Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
michalik    12

Ja mialem podobny przypadek w tamtym roku ale ciagnik mam juz dlugo po zimie nie chcial mi podnosic rozebralem podnosnik i nic to nie dalo a akazalo sie ze wine mialy filtry oleju. Pamietaj ze te modele mają dwa filtry (przynajmniej 902) jeden wymienny wklad w srodku a drugi podobny jak silnikowy, oby dwa po lewej stronie ciagnika pod kabiną i tam niedaleko jest ,,wlacznik'' pompy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bdg312    2

Oczywiscie dzisiaj sprawdzilem i tak jak mowiliscie nie byla wlaczona pompa umieszczona pod kabina . po przełączeniu wszystko smiga jak nalezy. Dziekuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

ssman860    2
pomyliłem się z 20 litrami. ZTS masz rację 45 litrów. jak kiedyś spuszczałem olej i robiłem mikropompke to pamiętam że były dwa wiadra 20 litrowe ale to było 2 lata temu, i wtedy filtry wymieniłem ale teraz na pewno są już zabrudzone.

a co sądzicie żeby skrzynie i most przepłukać troche ropą??

 

A właśnie mam pytanie- które to filtry? bo u mnie jeden jest osobno z lewej strony pod drabinką i jest podobny do tego od wspomagania tylko dłuższy i są jeszcze takie dwa w skrzynce przy samej skrzyni z tej samej strony, one są zaabezpieczane takim zatrzaskiem. Wiec które to???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
iron    394

te dwa to filtrują olej przed wlotem do pompy podnośnika .tak mi sie wydaję

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
arassso    3

no teraz to mnie zaciekawiło czyli o co chodzi z ta siłową i tak dalej mam pod spodem taka sprezybne i myślałem ze to moze jakaś abortyzacja od ciegien. czyli jak ustawie na siłową to jak opór maszyna bedzie stawiała duzy to co sie stanie ?? powinno podnieść troche ją na tuzie czy jak?? wytłumaczcie mi co się dzieje na poszczególnej. bo u mnie podnosi ładnie tylko jak wezme go do samego konca to wyskoko w po srodku tak do połowy ramiona sie podnoszą i na sam dół jak wcisne to tez do konca się podnosza ramiona

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek15h    14

Witam kolegów ,wtrącam się w dyskusję ponieważ mam ciągły problem z podnośnikiem 12 wygląda to tak:Podnośnik sprawuje sie całkiem dobrze podnosi , opuszcza bez problemu ,nie zależnie od temperatury,problem polega na tym ,ze gdy podniosę coś ciężkiego( talezówką 3,2 m ,czy uprawowo siewny 3m) to podnośnik w górnej pozycji bezustannie pracuje w zakresie około 5 cm(podnosi i opuszcza),fatalnie prowadzi sie wtedy ciągnik w transporcie a pozatym kilka razy w sezonie wywala mi uszczelkę tuż przy pompie.Dzieje sie tak niezaleznie od wyboru regulacji pozycyjna ,mieszana itp.Czym to moze być spowodowane?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
arassso    3

a ja spytam jak ustawis czułość tej regulacje siłową albo cisnieniowa chodzi mi ze jak jade sobie i powoli zaczyna mi ciagnik buksowac to nic sie nie dzieje nie działa w tedy zadna z regulacji chociaż jest włączona a gdy jade i rospedzony i wjade na jakąś gline albo margiel i raptownie mi ciagnik staje to w tedy dopiero zadziała ale nie zawsze co moze byc zle u mnie w ciagniku przy tej sprezynie jest taka sruba jak ona powinna być ustawiona bo u mnie sporo odstaje od sprezyny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szczepek2    2
Witam kolegów ,wtrącam się w dyskusję ponieważ mam ciągły problem z podnośnikiem 12 wygląda to tak:Podnośnik sprawuje sie całkiem dobrze podnosi , opuszcza bez problemu ,nie zależnie od temperatury,problem polega na tym ,ze gdy podniosę coś ciężkiego( talezówką 3,2 m ,czy uprawowo siewny 3m) to podnośnik w górnej pozycji bezustannie pracuje w zakresie około 5 cm(podnosi i opuszcza),fatalnie prowadzi sie wtedy ciągnik w transporcie a pozatym kilka razy w sezonie wywala mi uszczelkę tuż przy pompie.Dzieje sie tak niezaleznie od wyboru regulacji pozycyjna ,mieszana itp.Czym to moze być spowodowane?

W pokrywie podnośnika jest z tyłu korek do którego podłączone bywa gniazdo swobodnego powrotu oleju i powrót z siłowników wspomagających ( w starszych wersjach jest to tylko korek - zaślepka). Po wykręceniu tego jest wewnątrz śrubka regulacyjna do górnego położenia siłowników ( chodzi o to, żeby po podniesieniu ramion do góry odciąć dopływ oleju). Jeżeli jest źle wyregulowana to w górnym położeniu pompa cały czas podaje olej , który ucieka przez zawór przeciążeniowy. Objawia się to n.p. tym, że po podniesieniu obracalnego pługa brakuje ciśnienia żeby go obrócić (szczególnie jak jest słaba pompa). W Twojm przypadku rozdzielacz albo cylinder "puszcza" i podnośnik musi sobie dopompowywać (bo jak troszkę opadnie, to zluzuje tę śrubkę, o której pisałem wyżej). Efekt powinien być proporcjonalny do podnoszonego ciężaru. Chyba czeka Cię regeneracja podnośnika. :lol:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek15h    14
a ja spytam jak ustawis czułość tej regulacje siłową albo cisnieniowa chodzi mi ze jak jade sobie i powoli zaczyna mi ciagnik buksowac to nic sie nie dzieje nie działa w tedy zadna z regulacji chociaż jest włączona a gdy jade i rospedzony i wjade na jakąś gline albo margiel i raptownie mi ciagnik staje to w tedy dopiero zadziała ale nie zawsze co moze byc zle u mnie w ciagniku przy tej sprezynie jest taka sruba jak ona powinna być ustawiona bo u mnie sporo odstaje od sprezyny

A możesz mi kolego powiedzieć gdzie znajduje sie ta regulacja bo nie miałem z nią do czynienia?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
arassso    3

pod tylnim mostem po lewejstronie spręzyna jest i w sprezynie wkreca sie sruba i nie wiem czy to akurat nią sie reguluje i czy wogóle da sie regulowac ale tak mi sie wydaje i pytam bo moze wie ktoś jak prawidłowo to zrobić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mateunia19    0
Witam kolegów ,wtrącam się w dyskusję ponieważ mam ciągły problem z podnośnikiem 12 wygląda to tak:Podnośnik sprawuje sie całkiem dobrze podnosi , opuszcza bez problemu ,nie zależnie od temperatury,problem polega na tym ,ze gdy podniosę coś ciężkiego( talezówką 3,2 m ,czy uprawowo siewny 3m) to podnośnik w górnej pozycji bezustannie pracuje w zakresie około 5 cm(podnosi i opuszcza),fatalnie prowadzi sie wtedy ciągnik w transporcie a pozatym kilka razy w sezonie wywala mi uszczelkę tuż przy pompie.Dzieje sie tak niezaleznie od wyboru regulacji pozycyjna ,mieszana itp.Czym to moze być spowodowane?

 

 

Mam podobnie.

Bo jak miałem mało oleju i starą pompę to jak się jechało drogą to było słychać jak pompa cały czas pracuje a podnoszenie i opuszczanie jest tak że jakby nie było wogule pozycji w której nie opuszcza i nie podnosi. Teraz gdy jeżdzę drodą to podnoszę i zakręcam ten zawór z tyłu i mam problem z głowy. Ale widzę ze koledzy piszecie o jakiejs regulacj. Wiem gdzie ona jest ale czy mój przypadek kwalifikuje się do regulacji??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
benek79    13

Witam. Rok temu robiłem remont podnosnika w moim 1614,kupiłem nowa pompe ,rozdzielacz po regeneracji bo tego typu nowego nie mogłem dostac,wymieniłem wszystkie zawory złozylismy podpinamy pług i nadal nie sprawuje sie tak jak powinien.Mianowicie podnosic podnosi tylko ze trzeba uwazac bo mozna kabine podniesc,jak troszke dwignie opuszcze w dól to jest ok.Wyglada to tak jagby pompa podawała non sto oliwe i w tym momecie nie moge obrucic pługa dopiero jak lekko opuszce w dół to wszystko działało az do dzisiaj bo dzis musiałem na pełnych obrotach podnosc i to tez kiebsko szło a o obracaniu to moge zapomniec!!!!POMOCY!!!!Dodac musze ze podnosnik miałem zawieziony do 2 firm ktore nic nie stwierdziły w zeszłym roku :angry:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wojtus    1

Ja w tym roku wymieniłem podnośnik na regenerowany bo mi po kupnie nowego pługa przestał podnosić. Dodam , że przy okazji wymieniłem pompe, wzmacnianą to teraz jest spoko tylko nie mogę się pozbyć przecieków na przewodach!!! :angry:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
benek79    13
Ja w tym roku wymieniłem podnośnik na regenerowany bo mi po kupnie nowego pługa przestał podnosić. Dodam , że przy okazji wymieniłem pompe, wzmacnianą to teraz jest spoko tylko nie mogę się pozbyć przecieków na przewodach!!! :angry:

Ile to cie kosztowało???? Słyszałem ze pompa musi byc dopasowana do rozdzielacza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    446

Odnośnie dopasowania rozdzielacza to nie wiem, ale do pomp o większej wydajności powinna być chłodnica oleju, przed chłodnicą wody.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wojtus    1

Podnośnik kosztował mnie równy tysiąc. Troche dużo no, ale cóż. Jeśli chodzi o pompe to coś około 450 zł. Też mi się wydaje , że lepiej jakbym miał zamontowana chłodnicę to by było lepiej. :lol:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wojtus    1

@benek79 do kogo zawoziłeś ten podnośnik???,że nic nie stwierdzili? Ja zawoziłem do Gniezna i to nie tylko do tego ciagnika, ale i do 360 i w nim mam też wzmacnianą pompe ijak narazie jest OK. :lol:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
benek79    13

Byłem z nim w Tucholi i nic nie stwierdzili,zamontowałem i nadal lipa . Pojechałem do Gniezna wymienili rozdzielacz i juz było lepiej ale jak pisałem wyzej nie było to jak byc powinno.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wojtus    1

To nie wiem. Ostanie oleju i filtrach to nie wspomnę. A czy jakąś gwarancje jeszcze masz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ssman860    2

mam takie pytanie i to pilne jest dosyc: jaki olej powinien być w skrzyni biegow w 385? wiem że hipol ale nie wiem o jakiej lepkości. aha no i sory że tak ni z gruszki ni z pietruszki z tym wyskakuje ale to mi niezmiernie potrzebne po awarii wywrotki. z góry dziękówa!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rafii    6

Koledzy mam u-902 i ciągnik słabo podnosi.Jak zimny to jeszcze jak cię mogę ale jak się nagrzeje to straszna lipa. Wymieniona trzy lata temu pompa na wzmocnioną . Rok temu regenerowana pokrywa. Została tylko mikro pompa do wymiany . Ciągnik jak podniesie to nie opuszcza czyli rozdzielacz jest dobry.Czasami jest tak że jak chcę podnieść i przesunę dźwignię podnośnika do góry to nie ma żadnej reakcji,muszę dźwignię opuścić i jeszcze raz podnieść i wtedy podniesie. Dodam że ostatnio z niewiadomych przyczyn rozwaliło mi filtr oleju od skrzyni. Jak można sprawdzić ciśnienie jakie daje pompa? Czy pompka wspomagająca może być temu winna?Jak ewentualnie można ją zaślepić ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×