Skocz do zawartości
sylwek111

Woda w mleku

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Woda
sylwek111    0

Witam..mam problem z mlekiem od krów.. podczas badania w mleczarni wykryło u mnie wodę w mleku.. Nie dolewałem wody.. z dojarki też nigdzie nie spływa woda.. badałem pojedynczo krowy i wykazuje u nich.. z czego to się mogło wziąć...?? Miał ktoś może podobny przypadek?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotrek6211    12

ja coś słyszałem ale nie jestem pewien czy to prawda ale jak jest za mocno mleko schłodzone to w nim powstaje lud i z tego jest woda tak słyszałem ale czy to prawda to nie wiem. :D


Zetor Team

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Witam..mam problem z mlekiem od krów.. podczas badania w mleczarni wykryło u mnie wodę w mleku.. Nie dolewałem wody.. z dojarki też nigdzie nie spływa woda.. badałem pojedynczo krowy i wykazuje u nich.. z czego to się mogło wziąć...?? Miał ktoś może podobny przypadek?

Mi ojciec opowiadał jak kiedyś też była woda w mleku. Przyczyną było siano, a właściwie już tylko łodygo siana. Leżało ono ponad tydzień na deszczu, i wykazywało wodę w mleku. Może tez być słaba jakoś paszy o małej zawartości białka i też będzie wykazywać wodę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

U mojego znajomego ostatnio wykryli 2x wodę w mleku, ale to z winy kierowcy z mleczarni, bo podczas odbioru jak mleko jest dobrze schłodzone i dobry zbiornik to potrafi obmarzać. Jak obmarza to przy odbiorze mleka musi być załączone samo mieszadło wtedy jest git. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adamvet1    0

Jeśli niedolewasz wody ;)

To znaczy tylko jedno - kwasica metaboliczna w stadzie.

Zmień żywienie i powinno wrócić do normy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sylwek111    0

nie dolewam wody.. lekarz badał nie wykrył kwasicy u tych krów co wykazuje u nich najwięcej wody w mleku.. W ogólnym ze zbiornika wykazuje 1.2% na szczęście zaczyna powoli spadać..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
atomik    145

śmiać mi się chce jak o wodzie piszecie że jest przyczyną siano albo kwasica. mleko jest zbyt mocno chłodzone i wtedy tzw. punkt zamarzania odbiega od normy jedyna metoda na wykrycie wody w mleku jaką stosują mleczarnie, mleko musi mieć wyższa temperaturę i to wszytsko


wieśniactwo to stan umysłu a nie miejsce zamieszkania

dopiero kiedy wytniemy ostatnie drzewo zostanie wycięte, ostatnia ryba złowiona, zatruta zostanie ostatnie rzeka, zrozumiemy, że nie da się jeść pieniędzy

jeśli pomogłem kliknij zieloną strzałkę obok postu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez michalmr99
      Poszukuję miarkę ilości mleka do schładzalnika Mueller m-250 o pojemności 995 litrów. Schładzalnik jest w kształcie tzn. wanny. 
    • Przez adeq15
      witam ma do was pytanie mam znajomego który chce miec obore pod oczena co musi zrobic a by to uzyskac ja slyszakem ze musi kupic jaluwki zacielone i musie miec ih conajmniej cztery na doplaty a 20 zeby miec obore pod oczena czy to prawda??
    • Przez Arkadiusz00
      Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Jest to mój pierwszy temat a mam nadzieje że będzie ich dużo. Moja sprawa wygląda tak: Szukam pomysłu na biznes. Przeprowadzam się [sprzedaje dom (nie mam jeszcze chętnego do zakupu)] wraz z rodziną z miasta na wieś w pobliżu większego miasta. Z wielu moich "genialnych" pomysłów postanowiłem opisać dwa. Pierwszy z nich to skupowanie od rolników mleka, przetwarzanie go (ekologicznie) na masła, sery... i rozwożenie ich rano pod drzwi mieszkań, domów wraz z mlekiem w butelkach. Miałbym odpowiednie pomieszczenie i tak dalej ale na początku myślę nad bardziej przetwórstwem sposobem domowym ale przy zatrudnieniu osób. W późniejszym czasie można było wprowadzać większą ofertę czyli chleb i inne. Proszę mi powiedzieć ile takie mleko może być aby się nie popsuło. Drugi to założyć swoją masarnię i wyrabiać własne wyroby (znowu ekologiczne) + sklepy firmowe. Który pomysł lepszy. Proszę o poradę. Mam nadzieję że dowiem się dużo rzeczy. Życzę miłego popołudnia. ;-)
    • Przez Luke16
      Wczoraj z ojcem złożyliśmy wymówienie z dotychczasowej mleczarni... z prostego powodu... 4 razy zawyżone komórki somatyczne i to nie wiadomo skąd!!! Wynik 1134 a limit jest max do 400 ... 3 miesięcy maxymalnym wynikiem jaki osiągnęli rodzice to 270 ... A teraz nagle taki wynik... na drugi dzień przyjechali jeszcze raz pobrać i do dziś dzień wyników nie otrzymaliśmy a minęły 2 tygodnie... Dlatego zapadła decyzja o zmianie ewidentnie mleczarni ... W tej dotychczasowej mamy ponad 20 tyś zł udziału członkowskiego ... Jak wygląda sprawa z odzyskaniem teraz tej kasy?? Jaki jest czas odzyskania jej?? I czy jest to możliwe ??
    • Przez Bercik92
      co powiecie o wannowych zbiornikach do mleka o pojemności 1200L z jednym mieszadlem? czy są warte zakupu czy może lepiej wziąść z dwoma mieszadłami czy lepszy będzie okrągły? https://www.olx.pl/oferta/zbiornik-na-mleko-CID757-IDrjSit.html  
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.