Skocz do zawartości
elektrotech

alternator w ciagniku,kombajnie-problemy

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
coolman111    54

Cześć Piotr :P. Na razie nic nie napisze tutaj. Nie mam czasu na ten mój felerny alternator od kombajnu (pisałem o tym w jednym temacie). Chyba dopiero w wrześniu zabiore się za to i wtedy na pewno posypią się pytania :P.

 

Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MichalR    33

A ja mam pytanko. Mam w 3p alternator zalany olejem ze sprężarki (wyciek już zlikwidowałem). Oczywiście nie działa... Żeby działał wystarczy go tylko oczyścić z tego oleju czy potrzebna będzie jeszcze jakaś naprawa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
elektrotech    3
A ja mam pytanko. Mam w 3p alternator zalany olejem ze sprężarki (wyciek już zlikwidowałem). Oczywiście nie działa... Żeby działał wystarczy go tylko oczyścić z tego oleju czy potrzebna będzie jeszcze jakaś naprawa.

generalnie to:

 

wymyć w benzynie wirnik-przeczyśćić pole stykowe wirnika drobnym papierem-wypłukać z oleju szczotkotrzymacz i po sprawie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

po prostu sie popsuł ;) . Mogły zurzyć się szczotki, popsuł sie regulator napiecia, spaliła sie dioda, brak dobrego styku na łączeniach, zwarcie międzyzwojowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
elektrotech    3
A ja mam problem z alternatorem w rekordzie. Nie chce mi ładować. CO może być z nim nie tak?

podaj model alternatora-ma wbudowany regulator??? -sprawdzić żarówkę 12/4W....

 

generalnie to albo zawieszone szczotka(i) oraz uszkodzenie diód-y ewentualnie regulator-niemniej warto też sprawdzić połaczenia kablowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukotek    3

Problem z ładowaniem w BIZONIE

 

alternator za wysoko ładuje +30V

regulator napięcia sprawny - nowy

 

nie wiem czym to może być spowodowane

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

Moim zdaniem to padła dioda prostownicza w alternatorze. Czeka cie rozebranie alternatora lub wymiana na inny. Przy okazji przyjrzyj sie szczotkom i łozyskom bo za jakis czas znowu może zastrajkowac. Napraw bo rozwalisz akumulatory.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
elektrotech    3

natychmiast usunąć niedomagania-bo te 30 V to nie przelewki

ps

regulator napiecia nie ustawia sie

 

pomierz diody-musisz rozebrać albo rozlutowana plytka-laczenie diód

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukotek    3

alternator był sprawdzany u elektryka i niby dobry ale chyba będę musiał sam go sprawdzić

 

regulator sie nie ustawia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SlawekSS86    2

Witam, na początku zaznaczę że jestem ostro początkujący B) , mam taki problem w swoim 328/330,

założony mam alternator iskra AAG 0403, nie ma ładowania więc zacząłem szperać w czym jest problem, z tego co widzę alternator był przerabiany, oprócz kabelków D+ i B+ ma dolutowany kabel do orginalnego regulatora od jeszcze jednego regulatora napiecia, wnioskuje, że oryginalny regler nie działał i zostalo to jakoś przerobione, ostatnio elektryk podpiol mi normalnie kontrolkę bo przekaźnik uległ zniszczeniu, a za tym nie rozumiem paru rzeczy:

 

1. Kontrolka miała świecić podczas ładowania, im mocniej świeci, tym mocniej miało ładować - tak mówił, z tego co czytałem to pasuje do alternatora 6-diodowego, dlaczego tak jest w tym przypadku??

 

2. Brak ładowania, kontrolka jest sprawna, mierzyłem napięcie przy włączonej stacyjce, na zacisku 15 regulatora było 12V, na 67 0,25V, a na D+ alternatora też 12V(oryginalnie powinno być chyba 0??) Wydaje mi się że regulator padnięty?? Czy mam rację?? Mógłby mi ktoś wyjaśnić też zasadę tej przeróbki, bo z alternatora 9 diodowwego ten działał jak 6 diodowy??

 

 

Wymieniłem regler i wszystko chodzi. Napięcie ładowania przeważnie 14,3-14,4. Mam tylko problem z kluczykiem/stacyjką(bywa że z powodu luzów nie łączy). Bo na bardzo wysokich obrotach napięcie ładowania dochodziło do 15V, natomiast gdy włożyłem grubszy śrubokręt to problemu nie było. Czyżby z powodu jakichś oporów w łączeniu kluczyka regulator dostawał za małe napięcie i przez to za mocno wzbudzał alternotor?? Chyba spróbuje dorobic sobie grubszy kluczyk, bo nie wiem czy rozebranie stacyjki coś da?? A nowa to po 3-4 miesiącach też potrafi nie łączyć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
elektrotech    3

Generalnie podczas remontów elektryki instalacji pomijam obwód odpalania poprzez zestyki stacyjki..bo stacyjka po jakimś czasie idzie na odstrzał..... odpalanie robie na przekaźniku za pośrednictwem przycisku-np od sygnału...ale z powodzeniem mozna użyć stacyjki od ZUKA.... -wtedy nie dojdzie do niekontrolowanego odpalenia-np przez dzieci

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SlawekSS86    2

tylko, że w moim 328 często przy zimnym silniku pomocne jest odpalanie z podniesionym odprężnikiem, a jak dojdzie wciskanie przycisku sygnału aby zasilić uruchomienie zapłonu to takie coś bedzie trudne do wykonania w jedną osobę :D mimo wszystko pomyśle jak będę wymieniał całą instalację na nową jak wypiąć stacyjkę z obwodu zapłonu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
elektrotech    3
tylko, że w moim 328 często przy zimnym silniku pomocne jest odpalanie z podniesionym odprężnikiem, a jak dojdzie wciskanie przycisku sygnału aby zasilić uruchomienie zapłonu to takie coś bedzie trudne do wykonania w jedną osobę :D mimo wszystko pomyśle jak będę wymieniał całą instalację na nową jak wypiąć stacyjkę z obwodu zapłonu.

 

czy trzymasz włacznik czy naciskasz przycis niema znaczenia-ukryjesz go tam blisko..

 

co do odpalania...wiadomo musi byc dobrze naładowany akumulator -oraz jak masz oryginalna pompę wtryskową to masz przełacznik dawki -przekręcasz az zaskoczy i wtedy palisz...albo poprostu przelac ciepła wodą..w lecie ja niemam problemu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
agronom83    2

Witam skooro ,,elektrotech,, sam sie prosi o pytania to ja mam jedno:) mianowicie wskaźnik pomiaru ciśnienia oleju w bizon rekord szaleje:) raz pokazuje 6atm po chwili 3atm po tem 5 i 4 i 6i tak na okrągło. Co to moze być? brak masy czy popsuty wskaźnik czy tez popsuty czujnik przy silniku? aaaa i jeszcze kontrolka ciśnienia oleju raz świeci jak sie włoży kluczyk a raz nie B) jak by coś nie łączyło dobrze?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zorzyk2    50

Pytanie do specjalistów od alternatorów. Zaczęły się schody z ładowaniem, skacze ładowanie tzn. czasami jest normalnie lecz w większości ładowanie idzie na max amperomierza (30A lub więcej). Wymieniłem moduł regulatora i nic to nie dało, przy regulatorze jest jeszcze duży opornik(czy on może mieć wpływ na takie zachowanie). Jeśli nie pomoże wymiana regulatora napięcia, to co - uszkodzony stojan? Mam jeszcze drugi alternator lecz wolałbym go nie zakładać , bo nie ma wyjścia na obrotomierz, ale też nie chciałbym ugotować akumulatorów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
elektrotech    3

---->>>@ Agronom83

jeżeli chodzi o kontrolkę oleju- objaw może dotyczyć stacyjki-brak styku jak i też brak sytku-zły styk na czujniku.Najlepiej odepnij kabel od czujnika zewrzyj z masą kontrolka powinna swiecic z chwila zwarcia do masy jesli nie zawsze to sprawdz jakość połaczenia kabla -zasilanie-skrzynka bezpieczników jesli masz tam bezpieczniki aluminiowe wyrzuć je i wstaw ceramiczne(przeczyść pola stykowe w skrzynce) jesli to nie pomoze stacyjka do wymiany

 

co do wskaźnika ciśnienia oleju -podobna rzecz -sprawdzamy jakość połaczeń masa oraz połaczenie do czujnika

 

ps na początek przeczyść styki na bezpiecznikach -stacyjka do wymiany i wtedy bedzie pewność że stacyjka podaje prawidłowo napięcia do skrzynki i wtedy mona zaobserwować jak zachowuje sie wskaźnik

 

----->>@zorzyk2

 

powodów może być wieleale na początek sprawdzamy:

połączenie pomiędzy alternatorem a wskaźnikiem zły styk

Dobrze by było też sprawdzić stan instalacji-przebicie - wyjmując bezpieczniki od obwodów zasilania

Jesli regulator był podmieniany i nic to nie dało sprawdzić jakość połaczeń na akumulatorze styk

Czy jak właczysz światła problem znika??? wskazówka się stabilizuje?? czy swiatła migają??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zorzyk2    50

Dzisiaj podmieniłem kpl. regulator z szczotkotrzymaczem i jakby dużo mniej ładuje. Połączenie akumulatorów na pewno jest pewne, wiele rozruchów dziennie, a na rozruszniku można jechać(7KW). Zastanawia mnie ten zły styk na amperomierzu - jutro sprawdzę, jeszcze rzucę okiem na akumulatory, skontroluję i ewentualnie doleję wody destylowanej. Musiało mocno ładować, bo po spotkaniu reflektora z kałużą pękło szkło. Przebicie bym wykluczył, brak poboru prądu na wyłączonej stacyjce(która steruje przekaźnikiem), w instalacji brak bezpieczników topikowych(wszystkie automatyczne, część bimetalowych).

 

Już wszystko się unormowało, jest ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
waldek315    2

witam mam problem w 330M ma prądnice i słabo ładuje na wolnych obrotach tak 400-800 obrotów i kontrolka świeci przy 1000 obrotów gaśnie co może być nie tak myślę że szczotki się kończą bo od nowości łożysko tylko wymieniane

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
elektrotech    3

przeczyścić pole stykowe wirnika oraz sprawdzić stan szczotek,nie wykluczone że regulator napięcia też szwankuje-stykizaoksydowane.Niewiem ale pozbyłbym się tej pradnicy -i założył alternator nie sa takie drogie.Prądnica ma małą skuteczność ładowania-sprawność-teraz mamy okres od dłuzszego czasu ze światła są właczone.Pradnica nie zniweluje ubytku prądu.Przerobienie na alternator to ok godziny.Jak się zdecydujesz powiem co i jak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
vcc    10

Zdjąć osłonę prądnicy i sprawdzić wirnik czy nie przegrzany, a jakie masz napięcie ładowania? pasek nie jest za luźny że przy ok1000obr się prądnica wzbudza.

Co do alternatora, wydajność prądowa jest 3.5x większa niż prądnicy, charakterystyka ładowania względem obr też jest za alternatorem, koszt nieduży jak masz smykałkę to sam zregenerujesz alternator z szrotu,jak nie to pisz na gg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×