Skocz do zawartości

Polecane posty

alex3234    0

Niestety, w tym jest cały problem że nie posiadam czegoś takiego.

a przy pompie nie ma jakiegoś odpowietrznika, czy np jak zdejmę, odkręcę jakiś przewód nie da rady żeby się odpowierzyło?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
alex3234    0

Panowie a jak dokładnie nazywa się ta pompa która jest niżej nie przy pedale sprzęgła w zetorze 7211 tylko pod kabiną , chce kupić nową, a może ktoś się orietuję w jakim sklepie internetowym?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

lepo    0

Mam następujący problem: przy włączaniu biegu muszę parę razy nacisnąć na sprzęgło, bo za pierwszym wciśnięciem zgrzyta coś, także jak chcę bieg wyłączyć to muszę parę razy nacisnąć bo po pierwszym wciśnięciu traktor jedzie dalej.

Płyn nie ubywa i sprzęgło jest dobrze podciągnięty

  • 0

 


  •  

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rolnik16    1

ja ma właśnie dokładnie taki sam problem jak kolega wyżej

 

chłopaki pomóżcie co to może być??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sebe1033    62

raz naciśniesz to nie ma ciśnienia a parę razy nabijesz i działa ,odpowietrzyc dobrze albo wymienić pompkę

 

Sam miałem problemy z hamulcami w zetorze w tamtym roku przestał całą zimę a na wiosnę znikneły hamulce a że w czasie siewu nie było czasu to sie tylko odpowietrzało i o dziwo po paru odpowietrzaniach zadziałał, do tej pory (ale w czasie siewu było bez hamulców) Po prostu zastał się i być może pomogło też to że płyn się wymieniło (przy tylu opowietrzaniach)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rolnik16    1

właśnie muszę wymienić płyn bo co dwa lata powinno się go wymieniać

a jak to nie pomoże to wymienię wysprzęgli i zobaczymy co się będzie działo dalej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wszystko wskazuje na konieczność wymiany wysprzęglika (56zł), a okresowa wymiana płynu hamulcowego (co 2-4 lata) na pewno korzystnie wpływa na trwałość układu sterowania sprzęgłem. Płyn wyłącznie typu DOT-3 lub DOT-4, nigdy DA-1!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ze względu na dosyć często występujące przecieki wysprzęglika oraz pompki sprzęgłowej i duże ubytki płynu hamulcowego, który przecież jest wspólny także dla układu hamulcowego - korzystnie jest dokonać małej, ale skutecznej modyfikacji. Można zamontować drugi, oddzielny zbiorniczek płynu przeznaczony wyłącznie do obsługi sprzęgła.

Dzięki takiemu podziałowi jeśli "zginie" sprzęgło i będzie duży wyciek płynu - przynajmniej hamulce będą sprawne i bezpiecznie dojedziemy do domu ! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adamgaleon    4

kolego zgadzam się z tobą ja już pewnie z 6 lat temu tak zrobiłem bo nie wiedziałem z którego układu ubywa kupiłem na szrocie mały zbiorniczek i mam teraz układ hamulcowy oddzielnie i sprzęgło oddzielnie, polecam innym jak mają jakieś problemy z wysprzęglikiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
center    8

Witam,

Po remoncie w 7211 sprzęgła (w środku wszystko jest ustawione wg instrukcji) pedał sprzęgła do połowy jakoś lekko się wciska zawsze to ciężej chodziło co mu jest? i ogólnie zauważyłem że biegi mu gorzej wchodzą. Zawsze wciskałem tak na 3/4 i biegi grały a teraz wciskam do samego końca i jakoś ledwo wchodzą. Siłowni-czek odpowietrzałem, co mu jest? pompkę się jakoś reguluje ?

 

Ktoś coś podpowie?

 

Może to być wina źle ustawionych dźwigienek ?

Edytowano przez center

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
center    8

Witam ,

Posiadam Zetora 7211 i mam kłopot ze sprzęgłem pedał jest miękki wysprzęglik chodzi po naciśnięciu pedału natomiast przy odpowietrzaniu cały czas jakieś lekkie bulki idą, Jak wcisnę kilka razy pedał sprzęgła to twardnieje. Co mu jest? z niczego nic nie cieknie ani z pompki ani z wysprzęglika susza. Podczas wciskania pedału słuchać jak by takie świstanie a zawsze zgrzytanie. co mu jest?

 

Nikt nie odpisuje w temacie sprzęgła więc musiałem założyć nowy temat.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
center    8

tak płynu jest max a jak odpowietrzam to gdzieś bulki lecą ale powiedzmy że po 4 razie zostawiam to i pedał jest ok pośmigam trochę i wraz to samo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

Tam jest płyn hamulcowy.

Układ dalej zapowietrzony bo gdzieś podsysa powietrze, prawdopodobnie pompka.

Sprawdź czy tłoczek w pompce cofa się po puszczeniu pedału.

 

 

Edit:

A i powinien być luz miedzy tłoczkiem a dźwigienką pedału.

 

Edit:

Jest ryzyko jest zabawa. :)

I

V

Edytowano przez mtracz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
danielhaker    802

Tematy połączone

Witam ,

Posiadam Zetora 7211 i mam kłopot ze sprzęgłem pedał jest miękki wysprzęglik chodzi po naciśnięciu pedału natomiast przy odpowietrzaniu cały czas jakieś lekkie bulki idą, Jak wcisnę kilka razy pedał sprzęgła to twardnieje. Co mu jest? z niczego nic nie cieknie ani z pompki ani z wysprzęglika susza. Podczas wciskania pedału słuchać jak by takie świstanie a zawsze zgrzytanie. co mu jest?

 

Nikt nie odpisuje w temacie sprzęgła więc musiałem założyć nowy temat.

Powiedzcie mi po co zakładać nowy temat skoro ten post i tak trafi do tego tematu, tyle że z ostrzeżeniem dla autora?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
center    8

jak puszczam pedał to wysprzęglik cofa się zaraz a pompkę ciężko zobaczyć bo tam jest zamaskowane gumą itp a między tłoczkiem a padałem nie ma połączenia na sworzeń tylko przylega jedno do drugiego. A jak by nie cofał się to co by mogło być ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jaco25    262

Ja też mam zetora 7211 i miałem taki sam problem. Sprawdź węża, który idzie od pompki do wysprzęglika wąż jest zakończony holenderkami, można zobaczyć czy podkładki miedziane nie są wygniecione bo przez to może zasysać powietrze. Kolejna rzecz to spróbuj złapać za ten wężyk zaraz przy wysprzęgliku tylko za gumową część i poruszaj nim, obserwuj przerwę tam gdzie się kończy guma a zaczyna się holenderek, u mnie właśnie nie szczelność między gumową a metalową częścią wężyka było przyczyną łapania baniek powietrza przez zetorka <_<

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

Jak się nie cofnie to się nie odpowietrzy.

Zaryzykuj i wykręć pompkę i sprawdź stan uszczelnień bo przez nie może ciągnąć powietrze zamiast płyn ze zbiorniczka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Radekk    154

Jak twierdzisz ,że pompka i wysprzęglik w nienagannym stanie ,to może wymień przewód łączący te dwa elementy i podkładki uszczelniające,koszt nieduży,a stary może już gdzieś łapie powietrze i stąd się zapowietrza. Jak masz powietrze po odpowietrzeniu ,tak napisałeś to lipa ,nigdy nie będzie dobrze.Odpowietrzaj nakładając wężyk na koniec odpowietrznika i zanurzony do pojemnika z płynem.Następnie druga osoba pompuje ze 3 razy i trzyma wciśnięty pedał, odkręcasz odpowietrznik aż płyn zejdzie zakręcasz i dopiero pomocnik może puścić i pompować znowu. I tak długo powtarzać aż przestaną pojawiać się pęcherzyki powietrza.Nie zapomnij w porę uzupełnić poziom płynu w zbiorniczku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
center    8

Tematy połączone

 

Powiedzcie mi po co zakładać nowy temat skoro ten post i tak trafi do tego tematu, tyle że z ostrzeżeniem dla autora?

 

Po to kolego, że nikt mi nie odpisywał a teraz jak napisałem na chwilę temat to widzę że porady ruszyły dzięki chłopaki! a Ty to popatrz po tematach bo tematy podnosnika tematy skrzyni biegów itp też można by po grupować do jednego a się ich nie czepiasz i banujesz na dodatek.

 

Kupiłem dzisiaj pompkę przewód i podkładki wymienię i zobaczymy co się dziać będzie. Oczywiście napisze jak nie pomoże.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cezary4514    50

Witam. Mam problem ze sprzegłem zetor 7245, tzn z odpowietrzeniem. Wszystko było ładnie, pieknie zetor postał 2-3 tygodnie w garazu. Po wyjechaniu sprzeglo przestlo działać, myslalem ze wystarczy odpowietrzyc bo nie bylo plynu, po uzupelnieniu do pelna nie da sie odpowietrzyc, Wymienilem przewod od zbiorniczka do pompki obok pedala (był wilgotny i pewnie to spowodowało wyciekniecie plynu),jednak bez poprawy. Pompka jest wmieniona na nowa, wysprzeglik tez jest dobry. Plyn dochodzi do pomki i dalej tak jak by pmpka nie pobierała plynu, (wnioskujac pompa jest dobra) gdzie szukac przyczyny?

Edytowano przez Cezary4514

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

Więc w czym problem? Płyn wychodzi odpowietrznikiem, ale z powietrzem czy bez?

Sprzęgło po odpowietrzaniu dalej miękkie, zapowietrzone?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cezary4514    50

juz poradziłem sobie po 5 próbach. Wymienłem (śrube w pompce obok pedała, w ta srube jest wkrecany wezyk wyjsciowy) na 27 klucz, pod sruba jest taka guma i sprezynka, najwidoczniej tam bylo cos nie tak, moze przytkane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×