Skocz do zawartości

Polecane posty

Dewro    16

To że masz sucho w zbiorniczku nie oznacza że masz całkowicie pusty układ, trochę płynu zostało i jeszcze ci to działa.

Odpowiadając na następne pytanie, sprzęgło i hamulce są sterowane hydraulicznie, przyglądałeś się kiedykolwiek jak to w ogóle działa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetorki12    2029

Nie specjalnie B) . Dzięki , tyle Mi wystarczy . O resztkach płynu pomyślałem , chciałem tylko się upewnić .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    586

A czasem hamulce płynu nie gubią? Wtedy zawsze w przewodzie zasilającym pompkę sprzęgłowa zostanie płyn i będzie pracowało normalnie. 

Załóż dwa zbiorniki osobny dla sprzęgła i hamulcy samo się wyjaśni. Pomijając fakt że wyciek na jednym nie eliminuje drugiego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

zetorki12    2029

E no pajacusio zawsze ma inteligentną odpowiedź :P . Poluzuj se krawat , bo w biurze za ciasno ci każą go wiązać :lol: . Tak na marginesie - zdarzyło ci się powiedzieć coś z czym ktokolwiek by się zgodził ? :huh: Biedny Ty :wacko: .         Spróbuję na razie zlokalizować wyciek bez drugiego zbiorniczka , w Moim 5211 tłoczki hamulcowe z tyłu są na wierzchu , więc się zobaczy . Dzięki za rady . A jak z tym odpowietrzaniem ?

Edytowano przez zetorki12

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetorki12    2029

Umiem , a nawet potrafię B) . Zastanawiam się tylko , dlaczego bez odpowietrzania , po kilku ruchach pedałem nie odczuwam żeby układ był zapowietrzony .  Po prostu dziwi Mnie to i ciekaw jestem jak jest zwykle . Na marginesie - przecieka nadal jeden z przewodów zaraz przy zbiorniczku , skróciłem , ale chyba wymienię cały . O jaki pytać w sklepie , bo ten co jest wygląda na oryginalny ?

Edytowano przez zetorki12

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MarcinNH    42

Ale masz problemy, skoro jest olej w pompce i wysprzeglilku to jak sie ma zapowietrzyć ? przecieka ci za zbiorniczkiem przeciez, chcesz zapowietrzyć ? Odkrec śrubke przy wysprzegliku i naciskaj aż zleci cały płyn.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetorki12    2029

Nie problem , lubię wiedzieć . Napisałem wcześniej - wymieniałem pompkę hamulcową , wysprzęglik i obyło się bez porządnego odpowietrzania . Zastanawiam się tylko jak to możliwe , ale właściwie to nie istotne .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sebe1033    62

pogubiłem się kiedy wymieniałeś teraz wszystko czy innym razem :huh:

Co do pompki jak nowa to nie odpowietrzałeś wcale czy tylko trochę

A że  pedałem sprzęgła popompujesz trochę to znaczy że zapowietrzone tylko zaworki w pompce nie trzymają i musisz nabić ciśnienie (nie odpowietrzać)

 

Chodź ja w tamtym roku zetor stał prawie całą zimę nie ruszany i w pole poszedł a tu codziennie trzeba było odpowietrzać <_< z tydzień się męczyłem ;[ potem o o dziwo samo się naprawiło :huh: i cały rok bez problemu. Ale jak się pogorszyło to wymieniłem cały zestaw i jest spokój

 

A przewód to płynu to mam zwykły do paliwa i oleju wczoraj wymieniany poprzedni z 10 lat wytrzymał

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kojot629    228

Panowie mam taki problem ze popuszczjac pedal sprzegla to nie cofa sie plynnie tylko tak przycina i gdy wciskam to slychac szum. Czy to łapki nierowną "biora"?

Jakies 2,5 miesiaca temu bylo wymieniane cale sprzeglo i do niedawno chodzilo pieknie a teraz takie rzeczy. Jest to uciazliwe szczegolnie w turze i przy podczepianiu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sebe1033    62

a smarowałeś łożysko i tuleją co po niej chodzi,  jak nie to przez tę rurkę olejem tak ze 1-2 łyżki stołowe ,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kojot629    228

Juz poprawione, jedna łapka byla deczko wiecej wykrecona niz pozostale, Wyrownalem i jest dobrze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czekaz    0

Mam pewien problem i konkretne pytanie: w moim 7245 pełny skok wysprzęglika nie powoduje całkowitego wyciśnięcia sprzęgła (chyba wyciska tylko 1 stopień przez co nie mogę wbić biegów) czyli ruch dzwigni (tą co popycha wysprzęglik) jest za mały, czy istnieje jakaś regulacja tej dżwigienki w kierunku wysprzęglika by wyciśnięcie było pełne, dodam wymiana wysprzęglika była i że odpowietrzanie było robione naście razy. Może jest jakieś inne rozwiązanie mojego problemu? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetorki12    2029

No drugiego stopnia to raczej nie szukaj w nożnym sprzęgle (chyba że pneumatyczne).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jacus    102

nakretka 8 -wloz do wysprzeglika, ewentualnie skoryguj ustawienie hamulca sprzeglowego. tak zeby wysprzeglik byl jak najbardziej rownolegle do dzwigni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
erciak    10

Padło mi sprzęgło w 7011. Nie mogłem włączyć ani wybić biegu, strasznie zgrzytało. Po rozpołowieniu i wymianie tarczy sytuacja była identyczna, nakrętki na łapkach o regulacji były tak samo mocno powkręcane. Przerwa pomięzy łapkami a łożyskiem oporowym minimalna. Macie jakieś sugestie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jacus    102

jesli ten model ma tak samo jak 72 to odleglosc  od lozyska oporowego zawsze jest minimalna-ono przeciez nie jest w widelkach tylko popychacz je uruchamia a sila odsrodkowa je odpycha od lapek,chyba ze skrecisz tak ze musi trzec o lapki.

zobacz czy  dziala wysprzeglik , jaki lozysko ma skok i czy odpycha lapki, mam nadzieje ze wczesniej sprawdziles stan skrzyni biegow....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
erciak    10

Sprzęgło jest w pełni mechaniczne. przy wciskaniu pedału sprzęgła łożysko oporowe ładnie się wypycha. 

Po złożeniu kosza sprzęgłowego ustawiłem odległości łapek tak jak było wcześniej i martwiło mnie, że śruby od regulacji były tak samo mocno skręcone jak przed wymianą tarczy.

Co to znaczy że sprawdziłem stan skrzyni? Biegi działały prawidłowo. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sebe1033    62

jacuś 7211 a 7011 to trochę różnic jest kabina na gumach w 7011 a 7211 na silentblokach (czy jak tam zwał)

no i sprzęgło w 7011 na linkę

 

 

erciak i tu może masz błąd jak masz do oporu skręcone śruby a II stopień działa , w instrukcji odległość łapki I stopnia to 25 mm ale od środka przy łożysku (wgłębienie na obudowie sprzęgła ) a II stopień 37 mm , oba z luzem 0,15 mm

 

A masz na łapkach te czapki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
erciak    10

Problem rozwiązany. Przy składaniu ciągnika przegiąłem tarcze sprzęgłową. Miała bicie i nie działała prawidłowo. Nowa tarcza zamontowana i jest super. Dziś będę testował w kosiarce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czekaz    0

Proste pytanie ale nigdzie znaleść nie potrafię: w zetorze 7245 lub podobnej serii-  jaki wynosi luz miedzy łożyskiem oporowym a dzwigienkami 1 i 2 stopnia ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rafik87    14

Witam, mam taki problem w zetorze 5211, gdy wcisne sprzeglo do konca i wbijam bieg to zgrzytaja przewaznie biegi i to sie dzieje przy ruszaniu, a gdy przytrzymam sprzeglo z 4-5 sekund to wchodza idealnie. Ktos moze wie o co tu chodzi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez Ursusc385
      Zeby chodziło leciutko wystarczy załozyc przedłouzke do tego co wychodzi od silnika
      i załozyc łancuch jutro przesle zdjecia
    • Przez samesilver
      Mam problem z Same Silver 130, a mianowicie gdy wciskamy sprzęgło i dodamy gazu(np. przy ruszaniu) to po delikatnym puszczaniu sprzęgła zaczyna ono strasznie hałasować. Tak samo jest, gdy np. jedziemy ciągnikiem na wysokich obrotach i trzymając wciąż na gazie naciśniemy sprzęgło. Czasem nawet gdy ciągnik już ustanie, hałas nadal jest. Co może być tego przyczyną? Jak temu zaradzić? Z góry dziękuje za odpowiedzi.
    • Przez Tadeusz1212
      Co może być przyczyna zakleszczania sie w C-360 na wsteczym biegu ??? Na innych sie nie zakleszcza ( raz w roku na 2 ). Kilka razy tak sie zakleszczył ze było trzeba cały lewarek rozbierać. Problem z tym zalkeszczaniem na wsteczym jest od nowości, jak tylko wyjechał z fabryki
    • Przez bugi
      Witam
      Strzasznie ciężko w mojej trzydziestce chodzi sprzęgło, słyszałem że nie tylko u mnie, ale słyszałem też że da się coś z tym zrobić ale nie słyszałem co i właśnie dlatego chcę coś z tym zrobić da się? Jak tak to co?
    • Przez wojo123
      Cześć jestem ciekaw jak się spisuje sprzęgło hydrokinetyczne w valtrach. Jakie są plusu tego sprzęgła w porównaniu ze zwykłym???
×