Skocz do zawartości
Cradle

zetor 5011-5211 [Opinie]

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Zetor
karpiol    0
może przetarł ci się gdzieś kabel i dochodzi prąd i za to pokazuje że pełno

ale który kabel?? ten od tej pokrywki w podłodze do wskaźnika?? czy jakiś inny może?? żebym wiedział gdzie szukać... Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hinco    0

A mi jak sie zagrzeje ale też nie zawsze wskaźnik rytmicznie skacze między faktyczną ilością paliwa a maxymalnym wskazaniem... i tak ciągle aż słychac uderzenia wskazówki..

 

Czy na 3 biegu powinny wyć przekładnie pod pełnym obciązeniem? u mnie wyje :)

 

Ile powinno być oleju w skrzyni? bo na miarce u mnie są 3 kreski ;|

 

Czemu jeden z wiatraków w kabinie kręci sie cały czas na wolnych obrotach ? Nawet stycznik od wolnych obrotów mam zepsuty a ten na wolnych chodzi..

 

Ma ktoś rozpiske bezpieczników ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

tommy66692    10

@Hinco co do tego skakania pomiedzy faktyczna iloscia paliwa a max to tez to miałem :) Przeczysciłem styki te co sa pod chodnicznkiem i jest teraz ok.

Na 3 biegu u mnie tez lekko wyje, ale przeciez te skrzynie nie sa takie ze ich wogole nie slychac, jakies tam wycie zawsze jest ten ciagnik nie jest nowy wiec to ze skrzynia zawsze cos musi wyc + w jakims stopniu zużycie łozysk = lekkie wycie

 

3 kreski wystarczająco :)

A wiatrak siemkreci dlatego ze jak jedziesz to to jednak jakis tam podmuch sie dostaje i za pewne on obraca wiatrakiem, u mnie sie 2 obracaja :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hinco    0
@Hinco co do tego skakania pomiedzy faktyczna iloscia paliwa a max to tez to miałem :) Przeczysciłem styki te co sa pod chodnicznkiem i jest teraz ok.

Na 3 biegu u mnie tez lekko wyje, ale przeciez te skrzynie nie sa takie ze ich wogole nie slychac, jakies tam wycie zawsze jest ten ciagnik nie jest nowy wiec to ze skrzynia zawsze cos musi wyc + w jakims stopniu zużycie łozysk = lekkie wycie

Możliwe :)

 

3 kreski wystarczająco :)

Chodziło mi o to że na miarce są trzy kreski i który to jest minimum który maximum i po co trzecia kreska ? :)

 

A wiatrak siemkreci dlatego ze jak jedziesz to to jednak jakis tam podmuch sie dostaje i za pewne on obraca wiatrakiem, u mnie sie 2 obracaja :)

Źle sie wyraziłem, jak włącze przełącznikiem drugi bieg wentylatorów(bo od pierwszego mam spalony przekaźnik) to jeden wentylator kręci sie znacznie wolniej i prawie wogóle nie dmucha powietrzem, a drugi robi huragan..

 

Styki te pod prawą nogą przy wejściu kabli do baku? Nie wiem jak to tam wygląda wiec pytam; ]

Tylko czemu to sie dzieje tylko na gorącym silniku ? Może to przeładwanie akumulatora bo alternator mam nie oryginalny zetorowski...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tommy66692    10

Styki sa nad bakiem, zdejmnij aby chodniczek :) U mnie tez sie to robiło na rozgrzanym silniku, po przeczyszczeniu ustąpiło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kazikow    8

Mam takie pytanie czy w tej serii 5211,7211 olej do smarowania pompy paliwa jest bezpośrednio brany z silnika ,czy też osobno się go wlewa do pompy paliwa tak jak w c330 ? Bo w instrukci obsługi nic nie piszą o oleju do pompy paliwa,jest tylko napisane o wymianie oleju w silniku i filtrze powietrza oraz ich ilościach a o tej pompie nie ma nic.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hinco    0
Mam takie pytanie czy w tej serii 5211,7211 olej do smarowania pompy paliwa jest bezpośrednio brany z silnika ,czy też osobno się go wlewa do pompy paliwa tak jak w c330 ? Bo w instrukci obsługi nic nie piszą o oleju do pompy paliwa,jest tylko napisane o wymianie oleju w silniku i filtrze powietrza oraz ich ilościach a o tej pompie nie ma nic.

Olej jest pobierany z silnika, przecież ewidentnie to widać śledząc rurki idące do/z pompy :) To jest przyczyną nie zjadania oleju przez zetory :) paliwo lekko zawsze podchodzi(widze to u siebie)

Swoją drogą czeka mnie wymiania, jaki olej polecacie i ile go wchodzi?

A, i które filtry wymienić? jestem nowym właścicielem i mimo że zadbany traktorek to pasujewymienić pare rzeczy..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tommy66692    10

U mnie olej do pompy trzeba wlewac ale 7011 maja inne pompy.

 

Co do oleju to polecam TURDUS do misy przynajmniej u mnie wchodzi cos okolo 10l nie wiem jak to w 3 garowcach. Filtry- paliwowe, wyczyśc filtr oleju, od oleju skrzyni biegow.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zorzyk2    50
Olej jest pobierany z silnika, przecież ewidentnie to widać śledząc rurki idące do/z pompy :) To jest przyczyną nie zjadania oleju przez zetory :) paliwo lekko zawsze podchodzi(widze to u siebie)

Swoją drogą czeka mnie wymiania, jaki olej polecacie i ile go wchodzi?

A, i które filtry wymienić? jestem nowym właścicielem i mimo że zadbany traktorek to pasujewymienić pare rzeczy..

Bodajże 12l(Turdus może być), filtry wymień wszystkie, niewymienne wyczyść, przesmaruj wszystkie punkty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hinco    0

Mam pytanie co do działania wzmacniacza momentu obrotowego. Czy dobrze rozumiem że zawór pneumatyczny uruchamiany pedałem lewą nogą poprostu wpuszcza powietrze do siłownika gdzieś wewnątrz skrzyni ?

Nie wiem czy to u mnie działa i chciałbym sie z tym pobawić :)

I oprócz nie hamowania na włączonym wzmacniaczu jakie są jeszcze zasady? Bo to pewnie nie jedyna.. Czy można z włączonym wzmacniaczem zmieniać biegi? wysprzęglać, zatrzymac sie itp?

Czy komuś działa wzmacniacz? Czy on wyje jak jest włączony tak jak reduktor?

 

Czy można sprężarke włączać tą dźwigienką w trakcie pracy silnika ? Wtedy lubi troche pozgrzytać, ale czy w ten sposób szybko zużyją się tryby ? Czy wg zamysłu powinno sie to robić wyłącznie na zgaszonym silniku ? Pytam bo planuje zrobić włączanie sprężaki z kabiny ciągnika, tylko nie wiem czy nie lepiej bedzie żeby sprężarka chodziła cały czas zamiastą włączania/wyłączania co jakiś czas...

 

Kto sie może orientuje jak sie nazywają elektrozawory pneumatyczne które by pasowały zamiast oryginalnego zetorowskiego? Chodzi o takie co po podaniu napięcia wpuszczają powietrze a po zaniku napiecia wypuszczają ?

 

No i najważniejsze, jak podkręcić dawke paliwa? Czy jest to już zadanie dla specjalisty? Wydaje mi sie ze mój zetor jest jakby skręcony, nigdy jeszczce nie puścił dymka czarnego choćby już przygasał od obciążenia! A tak chyba być nie powinno.. Pozatym różnica w mocy w porówaniu z c 330 powinna być większa, a ja tego niestety nie odczuwam...

 

Jaka jest prędkość obrotowa koła pasowego na wale co napędza alternator pompe wody ? 540 ? Bo w wersjach z WOM z przodu chyba właśnie z wałka jest pobierana moc? Potrzebuje żeby dobrac przełożenie do sprężarki klimy :)

Ah, czy do 5211 bedzie pasować koło pasowe z c330? Bo tam jest podwójne, chociaz nie jest to konieczna modyfikacja :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hinco    0

Chciałbym napisać co mi sie udało osiagnać z mojego 5211 dzięki sporej pomocy merytorycznej @zorzyk

Mój słaby zetor odzyskał moc po regeneracji pompy i wymianie rozpylaczy, już wiem na czym poplega fenomen tych silników, potrafią zejsć do obrotów niższych niż wolne lekko przydymić i iść dalej, zaraz po naprawie redukowałem biegi jak sie dusił bo wczesniej nie było szans żeby po zejściu poniżej 1600obr było jeszcze coś z tego, a teraz po zejściu poniżej 1600obr zabawa sie zaczyna ]:->

 

Mam jeszcze problem-jeden z silników od nawiewu nie chodzi na wysokich obrotach, na niskich ok ale na wysokie nie wchodzi i do tego grzeje mi sie niesamowicie bezpiecznik od nawiewu, co to moze być? Pobór prądu zmieżyłem 8A-bezpieczników nie wybija ale je mocno rozgrzewa-co to moze być i gdzie leży wina ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sebe1033    62

w zetorze wszystkie bezpieczniki są po 16 A a co do silnika nawiewu to dach do góry i sprawdż przekaźniki

Co do klimy koło pasowe ma tyle obr co silnik bo przecierz jest zamontowane na wale (przedni WOM ma 1000 obr i przekładnię ) .Sprężarkę ja włączam na małych obrotach trochę zgrzytnie ale przez tyle lat nic się nie stało (20)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
igorass    31

W tych silnikach przy sprężarce występuje sprzęgło kłowe, tak więc próba włączenia jej na postoju nie zawsze mogłaby się udać, bo "kły" mogłby się źle ustawić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
BOKSKOZLOW    0

Nie chce zakładać nowego tematu więc

W zetorze 6211 znajomego rolnika nawaliło sprzęgło niewiecie gdzie jest zbiorniczek na olej do spręgła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hinco    0

Olej do sprżegła? o jaki olej Ci chodzi? Tam sprzęgło jest suche a niektórzy mówiaże sie powinno troche oleju kapnąć na łożysko oporowe przez kanalik w kadłubie skrzyni, zbiorniczka tam nie ma. A może zbiornik płynu do pompki hamulcowej? Jak to to on jest wspólny z hamulcowym i jest pod maską przy kabinie u góry od strony kolektora dolotowego ; ]]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
igorass    31

Jemu chyba chodzi o sprzęgło przy sprężarce - ono jest smarowane olejem silnikowym a jeżeli nie załącza to trzeba je wymienić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sebe1033    62

jemu chodziło pewnie o sprzęgo nożne ono jest sterowane na płyn chamulcowy nie na olej i zbiorniczek jego jest pod maską przy kabinie z prawej to ten sam (bo jest jeden) co od hamulców

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zetorex    0

Ja też nie dawno zakupiłem 5211 i jedna rzecz jaka mnie denerwuje to podnośnik. Jak podniosę go na max to się opuszcza i tak faluje dziwnie. Jak podniosę na max do góry i zgaszę traktor to za chwile się opusci, czy tak ma być?? Czasami wogóle przez kilka sekund nie chce podnosic :angry: ... dziwne ;) Czy u was też tak jest że jak ruszycie tą dzwignią od wywrotu przyczepy to jest takie obciazenie na silnik że aż przygasa (nawet gdy do gniazd nic nie jest podłaczone)?? Czy macie też czasami tak żejak podnośnik podnośi to cos tam zgrzyta z tyłu?? Jakie wady mogą być prosze o pomoc ;)

pzdr ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
igorass    31

Falowanie podnośnika to niestety objaw dużego zużycia, zgrzytać natomiast może dużo zarówno to co na zewnątrz (cięgła itd.) jak i w środku chociaż w środku to najczęściej wyje pompa. Z tym ruszaniem dźwigną od wywrotu to nie mam pojęcia bo nigdy mnie nie ciekawiło takie doświadczenie, ale domniemam że skoro nic nie jest podłączone to olej nie ma ujścia i napiera na pompę a ta z kolei stawia opór silnikowi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zetorex    0

No to co do wymiany rozdzielacz czy pompa...?? No to jeśli ktoś się orientuje to poprosze jakis opis koszt i czas naprawy... :angry:

Tak myślałem że to coś poważnego ;) U was też się tak robi jak ruszycie dzwignia od hydrauliki

A zgrzyta w okolicy wom-u

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
barol    0

Witam. Mam pytanie dotyczące zetora 5211 mianowicie kilka lat temu przerdzewiały mi te rurki doprowadzające wodę do nagrzewnicy w kabinie wiec rurki zostały ale nagrzewnica wraz z wentylatorami została wyjęta. Teraz jak doszliśmy do wniosku ze wentylatory by się przydały wiec czy można założyć same wentylatory bez nagrzewnic??(nagrzewnice gdzieś się zapodziały jak było to wszystko wyjęte) I czy tam potrzeba jakichś schematów do okablowania tych wentylatorów??I jeszcze jedno, jeśli chciałbym założyć radio to czy tam gdzie jest ta wnęka na nie to są już gotowe jakieś kable?? Jeśli nie to z skąd trzeba je doprowadzać? I jak zamontować głośniki???

 

Z góry dziękuje za odpowiedzi. ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez samsung335
      Witam wszystkich mam problem z olejeniem w zetorze 5211 wygania mi olej, a dokładniej wyciek znajduję się zaraz pod korkiem wlewu oleju i cały czas mi pali się olejenie, ale ciśnienie oleju na wskaźniku jest maksymalne olej cieknie jeszcze przez czujnik oleju co może być przyczyną wycieku?
    • Przez tedi2
      co o nim sadzicie dane techniczne opinie wszystko o modelu
    • Przez olo1104
      Witam, pomuzcie!doslownie kapie z tej rurki między filtrami oleju,w zetorku 5245,cięzko nie pracuje,z początku nie moglem ustawic tych kubków olejowych bo pod nimi pojawial się olej teraz z tego odpowietrznika ,nie radze,co jest?
    • Przez amix
      Witam!!! Od niedawna posiadamy Zetora 7245 i w tym roku, po dopłatach planujemy wymienić opony przednie na 12.4/r 28 bądź 13.6/r 28 może zaszaleć i kupić 14.9/r 28 , a aktualnie mamy 9.5/r 28 i oto moje pytanie: Czy zgra się przód z tyłem? Dodam jeszcze, że z tyłu mamy 13.6/r 38, które również planujemy wymienić na 16.9/r 38, ale to już na następne dopłaty :angry:
    • Przez Pele94
      Witam. w kilku zdaniach przedstawię mój problem : 
      Ostatnio przeprowadzaliśmy remont skrzyni biegów oraz tylnego mostu w 7211, po złożeniu całego ciągnik   i przeprowadzeniu wszelakich prób wszystko działało jak należy , każdy bieg, wałek wom , podnośnik oraz pozostałe podzespoły. 
      Dziś niestety okazało się że coś poszło nie tak mianowicie nie działa wałek wom ani pompa, Dzwigienka załaczająca wałek wom oraz pompę ( ta po lewej stronie przy nodze )  ''Lata luźno'' bez żadnego oporu czy na włączonym silniku czy na zgaszonym ,  po odkręceniu wodzika widać że listwa przesuwa się bez żadnego problemu ale żadnej pozycji nie załącza, zauważyłem jedynie że działa w w pozycji ( wałek wom zależny od  skrzyni biegów ) wtedy wałek wom się kręci na każdym biegu  ale pompa i tak nie działa. W pozycji tz. luz z tyłu ciągnika wałkiem można swobodnie ruszać , po włączeniu na pozycje np. pompa oraz wałek wom wałkiem z tyłu nie można ruszyć ponieważ pompa robi ciśnienie i ciężko idzie ręką ruszyć. Więc wydaję mi się że  dzwignia załącza wszystkie pozycje jak się należy ale  nic nie działa. Regulowałem już linkę od tz sprzęgła 5 min ale to nic nie dało . Teraz linkę  całkowicie odłączyłem   .
      Wszystko działało bez zarzutów a teraz jest tak jak by cały czas sprzęgło było zaciągnięte 
      Problemem może być sprzęgło Wom ?  ( oglądaliśmy tarczę oraz łopatki były w dobrym stanie ) 
      Dziękuję za pomoc.   
×