Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie


piotro210    0

Jak odpalają wasze ciągniki? Miałem kiedyś Case 845xl, super ciągnik prosty i wgl. Sprzedałem chyba 3 lata temu, potrafił on odpalić przy temperaturze ok -30 stopni i nie było większych problemów. Obecnie mam 5120 w użytkowaniu bardzo dobrze przebieg 10 000mth u mnie przepracował 1600. W tym czasie robiłem :wymiana oleju w skrzyni z filtrem, regeneracja pompy hydraulicznej, jak używałem wiele funkcji na raz które były sterowane hydraulicznie to ciągnik stawał ponieważ było za niskie ciśnienie w układzie (ciągnik pracował od nowości z turem 94r). Koszt regeneracji to ok 1800zł i jak na razie jest ok. W tym roku wymieniłem pierścienie, całe uszczelnienie przedniej osi, oraz luzy na przedniej osi. Przy obecnych temperaturach ok 6-10 już mogę zapomnieć o odpaleniu, kupiłem świecę płomieniową i zobaczę jak będzie palił, a jak odpalają one u was?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

gajny    2

jeśli wszystko jest w porządku to nie maja problemów z odpalaniem, przede wszystkim świeca,rozrusznik, wtryski i pompa na kondycji całego silnika kończą. mój do ok -10 nawet się nie zająknie przy odpaleniu jak jest naprawdę zimniej wtedy jest gorzej ale jeszcze nie miałem sytuacji żeby nie załapał.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl





jack83    14

podejrzewam ze którys półbieg ci nie ciągnie pod obciążeniem lub nie długo zacznie to sie dziać-słabe ciśnienie na koszu.włąćz bieg np III  przytrzymaj na hamulcu(nie do końca wciśnietym) i sprób€j jechać zmieniając półbiegi w góre najlepiej na rozgrzanym oleju

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Aha . Dzięki wielkie
A może mieć coś z tym wspólnego zabrudzony filtr hydrauliki ?
Zdarzyło mi się ze czasami mi rewers nie zaskoczył i wtedy się zapalała, jak go wyłączyłem i włączyłem ponownie wszystko było ok ☺

Edytowano przez KrzysztofKrl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam
Mam kolejny mały problem.
Zaczęło się od tego ze nie działały mi światła stopu wiec zacząłem grzebać przy tych stykach przy hamulcu . Dotknąłem włącznika od przedniego napędu i się zesrał :/ przycisk się nie podświetla napęd się włączył i nie mogę go wyłączyć, mogę jeździć 4×4 z normalna prędkością ? Wiecie co się mogło stać?
Proszę napisz kto coś co sie mogło stać. Czyścitem styki przy włączniku i nic nie dało

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

JD1052    79

Sprawdż elektrozawór jest w okolicy tylnego prawego koła, wiecej ci nie powiem bo nie mam teraz ksiażki napraw, absolutnie nie jedżij na napędzie, bo jak bedziesz jeżdził po asfalcie za maks. V to rozwalisz sprzęgło napędu...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kurde jak on wygląda ? I dlaczego tak sie stało? Wszystko było ok dopuki czegoś nie Dotknąłem przy włączniku . Ruszałeb tylko te wtyczki
Masz możliwość wrzucenie foto z tym elektrozaworem?
Jesteś tam jeszcze ? Co z tym elektrozaworem zrobić ? Do tej pory jeździłem c360 tam takich bajerów nie ma. ☺

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

JD1052    79

Widać nastapiło jakieś zwarcie i tyle... Stop jest powiązany z przednim napędem, bo załącza go w czasie hamowania... A żeby napęd był wyłączony(ciśnienie musi być na koszu żeby zluzowac docisk talerzowy) elektrozawór musi być otwarty czyli musi mieć prad a go nie ma.... Zawór jest przed zwolnicą u góry, książka ma dobre tysiąc stron wiec to nie takie łatwe, najlepiej sciągnij sobie nią za chomika.. He jak sie kupuje stary zachodni traktor, który ma najechane nie wiadomo ile i to trzeba być przygotowanym na takie jajca i albo masz książki i ogarniasz mechanike i elektryke albo wzywasz serwis tudzież innych ogarnietych znachorów...

Edit: A podstawowe sprawy przejżałeś takie jak bezpieczniki???

Edytowano przez JD1052

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak sprawdziłem ..
Masakra jakas. Ale na robiłem
Mogę się z tobą skontaktować jutro ? Może jakoś mnie pokierujesz co robić
A te kwadratowe obok bezpiecznikow ? To przekaźniki?. Mają coś wspólnego ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

JD1052    79

Nie te przekażniki nie od tego, zresztą są podpisane które od czego..nic więcej też niewymyśle na ten temat...elektrozawór pewnie jest dobry tylko, że brak mu prądu.. Takie usterki sie cieżko usuwa jak to w elektryce szukanie igły.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach




walekmocy    0

Witam. Mam problem z case 5120: rewers do tyłu się nie załącza. Ciągnik może jechać do przodu ale cofać już nie cofa. Jakieś pomysły, ktoś tak miał?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mycek5120    27

Prawdopodobnie padł Ci elektrozawór od rewersu do tyłu miałem taki przypadek w MX elektro zawory u mnie sa z tyłu pod kabina za rozdzielaczem w 5120 powinny byc w tym samym miejscu ale nie jestem pewien

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


walekmocy    0

Dzięki za szybką odpowiedź -już naprawiłem- kabelek nie łączył.

Mam teraz inny problem: podczas podnoszenia podnośnikiem do końca w pozycję transportową ciężkiej maszyny podnośnik "skacze" tzn. w tej pozycji powinien trzymać na maksa wysoko, więc zaraz po lekkim opadnięciu podrywa się do góry.

Podnośnik podnosi te 2tony szybko i bez problemu.

No i w pozycji neutralnej  nie utrzyma tak podniesienej maszyny tylko opadnie kilka cm i stop normalnie trzyma ale nie w położeniu przełącznika na maksymalne podniesienie.

Czy ktoś tak miał?

Mi się wydaje że może być mało oleju bo po odjęciu ładowacza czołowego te pulsacyjne podnoszenie i opadanie było wolniejsze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Cześć wszystkim.
Doradzicie pług do case 5120 . Pożyczyłem od sąsiada 4 skibowy i szło lekko . Myślicie że 5 skibowy będzie ok ?
No i jeszcze jedno ile wam palą wasze casy na hektar w orce i jakim biegiem oracie ☺ ??i

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

masakracja    0

Witam. Mam problem z Case 5140.

Mianowicie nie mogę rozłączyć przedniego napędu.

Elektro zawór który jest odpowiedzialny za przedni napęd działa. 

Znalazłem niedziałający elektro zawór który załącza przedni napęd podczas hamowania. 

Jeśli go wymienie to czy problem z napędem zniknie ? Dodam tylko żę nie mogę znaleść nigdzie tego elektro zaworu.

W serwisie Case zamówili elektro zawór ale okazał się być nie taki jak trzeba, Gość powiedział że tego modelu już nie produkują i żę mają tylko nowsze. Case mam z 1991r

W załączniku jest własnie ten elekro zawór.

A co do pługów ja mam 4 obrotowe Gregory besson szerokość mniej więcej 1,60m- 1,80m i na rędzinie orze z prędkością około 6-7 km/h

Moim zdaniem pługi są w sam raz 

post-167922-0-00786900-1459024929_thumb.jpg

post-167922-0-33041100-1459024935_thumb.jpg

Edytowano przez masakracja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

walekmocy    0

Z tego co pamiętam to jeśli prądu nie ma w cewce to przedni napęd jest załączony- ona otwiera chyba zawór przez który olej odpycha sprężynę dociskającą sprzęgiełko.

Spróbuj samemu naprawić tą cewkę, coś mi się zdaje że w książce napraw było pokazane krok po kroku jak to zrobić. Znajdziesz ją na chomiku, jest po angielsku ale da się zrozumieć. Ewentulnie szukałbym używanej u handlarzy.

Do tego ciągnka najfajniejsza byłaby wg. mnie trójka obrotowa biorąca po 50 cm na skibę, na zabezpieczeniach oczywiście (hydraulicznych lub spręzynach, bo jak bez to 4 spoko) i do tego wał.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

masakracja    0

Ta cewka od załączania przedniego napędu działa tak jak napisałeś jeśli napęd jest włączony to cewka jest bez napięcia jeśli zaś wyłączymy napęd to dostaje cewka napięcie to działa tylko nie działa elektro zawór który steruję załączaniem przedniego napędu podczas hamowania (to jest inny elektro zawór) nie udało mi sie go naprawić niestety. Więc nie wiem czy mój problem rozwiąże się jeśli znajdę zamiennik jakiś do tego elektro zaworu czy muszę się szykować na poważniejsze

wydatki i rozpoławianie ciągnika :(

W sumie porządna 3 to  tego ciągnika była by w sam raz nie zabijało by pługa i też troszke szybciej by pojechał.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez roxor
      Witam panowie mam do was taka prośbę chce kupić case mx 135 to mój pierwszy case i nie wiem na co trzeba zwrócić uwagę w tym ciągniku jeżeli ktoś wie coś na temat tego ciągnika to proszę o wasze rady dzięki i pzdr.
    • Przez murtek
      Witam szanownych kolegów.
      Z racji faktu, iż zbliża się nieubłaganie kolejny nabór PROW, chciałbym zasięgnąć opinii (TYLKO) użytkowników kilku marek i wersji ciągników rolniczych. Interesują mnie tylko trzy firmy, tj. John Deere, Deutz Fahr oraz ewentualnie Fendt. Mam dylemat również jakiej mocy ciągnik wybrać.
       
      W sumie 120 czy 160 KM i tak będzie raczej ciągnął 4 skibowy pług obrotowy (chyba że się mylę). Skłaniam się raczej do kupna trochę większego ze względu na moją bronę talerzową, która ma nie małe zapotrzebowanie mocy (obecnie współpracuje z Ursusem 1634 i niekiedy brakuje mocy, a raczej tej talerzówki nie sprzedam tak szybko).
       
      Ciągnik ma być z przednim TUZem wraz z obciążnikiem, raczej z resorowaną osią i kabiną. Zastanawiam się również nad TURem.
       
      Co do JD to jaką wersję proponujecie: classic, comfort czy może premium. Jakie są między nimi różnicę (oprócz oczywiście ceny)
       
      Aha jeśli ktoś się orientuje i dostał świeżą ofertę to proszę się nią pochwalić (mam co prawda cennik lecz bodajże z zeszłego roku). Dużo droższy jest JD od DF ?
       
      Dlatego proszę użytkowników tych maszyn o poradę. Proszę również o wypowiedzenie się w sprawie awaryjności, serwisowania, spalania, komfortu jazdy itp.
    • Przez Arturo1610
      Witam. Mam case mx 100c i nie mam z przodu obciążników mam tylko uchwyt taki jak na zdjęciach ale oryginalne obciążniki od case czy mccormicka nie pasuja pomoże ktoś i powie jakie powinny być obciążniki w tym ciągniku i ile powinno ich być ? albo może ma ktos takie i chce sie ich pozbyc ? Proszę o pomoc bo bez obciążników to jak zapnę jakąś maszyne to przód ledwo co ziemi dotyka  


    • Przez borsuk1891
      Witam wszystkich. 
      Zwracam się z prośbą o podanie numerów pasów : młocarni, wialni, napędowy ( na wariatorze). Nigdzie nie mogę znaleźć.
      Jeszcze proszę o ustawienia sit i wiatru do pszenicy i owsa , bo u mnie wygania trochę ziarna . Dzięki.
      Kombajn to case ih 923
    • Przez misterio26
      Witam.
      Szukam jakiegoś kontaktu do mechanika znającego się na marce case czy ktoś może mi kogoś polecić woj. wielkopolskie i łódzkie.
      Pozdrawiam 
×