Skocz do zawartości
coolman111

MTZ 82 problem z podnośnikiem

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
luuuuk    2

czyli ustawic ja na podnoszenie i potem dzwignia od hydrauliki zewnetrzenej i puscic ta od podnosnika i powinna wrocic na pozycje N?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Przecież napisał "delikatnie do tyłu" Jakiś centymetr z pozycji stop. I wtedy dopiero steruj dźwignią zewnętrzną. Jak będzie działało to skróć cięgno.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    57

To może tak. Piszesz że hydraulika zewnętrzna nie działa. Przestaw dźwignię przy kierownicy na podnoszenie i dopiero przesuwaj dźwignie przy siedzeniu do tyłu bardzo powoli aż znajdziesz punkt w którym dźwignia przy kierownicy odbije sama. Jak ta przy kierownicy nie odbije to trzeba szukać innej przyczyny a jak odbije to wyregulujesz cięgno i powinno być dobrze.

 

Ja już lepiej tego wytłumaczyć nie potrafię :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Witam  panowie, potrzebuje  waszej pomocy  mam taki problem z moim MTZ ze, na zimnym oleju podnosi w miare dobrze,  ale jak sie cos delikatnie zagrzeje to juz coraz gorzej spada predkosc podnoszenia,  wymieniony jest rozdzielacz regulator silowy  pompa , olej zalany superoc CC na biegu jalowym silnika ze srednim obcazeniem podnosnika  nie podniesie ani cm przy cieplej tmp oleju dodaje wieksze  obr.silnika to dopiero cos delikatnie zaczyna sie unosic ku gorze. Czyscilem cala hydraulike z nadzieja ze moze cos to pomoze i nic dalej to samo pomoze ktos bo juz mi brakuje cierpliwosci do tego.Podejrzewam  pompe ale nie jestem pewien  podkresle ze nie opada podnosnik przy cieplym oleju 

Edytowano przez MarcinFatyga

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    57

Jeśli nie opada po podniesieniu i coraz lepiej podnosi wraz ze wzrostem obrotów to raczej pompa ale przecież piszesz że jest nowa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kukum    7

Ale nie rozumiem po co do hydrauliki lejecie olej silnikowy,  może jest tańszy ale to nie hydrauliczny , ja mam zalany agrolem przekładniowo-hydraulicznym i takich cyrków nie mam , a wgl hydraulika wgl nie jest połaczona z silnikiem ( chodzi mi o to ze nie ma szans sie wymieszac jak w przypadku oleju wspomagania) pompa i rozdzielacze maja juz 27 lat i 0 oznak wycieków czy spadku sprawnosci jedynie uszczelniacze i tłoczysko na siłowniku zmienione

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tomasz78    287

To trafileś na dobrą sztuke ,ja mam zalanego HL-46 i też fiksuje jak się nagrzeje. Fakt nie tak bardzo jak kolegi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie opada po podniesieniu i coraz lepiej podnosi wraz ze wzrostem obrotów to raczej pompa ale przecież piszesz że jest nowa.

no wlasnie nowa ale jakosc tych czesci dzisiaj  wiadomo kazdy wie jaka jest 

Przed czyszczeniem calego ukladu hydraulicznego zalany  byl olejem przekladniowym (hipol) bylo troszke lepiej ale nie bylo rewelacji 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Ciśnienie sprawdź na wyjściach zewnętrznych na zimnym i na ciepłym oleju. 

Wymieniłeś rozdzielacz i regulator siłowy czy tylko regulator?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Juz zrobilem :) zmienilem pompe z nowej na stara oryginalna co kiedys wiernie w nim pracowala :) smiga bezproblemowo teraz tmp oleju po calym dzisiejszym dniu pracy byla ok 25 stopni wczesniej zmienilem  stara pompe bo bardzo grzal olej w ukladzie ale to nie byla jej wina tylko rozdzielacza  teraz jak na razie dziala perfekcyjnie oby tak dalej :)

Edytowano przez MarcinFatyga

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

No widzisz. Gdybyś od razu sprawdził ciśnienie na wyjściu zewnętrznym zawęził byś  poszukiwania do dwóch winowajców... pompa lub zawór przelewowy rozdzielacza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Biebrzak    1

Witam,

Mam belarusa z 2011. Rozdzielacz siłowy mam na 3 otwory.

Problem polega na tym że jak uruchomię ciągnik to ciśnienie w układzie jest rzędu 110 przy 1000obr do-130 bar na 2000obr ( mierzone na wyjsciu hydraulicznym) i rozdzielacz oraz regulator siłowy działa bardzo słabo, tur beli nie może podnieść na 1000obr. Jak tura oprę o ziemię i dam gazu do 2000obr i podnoszę przód ciągnika na nim to jakby się coś odblokowywało i cała hydraulika zaczyna działać ciągle wskazując ciśnienie 160 bar już na 1000obr i tak samo do 2000obr. Jak zgaszę ciągnik i zapale znowu to samo się dzieję jakby gdzieś zaworek znowu się przycinał. Dodam, że regulator pod siedzeniem na gwarancji był wymieniany, działa ale pługi opuszcza w miarę szybko.

Pompa siedzi nowa od roku, zawór przelewowy jest nowy i ustawiony na 160 bar w momencie gdy jest wszystko odblokowane i chodzi jak należy. Rozdzielacz mam gomel RP70-1221. Olej zalany jest HL46 od nowości. Filtr hydrauliki nowy.

Pytanie mam takie gdzie jest ten rzekomy zaworek blokujący pomiędzy regulatorem siłowym a rozdzielaczem, bo wydaje mi się że to on się nie domyka gdy trzeba. Cienka rurka od regulatora idzie do rozdzielacza, po drodze jest tulejka łącząca z rurką idącą do rzodzielacza ale nic w tel tulejce nie ma.

Myślę że winny jest jakiś zaworek ale gdzie on jest?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    57

Nie ma żadnego zaworka między rozdzielaczem a regulatorem. Regulator poprzez tą cienką rurkę steruje tylko zaworem przelewowym w rozdzielaczu. Według mnie u Ciebie zacina się zawór przelewowy. Piszesz coś że wymieniałeś go ale dodajesz że został wyregulowany. Zawór przelewowy nie ma żadnej regulacji więc myślę że Ty wymieniłeś zawór bezpieczeństwa a to zupełnie różne zawory.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×