Skocz do zawartości
Pavel

Fendt Farmer 309 C/i [opinie]

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

A ja mam pytanie... Jak wyłączas WOM to w jaki sposób???

jaki model i jaki rocznik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Rogeryk    0

Panowie nie mówie że te sprzęgła nie siadają ale byłem na serwisie i widziałem całe dociski i tarcze(tych juz prawie nie był) w serii Farmer sprzegło WOM wyłącza sie do szyby tzn ustawia na włączony a dźwignię wyboru prędkości 540-0-1000 na pozycję zero. Zaciągnąć sprzęgło można maks. na 5 minut jak to jest w Zetorze czy małych Same Lamborghini. Docisk sprzęgła przy jeździe na sprzęgle zaciągnietym tak się przegrzewa że jest fioletowy. dużo ludzi o tym nie wie lub z wygody zaciągnie sobie tylka sprzęgło a dźwigni WOM wogóle nie rusza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzes86    0

Witam mam takie pytanie. Jak wymienić żarówkę na prawym słupku która znajduje się pod przyciskiem od włączanie przedniego napędu. I w ogóle jaka jest ta żarówka i gdzie taka najlepiej kupić. Z góry dzięki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rogeryk    0

radze jej nie wymieniać jeśli już się spaliła. W naszym Lampku jest taki sam włącznik i ta żarówka przepala włączniki przy długiej jeździe na włączonym a później 500....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzes86    0

Czyli że co mam jej nie wymieniać bo co ona przepala jakie włączniki chyba sie nie za bardzo orientuje o co chodzi...może jednak da sie coś z tym zrobić no bo jakoś nie uśmiecha mi się zostawić to w takim stanie w końcu na to jest zeby swieciło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kosti68    16

A jestes pewien ze problem lezy w przepalonej zaroweczce? Jesli ciedobrze zrozumialem to chodzi ci o ta lample pod folia do zalaczania?? Musze przyznac ze jeszcze nigdy nie spotkalem sie z uszkodzeniem takiej lampki...jesli juz to nie zalaczal sie przedni naped a wtedy zarowka tez sie nie swieci.

 

Czy chodzi tobie o te wlaczniki???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawello15    0

u mnie też ta żarówka sie przepaliła ale nawet jej nie ruszam no bo po co ? nad tym przyciskiem jest taka śrubka i chyba jak ją się odkręci to można zdjąć tą klapke z przyciskami i wtedy zmienić (tak mi sie wydaje ) no bo jak inaczej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kosti68    16

mysle ze mowimy o tym samym przycisku...ale zeby dojsc do lampki to trzeba odkrecic trzeba wiecej niz jedna srubke.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawello15    0

nie wiem bo tam nie zaglądałem ale mi sie wydaje że jak odkręci się tą śrubke to ta klapka z przyciskami powinna się wyjąć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Matuch    1

A może ktoś z chociaż jedną prawą ręką odkręciłby i zobaczył jak to się robi, a nie pieprz..cie pół strony: o Boże, co by było jeśli bym dotknął tę śrubkę (proszę to traktowac z przymrużeniem oka)wink.giftongue.gif. Na korbankowym placu nie ma już takowych, także na mnie nie liczcie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ale jak ci się napęd włącza to i tak powinno się zaświecić na desce rozdzielczej taka zielona ikonka że napęd jest włączony.A dokładniej to "awaria" w serii 300Ci??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzes86    0

Tak chodzi o żarówke pod przyciskiem który załącza przedni napęd pod nim jest przycisk od blokady mostów a pod nim od sumowania strumienia oleju chyba już wiadomo o którą żarówke chodzi. Model ciągnika 309Ci. Napęd sie załącza bez problemu i zielony wskażnik od przedniego napędu na kombiinstrumencie także świeci. Więc chyba wina leży w przepalonej żarówce bynajmniej tak to wygląda na moje oko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kosti68    16

Praktycznie wiekszosc ciagnikow miala ta tastature....wiec dlaczego od razu 800-setka?? moze byc i 500, 700, 800, 900.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawello15    0

no i po co tą żarówke wymieniać do czego ci to potrzebne? rozumiem od blokady jak jedziesz w noccy i zapomnisz wylączyć to świeci ale od napędu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzes86    0

a może być z tego samego powodu co i od blokady. a po za tym dlaczego mam jej nie wymienić skoro byłaby taka możliwość to czemu nie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Matuch    1

Cudowna dyskusjarolleyes.gif , brakuje tylko żeby wyskoczył ktoś z tekstem: "A mówiłem brać Kubotę!"wink.gif

Panowie, kolega chciałby wymienić żarówkę, więc pisze na forum rolniczym, w dziale Fendt. No kurna lepiej trafić nie mógł, a co dostaje: A może to nie Fendt?; A może to nie ten model?; A po co będziesz wymieniał?.

Jak bym był nowym użytkownikiem ,to by mnie szlag trafił angry.gif .

Nie wiesz jak wymienić żarówkę, to nie pisz, a niech w końcu ktoś konkretny koledze pomoże!smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kosti68    16

Jesli chodzi o te przyciski to wymiane wykonuje sie od przodu...z tego co pamietam musisz odkrecic ten okragly plastik na ktory naciskasz.

 

0a5ca137d8b2bb4e.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Matuch    1

Z pamiętnika serwisanta biggrin.gif

Chopie, odkręcasz śróbkę u góry panelu, również u góry podważasz delikatnie i wysówasz ku górze.

Na dole, najprawdopodobniej, jest małe noskowe zabezpieczenie i nie polecam podważania w tamtym miejscu. I musi zejść. Pod spodem zobaczysz diodę, wyciągniesz ją i dopasujesz na jakiejś stacji, lub sklepie elektronicznym.

 

kab300ci.th.jpg

 

Błagam, to nie powinno być dramatycznie trudne, żeby trza było wzywać serwiswink.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kosti68    16

Nie widze jednak potrzeby rozkrecania gdyz od tylu nie dojdzie i tak do tej zarowki...na schemacie elektrycznym widac wyraznie ze jest tam zwykla zarownka a nie dioda. A pozy tym przyciski ktore maja diody jak na przyklad do wlaczania walka wygladaja troche inaczej, dioda wychodzi na zewnatrz po srodku przycisku i swieci sie na czerwono. Prawdopodobnie bedzie to zarowka bez oprawki typu "T5"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Matuch    1

Strzelałem. Niech będzie żarówka. Mówisz że nie dojdzie do niej po zdjęciu panelu??? No troszkę mi ta ostatnia wypowiedź nie pasuje tongue.gif. Moim skromnym zdaniem chopok powinien śrubokręt i poświęcić 5 min na zdjęcie panelu i potem, jeśli będzie problem to go opisać. Bo jak będziemy dywagować na sucho, to do niczego konstruktywnego nie dojdziemy :blink:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kosti68    16

to prawda niech sprobuje najpierw zdjac ten panel..pomimo to nie widze wielkiego sensu podswietlenia tego przycisku przy wlaczanym napedzie, w koncu wszystko widac na tablicy z przodu. Wiekszy sens mialoby podswietlenie przycisku gdy wlaczone sa swiatla, gdyz w ciamnosciach moga byc male problemy z dokladnym do znalezieniem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez 90daniel
      Witam mam takie pytanko. Czy ktoś z użytkowników fendt`a starej serii 300,500,800,900 ma jakoś zaznaczony środek maski w ciągniku? Kupiłem na jesieni 515c a teraz agregat-uprawowo siewny i są znaczniki na środek ciągnika. Tzn, nowa seria vario ma popularnego konika i zastanawiałem się czy takie coś by dało rade przymocować na moim ciągniku, http://agromer.pl/ogolna-podstawa-logo-grila-725500020251-fendt,c2,p3051,pl.html plus to http://agromer.pl/kabina-maska-fendt-logo-na-grill-fendt-930500022882-chrom,c75,p4845,pl.html Tylko to drogi interes więc jeśli nie będzie pasował to nie chce ryzykować. Może ktoś rozwiązał to jakoś fajnie więc proszę o poradę,pomoc,
    • Przez KrystianPodgrski
      Witam, Posiadam ciągnik fendt 311 lsa w którym remontowałem skrzynie biegów (wymiana synchronizatora 2 biegu). Po złożeniu nie działa sterowanie podnośnika z ciągnika. Działa z błotników oraz sterowanie ręczne. Wtyczki posprawdzane, nie ma możliwości zamiany czy złego podłączenia. Miał ktoś taki przypadek ? Pozdrawiam serdecznie ! 

    • Przez Fendt270
      Witam.W moim ciągniku sadowniczym Fendt 270v gdy silnik się nagrzeje wspomaganie ciężko pracuje.Została wymieniona pompa hydrauliczna i nic to nie pomogło.Proszę o pomoc.Z góry dzięki 
    • Przez krychan144
      Witam, 
      Posiadam ciągnik fendt 311 Lsa od roku i doprowadzam go do porządku. Po naprawie skrzyni, przedniego napędu czas na założenie układu pneumatycznego. Zwracam się z uprzejmą prośbą o podesłanie mi kilku zdjęć mocowań, ułożenia sprężarki abym mógł to odwzorować.
      Pozdrawiam 
    • Przez Dodi
      Witam całe społeczeństwo AgroFoto. Mam nie mały problem z Fendtem 310 LSA turbomatik, 88r i zwracam się do osób będących w temacie o pomoc. Tematów o hydraulice w takich ciągnikach jest mnóstwo, ale w żadnym nie znalazłem najmniejszej wskazówki na rozwiązanie bolączki mojego Freda. Moderatorów proszę o wyrozumiałość, że zakładam nowy, podobny temat, jednak mamy żniwa i czas to piniądz. 
       
      Do rzeczy.
       
      Olej hydrauliczny po długiej, ciężkiej pracy jest zagotowany o czym świadczy kontrolka temperatury oleju i przetopione przewody elektryczne, które leżały na pompie. Ciśnienie na zimnym oleju 180 bar, rozgrzanym 120-150. Tu obstawiam pompę. Jednak nawet na zimnym oleju ściśnienie na manometrze ze 180 bar spada w kilka sekund do ok 100 bar. Podnośnik nie opada jednak druga sekcja ładowacza (wysyp łyżki już powoli się przechyla) Wina rozdzielacza? Podlega on w ogóle naprawie? Dodam, że układ jest szczelny, nie ma żadnych wycieków nawet z bloku rozdzielacza. Jest jeszcze jeden mały mankament podczas normalnej roboczej temperatury oleju. Gdy już ciągnik się rozgrzeje słuchać syczenie ciśnienia z okolic rozdzielacza. Jakby jakieś lewe ciśnienie. Ustaje czasem na kilka sekund lub gdy ruszę podnośnikiem do góry, lub dźwignią krzyżową podniosę ładowacz. Zetknął się ktoś kiedyś z podobnym problemem?
       
      Z góry dziękuje za pomoc.
      Pozdrawiam Rafał.
×