wojtii

Wapnowanie pola

Polecane posty

mariuszzz    47
4 godziny temu, pawelus1986 napisał:

Badałem wapno z Starej Kornicy i jest całkiem niezłe, zresztą efekt widzę na polu, tylko że to  nie jest typowa kreda tylko pod wapno tlenkowe podchodzi. bo ma reaktywność 130% i bardzo dobre właściwości odkwaszające.

Sprawdzałem również granulat w Big-bagu Hydrokop z Łukowa bodajże i po badaniach również ma niezłe właściwości reaktywność na poziomie 99%. 

Bardzo dobry efekt na polu jest również po Polcalcu, ale jest nieco drogi. 

Kolega coś ostro pomieszał.

Kreda to tylko węglan wapnia. Nie ma nic wspólnego z wapnem tlenkowym bo takie w przyrodzie po prostu nie występuje.

Wapna tlenkowego się nie kopie:) Wapno tlenkowe to skała wapienna czyli węglan wapnia CaCO3 wypalany w piecach wapienniczych. W efekcie wypalania kamienia wapiennego otrzymujemy tlenek wapnia CaO czyli "wapno tlenkowe" albo "wapno palone".

Reaktywność to badanie polegające na porównaniu jakiegoś naturalnego węglanu wapnia (wapienia albo właśnie kredy) to 100%-owo czystego chemicznie strąconego węglanu wapnia CaCO3. Reaktywność bada się tylko dla wapien węglanowych i oczywiście wynik nie może przekroczyć 100%:) Nie bada się reaktywności dla wapna palonego.

pawelus1986    6
26 minut temu, mariuszzz napisał:

Kolega coś ostro pomieszał.

Kreda to tylko węglan wapnia. Nie ma nic wspólnego z wapnem tlenkowym bo takie w przyrodzie po prostu nie występuje.

Wapna tlenkowego się nie kopie:) Wapno tlenkowe to skała wapienna czyli węglan wapnia CaCO3 wypalany w piecach wapienniczych. W efekcie wypalania kamienia wapiennego otrzymujemy tlenek wapnia CaO czyli "wapno tlenkowe" albo "wapno palone".

Reaktywność to badanie polegające na porównaniu jakiegoś naturalnego węglanu wapnia (wapienia albo właśnie kredy) to 100%-owo czystego chemicznie strąconego węglanu wapnia CaCO3. Reaktywność bada się tylko dla wapien węglanowych i oczywiście wynik nie może przekroczyć 100%:) Nie bada się reaktywności dla wapna palonego.

Kolego z Kornicy zakupiłem jako węglan wapnia to się zgadza, ale z ciekawości oddałem do badania w celu sprawdzenia czy to jest dobre wapno, czy jakiś bubel.

Sprawdziłem liczbę zobojętnienia wapna oraz reaktywność. Otóż wynik reaktywności mnie zaskoczył bo wyniósł 130%, dlatego napisałem, że podchodzi pod reaktywność tlenkowego, nie napisałem że to jest tlenkowe. 

Bez tytułu.jpg

Wiadomość z agroFakt.pl

Gość   
Gość
kaczorey napisał:

@mraukot@mraukot a masz może na testy kujawit? 😅

Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie ciągnął na Śląsk wapna z Kujaw 😉 Dwukrotnie bliżej jest do kieleckich kopalnii 😋 Radkowit był kolegi, któremu ostatnio przywieźli dwa składy..

Acodin    13

Kreda z kopalni Drugnia Rządowa, jakieś opinie, może ktoś ze śledzących temat stosował? 

Czy lepiej brać z Kornicy?  chociaż w tamtym roku przyszło trochę mokre, ale to pewnie też zależy jak się trafi partia 

Gość   
Gość

Drugnia to chyba węglan wapnia, marketingowo nazywany kredą 🤔

Maniaks    5

A na Dolny Śląsk pod sam Wrocław, to skąd najbliżej ściągać kredę? Orientuje się ktoś?

WOMAR    1

Zgadza się

Wapno węglanowe Morawica, Bukowa , magnezowe Jaźwica, Laskowa, Radkowice i tlenkowe Bukowa i Trzuskawica. tel. 507-751-542

raszpl    6

Gdzie zamawiacie wapno na podkarpaciu, jakie warto zastosować po żniwach pod kukurydzę? Jakieś propozycje gdzie i czego szukac? 

WOMAR    1
14 godzin temu, raszpl napisał:

Gdzie zamawiacie wapno na podkarpaciu, jakie warto zastosować po żniwach pod kukurydzę? Jakieś propozycje gdzie i czego szukac? 

zadzwoń tu 507-751-542

Wapno węglanowe Morawica, Bukowa , magnezowe Jaźwica, Laskowa, Radkowice i tlenkowe Bukowa i Trzuskawica. tel. 507-751-542

Damian24424    60

Witam, jakie wapno granulowane polecacie żeby w miarę szybko podnieś PH gleby ? myślałem żeby sypać po orce i już tego nie ruszać do wiosny?

Gość   
Gość

Pierwsze słyszę, żeby ktoś wapno nakrywał 🤔

GRZES1545    7745
50 minut temu, Kubawww napisał:

Panowie czy na ulewy  przykrywacie weglan sypki?

Jakie by nie było to przykryć gorzej nie będzie.

Tomek90    1844
8 godzin temu, Damian24424 napisał:

Witam, jakie wapno granulowane polecacie żeby w miarę szybko podnieś PH gleby ? myślałem żeby sypać po orce i już tego nie ruszać do wiosny?

Kreda granulowana 

Tipik    7

Panowie przyszły badania gleby i tak. Zrobiłem dwie próby w miejscach gdzie burak i kukurydza słabo rosły i wyszło tak. Na 1 polu w miejscu gdzie burak słabo rósł(nie całe pole , około hektara) ph wyszło 4.4 i o dziwo te pole 3 lata temu dostało 4 tony wapna z cukrowni i rok temu 3 t wapna węglowo magnezowego. I tera pytanie czemu takie słabe ph mimo zastosowanego wapna. I tutaj na poprawę mam znow zamiar dac wapno węglowo magnezowe ale ile tego dac? Na 2 polu5ha(dzierzawa)  na kawałku ok 1.5 kukurydza słabo rosła i proba ph wyszła 4 i teraz po zbiorze na ziarno chciałbym to na zimę zaorac i rzucić krede granulowana ale ile tego na ha żeby podnies chociaż do 5.5 -6

Damian24424    60
15 godzin temu, Tomek90 napisał:

Kreda granulowana 

po kukurydzy odrazu zaorać i sypać czy zaorać ale sypać na wiosnę ?

thor1984    599
Dnia 27.07.2021 o 08:37, Kubawww napisał:

Panowie czy na ulewy  przykrywacie weglan sypki?

Jak miałem morawice to nie przykrywałam i fajnie się rozsiewało. Natomiast radkowit premium przykrywałam zeby go nie wywiało z pryzmy. 

Broody    102
22 godziny temu, Tipik napisał:

Panowie przyszły badania gleby i tak. Zrobiłem dwie próby w miejscach gdzie burak i kukurydza słabo rosły i wyszło tak. Na 1 polu w miejscu gdzie burak słabo rósł(nie całe pole , około hektara) ph wyszło 4.4 i o dziwo te pole 3 lata temu dostało 4 tony wapna z cukrowni i rok temu 3 t wapna węglowo magnezowego. I tera pytanie czemu takie słabe ph mimo zastosowanego wapna. I tutaj na poprawę mam znow zamiar dac wapno węglowo magnezowe ale ile tego dac? Na 2 polu5ha(dzierzawa)  na kawałku ok 1.5 kukurydza słabo rosła i proba ph wyszła 4 i teraz po zbiorze na ziarno chciałbym to na zimę zaorac i rzucić krede granulowana ale ile tego na ha żeby podnies chociaż do 5.5 -6

Wapno z cukrowni baaardzo długotrwale się uwalnia, ale dzięki temu można dużo sypać bez blokowania gleby. Poza tym jego się sypie tak około 10 ton na ha. 3t wapna weglanowo magnezowego też mało i też nie działa ono blyskiwacznie,więc trzeba poczekać na efekty. Kreda najlepsza byłaby na te działki lub jeśli ciężka gleba to nawet tlenek jakiś. Na podniesienie pH z 4 do 6 daj sobie 4 lata bo takie pole to trzeba rok rocznie z głową traktować wapnem i lepszej jakości, a nie piaskiem. 

krzychu121    2703

Ile czasu ważne są badania gleby? Zrobiłem badania 2 lata temu i chciałbym złożyć wniosek o dofinansowanie. Muszę robić nowe badania czy mogą być te sprzed dwóch lat? 

WOMAR    1
9 godzin temu, krzychu121 napisał:

Ile czasu ważne są badania gleby? Zrobiłem badania 2 lata temu i chciałbym złożyć wniosek o dofinansowanie. Muszę robić nowe badania czy mogą być te sprzed dwóch lat? 

Wydaje mi się że 4 lata są ważne badania gleby.

• Thanks 1

MatiRol92    68

witam, ostatnio dzwoniła do mnie kobieta z wojewodzkiego funduszu ochrony środowiska i gospodarki wodnej, odnośnie wiosku do wapnowania. jak myślicie kiedy mogą pieniązki wpłynąc z tego tytulu. skoro tam ktoś sie zajmuje moim wnioskiem?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez AGRObombula
      witam mam pytanie czy moge pozypać wapmag wiosną na oziminy a dokładnie na jęczmień czy mo powstań negatywne skutki jakię albo pomoże ktos już zwas takie coś na wiosne na oziminy zastosował
    • Przez Kurwer21
      Witam, będę w tym roku wysiewał wapno węglanowe o zawartości około 50% tlenku wapnia, pytanie, ile rozsiać go na hektar? ziemia jest glebą średnią
    • Przez asaledr
      Witam,
      Jaki nóż trójzębny czy zębaty lepszy do koszenia między rzędami krzewów? Do kosy spalinowej oczywiście.
      Normalnie kosiłbym żyłką ale tam jest bardzo nie równo i duże pochylenie plus przy lesie więc sporo gałęzi i takie inne. Żyłką fajnie idzie ale przejde 10 metrów i po żyłce  Więc musze nóż, tylko jaki. Trójzab czy żebate koło
    • Gość tess
      Przez Gość tess
      Proponuję założyć nowy wątek FORUM -  wrzucajcie na tagu ciekawostki dotyczce naszych pięknych ogrodów-  krzewów,kwiatów itd. aż po architekturę ogrodową - zdjęcia mile widziane:)

• Przez MichalRol999
      Witam, może ktoś doradzi, po jakim czasie od zastosowania herbicydu mogę rozsiać nawóz? W tym roku nieco się spóźniłem z wiosennym opryskiem na chwasty, wiem też że druga dawka powinna być w pszenicy już wysiana, ale miałem awarie ciągnika stąd opóźnienie.  
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj