Skocz do zawartości
Cradle

zetor 5011-5211 [Opinie]

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Zetor
zorzyk2    50
2-2,5 tys :rolleyes:

Za 1700 można kupić kompletny zestaw wspomagania

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karpiol    0

Kurcze jakby kosztowało 1700zł to ok. ale gdzie to można by kupić?? Grene??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

zorzyk2    50
Kurcze jakby kosztowało 1700zł to ok. ale gdzie to można by kupić?? Grene??

Widziałem w sklepie przy ul. Elewatorskiej w Białymstoku, jutro będę tam przejeżdżał i mogę zapytać o ich sieć i formy sprzedaży, producenta wspomagania.Ewentualnie link

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karpiol    0

Zrobiłem mały opis wnętrza Zetora 5211

0d491ec907d28de3m.jpg

przyznam się że nie znam zastosowania kilku elementów, szczególne interesuje mnie:

- dźwignia reakcji podnośnika

- wałek 1000 obrotów

- 4 czerwone znaki zapytania jest tam wajcha w samej podłodze ale nie wiem do czego służy

 

Jakby ktoś mógł przybliżyć mi te trzy pojęcia.

Pozdro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tommy66692    10

te znaki zapytania to jest regulacja podnosnika-mieszana,silowa i pozycyjna. dzwignia reakcji podnosnika-ustawia sie jak szybko ma podnosic podnosnik <_< walek 1000obr to walek 1000obr <_< w ciagnikach typu 330 czy 360 jest walek 540obr czyli 1000obr jest 2 razy szybszy mozna jechac na mniejszych obrotach wiekszym biegiem co za tym idzie-wieksza wydajnosc i spalanie :lol:

 

jak cos pomylilem to niech ktos poprawi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lysyrolnik    14

hmm...u mnie nie ma półbiegów i tego czegoś od WOM 1000. a tam gdzie jest regulacja podnośnika to musiała zajść pomyłka bo to jest wajcha od włączania WOM'u <_<

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tommy66692    10

ja to z ta wajcha od womu juz calkiem zglupialem <_< u mnie jest albo cos zwalone albo... mam 3 przelozenia w tym jedno to rozlaczenie-wiec teraz wytlumacz mi po co kolejne 2 jak by jedno wystarczylo? czy w tej wajsze moze byc 1000obr wom? to by wyjasnialo ze jedno to do 540obr a drugie do 1000obr-@lysyrolnik jak to jest u Ciebie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lysyrolnik    14

U mnie w tej wajsze są pozycje 1.Wyłączony 2. Niezależny 3. Zależny. Tego czegoś od obr. 1000 nie mam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pablo21    26

W zetorach jest przeciez tak (nie po kolei bo nie wiem.) Są 4 pozycje pompa i wom, luz, wom i sama pompa(nie jestem pewiem ale chyba coś takiego).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tommy66692    10

ja nie mam takiej opcji zeby walek sie nie krecil a podnosnik chodzil <_< ale czasami tak jest-ehh tam cos jest poprzestawiane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karpiol    0
ja nie mam takiej opcji zeby walek sie nie krecil a podnosnik chodzil dry.gif ale czasami tak jest-ehh tam cos jest poprzestawiane.

ja też nie mam takiej opcji, i tak jest to wszystko za trudne do pojęcia w teorii, trzeba będzie oblukać to w praktyce... hehe ale zapraszam do dalszej dyskusji może sprawa się wyjaśni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
halun20    1
W zetorach jest przeciez tak (nie po kolei bo nie wiem.) Są 4 pozycje pompa i wom, luz, wom i sama pompa(nie jestem pewiem ale chyba coś takiego).

kolejnosc to luz i wtedy chodzi sama pompa, pompa i wom, wom

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
soltys    0

Mam takie pytanko jak odpowietrzyć układ paliwowy? Kilka dni temu brakło mi paliwa w baku no i sie zapowietrzył , dolałem paliwa podpompowałem pompką i zapalił - myślałem że po wszystkim a tu okazuje się że jest dalej zapowietrzony. W transporcie normalnie chodzi a pod obciążeniem np.z agregatem w polu zaczyna sie" dusić" i schodzi z obrotów a potem wszystko normalnie chodzi i tak co 2 -3 minuty. Napewno jest zapowietrzony układ ale jak go odpowietrzyć???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hinco    0
Mam takie pytanko jak odpowietrzyć układ paliwowy? Kilka dni temu brakło mi paliwa w baku no i sie zapowietrzył , dolałem paliwa podpompowałem pompką i zapalił - myślałem że po wszystkim a tu okazuje się że jest dalej zapowietrzony. W transporcie normalnie chodzi a pod obciążeniem np.z agregatem w polu zaczyna sie" dusić" i schodzi z obrotów a potem wszystko normalnie chodzi i tak co 2 -3 minuty. Napewno jest zapowietrzony układ ale jak go odpowietrzyć???

miałem tak w ciapku po regeneracji pompy paliwowej, na wolnych obrotach i bez obciazenia silnik chodził ale pod obciażeniem sie dusił i gasł, trzeba było wlaśnie podpompowac żeby przejechać troche i tak w kółko..

Okazało sie że łapał powietrze przy jednej z śrub montujących przewody paliwowe...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kazikow    8

Mam takie pytanie jak przełączacie dzwignie wyboru systemu hydrauliki,regulacje pozycyjną ,mieszaną ,siłową.Bo umnie dzwignia jest na regulacji pozycyjnei i nie da się przełączyc na dwie pozostałe regulacje.Trzeba jeszcze coś włączac? Tą dzwignie wogule nic nie mogę ruszyc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hinco    0

U mnie ona ciężko chodzi bo nie była używana przez poprzedniego właściciela. Ja sobie pomagam ruszająć dźwignią podnośnika a jak mam pod ręką to czymś uderzam i wchodzi ;)

Jak to jest? Do samego przodu to siłowa, środek mieszana a w tył pozycyjna? czy odwrotnie? nigdy nie moge zapamiętać a musze to gdzieś napisasc przy przełaczniku ;]

 

JAk przełączacie wałek 1000<=>540? Bo mi to cięzko wchodzi? trzeba oprócz sprzęgła coś jeszcze zrobić ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karpiol    0

nie chodzi mi wskaźnik od poziomu paliwa w zbiorniku... co może być tego przyczynom?? Niby jak włączę zasilanie to coś się tam ruszy (1mm) ale tak jest zawsze niezależnie ile jest paliwa... wiecie może jak to naprawić??

 

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
soltys    0

Możesz mieć zepsuty pływak w zbiorniku. U mnie tak było, jakieś kabelki przy pływaku sie przetarły i dlatego nie wskazywał poziomu paliwa. W podłodze pod miejscem pasażera jest taki zaślepiony otwór i tamtędy trzeba sie do niego dostać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kazikow    8

U mnie jest też problem z tym wskazywaniem paliwa,czy w zbiorniku jest mało paliwa lub cały bak czy też pół baku paliwa to cały czas mi pokazuje max wartośc paliwa na wskażniku i różnie kombinowałem z tymi przewodami od pływaka i wraz pokazywało że mam cały zbiornik chociaż paliwa było mało.Zdiołem te 3 przewody z pływaka i też pokazywało na wskazniku że mam pełny bak.Co to może byc za przyczyna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×