Skocz do zawartości
Arkadiusz00

Przetwórstwo mleka

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
MLEKA
Arkadiusz00    0

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Jest to mój pierwszy temat a mam nadzieje że będzie ich dużo. Moja sprawa wygląda tak: Szukam pomysłu na biznes. Przeprowadzam się [sprzedaje dom (nie mam jeszcze chętnego do zakupu)] wraz z rodziną z miasta na wieś w pobliżu większego miasta. Z wielu moich "genialnych" pomysłów postanowiłem opisać dwa. Pierwszy z nich to skupowanie od rolników mleka, przetwarzanie go (ekologicznie) na masła, sery... i rozwożenie ich rano pod drzwi mieszkań, domów wraz z mlekiem w butelkach. Miałbym odpowiednie pomieszczenie i tak dalej ale na początku myślę nad bardziej przetwórstwem sposobem domowym ale przy zatrudnieniu osób. W późniejszym czasie można było wprowadzać większą ofertę czyli chleb i inne. Proszę mi powiedzieć ile takie mleko może być aby się nie popsuło. Drugi to założyć swoją masarnię i wyrabiać własne wyroby (znowu ekologiczne) + sklepy firmowe. Który pomysł lepszy. Proszę o poradę. Mam nadzieję że dowiem się dużo rzeczy. Życzę miłego popołudnia. ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Henius91    577

Pierwszy pomysł by wypalił jakbyś płacił rolnikowi więcej niż mleczarnie, ale to mleko raczej byś brał od małych rolników bo wątpię, ze rolnik z kwota ponad 150 tys litrów chciał się bawić w takie coś. Jak już to mleko mogłoby być od rolnika który posiada 5 krów i nie jest pod kontrola czyli nie ma kwoty mlecznej. Drugi pomysł bardziej mi się podoba, jest raczej prostszy do zrealizowania, lecz również byś musiał płacić więcej niż inne ubojnie. Ale przy założeniu takiej działalności od podstaw jest trochę roboty, ale życzę powodzenia ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rolstudent    94

taką mała masarnie mam we wsi

zainteresowanych to jest sporo

ale sam nigdy bym tam czegoś nie kupił

 

niestety trzeba jakieś standardy spełniać :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

tomek12345    0

witam zajmuje sie przetwórstwem mleka, dokładnie produkcją sera białego może ktos jest w temacie i powie mi jakiego wynalasku dodawac do sera lub mleka zeby nie robił sie kwasny, tak po 2 dniach

z góry dzieki za odp pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wojtal24    167

żeby te produkty wprowadzić do obrotu (czy to mleko czy wędliny)musisz spełnić wiele wymogów:

SANEPID, HACAP, Nadzór weterynaryjny, PIH,ISO i parę innych instytucji,a konkurencja jest bardzo duża i ciężko bez pieniędzy na marketing i reklamę wprowadzić na rynek nowy produkt, do tego musisz mieć odpowiednie pomieszczenia i drogie maszyny, specjalistyczny transport.

Ale świat należy do odważnych życzę powodzenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek12345    0

A ja tego wszytkiego nie mam i tak sprzedaje sery, i jak narazie jeszcze nikt on nich nie umarł, pozatym przerabiam mleko tylko od 5 krów, wiec duze ilosci to nie sa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adikpl1    179

taką mała masarnie mam we wsi

zainteresowanych to jest sporo

ale sam nigdy bym tam czegoś nie kupił

 

niestety trzeba jakieś standardy spełniać :)

 

Czy mamy na myśli standard sklepowy czyli spulchniacze, polepszacze i inne dziadostwo, że zastanawiamy się czy w tych wyrobach to w ogóle jakieś mięso jest :lol:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

a wiecie co to higiena? ;) bo skoro się z tego śmiejecie to lubicie jak wam ktoś w syfie jedzenie przygotowuje :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Max307    2

żeby te produkty wprowadzić do obrotu (czy to mleko czy wędliny)musisz spełnić wiele wymogów:

SANEPID, HACAP, Nadzór weterynaryjny, PIH,ISO i parę innych instytucji,a konkurencja jest bardzo duża i ciężko bez pieniędzy na marketing i reklamę wprowadzić na rynek nowy produkt, do tego musisz mieć odpowiednie pomieszczenia i drogie maszyny, specjalistyczny transport.

Ale świat należy do odważnych życzę powodzenia.

No właśnie i tutaj jest problem. Bo żeby wszystko było legalnie itd. to trzeba robić produkcję masowa, a ta nie będzie już  taka ekologiczna.  Niedawno widziałem w Warszawie parę takich sklepów i ceny są kilka razy wyższe niż u rolnika, a jestem przekonany ze w takie sery czy wedliny nie sa 100% naturalne. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×