wojtii

Wapnowanie pola

Polecane posty

Mateusz1q    1395

Stosował ktoś wapno z firmy WKG ? Mają 04 I 05 mówią że drobno zmielone i suche ale kto ci prawdę powie okaże się jak wysypie może ktoś ma jakieś informacje

Jurek321    124

Miałem od nich w zeszłym roku, zimą przywiezione wapno 04. Gruby sort, cena wysoka jak za 04, mieszkam od nich niecałe 20 km. Wcześniej białe brałem  z Rafpolu , było lepiej zmielone.

Matek19    49

Może jest suche, jak Ci świeżo z taśmy nasypią, generalnie wszystko pod chmurką. Osobiście przywiozłem sobie kolebe na próbę, wymieszalem z wodą w słoiku, tyle co miało to się rozpuscilo

Latem 04 zwykle schodzi im na bieżąco spod taśmy, wtedy trzeba brać ich przewoźnika żeby się w kolejce załapać na nie, 05 leży usypana w większych ilosciach

Wiadomość z agroFakt.pl

Mateusz1q    1395

Dzięki za info od nich 113 brutto, kujawit 132, Morawica 138 do mnie, muszę przemyśleć czy warto

marodem3    0

Mateusz jak jesteś zainteresowany zakupem wapna śmiało pisz myślę że możemy zaproponować konkurencyjne ceny tylko musiałbym znać kod pocztowy na dostawę to zrobię ofertę 

MatiRol92    68

jak myślicie, po jakim czasie rozsypana kreda granulowana zostaje wymyta? 

rozsypałem krede w styczniu z myślą zeby dobrze sie rozpuściła, i teraz naszła mnie myśl, czy nie straciłem na tym i mogłem z miesiąc przed siewem rozsiać krede, bo mogła zostać wypłukana?

Zigi94    249

nie mogła zostać wymyta, ewentualnie mogłaby spłynąć. siałem kredę w maju 2 lata temu, nawet teraz jak grzebię w ziemi to granulki znajdę

• Confused 1

Taurus83    880

To co to za kreda że się nie rozpuściła przez dwa lata? Daj namiar żeby wiedzieć czego nie kupować 

Zigi94    249

wapniak koszelowski czy tam kornicki. normalna granulowana kreda

MatiRol92    68
1 godzinę temu, Zigi94 napisał:

wapniak koszelowski czy tam kornicki. normalna granulowana kreda

ja właśnie też kornicki na orne rozsiałem, a jakiś czas temu zruszałem ziemie. 

tam gdzie rozsiałem po oziminach to tylko białe plamki zostały 

dantur96    200

Które wapno będzie lepsze Morawica czy Nordkalk Standard Cal mam podobne ceny po 140 brutto i nwm które lepsze?

Michal014d    127
1 godzinę temu, dantur96 napisał:

Które wapno będzie lepsze Morawica czy Nordkalk Standard Cal mam podobne ceny po 140 brutto i nwm które lepsze?

Według mnie nordcalc bo miałem obydwa aby oryginal a nie na gębę przywiezione niewiadomo co.

Michal014d    127

To bierz nordcalc tylko patrz czy na wz-tce czy bedzie oryginalny swiecacy znaczek z kopalni.

dantur96    200

Ok dzięki ciekawe co te wapno wartę 😃 dzwoniłem dziś do kornicy to luz jest w sprzedaży to krzyknęli mi po 108 brutto za tonę 😃droga jak nwm 

dantur96    200

A nwm wpisałem w google wapno z kornicy i wzielem numer i dzwoniłem 😂a to są jakieś dwie?

drobny    193

w kornicy są 2 omya i kzk opok jeszcze 2 w koszelówce i rudce :P Mieszkam 6km od Kornicy 

dantur96    200

To ja dzwoniłem do tej KZK teraz patrzę a omya to Chyba tylko granula czy się mylę 🤔bo mi Tylko o luz chodzi 

drobny    193

omya też ma luzem ale zawsze startują z wydobyciem pod koniec maja ale mogę sie mylić jak to wyglada w tym roku.W koszelówce tylko granulat 

dantur96    200

Muszę zadzwonić Jeszcze jutro. A z tej Rudki dobre wapno bo nie słyszałem nigdy o nim?

bialy2005    574
dantur96 napisał:

Muszę zadzwonić Jeszcze jutro. A z tej Rudki dobre wapno bo nie słyszałem nigdy o nim?

Rudka nie jest przesiewane, czyli wysiew tylko rozrzutnikiem. a cena podobna do omya. o

• Thanks 1

Dostarczam weglanowe wapno nawozowe  z kopalni kieleckich Morawica bez magnezu   i z magnezem Radkowice Standard i Premium oraz kredę z OMYA Stara Kornica. Kontakt PW lub tel 602888262

dantur96    200

Pytanko tydzień temu rozsialem potas i kredę pod qq . Wczoraj zamówiłem Jeszcze 2tiry weglanowego . I teraz pytanie jak bym w sobotę rozrzucił te wapno węglanowe i za kilka dni dał w podsiewacz polidap i rozsial mocznik to nie będzie to jakaś mieszanka wybuchowa 🤔😃

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez AGRObombula
      witam mam pytanie czy moge pozypać wapmag wiosną na oziminy a dokładnie na jęczmień czy mo powstań negatywne skutki jakię albo pomoże ktos już zwas takie coś na wiosne na oziminy zastosował
    • Przez Kurwer21
      Witam, będę w tym roku wysiewał wapno węglanowe o zawartości około 50% tlenku wapnia, pytanie, ile rozsiać go na hektar? ziemia jest glebą średnią
    • Przez asaledr
      Witam,
      Jaki nóż trójzębny czy zębaty lepszy do koszenia między rzędami krzewów? Do kosy spalinowej oczywiście.
      Normalnie kosiłbym żyłką ale tam jest bardzo nie równo i duże pochylenie plus przy lesie więc sporo gałęzi i takie inne. Żyłką fajnie idzie ale przejde 10 metrów i po żyłce  Więc musze nóż, tylko jaki. Trójzab czy żebate koło
    • Gość tess
      Przez Gość tess
      Proponuję założyć nowy wątek FORUM -  wrzucajcie na tagu ciekawostki dotyczce naszych pięknych ogrodów-  krzewów,kwiatów itd. aż po architekturę ogrodową - zdjęcia mile widziane:)

• Przez MichalRol999
      Witam, może ktoś doradzi, po jakim czasie od zastosowania herbicydu mogę rozsiać nawóz? W tym roku nieco się spóźniłem z wiosennym opryskiem na chwasty, wiem też że druga dawka powinna być w pszenicy już wysiana, ale miałem awarie ciągnika stąd opóźnienie.  
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj