Skocz do zawartości
lukano

Termostat w Ursusie C360

Polecane posty

WHATEVER
Wybrane dla Ciebie

Grzesiek84    12

najlepiej byś miał jakiś termomet i sprawdził temperaturę wody a jak będzie zegar pokazywał no i druga kwestia czy jeżeli pokazywał Ci w ciągniku że gotuje Ci się woda to faktycznie tak było tzn po odkręceniu korka od chłodnicy było widać? Czy gotuje Ci się ciągnik nawet na postoju jeśli tak to obstawiam zapowietrzanie się układu i powiększyłbym dziurę odpowietrznika w termostacie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

wilek161    0

Zegar na 100% działa założyłem jeszcze nową pompę wody (wcześniej nową chłodnicę i termostat) i dalej to samo. Dodam że silnik jest po generalnym remoncie i po nim zaczął mi się grzać. Pomóżcie co to może być?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ferdek07    62

Czy stosujeciew tych ciągnikach korki do chłodnic takie jak powinny być, czy tylko dla ozdoby aby nie wpadło coś do chłodnicy, tzn czy macie szczelne korki tak żeby trzymały ciśnienie w układzie? ja od lat mam korek bez uszczelki i nie mam problemuz tym ze przewód pęknie czy chłodnica cieknie, czy coś trace przez to że nie mam ciśnienia w układzie chlodzenia, poza tym że teoretycznie niby ciągnik nie zagotuje sie do 120stC? chociaż to chyba nie ma znaczenia bo jak się zaczyna grzać to się grzeje i tak :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl


Grzesiek84    12

kolego @wilek161 czy na wolnych obrotach tez Ci się gotuje na postoju bo na to nie odpisałeś

ja po remoncie w swojej c330 tez tak miałem ze ciągnik był na dotarciu wszystko z chłodzeniem wcześniej ok a tu lipa bo podczas docierania patrze na zegar a tam na czerwonym polu (a zakładałem nowy podczas remontu)

po odkręceniu korka i zakręceniu go spowrotem po chwili temperatura była już ok aż do ponownego schłodzenia silnika też tak masz zauważyłeś coś takiego jak nie to spróbuj?

przyczyną był u mnie termostat a dokładnie jego odpowietrznik

i tak jak już pisałem na af rozwierciłem go i jest ok a termostat działa mi poprawnie otwiera się i zamyka

spróbuj powiększyć odpowietrznik i sprawdź sam termostat czy dobrze pracuje?

no albo masz głowice zakamienioną no bo w wężach chyba nic Ci nie pozostało nic więcej nie przychodzi mi na myśl skoro resztę nowe zakładałeś? sprawdź też czy gdy zaczyna temperatura wzrastać i dodasz gazu czy ściska Ci któryś z węży?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Davidastra    0

czemu gościu sie czepiasz odpowietrznika

przecież napisal że bez termostatu też mu się grzeje

ciągle cytam odpowietrznik i odpowietrznik

napisz mu żeby zluzował korek i patrzył na temperature

ale to nie to bedzie

kanały w glowicy chyba juz nie drożne

roztwór łogu sodowego

4 % kolego i wypucowac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Grzesiek84    12

piszę mu bo nie odp jak jest niech odp na pytania to wykluczę tą możliwość, o głowicy też pisałem że może być nie drożna, a co do termostatu to pytanie czy bez wkładał tulejki bo może być tak że układ zacznie mu świrować

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Grzesiek84    12

cóż to pozostaje raczej tylko wina głowicy ale skoro aż tak Ci się gotuje to nie wiem czy jakie kolwiek detergenty dadzą jej na tyle rade

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty
Kupiłem nową chłodnicę, nowy termostat i dalej to samo, grzeje się, wskazówka dochodzi do czerwonego pola i ani drgnie dalej. Możliwe, że to może być wina tylko zegara?

Jeżeli dochodzi do czerwonego pola i dalej nie idzie to możliwe że temperatura jest dobra.

tak zrobiłem i wskazówka na wrzątku doszła do połowy czerwonego pola. Do ilu prawidłowo powinna dojść?

Jeżeli podczas pracy dochodzi do początku czerwonego pola, a we wrzątku do połowy to można sądzić że przy pracy silnik ma 90-95°C czyli w normie. Zmierz termometrem podczas pracy i będzie wiadomo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ferdek07    62

Ale macie pomysły, powymyslali te durackie wynalazki jak wskaźniki temperatury jakby to nikt nei widział czy się gotuje czy nie w ciapku woda, płyny chłodzące itd, jesli ciapek po otwarciu korka ( ja mam wszystkie korki nie szczelne żeby nie powodowały ciśnienia przez co wiem ze nie peknei mi żaden szlauf czy chłodnica nei bedzie ciekła, a więc jesli ciapek łapie wysoką temperaturę na wodzie ale się nie gotuje, to można przypuszczać że jest to 90-95st C jest pewne ryzyko że woda gotuje się w silniku a po dojściu do chłodnicy przestaje, ale może by tak zalać ciapka na czas docierania płynem chłodzacym, zwykle płyn ma temperaturę wrzenia 108stC, bo jeśli ciapek łapie wysoką temperaturę a się nie grzeje, to widocznie tak paskudnie przebiega docieranie, chyba nie ma sensu nic rozbierać zalać płyn i polatać z 50mtg w lekkich pracach, jak ma być dobrze to temepratura powinna po tym czasie unormować się, jeśli będzie gożej to wiadomo że coś jest nie tak, a może jakiś płyn do oleju czy dodatek na docieranie silnika? np. sdf stosuje jakieś takie płyny, może jest cos w tym stylu na rynku?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Płyn nie ma temperatury wrzenia 108°C sam z siebie, tylko odpowiedni korek powoduje zwiększenie ciśnienia, a tym samym podniesienie punktu wrzenia do 108°C. Woda w takim układzie też wrze w tej temperaturze. Masz całkowitą rację, że jeżeli woda się nie gotuje to temperatura jest dobra. I jest mało istotne co w tym czasie pokazuje wskaźnik. One mają dużą tolerancję (nawet 10°C), więc nie należy im bezgranicznie ufać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

malorolny    0

Jeżeli objaw o którym pisze kolega wystapił po remoncie silnika to śmiem twierdzić że następuje przedmuch z komór sapalania do układu chłodzenia , co skutkuje wysoką temperaturą w układzie . Pokusiłbym się jeszcze o wyrzucenie termostatu i zaślepienie obudowy tak aby woda wędrowala tylko na dużym obiegu ............. no chyba że kolega źle termostat zamontował ........ i nie następuje pełne otwarcie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Grzesiek84    12

kolego @malorolny kolega pisał wcześniej że bez termostatu jeszcze gorzej więc tu musi zmierzyć temperaturę najlepiej innym wskaźnikiem termometr i wtedy szukać przyczyny już chyba tylko w głowicy (zakładając że sprawdził termostat że dobrze się otwiera) lub po prostu tak jak koledzy piszą jeśli na do tarciu to może c330 mieć podwyższoną temperaturę. Ile kolego @wilek161 zrobiłeś mtg od czas u remontu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

malorolny    0

No tak , jak nie zaślepi sie obudowy to bez termostatu jest jeszcze gorzej ............. to że ciagnik jest na dotarciu nie ma nic do rzeczy ......... temperatura moze by c lekko podniesiona no ale nie o tyle .......... teraz jest wszystko tak spasowane że praktycznie nie wymaga docierania ....... niestety to nie tamte czasy ...........

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Davidastra    0

ja miałem wyżucony termostat z c 330

i nie miałem żadnych tulejek i zaślepek

i temperatury nie łapał kto wie jakiej

nic sie nie gotowało nie wrzało

układ mam szczelny

bo jak zaleje wiosna to do zimy bez dolewki chodzi

i jakoś nie chce mi sie wierzyć że jak wyżucisz termostat to nagle bedzie tylko duży obieg a w silniku bedzie woda kisła i sie grzła bóg wie do jakiej temperatury

durnota nie prawda

jak układ nie jest zakamieniony to sama temperatura wody wymusza rotacje jak w CO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Davidastra    0

Prawie???

ładnie

ale w co niema pompy jak w ciągniku i tak jest obieg

chociaż ja mam pompe w co

i jest o niebo lepiej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

malorolny    0

Tak , temperatura wody wymusza obieg , tylko zapomniałeś powiedzieć że aby to nastapiło musi być różnica poziomów ........ tzn odbiornik ciepła wyżej niż dawca ..........

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Davidastra    0

ale pompa wymusi obieg czy tak czy tak

a skutkiem braku termostatu jest raczej niedogrzanie zimą

jak przegrzanie latem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

malorolny    0

Tak, pompa wymusi obieg , tylko nie zawsze ten własciwy i porządany......... co do skutkow to się zgodzę ...........

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

pablo25    0

Może mi ktoś wyjaśnić jaka jest różnica w obiegu cieczy przy braku termostatu a jaka przy otwartym termostacie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

emillo1212    15

Jak nie masz termostatu to obieg cieczy trwa cały czas, a jak masz termostat to on powoduje że silnik utrzymuje cały czas jedną temperaturę tzn. 80-90 stopni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

pablo25    0

zgadzam się ale nie chodzi mi o temperaturę tylko o różnicę w obiegu cieczy przy braku termostatu a jaka przy otwartym termostacie?

 

co niektórzy piszą ze im układ świruje jak brak jest termostatu wiec dlatego pytam o różnicę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

emillo1212    15

No jak masz termostat to mniej wody się przelewa a jak nie go nie ma to przepływa większa ilość cieczy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez piotrekkkk
      Czy można założyć do świec żarowych jakiś czujnik, czy oznacza że świece są dostatecznie rozgrzane do uruchomienia silnika?
    • Przez UrsusJohnDeereTeam
      Witam.Mam problem z odpaleniem szescdziesiatki.Otoz gdy mialem stary rozrusznik wraz z bendixem odpalał normalnie,lecz gdy rozrusznik sie spalil i zalozylismy nowy rozrusznik i nowy bendix pojawil sie problem.Otoz gdy proboje ja odpalic slychac jakby chodzil tylko sam rozrusznik,szczegolnie tak sie dzieje gdy jest zimno(w lato nie bylo takiego problemu,gorzej jest teraz w zime).Dodam ze zeby na wiencu sa wszystkie w porzadku.
      W czym moze byc problem.Bede bardzo wdzieczny za odpowiedzi.Pozdrawiam
    • Przez mafia5855
      Moja chłodnica strasznie się grzeje przy cięższych pracach polowych. Na dole chłodnicy znajduje się już rdza ok7cm². Czy mam ją wymienić czy może jakieś płyny pomogą bo zależy mi na jak najtańszych kosztach. Z góry dziękuję.
    • Przez abuk14
      Witam
      Gdy uruchomiłem dziś ciągnik po kilku minutach pracy uszłyszałem dziwne stuki dochodzące z dolnej części silnika. Podejrzewam panewki albo pompę olejową.
      Nie mam teraz zbytnio czasu i jezeli możecie, napiszcie co to może być, bo nie chcę się teraz grzebać.
    • Przez Sqowron
      Hejka jaki luz na zaworach ustawić w c 360 ? Z tego co wiem to ssące 0,18 - 0,22  a wydechowe 0,28 - 0,32 ale w praktyce może być chyba trochę luźniej nie? np ssący 0,25 a wydechowy 0,35 ?? Dobrze mówię? A teraz pytanie jak je ustawiać chyba na przemian tylko który z którym 1-4 2-3 ? Czy jak bo nie mam pewności ? 
×