Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak to jest z tym wapnowaniem? Czytam w internecie artykuły o wapnowaniu i wszyscy piszą, żeby nie stosować na mokrą glebę i podczas deszczu bo się niszczy struktura gleby. Jednocześnie piszą, że wapnować można zimą na zamarzniętą ziemię i nawet na nieduży śnieg.

Przecież śnieg się rozpuści i ziemia rozmarznie  i też będzie mokre. A w upał jak się rozsieje i przyjdzie burza i też wszystko mokre.

Nic z tego nie rozumiem. Chciałbym teraz rozsiać wapno węglanowe ale ziemia nie jest idealnie sucha i są rosy i mgły nawet jak nie pada. Można czy nie można?

Opublikowano
46 minut temu, Xmff napisał:

Jakie wapno zastosować węglan z Morawicy czy kredę 06a . Dać pełną dawkę cao czy podzielić to na 2 lub 3lata 

IMG_20201025_115442.jpg

Daj wiosna kredę pod agregat a jesienią morawice efekt będzie na 100%.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, ciaastus napisał:

Jak to jest z tym wapnowaniem? Czytam w internecie artykuły o wapnowaniu i wszyscy piszą, żeby nie stosować na mokrą glebę i podczas deszczu bo się niszczy struktura gleby. Jednocześnie piszą, że wapnować można zimą na zamarzniętą ziemię i nawet na nieduży śnieg.

Przecież śnieg się rozpuści i ziemia rozmarznie  i też będzie mokre. A w upał jak się rozsieje i przyjdzie burza i też wszystko mokre.

Nic z tego nie rozumiem. Chciałbym teraz rozsiać wapno węglanowe ale ziemia nie jest idealnie sucha i są rosy i mgły nawet jak nie pada. Można czy nie można?

Jak Komorowski uwodzi wyborców. | Pressmania

Jedź śmiało

• Haha 4
Opublikowano
7 godzin temu, Xmff napisał:

Jakie wapno zastosować węglan z Morawicy czy kredę 06a . Dać pełną dawkę cao czy podzielić to na 2 lub 3lata 

IMG_20201025_115442.jpg

Jaką  zawartość Mg masz na tych działkach? Jak niska i bardzo niska to morawica nie zbyt dobry wybór.

Opublikowano

Wapno w mg czyli dolomit będzie się trochę wolniej rozpuszczało. Przy tak niskim pH dobrym rozwiązaniem jest kreda i morawica razem. Kreda szybko podniesie pH a morawica zacznie działać po jakimś czasie i będzie to pH podtrzymywać.

Opublikowano
46 minut temu, GRZES1545 napisał:

Jaką  zawartość Mg masz na tych działkach? Jak niska i bardzo niska to morawica nie zbyt dobry wybór.

magnez sredni i wysoki i bardzo wysoki 

37 minut temu, jaro86 napisał:

Wapno w mg czyli dolomit będzie się trochę wolniej rozpuszczało. Przy tak niskim pH dobrym rozwiązaniem jest kreda i morawica razem. Kreda szybko podniesie pH a morawica zacznie działać po jakimś czasie i będzie to pH podtrzymywać.

Myślałem dać na jesień 2021 kredę 2auta jesień 2022 Morawica tez 2 auta 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, jaro86 napisał:

Ph masz bardzo niskie i chcesz czekac rok z wapnowaniem? Na tych polach masz już coś zasiane

.Pole było wapowane 3lata temu takim wapnem Wapno WEGLANOWE około 55% CaO(Nawóz Kredowo-Wapienny)
Reaktywność chemiczna 93%  3tony na ha w tym roku poszło wapno z magnezem też 3tony na ha 
.Wapno MAGNEZOWE około 9% MgO ,45%CaO(Węglanowe zawierające MAGNEZ)-Reaktywność chemiczna 75% . Pole pod łubin i niechce dawać kredy przed siewem  tylko na jesień  pod pszenżyto ozime

Wyniki badań dostałem dopiero teraz a pole jest już zaorane na zimę . A wapno z magnezem poszło na ściernisko . Co według badań magnez nie potrzebnie kupiłem bo jest w ziemi 

Edytowane przez Xmff
Opublikowano

Ja tam widzę tragiczne ph na glebach ciężkich. Te potrzebują ogromnych dawek cao do odkwaszenia.

Na te działki bez obaw sypałbym na pierwszy strzał już 500 - 1000kg wapna tlenkowego 70 lub 90%.  Na ściernisko po 5t Morawicy .

Na lekkie teraz kreda lub Morawica. 

Opublikowano

Im slabsze ph tym lepiej dzialaja dolomity i jednoczesnie magnez podniesie. Później mozesz dawac krede czy tez inne weglany. Ja laduje caly czas radkowit premium lub czasem standard. Jak biore swieza dzierzawe to na start premium 4-5t i po roku juz wszystko rośnie. Gdzies wrzucalem moje wyniki badan i doswiadczenia z premium. Po premium mam ph powyzej 6 wiec mowienie ze dolomity nie podnosza ph czy robia to wolno uwazam że sa wyssane z palca. Jak ktos sieje grys z Łagowa to nic dziwnego ze nie ma efektow.

• Like 4
Opublikowano

Tylko pisze że ma magnez na średnim i wysokim poziomie.

A siła zobojętniania MgO jest dwa razy większa niż CaO. Stąd Twoje spostrzeżenia , bo pomimo że dolomit to zmielony na mączkę i wysoka reaktywność.

Opublikowano

Czemu dolomit nie miałby podnosić ph ?? przecież magnez w nim zawarty ma nawet większą "siłę" zobojętniania ph niż sam wapń... Jak mączka, to jak najbardziej dolomit, zwłaszcza na lekkich, przeważnie ubogich w mg. glebach.

Opublikowano

Wymycie składników z gleb w ujęciu rocznym wynosi Gorlach (2009, wg Vömel 1965):

• dla piasku: 12-52 kg N, 7-17 kg K, 9-52 kg Na, 110-300 kg Ca i 17-34 kg Mg/ha,
  • dla gliny: 9-44 kg N, 3-8 kg K, 11-45 kg Na, 21-176 kg Ca i 9-61 kg Mg/ha,
  • dla iłu: 5-44 kg N, 3-8 kg K, 9-42 kg Na, 72-341 kg Ca i 10-54 kg Mg/ha.
Opublikowano

Dużo, jakie opady przyjął w badaniach? I czy okrywa roślinnością gleby miała jakiś wpływ?

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, bialy2005 napisał:

Im slabsze ph tym lepiej dzialaja dolomity i jednoczesnie magnez podniesie. Później mozesz dawac krede czy tez inne weglany. Ja laduje caly czas radkowit premium lub czasem standard. Jak biore swieza dzierzawe to na start premium 4-5t i po roku juz wszystko rośnie. Gdzies wrzucalem moje wyniki badan i doswiadczenia z premium. Po premium mam ph powyzej 6 wiec mowienie ze dolomity nie podnosza ph czy robia to wolno uwazam że sa wyssane z palca. Jak ktos sieje grys z Łagowa to nic dziwnego ze nie ma efektow.

potwierdzam. Miałem pole gdzie ph było ok 4-4,5 i nawet pszenżyto wypadało plackami. Te premium co ostatnio przywoziłeś rozsiałem między innymi tam w dawce ok 4,5t/ha teraz rośnie tam jęczmień ozimy i jest ładny, wyrównany, jedynie żółknie od wody bo to podmokła działka. Stosowałem 3 lata premium i widać gołym okiem efekty, teraz przez ostatnie 2 lata biorę standard m.in. ze względu na rozsiew i na ludzi bo ostro marudzą... Standard też jest ok, ale efekty większe widać dopiero na drugi rok. Na drugi rok pisz mnie znowu tam w kolejkę :P

Edytowane przez XTRO
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, XTRO napisał:

potwierdzam. Miałem pole gdzie ph było ok 4-4,5 i nawet pszenżyto wypadało plackami. Te premium co ostatnio przywoziłeś rozsiałem między innymi tam w dawce ok 4,5t/ha teraz rośnie tam jęczmień ozimy i jest ładny, wyrównany, jedynie żółknie od wody bo to podmokła działka. Stosowałem 3 lata premium i widać gołym okiem efekty, teraz przez ostatnie 2 lata biorę standard m.in. ze względu na rozsiew i na ludzi bo ostro marudzą... Standard też jest ok, ale efekty większe widać dopiero na drugi rok. Na drugi rok pisz mnie znowu tam w kolejkę :P

to co piszecie to prawda, a dzieje się tak dlatego że kwasy znajdujące się w ziemi rozpuszczają dolomit który jest dobrze rozdrobniony łatwiej jak w postaci "żwiru". Im większe (lepsze) rozdrobnienie tym większa powierzchnia styku dolomitu z glebą,

Opublikowano

Rozsiewał ktoś wapno rozsiewaczem rnp 1 , jak to się sprawuje . Wiem że mała ładowność ale pola mam blisko domu to by to ogarnął , jakieś opinie o tym sprzęcie bo mam taki na oku .

Opublikowano

Jaki ma kolor ten radkowit premium? Pierwszy raz będę brał te wapno i nie chce zostać jakoś oszukany. Druga sprawa jak rozsieję te wapno (po kukurydzy na ziarno) i przelecę talerzówką w miarę głęboko to chciałbym to zaorać, czekać z tym jakiś czas czy od razu orać?

• Like 1