Polecane posty
Polecane
Od początku.
W rejonie Kielc są dwa rodzaje skał, z których robi się wapno nawozowe:
1. Wapień
Skała z niewielką zawartością magnezu (do 1-2%) , główny składnik to węglan wapnia CaCO3. Klasyfikuje się jako wapno nawozowe węglanowe bez magnezu.
Odmiana 05 ma min 40% CaO,
Odmiana 04 ma min 50% CaO.
Przykładowe kopalnie: Morawica, Bukowa
2. Dolomit
Skała składająca się z węglanu wapnia i węglanu magnezu (CaCO3 + MgCO3). Klasyfikuje się jako wapno nawozowe z
Polecane przez
danielhaker
Wybrane dla Ciebie
-
Podobna zawartość
-
Przez Gość tess
Proponuję założyć nowy wątek FORUM - wrzucajcie na tagu ciekawostki dotyczce naszych pięknych ogrodów- krzewów,kwiatów itd. aż po architekturę ogrodową - zdjęcia mile widziane:)
-
Przez RolnikCz
Witam na całej mojej działce zasianej Pszenicą Ostrogą Pojawiają się zółte liście i zaczyna to zajmować już całą powierzchnię co najlepiej zrobić w tej sytuacji i czy wogule coś robić?
Dołączam zdjęcia.
-
Przez Ethic
Witam, jaki poplon był by najlepszy po siewie rzepaku żeby siać w to pszenice? Uprawa bez orkowa crossem l-drive i talerzówką.
-
Przez wertyrasz
witam przymierzam sie do zakupu głębosza lesz nie wiem czy warto czy cos to da moje pola nie widziały głebosza nigdy jaka jest wasza opinia na temat głęboszowania?
-
Przez Kubixc4011
Mam pytanie czy polifoske 6 można rozsiać jesienią i czy przed zasiewem czy po i czy można po zaoraniu poplonów
-