyczytałem, że tlen ma mieć wartość 0,25 MPa-0,45MPa, wie ktoś może ile ma mieć propan?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Tandam    1

Witam!

Ja u siebie mam ustawione następujące ciśnienia: tlen 8 bar, a propan w przedziale 3-4 bar.

Fachowcem w tej dziedzinie nie jestem, a takie ciśnienia ustawił mi znajomy który tnie palnikami na złomowisku i powiedział, że na moje potrzeby wystarczy, gdzie on tnie przy ciśnieniu tlenu nawet 12 barów (a czerwona kreska na manometrze jest przy 10 barach :D).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mariuszczs    23

propan butan bez reduktora, a tlen 4,5 bara na dyszy nr 1- hehe wszystko zależy od modelu palnika i pisze w jego instrukcji. Instrukcja zawiera tabele ciśnienia dla konkretnych dysz.

Edytowano przez Mariuszczs

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiesmag    52

propan butan-reduktor stały-2 bar,tlen to zależy czy tylko grzanie,czy cięcie,i jakie grube materiały.

@asharot-a kto ci butan ukradł-przecież taka mieszanka gazów już jest w butli,masz jakieś własne źródło?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
asharot    203

Jak idę wymienić butle to mówię że chce z samym propanem.

Tak butla 11kg u nas na dzień dzisiejszy jest o 7zł droższa.

Zaletą jest dużo wyższa temperatura płomienia.

W kuchni domowej już od kilku lat stosujemy właśnie sam propan,

zupy i ziemniaki szybciej się gotują a schabowe szybciej pieką.

Tym samym taka butla droższa ale starcza na dłużej.


Naklejki piktogramy: http://tiny.pl/g7fxv

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiesmag    52

coś ci chyba ściemniają <_<

chociaż prawdą jest że mieszanka z różnych firm różni się(niektórzy bardziej kombinują)-ale wszędzie jest propan-butan.

a jak butla oznaczona jest?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiesmag    52

tylko się pytam.kitu trochę też wciskają na gazach-trochę im nie ufam.

schab pieczony na mniejszym ogniu zdrowszy(temperatura tłuszczu itp.-nie zawsze szybciej jest lepiej-ale to kwestia podniebienia)

to że szybciej,czy lepiej?-a chwilka wytchnienia,gdzie się tak uganiać,no i za czym?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tandam    1

Z tym propanem to kolega asharot dobrze pisze, ponieważ znajomy który ustawiał mi palnik, mówił że u niego w pracy na złomowisku do cięcia też używają czystego propanu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
prometeusz    2

dzięki wszystkim :rolleyes:

a z tym propanem to racja, szwagier używa do grzania papy, jest trochę droższy ale temp wyższa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiesmag    52

jeśli chodzi o grzanie papy(przyklejenie)-sąsiad jesienią przy okazji szopę spalił-7 jednostek gasiło-papy przykleił może z pół rolki :lol:

po grilowaniu pokrył blachą-ale sianka i słomy się pozbył.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
prometeusz    2

a płomień palnika jak ma wyglądać, jaki długi itd.

a czy wam po przejściu palnika też roztopiony metal wlatuje w szczelinę i nie ma dziury na wylot

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
stasiex    23

a płomień palnika jak ma wyglądać, jaki długi itd.

a czy wam po przejściu palnika też roztopiony metal wlatuje w szczelinę i nie ma dziury na wylot

 

Jądro płomienia jak najmniejsze (do ok. 1 cm), "reszta" płomienia dł. ok 5-8 cm - ustawiaj na oko. Jeśli nie przecina ci na wylot, to znaczy że zbyt szybko przemieszczasz palnik, albo prowadzisz go tuż przy powierzchni (albo za wysoko)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mariuszczs    23

prometeusz - chyba za cienkie blachy chcesz ciąc palnikiem - dopiero blachy od 4mm nie zalepiają się spowrotem\

 

plazma załatwia wszelakie problemy z gazami, jakością krawędzi itd

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
prometeusz    2

na plazmę muszę jeszcze trochę poczekać :lol: mam inne wydatki

a wysadzić w powietrze to nie mam kogo, najbliższy sąsiad mieszka 300m dalej

:lol:

przepalałem blachy 4 i 6mm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
fliegl    4

Do takich blach to chyba najlepsza szlifierka kątowa,szkoda gazu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • [[Template sdtools/front/widgets/sdToolsSimilarContent does not exist. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.