Polecane posty
Polecane
Od początku.
W rejonie Kielc są dwa rodzaje skał, z których robi się wapno nawozowe:
1. Wapień
Skała z niewielką zawartością magnezu (do 1-2%) , główny składnik to węglan wapnia CaCO3. Klasyfikuje się jako wapno nawozowe węglanowe bez magnezu.
Odmiana 05 ma min 40% CaO,
Odmiana 04 ma min 50% CaO.
Przykładowe kopalnie: Morawica, Bukowa
2. Dolomit
Skała składająca się z węglanu wapnia i węglanu magnezu (CaCO3 + MgCO3). Klasyfikuje się jako wapno nawozowe z
Polecane przez
danielhaker
Wybrane dla Ciebie
-
Podobna zawartość
-
Przez AGRObombula
witam mam pytanie czy moge pozypać wapmag wiosną na oziminy a dokładnie na jęczmień czy mo powstań negatywne skutki jakię albo pomoże ktos już zwas takie coś na wiosne na oziminy zastosował
-
Przez GABBER85
Mamy okazje nabyć trociny z tartaku , drobne, pylaste . Pytanie czy rozsypanie trocin rozrzutnikiem/rozsiewaczem polepszy poziom próchnicy w glebie? Drewno rozkładające się zakwasza glebę, są Kawałki rędziny z podłożem kamiennym /placami kamiennymi może by to się "zbilansowało" ?
Jakie macie zdanie, jest sens?
-
Przez Draq
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć, w jaki sposób mogę zasilić wodą linie kroplujące o długości 30 metrów w 8 rzędach, kroplowniki co 33cm. Jest tego 4 takie same sekcje, teren jest płaski, woda pobierana ze stawu.
Pozdrawiam,
-
Przez Draq
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć, w jaki sposób mogę zasilić wodą linie kroplujące o długości 30 metrów w 8 rzędach, kroplowniki co 33cm. Jest tego 4 takie same sekcje, teren jest płaski, woda pobierana ze stawu.
Pozdrawiam,
-
Przez ursusikc330m
Witam czy mogę rozsiać wapno razem z nawozem fosforowo potasowym i to zatalerzować czy lepiej rozsiać wapno zaorać i dopiero nawóz i talerzowanie?
-