Skocz do zawartości
Kizo

Alternator w C 330 76r

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
damjan15    0

Altek siedzi wszystko pięknie ładnie ładowanie ok. Tylko problem pojawia się kiedy odpalam ciapka. Otuż kontrolka ładowania świeci się aż obroty silnika wzrosnął do 900 wtedy gaśnie i zaczyna się jarzyć dopiero jak ciapek ledwo obraca wałem. Gdzie szukać przyczyny?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Jakiej przyczyny? Twój układ ładowania działa prawidłowo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Roki212    83

Chcesz aby szybciej gasła kontrolka musisz zastosować mocniejszą żarówkę w kontrolce o ile o to ci chodzi...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
vcc    10

Tylko po co mu mocniejsza kontrolka, chyba poo to żeby wypalało plastik w dwuwskaźniku, zostaw jak jest i nic nie kombinuj, układ ładowania działa prawodłowo, normalne objawy przy alternatorze, musi dostać obr żeby się wzbudził

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Proponuję zakończyć bezsensowną dyskusję o kontrolce. Moment kiedy ona gaśnie zależy od wielu czynników takich jak obroty alternatora, magnetyzm szczątkowy wirnika, rozrzut parametrów regulatora, itp. więc nie ma sensu pisać, że u mnie jest tak, a u kogoś innego inaczej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
katopo    4

Panowie czyli podsumowując mając 330 z plusem na masie przy instalacji alternatora muszę:

 

- Podłączyć minus z akumulatora na masę

- Plus z akumulatora dać do B+

- Kontrolkę dać do D+

- wywalić stary regulator

 

czy coś jeszcze trzeba zrobić przy takiej przekładce?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Nic więcej. Ale dla pewności zdjęcie alternatora mógłbyś wstawić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
vcc    10

Jak pozbędziesz sie starego reg napięcia to odkręć przewód od stacyjki który szedł na reg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W moim ursusie c-330 założony jest alternator od poloneza. Wszystko działa prawidłowo już ok. 10 lat. Kontrolka gaśnie od razu po odpaleniu, na wolnych obrotach się nie świeci, lecz czasami na bardzo niskich obrotach zaświeci się, ale to rzadkość. Jedyne co trzeba było dorobić to mocowanie alternatora.

 

 

Fajnie, że się z nami tym podzieliłeś, jednak ma to niewiele związku z tematem. Następne tego typu posty będą usuwane i otrzymasz należne punkty.

Edytowano przez Elektrotechnik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
node3mer    12

Witam

mam problem z ładowaniem w c 330

aktualnie jest założona prądnica i jeden aku 165 ah. Do tej pory wszystko było dobrze ale teraz

ładowanie załącza się tylko na zimnym ciągniku i przy dużych obrotach. Prądnica daje napięcie ok. 12V.

Czy to wina regulatora napięcia? czy nie za małe napięcie daje prądnica? wymienić ją na alternator?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Roki212    83

Jeśli masz napięcie 12V na prądnicy to jest poniżej napięcia spoczynkowego dla akumulatora, wiec wymiana na alternator jak najbardziej wskazana. A teraz przy rosnącym zapotrzebowaniu na prąd bo luzie różne rzeczy podłączają to tylko alternator. Starego zestawu jaki posiadasz z prądnicą nie opłaca się reanimować. Przy alternatorze będziesz maił zdrowszy akumulator i na pewno dłużej posłuży ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Witam

mam problem z ładowaniem w c 330

aktualnie jest założona prądnica i jeden aku 165 ah. Do tej pory wszystko było dobrze ale teraz

ładowanie załącza się tylko na zimnym ciągniku i przy dużych obrotach. Prądnica daje napięcie ok. 12V.

Czy to wina regulatora napięcia? czy nie za małe napięcie daje prądnica? wymienić ją na alternator?

 

 

 

Co zrobiłeś do tej pory oprócz napisania tego posta? Proponuję zapoznać się z tym tematem: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/53166-zanim-napiszesz-nowy-temat-przeczytaj/ a szczególnie z postem nr 2.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lasku124    0

Sorry, że nie na temat.

Jak zamontować alternator polskiej firmy elmot ? Nie pasuje w miejsce prądnicy i głowię się jak rozwiązać sprawę mocowania(tego z regulacją naciągu paska) i mocowania po prawej stronie. Jak Wy to rozwiązaliście ? :)

Pozdrawiam.

Edytowano przez lasku124

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×