Skocz do zawartości

Polecane posty

rino    1

Może to być to że mogły się naderwać nity w środkowej części tarczy, a nie ślizga sprzęgło. Lub może łożysko oporowe jak wciśniesz i trzymasz to też słychać zgrzyt

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomekzet    38

na wszystkich biegach sie tak dzieje?

czy jak ci zgrzyta to wtedy masz właczony przedni naped?

ile ma mth na liczniku?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
na wszystkich biegach sie tak dzieje?

czy jak ci zgrzyta to wtedy masz właczony przedni naped?

ile ma mth na liczniku?

noom na wszystkich nie ma różnicy czy na napędzie czy bez- tak jakby sprzegło się slizgalo0 ma 600mtg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

nie wykluczome ze sie tarcza zdarła i nity tra o ten metal

ale jeżeli przypuscmy że tak jest to raczej nie ma potrzeby zaraz jej wymieniać na nowa co?? dopiero jak juz nie bedzie chcial ruszac co??;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomekzet    38

my mielismy podobny przypadek tylko ze w kombajnie, jak np. jechalismy pod gore to zaczynal tak szarpac, pierwsze myslelismy ze to wina pasów jezdnych, ale po ich wymianie dalej tak sie robilo i okazalo sie ze to tarcza....... ;) niestety była juz tak zdarta ze zaczeła rysowac po tym metalu ;/

jezeli w twoim przypadku to wina tarczy to bym ja zaraz wymienił bo potem ci te nity porysuja ta blache o która one trze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rino    1

Tomekzet ma rację jeśłi to tarcza to nie ma co zwlekać z wymianą bo można popsuć docisk np. A z wymianą tarczy to nie ma tak dużo roboty w zetorze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotr6340    0

ja mam tak samo przy moim zetorze 6340 z turem ale mi sie wydaje że piszczy tylko pod obciążeniem sąsiad ma zetora 5340 z turem i to samo sie dzieje

 

Nie wiem ale chyba to jest wina tarcz ślizgają sie albo łożysko oporowe

ale co zrobi aby nie piszczało podciągnąć tarcze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
elmichalkw    0

ja miałem tak w c-330. A co według was może sie dziać w moim zetorze, że podczas wolniejszego puszczania sprzegla podczas ruszania pod obciazeniem czuć swąd sprzęgła? czyżby czas wymiany? w c-330 taki swad było czuć dopiero po ok 8 sekundach to gdzies juz po 4 ;/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomekzet    38
ja miałem tak w c-330. A co według was może sie dziać w moim zetorze, że podczas wolniejszego puszczania sprzegla podczas ruszania pod obciazeniem czuć swąd sprzęgła? czyżby czas wymiany? w c-330 taki swad było czuć dopiero po ok 8 sekundach to gdzies juz po 4 ;/

 

raczej nadeszdł czas wymiany ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
batim    3

Mam problem zauważyłem że w moim Zetorze 6340 dziwnie piszczy sprzęgło pod obciążeniem . Co może być przyczynom tego dziwnego piszczenia ,, Może źle wyregulowane sprzęgło "

 

PS Jak można dobrze wyregulować samemu sprzęgło w zetorze 6340

​Tematy połączone

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Na pewno jest źle wyregulowane jak piszczy pod obciążeniem..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Miki7211    5
Łożysko oporowe...

 

Dokładnie.... rok temu miałem ten sam przypadek na początku gdy mi zaczeło piszczeć nasmarowałem to łożysko przez okienko za pomocą szczykawki i długiej rurki i po nasmarowaniu bez piszczenia przejechałem jeszcze około 15 mth ale później podczas koszenia łąk przy nawrocie straciłem sprzęgło. Po rozpołowieniu ciągnika okazało sie ze łożysko sie zapiekło jednak po czym temperatura zrobiła swoje i sie tracz sprzęgłowa sie rozleciała. Radze ci rozpołowić ciągnik i wymienić to łożysko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
batim    3
Łożysko oporowe...

 

 

Łożysko oporowe a co morze być w nim nie tak jak je naprawić

 

PS jak mogło sie zapiec moj traktor ma zaledwie 1000 Mtg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arek    113

A smarowałeś je kiedykolwiek? Może wystarczy posmarować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jacus    95

lozyska nie mozna nasmarowac bo jest kryte.a olejem to tylko przesuw sie smaruje.obejrzyj przez okienko stan lapek sprzegla jesli sa zdarte to czeka cie rozjazd.ewentualnie jedna z lapek moze byc zle ustawiona i wtedy wystarczy wyregulowac.1000 mtg przy dzisiejszej jakosci czesci to duzo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tommy66692    10
Mam problem zauważyłem że w moim Zetorze 6340 dziwnie piszczy sprzęgło pod obciążeniem . Co może być przyczynom tego dziwnego piszczenia ,, Może źle wyregulowane sprzęgło "

 

PS Jak można dobrze wyregulować samemu sprzęgło w zetorze 6340

 

Ale tylko pod obciazeniem?U mnie w zetorze piszczalo ale po tym jak ojciec cos tam regulowal bo ciagnelo(jak sie pozniej okazalo to nie w ta strone krecil :D )Tylko ze u mnie to nie bylo roznicy czy to pod obciazeniem czy bez.Pozniej ojciec tam pokrecil i juz jest wszystko ok :) Na twoim miejscu zaczal bym od tego-bo jak rozpolowisz to moze sie okazac ze jest tam ok :D

 

A jesli to wyregulowanie nie pomoze to tak jak panowie wczesniej pisali-lozysko oporowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Adik_ziel    3

A więc tak jak zetor ma nieźle dociążony tył i jak sie zaciągnie sprzęgło od wałka i włonczy np :włanczam 2 i puszczam sprzęgło to zetor nawet nie srgnie a jak puszcze sprzęgło to normalnie chodzi nie wiem co sie dzieje

Tematy połączone

Edytowano przez danielhaker

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zorzyk2    50
A więc tak jak zetor ma nieźle dociążony tył i jak sie zaciągnie sprzęgło od wałka i włonczy np :włanczam 2 i puszczam sprzęgło to zetor nawet nie srgnie a jak puszcze sprzęgło to normalnie chodzi nie wiem co sie dzieje

Które, kiedy puszczasz, bo z treści nie dowiedziałem się

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Adik_ziel    3

Np : jak mam 8t obornika na tyle i zaciągam sprzęgło od wałka i wżucam bieg to w ogóle nie rusza. Nie umiem tego lepiej wytłumaczyć ;/

 

Bo niby sprzęgło od biegów a sprzegło od wałka to to samo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zorzyk2    50
Np : jak mam 8t obornika na tyle i zaciągam sprzęgło od wałka i wżucam bieg to w ogóle nie rusza. Nie umiem tego lepiej wytłumaczyć ;/

 

Bo niby sprzęgło od biegów a sprzegło od wałka to to samo

To ręczne chyba za mocno podciągnięte, jak popuszczasz to kiedy zaczyna ruszać, w jakim położeniu dźwigni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Adik_ziel    3
To ręczne chyba za mocno podciągnięte, jak popuszczasz to kiedy zaczyna ruszać, w jakim położeniu dźwigni

 

Jak do samego spodu puszcze to rusza dopiero ;/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×