Skocz do zawartości

Polecane posty

domi0323    0

Witam,

Jeśli możecie to doradzcie Panowie.

Mój traktor to Zetor 8011.

Podnośnik normalnie mi podnosił przełaczylem pompe na właczonym silniku aby skorzystac z walka WOM. Nic mi nie zgrzytło a teraz niemam ani WOM ani podnośnika. Wiecie Panowie co moglo się stać? Proszę o jakiś pomysł. Dodam za kiper przyczep itp działa normalnie.

 

Z góry dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
UrsusFan1222    23
Napisano (edytowany)

Pompa podnośnika nie ma nic wspólnego z WOM, @Domi0323 napisz jeszcze raz dokładnie co się stało, tylko po polsku.

Edytowano przez UrsusFan1222

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

domi0323    0

Przełożylem ta wajche po prawej strony obok siedzenia, mam tam zmienianie z podnosnika na WOM i odwrotnie , niewiem czy wszystkie tak maja ;O, raz działa WOM a raz podnosnik zaleznie od ustawienia tej wajchy - o to mi chodzilo.

 

Może sie myle, jestem w tym mocno zielony. Koleś od ktorego kupilem traktor mi mowil że tą wajche trzeba przełaczyć jak sie chce uzywać WOM, (taka mała po prawej stronie obok siedzenia) no i przełozyłem ją i nie mam teraz ani podnośnika ani WOM , jak przełozylem ja spowrotem też nic nie działa. Niewiem jak wam to inaczej wytlumaczyć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gucik131    7

ta wajcha jest wyłącznie do wom maksymalnie ją do przodu i wachą przy kierownicy od lewej strony do siebie i wałek ma się obracać, do podnośnika jest inna pompa. jak Ci działa wywrot, to podnośnik też powinien

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
locke    291

A ta wajcha to jest do włączania mechanicznego wałka a później włączasz go wajchą, nie? Dobrze myśle?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
domi0323    0

Tak dobrze myślisz, potem sie go włacza wajcha koło kierownicy. Gdzies czytalem tez na agrofoto, ze walek w c-385 (zetor 8011) jest hydrauliczny z tej mikropompki chociaz nie jestem pewiem niechce sie wymadrzać, moze ta mikropompka poszła i przezto nie dziala WOM i podnośnik?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
locke    291

A no to dzięki ze rozwiałeś moje wątpliwości :D

Teraz ja rozwieję twoje :)

Tak w 85 też jest wałek od mikropompki Wom ci może nie działać przez to i wzmacniacz momentu też a także przedni napęd.. Podnośnik jest osobno podłączony, pod inną pompę.

 

A olej masz? Filtry czyste? Musisz zmierzyć ciśnienie mikropompy jakie daje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
domi0323    0

To podnośnik jest od tej pompy co jest wyjście na zewnatrz do kipra itp? Niby olej jest ale na wszelki jeszcze doleje i sprawdze te filtry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gucik131    7

filtry wymień olej sprawdź, o podnośnika i wywrotu to jedna i ta sama pompa z lewej strony ciągnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
locke    291

Po lewej stronie pod kabiną w okienku jest pompa i filtr w starczych na rurkach, a w nowszych jest przykręcony na przystawce pod skosem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
domi0323    0

Ok panowie zobacze to jutro i dam znać mam nadzieje ze pomoże. A ta wajcha po prawej stronie obok siedzenia co ja wlaczalem zeby właczyc WOM, to ona jest tylko od właczania WOM czy ma cos wspolnego z podnośnikiem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Ona jest tylko od WOM , z podnośnikiem nic nie ma wspólnego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mocher    8

jak będziesz włączać WOM tą dźwignią po prawej stronie siedzenia to staraj się na możliwie jak najniższych obrotach silnika (nawet go możesz gasić i cały czas podczas gaszenia załączaj WOM tą dźwignią i powinna zaskoczyć) i żeby wajcha przy kierownicy była wyłączona max do kierownicy, nigdy nie może być w pozycji włączonej. Poza tym to ta dźwignia (obok siedzenia) służy do mechanicznego przeniesienia napędu na WOM ze skrzyni a ta wajcha przy kierownicy to tylko zaciska tarczki w WOM-ie i dopiero wtedy się kręci.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
domi0323    0

Witam, filtry oleju hydr wymienione , olej dolany na max niestety nic nie pomaga , nadal nie ma podnosnika i przekaznika. Moze to jednak tak mikropompka? wiecie moze jak sprawdzic jej ciśnienie czy jakos inaczej sprawdzic czy wogole działa?

 

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
locke    291

Do sprawdzenia ciśnienia mikropompki potrzebujesz manometr do 14 atm i podnosisz podłogę.i odkręcasz czujnik i wkręcasz manometr i patrzysz ile ciśnienia jest.Powinno być ok 10 atm to będzie dobrze.Mikropompa nie ma nic wspólnego z popma podnośnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

WItam

A ja mam jeszcze inny problem . Po przeczytaniu wszystkich postów nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. Otóż: Mam C-385 zakupionego niedawno. Jak ciągnik stoi na górce przodem w dół to podnośnik działa lux. Jak stane na równym przestaje a jak przód wyżej niż tył ciągnika tez zero reakcji. Oczywiśćie poziom oleju sprawdziłem i jest. Sprawdziłem filtr i tu zaskoczenie- nie ma wkładu. Ale najdziwniejsze jest to że jak odkręciłem rurkę z pompy na filtr to nic tam nie cieknie.

Jaka może być przyczyna? od czego zacząć?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Stan oleju napewno jest ok. Myślę, że może być raczej problem z zasysaniem oleju przez pompe w danym ułożeniu traktoru. Może jest tam jakis smok czy cos co mogło się ukrychnąć?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Sprawa sie rozwiazała troche bo spuściłem olej zmierzyłem ilosc i sie okazało ze było 30 litrów oleju a powinno byc podobno 46 litów wiec uzupełniłem ale teraz jest zapowietrzony. Czym odpowietrzyc?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    450

Poluzować rurkę od pompy i jak zacznie tłoczyć olej dokręcić, pozostałe elementy już same się odpowietrzą.

 

Ja osobiście nigdy układu hydraulicznego nie odpowietrzałem (pomijając hamulce i pompę paliwową).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A gdzie ta rurka jest? Wiem moze smieszne pytanie ale mam go od niedawna i nie wiem.

Probowałem odpowietrzyc na rurce która wchodzi na filtr pod kabiną z lewej strony ale tu zaskoczenie- tam nic nie cieknie.

Jakies koncepcje?

Edytowano przez gentdelbarca

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Evenement51    0

Wie może ktoś jak się ustawia ten miernik impulsów tą śrubą co jest pod ciągnikiem, żeby się do niej dostać trzeba taki duży korek odkręcić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez PronarekP5
      Ci którzy mają lub jeżdżą tym URSUSEM jaka wygoda jazdy czy da sie radia słuchać jak idzie w polu itp. itd.
    • Przez Jarekborys
      witam wszystkich, mam problem, zależy mi na tym aby ciągnik ursus c 330 współpracował z opryskiwaczem którego belkę polową rozkłada się hydraulicznie. Założyliśmy nową pompę hydrauliczną, nowy rozdzielacz na błotniku na dwa wyjścia ( bo tyle jest potrzebnych do opryskiwacza) no i pojawia się problem, wydatek oleju i jego ciśnienie jest wciąż prawdopodobnie zbyt małe ponieważ kilka razy podniosłem belkę polową, rozłożyłem ją, wykonałem oprysk, ale za którymś razem jak już olej był zbyt ciepły to po prostu nie mogłem już podnieść złożonej belki (bo aby ją rozłożyć najpierw muszę ją unieść kilkanaście centymetrów aby wysunęła się z zabezpieczeń) Stan oleju w skrzyni jest w górnym stanie, filtr jest czyściutki, nie wiem co mam zrobić? Może ktoś ma jakiś pomysł? Jak mogę rozwiązać ten problem? Potrzebuję dwa wyjścia hydrauliczne (wydatek oleju i powrót) Podpowiadano mi już abym założył na wałek pompę od ładowacza czeskiego i wtedy miałbym duży wydatek cieczy ale nie miałbym już możliwości napędzania opryskiwacza od WOM czyli ten pomysł odpada.
    • Przez Dalas3345
      Witam wszystkich
      Posiadam ten ciągnik juz kilka lat kupilem go w 2011 roku zrobilem nim juz ponad 1100mtg i wszytko okej ale wciąż mnie nurtuje jedna kwestia. Dlaczego dymi jak mu sie da gazu? Z malych obrotow jak sie wkreca to kopci dopiero jak zlapie te 1500obr turbina jakby da mu dosyc powietrza i juz nie ma dymu i odrazu czuc sile. czy byla by to wina turbiny? ktos moze cos kombinowal w tej kwesti? dla mnie to jest dziwne powinien dostawac silnik dosyc powietrza juz na maych obrotach to by nie dymil tak mi sie wydaje moze ktos cos podpowie? moze jakis posiadacz takiego traktora cos z tym robil?
    • Przez wojtek8244
      Witam,
      Posiadam ciągnik Renault 551 (nowy zakup) i piszę na forum do posiadaczy tego ciągnika, bo mam problem. Gdzie jest w tym ciągniku włączanie świecy płomieniowej? Robi się zimno i przydałoby się trochę podgrzać, z tego co mi się wydaje to włączanie jej jest w stacyjce, ale nie jestem pewny dlatego pytam. Sprawdzone było multimetrem i nie ma napięcia na świecy, sprawdzenie świecy czy jest dobra to żaden problem bo na pewno jest dobra, tylko potrzebuje informacji gdzie jest włączanie jej?
    • Przez wladek_t25
      Witam
      Po odpaleniu na jałowym bietu gdybdodaje gazu to z 700 obr. na 1800 zbiera się elegancko, lecz sprawa się typie gdy chwilę pojeżdze. Pod lekkim oporem wejście z 900 obr. na 1500-1600 to zajmuje z 10 sekund!! Nie wiem w czym rzecz, od średnich do max obr. wkręca się tak jak powinien. Pompa po regeneracji, nowa sekcja. Próbowałem delikatnie podregulować dawkę paliwa na większą, i to też nic nie dało. Kąt wtrysku idealny, co do mm. Co robić Panowie? Mam drugą pompę Ale w niej trzeba by było ustawić poprawną dawkę paliwa na stole probierczym. Jest może ktoś z okolic Elbląga i mógł polecić dobrego pompiarza? Ja zawiozłem do niby specjalistycznego zakładu to zmienili sekcję i mi ją oddali, nawet na stole jej nie regulawali bo założyłem ją to musiałem obroty regulawać i ten wkręt stop od gaszenia bo wykręcili. Zawiozłem drugiego zakładu w okolicy to opowiedzieli że pomp od ruskich nie przyjmują...
×