-
Podobna zawartość
-
Przez yacenty
Najczęściej poruszane tematy w kwestii ochrony i uprawy pszenicy ozimej, o które pytają rolnicy to:
Optymalne warunki glebowe i klimatyczne dla uprawy Najlepsze nawozy i odmiany dla danego regionu Jakie szkodniki i choroby są najbardziej niebezpieczne i jak je zwalczać Jakie środki ochrony roślin należy stosować, aby zapewnić dobre plony Jakie są najlepsze metody zbiórki i przechowywania zbiorów. Zapraszamy do kontumacji dyskusji z sezonu 2022: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/292319-ochrona-i-nawozenie-pszenicy-2022/
-
Przez krychu
Powiedzice mi jak podchodzicie do nawożenia pszenicy aby uzyskać parametry podając sam RSM? Wcześniej gdy podawałem granule udało mi się przekraczać białko na spokojnie 12,5 % przy nawożeniu 155 czystego składnika. Granula jaka szła to saletra oraz mocznik. Od dwóch lat daje rsm i nie wiem dlaczego ale nie mogę zbliżyć się do 12 % białka. Po pierwszym roku porażki w tym postanowiłem dać wszystko w jednej dawce tz. 155 N na raz. Plon rewelacja, średnia ponad 8,5 tony lecz bez parametrów. Dodam jeszcze że idą 3 zabiegi na ochronę. Stanowisko zawsze po rzepaku jest, odmiany jakimi operuje to takie które wcześniej ładnie łapały się na białko. Może ktoś coś doradzi.
-
Przez Nexter777_1
Witam chciałbym zapytać jaki by był najlepszy poplon pod pszenicę ozimą albo jaka najlepsza mieszanina poplonowa pod właśnie pszenicę ? Co polecacie sprawdzonego ?
-
Przez Nexter777_1
Witam jaki najlepszy poplon polecacie albo mieszankę poplonową pod pszenicę ozimą.
Macie jakieś sprawdzone poplony?
-
Przez wielkiwojownik
Witam występuje na moim terenie ( Podkarpackie) problem ze śniedzią w pszenicach, nie jest to jakaś poważna inwazja ale trafiają się pojedyńcze kłosy porażone tym tzn powiedzmy na 3 metry kwadratowe znajdzie sie jedna roślina taka mała niewyrośnięta z czarnymi ziarenkami jak się rozetrze w palcach to śmierdzi rybą ale występuje to tylko na glebach ciężkich typu rędzina. Jeżeli jest pole mozaikowe część powiedzmy rędziny częśc piaskowej a częśc jakiejś normalnej ziemi to ta śniedź jest tylko na rędzinie pszenica siana z kwalifikatu czy swoja zaprawiana najlepszymi zaprawami nie ma reguły i tak to wyskoczy robione są płodozmiany jęczmień ozimy i jary , rzepak, soja, groch, kukurydza wychodzi że pszenica jest siana co 2-3 lata. jak temu zaradzic żeby się tego pozbyc? i dlaczego to występuje tylko na rędzinie ? bo podobno z jednego takiego kłosa może się to rozprzestrzenić na większą powieżchnie
-