Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Wzmacniacz
damian912    86

Może być padnięta mikropomka lub  mogą być zaspawane, i coś mi się wydaje że mogą być raczej zaspawane bo jak byś dał zająca to by nie jechał bo pompa by przepuszczała i sprzegło by ślizgało a włącza wyłącza ci się wałek hydraulicznie przy kierownicy ? 

Edytowano przez damian912

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
machony    0

przy kierownicy chyba to nie działa tylko jak włączę tą rączkę obok fotela przy podłodze to chodzi  a przy kierownicy to nie reaguje nic ???


a jak to jest zaspawane to gdzie i co tam spawają i jak można to przywrócić tak żeby to było tak jak się należy ??a jeszcze jak sprawdzić ta mikro pompkę czy jest dobra zmierzyć ciśnienia czy jak bo właśnie w traktorze widać tak że była ona wymieniana 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

rolniku360    69

jeżeli przy kierownicy wyłączasz wom a on dalej chodzi to do wymiany hamulce w womie musisz rozłożyć wom i najlepiej wymienić tarczki i te hamulce a co do pompki to zmierzyć ciśnienie 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rolniku360    69

z tyłu na zasilaniu womu najlepiej

a ciśnienie to jeśli mnie pamięć nie myli to 18 atmosfer choć tego pewny nie jestem ale jak np. będzie o jedną czy dwie mniej to nie ma co ruszać 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
machony    0

a jak nie będzie takiego ciśnienia to jest winna mikropompka czy jakiś jest rozdzielacz ?? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rolniku360    69

jak nie będzie ciśnienia to najpewniej pompka ale żeby ją zmienić musisz rozjechać na skrzyni pośredniej 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
machony    0

ok dzięki bardzo a jak z wzmacniaczem też mam problem bo nic nie działa nic nie zwalnia ciągnika ???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rolniku360    69

no to musisz zobaczyć już właśnie nie pamiętam ale jeśli dobrze kojarzę to z boku korpusu jest taka osłona którą się odkręca i jest wgląd na taśmę na wzmacniaczu i może być ona zaspawana albo dopiero po rozjechaniu i rozebraniu wzmacniacza może być zaspawana planetarka ale tak z doświadczenia ci powiem że jak chcesz to składać na nowych częściach to dłużej niż dwa lata ci to nie pochodzi bo taki teraz materiał najlepiej zamiast wzmacniacza wstawić wałki i po problemie 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rolniku360    69

nie będzie wzmacniacza będą tylko polowe i szosowe i bez problemów moim zdaniem przy 902 wzmacniacz jest zbędny 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bobienko    144

Witam,od niedawna posiadam u912,za wiele nie było nim jeszcze robione bo był silnik na dotarciu,ale teraz jak podrobie z godzinę to zaczyna w wariować ten cały wzmacniacz momentu,na zimnym oleju wszystko jest ok,z czasem przezucajac na zająca najpierw zwalnia a potem przyspiesza,a później to w ogóle nie ma różnicy pomiędzy żółwiem i zającem,filtry czyste,olej wymieniony,nigdzie nie ma wycieków,czy to wina tej mikro pompki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Thomas2135    1220

Wcześniej wzmacniacz działał? Jak pada mikropompa to ciągnik jeździ na żółwiu. Ciągnik nie zwalnia po przełączeniu na żółwia? Sprawdź taśmę i tłok hamulca taśmy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bobienko    144

Nie zwalniał a poźniej to i na żółwiu pod obciążeniem praktycznie stawał w miejscu,jak jest zimny to wszystko gra,a ta taśmę i tłok gdzie sie sprawdza?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Thomas2135    1220

Do sprawdzenia taśmy odkręcasz prostokątną pokrywę po prawej. Uszczelniacze na tłoku wymienia się z lewej strony pod filtrem oleju. Jest tam walcowa pokrywa na kwadratowej podstawie 4 otworami. Najlepiej jeszcze sprawdź ciśnienie na mikropompie, bo to tylko domysły.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Slimak1614    17

Koledzy wyraźcie ogólne opinie na temat wzmacniacza momentu w tych ciągnikach... Jeden pisze że wytrzymuje to dwa lata drugi pisze że dwadzieścia... Jeden przepracuje 1000 mth w orce na wzmacniaczu a drugi po remoncie przejeżdża z domu na pole i dalej to nie działa... Podajcie chociaż ile mth na tym można przepracować bez awarii przy prawidłowej eksploatacji??? Waham się czy założyć wzmacniacz czy go wyeliminować całkowicie ze skrzyni... 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    189

Mi wytrzymywał 500 mth, dużo robiłem na nim, może i połowę to na żółwiu. Praktycznie co roku tarcze zmieniałem,  z tuleją różnie, co 3 lata pompę  i tyle.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DarekD    56

może ,jako ciekawostkę , napiszę ,że w nowszej serii  ( 7520-10540)  na wzmacniaczu można jeździć do woli i wytrzymują  ,bez zaglądania ,około 6000mtg jak pilnujesz poziomu oleju .Montowano takie jak w 80-tkach - jednostopniowe i dwustopniowe -każdy bieg główny dzielony na dwa półbiegi .

Jakby te pierwsze dało się wpasować do 80 -tek to bajka . :)

Edytowano przez DarekD

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
JarekWalak    0

Nie prawda wzmacniacz nie całkiem odpowiada półbiegowi tak jak w powershift,ponieważ jeśli się dłużej na nim jeździ to się tam tarczki zjadą i po wzmacniaczu tongue.gif

 

sam sie zjedziesz taśma odpowiada za zółwia a tarczki za zajonca  jak jest prawidłowo napienta cały dzien mozesz jechać nie wolno dawac na zajonca ponizej 1200 obr i odpalanie na zajoncu jest szkodliwe tak samo zima musi sie nagrzac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
CheM    0

Witam. Mam problem z moim ursusem c385a. Gdy jadę na zającu i włączam przy kierownicy WOM to nie załącza się i w tym samym momencie przełączę na żółwia to WOM sie odrazu włącza lecz gdy daje gazu ciągnik nie przyspiesza jakby ciśnienie gdzieś uciekało i z powrotem włączam zająca WOM działa i ciągnik jedzie normalnie. I tak za każdym razem. Jeszcze czasami jak jadę na zającu i włączę WOM przy kierownicy to muszę dać dużo gazu i poczekać kilkanaście sek i włączy się WOM. Co może być przyczyną? Czy  ktoś miał podobne objawy? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
debrzyna    11
Po mojemu to masz nieszczelność na tłoczku od taśmy ,tam ucieka ciśnienie. Jak jest żółw to olej na taśmę nie idzie i nie ucieka ciśnienie.Jak zając to ciśnienie idzie na taśmę, .tam ucieka i brakuje go do załączenia tarczek wom 
 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oOMateQOo    0

Witam wszystkich.

Od pewnego czasu mam problem z moim ursusem c385 a mianowicie mechanik robił mi remont wzmacniacza momentu gdyż wcześniej był zaspawany i spawy po krótkim czasie posciły( Nie ja spawałem takiego kupiłem), problem jest taki ze jak ciagnik sie rozgrzeje to przy dużym obciążeniu zachowuje sie tak jakby sprzęgło sie ślizgało i problem ma sie zebrac a jak sie juz zbierze to idzie bez problemów, sprzegło było robione pare tygodni przed remontem wzmacniacza wiec awarie sprzęgła wykluczam, co moze byc przyczyna? moze cos ze wzmacniaczem jest? 

Prosze o pomoc z góry dzieki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez przem
      Witam moze ktos z Was przerabial skrzynie z wolnej na szybka w ursusie, chce przerobic w 1014 i zastanawiam sie jaki jest koszt takiej przerobki i czy nie beda sie dzialy jakies dziwne rzeczy z przekladnia. Predkosci na ktorych biegach sie zmienia i czy nie zacznie brakowac biegow do prac polowych, np. teraz orze 4 terenowa, a jak to bedzie wygladalo po przerobce?
    • Przez Rafal99
      Witam, przy moim ursusie nie dawno zaczeło szwankować sprzeglo, otóż problem polega na tym, ze kiedy wrzuce 1 bieg i zaczynam po woli puszczac sprzeglo ursus nie startuje normalnie tylko zaczyna szarpac. Prosze o pomoc, moze jest jakaś regulacja czy cos?
    • Przez Szmyksu1014
      Witam mam problem w ursusie otóż gdy rozgrzeje się olej w skrzyni podczas orki,cofając na 2 biegu,bieg tak jakby się ślizga czyli że rusza pomału a potem przyspiesza.Co może być przyczyna? Napęd i wałek wom działa wzorowo
    • Przez tata1
      Witam
       
      Robiłem ciągnik tamtego roku - wymieniałem pompę hydrauliczną, ą wewnątrz skrzyni. Wzmacniacza nie ruszałem bo było wszystko OK. Teraz się wzmacniacz odezwał. Tarczki ciągną - idzie jak automat, czym ma ciężej tym wolniej idzie (to nie sprzęgło bo robiłem). Teraz żałuje jak ...........że od razu tam nie zajrzałem.
      Wiem że części do półbiegów wychodzą dużo, a czy ktoś zamiast kosza półbiegów zakładał wałek zastępczy, są takie w sprzedaży. Na kanał olejowy zakłada sie zaślepkę. Całość wychodzi 450zł i znikają problemy razem ze wzmacniaczem. Można by zaspawać kosz, ale dalej będzie strata ciśnienia oleju. A tak bym wzmacniacz wrzucił na półkę, a zastąpił go rozwiązaniem zastępczym - czy to się sprawdza - robił to ktoś?
    • Przez ArkadiuszZaganiacz
      Witam. Posiadam 1634 ze skrzynią 4-ro biegową z wajchami po prawej stronie. Wajcha biegó I, II i R jest sztywna i biegi wchdzą idealnie, natomiast wajcha od biegów 1-4 jest luźna, biegów dosłownie trzeba szukać, między skrzynią a kabiną jest tam jakaś dziwna przystawka, z której wychodzą wspomniane wajchy do kabiny. Czy poblem może tu występować?
×