Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
rafal0079

przyspieszacz

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
emilchaja    4

Ja kupując pompę zębatą wraz z nią dostałem zaślepkę którą zaślepia się drugie zasilanie, ciagnik pracuje już ponad dwa miesiące i nic mi nie wywaliło.Ponadto pompę którą kupujesz nie ma zaślepionego gniazda od ssani korek zaślepjajacy leży osobno a korki które znajdują sie w nowej pompie ( zazwyczaj kolor żółty) są korkami zabezpieczającymi gwint i żeby obce ciało nie dostało się podczas transportu do pompy,bynajmniej u mnie tak było.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jankes84    0

Ja miałem dwa korki żółte "transporowo-przesyłkowe:D", a problem załatwiłem tak,że nagwintowałem jedno wejście(górne) i wytoczyłem korek. A odnośnie przyspieszacza to mam tak,że został na wolniejszym przełożeniu i ni hu hu, nie idzie na szybsze, skrzynia zgrzyta i nie można wbić, ale mam kupę roboty więc na razie się tym nie przejmuję!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

witam ponownie.

od jakichś 2 dni na wolnych obrotach przy włączonym przyspieszaczu świeci kontrolka skrzyni :unsure:

nie wiem czy to wina czujnika czy może za niskich obrotów - około 600. Kontrolka gaśnie przy około 850 - 900. Na zimnym jest ok. dopiero po rozgrzaniu tak się dzieje ;[ . Mam nadzieję że to nie znowu pompa :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

rafal0079    1

mugł by koś dodać zdjecie ktury korek się zaślepia bo kupiłem pompę założyłem i nic się niezmieniło tarczki i pierścionki na wałku i dalej jest na wolnym a mi tylko szybkie biegi są potrzebne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jankes84    0

Stawiając pompę poziomo do siebie masz korek- w poziomie który należy zaślepić i korek od dołu który z kolankiem i filtrem dają całość. Zaślep konkretnie, nie korkiem,żółtym transportowym z opakowania, bo wyleci ci i wpadnie w najmniej odpowiednie miejsce, ja tak miałem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jankes84    0

Odświerzam temat. Dźwignia od wzmacniacza momentu została na wolnych przełożeniach, jak chce wrzucić na szybsze to zgrzyta i nie chce wejść co to może byc za przyczyną ,pompa nowa, co może być przyczyna i jaki ewentualnie koszt????Proszę znawców tematu!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×