Skocz do zawartości
Tomek1079

Jak podłączyć TURa????

Polecane posty

Tomek1079    0

Jak macie podłączony Tur u siebie. Do tej pory STOLLa miałem założonego na MTZ-cie i podłaczony był pod parę gniazd ciągnika a trzeci przewód (swobodny powrót) pod zbiornik olejowy. Wczoraj przerzuciłem TURa na Pronara 1025, i zależy mi na gniazdach gdyż mam dodatkowo założony TUZ na przodzie. Rozdzielacz TURa należy podpiąć pod pompę, a powrót dalej pod reduktor, czy też mogę to zrobić poprzez trójniki, tj. na przewód zasilający pompa-reduktor założyć trójnik, czy też zasilanie puścić bezpośrednio przez rozdzielacz TURa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PLis87    2

To zależy jaki masz rozdzielacz.Ja popiołem rozdzielacz do pompy,z rozdzielacza tura olej idzie na hydraulikę ciągnika.Wolny spływ jest podpięty do jednego z szybko złączy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tomek1079    0

I wtopa Podłączyłem się pod przewód wychodzący z pompy olejowej do reduktora i w to miejsce podłączyłem rozdzielacz od tura I NIC Podnośnik ciągnika działa lecz tur nie. Gdy jednocześnie operuje dźwignią podnośnika i tura tur lekko i powoli unosi się lecz sam siebie nie uniesie. Gdzie tkwi problem. Proszę o pomoc i podzielnie się wiedza bo mnie już zabrakło pomysłów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Gustlikus    1

Weź znajdź wąż idący na rozdzielacze ( szybko złącza ciągnika ) i po prostu zamiast tego przewodu daj rozdzielacz tura:P wolny spływ po prostu w skrzynie o ile maż;) jak nie ma to może być że rozdzielacz się do tego nie nadaje;) P - zasilanie z pompy / T leci na rozdzielacze;) powrót w skrzynie;)musi działać;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tomek1079    0

właśnie mam podobnie tylko że czy to Pronar czy MTZ od razu za pompą jest trójnik poprzez który jeden przewód idzie na rozdzielacz pod kierownicą a drugi przewód na reduktor pod siedzeniem.Rozdzielacz obsługuje gniazda zewnętrzne a reduktor jego podnośnik. Nie ma tam żadnego dławika (tak mi się wydaje) i rozdzielacz tura wstawiłem na przewód idący do reduktora. niby to samo ale jest klops Tur nie działa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
macin87    42

A czasem na trójnik tego nie zrobiłeś? -bo to najgłupszy błąd

Edytowano przez macin87

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tomek1079    0

rozważałem trójnik ale tez tak myślałem że to nic nie da więc odłączyłem jeden przewód i nico :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
macin87    42

Jeśli zrobiłeś obieg dodatkowo przez rozdzielacz od TUR-a to nie ma bata musi działać

 

Musiałeś coś źle zrobić, dobrze by było jak byś dał foty podłączenia

Edytowano przez macin87

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tomek1079    0

Chodzi o to że wszystko jest podłączone prawidłowo. Dzwoniłem do PRONARu i powiedzieli mi że oni tylko podłączają się pod gniazda i sami do końca nie wiedzą czy da się podłączyć bezpośrednio pod zasilanie. Możliwym że zda to egzamin poprzez zastosowanie króćca z dławikiem na powrocie w rozdzielaczu TURa. Maja go sprowadzić i spróbuje czy to pomoże. W Pronarze jest taki problem że od razu za pompa jeden przewód idzie na rozdzielacz pod kierownica a drugi na reduktor. Może tu jest problem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jedyny sposób na wpięcie się w przewód zasilający prosto od pompy to dzielnik strumienia. To, że masz tam 2 węże idące w różne miejsca w niczym nie przeszkadza, zapewne rozdzielone jest to dzielnikiem lub zaw. priorytetowym. Najprostszym i najbardziej efektywnym sposobem jest podpięcie się pod rozdzielacz i wyjścia zewnętrzne. Dzielnik spowolni trochę działanie obu systemów. Jeśli potrzebne są ci te wyjścia z tyłu, to możesz się podpiąć zaworami i masz możliwość odłączenie tura.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
audi80b4    1

chce podłączyć tura do traktora dokładnie tak http://zapodaj.net/0fa18a479107b.bmp.html

 

na rozdzielaczu od tura są dwa wyjścia zaslanie i wyjście na następny rozdzielacz jest jeszcze korek na powrót do zbiornika trzeba ten powrót podłanczać bo jak się podłancza pod gniazda to tylko dwa przewody się podłancza

 

i do czego ten powrót do zbiornika jest skoro pompa pompuje na rozdzielacz od tura z niego idzie wąż na rozdzielacz traktora to po co podłanczać jeszcze w rozdzielaczu tura powrót do zbiornika?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kris14    259

Np kiedy opuszczasz wysięgnik to olej z siłownika wraca od razu do zbiornika bez żadnych oporów, omija rozdzielacz ciągnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
audi80b4    1

a jak tego przewodu nie podłącze to tur będzie działać tylko olej wróci na rozdzielacz?

 

tak jak to działa jak się podłączy pod szybkozłącza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kris14    259

Oj nie wiem czy olej wróci na rozdzielacz, ogólnie przerabiania dużo nie ma, T2 wpinasz trójnikiem w powrót od rozdzielacza ciągnika i to wszystko i jest podłączone wszystko jak należy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
audi80b4    1

podłączyłem tura tak jak na tym schemacie: http://zapodaj.net/0fa18a479107b.bmp.html

 

niby tak powinno być podłączone taki tez jest schemat na stronie metal fachu i tur działa ale rozdzielacz traktora i podnośnik nie co się okazało cały olej leci zamiast na port T1 czyli na rozdzielacz traktora idzie na powrót do zbiornika (port T2) czemu tak się dzieje?

 

odkręciłem ten przewód z portu T2 i wkręciłem zaślepke i zostały podłączone porty P1 i T1 tur działa i hydraulika traktora działa tylko ze tak nie powinno być bo powrót z siłowników idzie na rozdzilacz traktora mógł by mi ktoś wytłumaczyć czemu tak się dzieje?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kamil1616    25

najłatwiej jest podpiac pod rurkę zasilającą (ta co idzie od pompy do rozdzielacza ciągnika) czyli przerywasz jakby rurke i dajesz na rozdzielacz i wracasz od rozdzielacza w drugi koniec tej przerwanej rurki. mam tak w zetorze 7340 i dziala tak jak trzeba już ponad rok

Edytowano przez kamil1616

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Marcian1234    14

Ja już wszytki podłączeń próbowałem w zetorze 7340.Obecnie mam dwa przewody na tył a jeden zaślepiony. Tylko nadal tur nie ma siły podnoszenia.Podnosi na pusto i opuszcza.Tylko gorzej z lekkim ciężarem.Czy to może być wina pompy ??

Ile zetor ma pomp hydraulicznych ???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kamil1616    25

Jedną pompę hydrauliczną ma. Jest taki przyrząd że podłączasz go pod wyjście hydrauliczne i sprawdzasz ciśnienie jakie daje pompa wtedy będziesz wiedział czy pompa jest dobra.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kamil1616    25

Tego nie wiem u mnie to robił znajomy mechanik w c360 3p i było niskie ciśnienie i pompa poszła do zmiany

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Marcian1234    14

u mnie to się stało jak ten niby drugi powrót podłączyłem pod pompe a zasilanie na powrót i od tamtej chwili nie ma siły

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
romek6340    203

..."niby drugi powrót" czyli które wyjście? Ujmując najprościej jak umiem i myślę że najszybciej będzie tak zrobić: Z tego co czytałem masz teraz zasilanie z tylnych gniazd hydrauliki? Więc zasilanie zasilanie podpinasz do rozdzielacza tura w wejście po lewej stronie(patrząc, stojąc twarzą do rozdzielacza), a te dwa po lewej dajesz na powrót w skrzynie. Możesz je połączyć gdzieś trójnikiem. Pamiętaj też aby wajchę hydrauliki w ciągniku przestawić aby dawał ciśnienie na gniazda. Jak pompa i rozdzielacz ciągnika sprawne to musi działać. A podnośnik działa bez problemu i podnosi duże ciężary?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Marcian1234    14

Tylni tuz działa ok. jak masz zetora to mnie zrozumiesz jak wajchą od gniazd do tyłu się rusza i nie ma nic z tyłu podłączonego to silnik schodzi z obrotów a pompe słychać jakby wyła.A po tym złym podłączeniu nic się nie odzywa i ciągnik nie schodzi z obrotów.

Jakie masz propozycji na sprawdzić pompy i rozdzielacza ???

 

Pierwsze miałem tura podpiętego tak zasilanie od pompy powrót po dekiel na dole a drugi powrót(to co idzie przez rozdzielacz dałem na 0 i też tur nie miał siły

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
romek6340    203

Skoro tuz ok, a pompa ciągnik przydusi to musi być w miarę sprawna. Coś nie tak z połączeniem albo rozdzielaczem tura, w sumie to mam pompę w moście i nie orientuję się za bardzo jak u Ciebie jest hydraulika podpięta ale skoro nikt inny się nie wypowiada to jeszcze pewien eksperyment zaproponuje: podepnij na tył coś ciężkiego i wtedy sprawdź tura. Możliwe że gdzieś masz tak jakby "przez trójnik" wpiętą hydraulikę tura i olej idzie tam gdzie ma lżej czyli na podnośnik i właśnie dla tego tur nie ma siły.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez adamek1942
      Witam mam pytanie dlaczego są 2 rożne ceny tego ładowacza 15.500 i 12.500 brutto i pisze w obu przypadkach ze jest to cena razem z ramą górną  i dolną, kompletny bez żadnych dodatków.
    • Przez FAGROSsc
      Założyłem nowy temat w którym chętnie pomogę każdemu w doborze ładowacza czołowego do ciągnika nowego na gwarancji jak i też tych najstarszych, mniejszych i większych. Jeśli ktoś ma wątpliwości chętnie pomogę w wyborze producenta jak i też w doborze osprzętu. 
    • Przez boskipl
      Witam poszukuje opinii o ładowaczach firmy sigma4. Posiada ktoś takiego? Najlepiej model chrome i czy  18000 netto z wyposażeniem i montażem za model chrome m30 z 2015r to dobra cena?
    • Przez michal_xs
      Witam. Sprawa ma sie tak planuje kupić jd 5100r. Chciałem M(cena) ale ludzie maja rozne opinie i biore R. Chce do niego założyć tez ladowacz i dillerzy mowia i zachwalaja od jd ale ta cena z adaptacja bez wyposazenia wolaja 34tys gdzie polski z agrimetu cx 16 18tys. Teraz pytanie do was jesli Polski to jaki? Wedlug mnie hydramet-agrimet ma dobre opinie? 
    • Przez mlody456
      Chce zamontować tur na 80-tke, wiadomo krajowego producenta, tutaj zastanawiam się nad inter-tech it 1600, metal-technik mt02, hydromet xtreme-1, metal-fach t229 czy coś innego? Na olx kosztują ok. 12 500zł bez osprzętu a nawet taniej Poza tym w inter techu są różne malowania/nalepki i to jest też różnica w jakości? Prosiłbym o szybką pomoc bo chce jeszcze przed 1 pokosem zakupić
×