Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

panowie owies 37,5 stopania w silosie, dmuchać powietrze ? 

wczoraj było koszone. w cieniu było gdzieś tak ze 36 stopni. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Mam pytanie do wybieraka stosowanego w Bin 133 tony 

Czy taki wybierak można przekładać z silosu do silosu czy w każdym musi być oddzielny i zasypany od góry 

Opublikowano

Witam.Chciałbym postawić na wiosnę silosy i pytanie jakie . Zastanawiam się na d firmą winkler , medele to dwa lejowe po 32 tony plus jeden 135 płaskodenny i ewentualnie jeszcze jeden płaski ok 100 t  . Ogólnie rozmawiając z firmami to twierdzą że płaskodenne już nie modne , pracochłonne itd , Jakie macie u siebie i jakie opinie możecie napisać ??

Ogólnie to chciałbym postawić je tj za stodołą  od razu wszystkie w lini po długości budynku i w miarę możliwości pobierać ssawką i śrutować .

Silos 135 t płaski koszt ok 21 tys brutto

96 koszt 15 tys

lejowy 32 12tys

lejowy 105  t 31 tyś

Jaką opcje polecacie tak żeby zmiescić 150 t pszenzyta , 30 żyta , 70 mieszanki jarej

image.thumb.png.f0ce44702e1dd2750f15badeb8f177cb.pngimage.thumb.png.3ace254cc662b68a5d69874e99364e8e.png

Opublikowano

Jeśli ciągniesz dmuchawą soco -tłoczocą to po co przepłacać za lejowy

Opublikowano
Dnia 16.08.2017 o 18:08, polk81 napisał:

Mam pytanie do wybieraka stosowanego w Bin 133 tony 

Czy taki wybierak można przekładać z silosu do silosu czy w każdym musi być oddzielny i zasypany od góry 

A jak TY to chcesz przenieś 

Opublikowano

Co sądzicie o nowych silosach z firmy Unia Grudziądz Farma? Chyba nowość, zauważyłem że mają ciekawe rozwiązania bo np. łatwo można przewietrzyć zboże w silosie lejowym.

Opublikowano (edytowane)

Panowie stoję przed wyborem silosu na zboże coś około 30 ton płaskodenny i tu moje pytanie który "Winkler" czy "Bin" ich wady i zalety  a może jeszcze coś innego o.O

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano

witam ja w tym roku stawiałem silos 40t winklera wybrałem go dlatego że poprostu był tanszy od bina narazie jest załadowany pszenicą , gdybys miał pytania to pisz

Opublikowano

@misiek01 Powiedz mi czy jest różnica w jakości materiału między Winklerem a Binem i jakiej grubości wylałeś płytę ?

Opublikowano

niewiem jaka jest różnica trzeba by porównac grubosc blachy pewnie są jakies różnice na korzysc bina bo to uznana firma działajaca od lat a jesli chodzi o płyte to ok 40 cm , no i gęsta kratownica z drutu 12 ,i nic sie nie powinno stac

Opublikowano

brałem tylko boczny właz ,ale gosciu na targach doradzał wziasc ten większy i pewnie miał racje bo ten mój jest na motylki przykręcany a tamten na zawiasach jest i teraz żałuje bo pewnie nigdy tego swojego i tak niebede odkręcał

Opublikowano
Dnia 5.12.2017 o 17:48, vicia1223 napisał:

A ile trzeba nagartać w takim 130 tonowym ??

Około 18 ton pszenicy

Opublikowano

Witam, czy ktoś z Was podnosił silosa bin 60wr (70 ton  6 kregów ) o kolejne - kolejny krag bo w ofercie bina jest nowy symbol  silosa 60ww który ma 91 ton i 8 kregów .Zastanawiam się również o podniesieniu silosa bin 100wru (który ma ładowność 132 tony i 8 kręgów) o jeden krąg  do 9  ,czy ktoś podnośił ?

Opublikowano

Tak też słyszałem że można podnieś , ale czy on wytrzyma bo fabrycznie jest koniec na 132 tonach i jest to 8 kregów a nie chciałbym niespodzianki że się rozpruje tak wiec szukam osób które podniosły do 9 kregów 130 .

Opublikowano

znajomy się za tym kręcił to mu powiedzieli ok30 proc nowego ,tak więc to nie są tanie rzeczy , tyle tylko , że na nawy trzeba dużo papierów , a tutaj można tego uniknąć chociaż niekoniecznie - zależy od sąsiadów

Opublikowano

Kolega 60 sam podnosił. Kupił blachy w centrostalu, ponawiercał i podniusł. Tu jest taki problem ze ta blachy mają 100x280 cm i takich nie dostanie, ale dostanie 125x 250 lub 100x200.