Skocz do zawartości
NitroX

John Deere 2040 s

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
john
NitroX    1

u mnie jak nawet pod tą górę zwalnia to spadają obroty ale dymku nic nie ma... wtryski sprawdzone i sa nowe i dobre. takze mam nadzieje że będzie to wina pierscieni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
NitroX    1

pierścienie zmienione Głowica kplt zrobiona. Honowanie zrobione... I to SAMO!!!!!!!! Nic nie dało ... Dało tylko tyle że szybciej kręci .. Nawet na jednym akumulatorze zapala Aby raz przekręci i chodzi.. ;[ . Nie wiem Pomóżcie bo mi już głowa odpada....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
NitroX    1

mialem taki przypadek. wyjechane byly krzywki na walku rozrzadu i zawory sie nie otwieraly dostatecznie. silnik mial dobre cisnienia dobra pompe i nowe wtryski a byl slaby i kopci troche na czarno. to czy zawor sie dostatecznie otwiera mozna zmierzyc

 

powiedz mi jeszcze kolego jak sprawdzić te krzywki czy są dobre...??? Bo juz nie mam pojęcia co to może być :huh:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

powiedz mi jeszcze kolego jak sprawdzić te krzywki czy są dobre...??? Bo juz nie mam pojęcia co to może być :huh:

[/q

Musisz zmierzyc ile mm wciskane sa zawory a fabryczne wartosci podam ci w najblizszym czasie. Jezeli sprawdzales zaplon, pompe i sa nowe wtryski z odpowiednimi pod nimi dystansami ktorymi reguluje sie kat wtrysku i napewno nie obrocone tloki ktore przeciez tez mozna zle zalozyc to jedyna opcja to walek. A przy najmniej tak mi sie wydaje bez wzgledu na to czy to jest dziwny przypadek zuzycia czy nie bo wiem z zycia ze to jest mozliwe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
NitroX    1
Napisano (edytowany)

aha a jak to zmierzyć ??

 

Zauważyłem różnice taką że jest ciut żwawszy ale troszkę. A tłoki nie pomylone tak jak były siedzą. Jeszcze co Wczoraj nim jeździłem dłużej I Takie coś zauważyłem jade z górki na gazie wciśniętym w podłoge Zczyna się góra ciągnik zwalnia... A jak Jade nawet na prostym Odpuszcze gaz z 20m przed górą żeby schodził w obrotów i później mu wcisnę to przyśpiesza pod górkę z małych obrotów może nie szybko ale przyśpiesza. Także coś jakby miał mało paliwa? a po odpuszczeniu gazu zbierało by się paliwo i Następuje strzał mocy po dodaniu gazu Tak mi się bynajmniej zdaje co wy na to ?

Edytowano przez NitroX

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
NitroX    1

Pompę paliwa dobrze przejrzałeś? może jest zasyfiona albo do wymiany.

 

w zasilającej coś było grzebane bo jest na silikon .Ręcznie dobrze daje. A wtryskowa poprzedni właściciel mowił że też była sprawdzana i uszczelniana Podobno. Ale to chyba będzie trzeba sprawdzić . Może pompke zasilającą Kupimy nową bo jak ją sprawdzić czy dobrze daje ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jak masz dobre aku. to odkręć przewód wylotowy, prztykaj palcem króciec pompy a ktoś niech kręci silnikiem na zgaszonym przynajmniej 15s(można uruchomić ale się układ zapowietrzy ale dokładnie sprawdzisz). Jak paliwo będzie się wyciskać z pod palca bez zmian zanikania to pompa powinna być ok.

W moim zaworki się zasyfiły jakby" watą" i dopiero pod ciśnieniem powietrza i dłubaniem się dokładnie oczyściły.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
NitroX    1
Napisano (edytowany)

Jak masz dobre aku. to odkręć przewód wylotowy, prztykaj palcem króciec pompy a ktoś niech kręci silnikiem na zgaszonym przynajmniej 15s(można uruchomić ale się układ zapowietrzy ale dokładnie sprawdzisz). Jak paliwo będzie się wyciskać z pod palca bez zmian zanikania to pompa powinna być ok.

W moim zaworki się zasyfiły jakby" watą" i dopiero pod ciśnieniem powietrza i dłubaniem się dokładnie oczyściły.

 

ok , sprawdzę właśnie zauważyłem że jak da się gazu to kopci na czarno, Nawet jak jade z góry wciskam gaz i kopci na czarno, Jeszcze czym się dłużej jeździ tym jest Mocniejszy.. Temperature prawie że nie łapie bo nie ma termostatu

Edytowano przez NitroX

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karolu    1

A sprawdzaliście filtr paliwa? U mnie kiedy kupiłem 2140 to na początku cały czas zamulał się filtr - radzę dobrze przeczyścić układ paliwowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
NitroX    1

A sprawdzaliście filtr paliwa? U mnie kiedy kupiłem 2140 to na początku cały czas zamulał się filtr - radzę dobrze przeczyścić układ paliwowy.

filtr ok dawane nowe były już 2 razy zmieniane

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dzony1640    0
Napisano (edytowany)

ok , sprawdzę właśnie zauważyłem że jak da się gazu to kopci na czarno, Nawet jak jade z góry wciskam gaz i kopci na czarno, Jeszcze czym się dłużej jeździ tym jest Mocniejszy.. Temperature prawie że nie łapie bo nie ma termostatu

Proponuję najpierw zacząć od termostatu bo mój 1640 też po dopaleniu jest słaby, a gdy złapie temperaturę to nie ten ciągnik szczególnie teraz w zimie.Każdy zimny silnik da najpierw czarny dym po gwałtownym dodaniu gazu.

A jeśli dopiero założyłeś pierścienie to daj im się trochę dotrzeć nie przesilając zbyt silnika, a brak termostatu nie dość że naraża cię na wieksze spalanie to powoduje szybsze zużywanie silnika.

Edytowano przez dzony1640

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
NitroX    1

Proponuję najpierw zacząć od termostatu bo mój 1640 też po dopaleniu jest słaby, a gdy złapie temperaturę to nie ten ciągnik szczególnie teraz w zimie.Każdy zimny silnik da najpierw czarny dym po gwałtownym dodaniu gazu.

A jeśli dopiero założyłeś pierścienie to daj im się trochę dotrzeć nie przesilając zbyt silnika, a brak termostatu nie dość że naraża cię na wieksze spalanie to powoduje szybsze zużywanie silnika.

 

O dzięki za Info, Ale twój jak zimny też tak słaby że jak włożysz czwórkę to ciężko mu nawet pod lekką górkę wyjechać tak że obroty spadają.. We Wtorek kupimy termostat bo ja odczuwam to że czym dłużej jeżdze jest silniejszy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
glwoj    1

Ja mam 1640 to zaraz po odpaleniu w zimie też jest słaby, ale zagrzeje się z 10 min i robi się dużo mocniejszy. Załóż termostat dotrzyj go i może będzie dobrze. Napisz czym masz zalaną skrzynie i czy po naciśnięciu sprzęgła w czasie jazdy ciągnik lekko się toczy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
NitroX    1

Ja mam 1640 to zaraz po odpaleniu w zimie też jest słaby, ale zagrzeje się z 10 min i robi się dużo mocniejszy. Załóż termostat dotrzyj go i może będzie dobrze. Napisz czym masz zalaną skrzynie i czy po naciśnięciu sprzęgła w czasie jazdy ciągnik lekko się toczy?

zatkana głowica złapał temperature I to Samo ciutke mocniejszy jak wcześniej ale to nie jedzie. Nawet na prostej nie chce do pełnych obrotów dojść . To jednak coś z paliwem, Skrzynia Zalana Agrol U . I ciągnik no to czy się normalnie. Chyba to będzie Wina paliwa, bo Jak jade sobie drogą 3 szosową tak powoli i paliwo się zbiera I nagle aby cykne pedał gazu i ma Kopa, tak mi się zdaję Chyba nagram wam Filma. Bo to normalnie ciągnik staje nie jedzie :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
NitroX    1

Witam.

Sprawdż filtr powietrza.

 

Filtr powietrza sprawdzany .A z bakiem to wątpie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
NitroX    1

Filtr powietrza sprawdzany .A z bakiem to wątpie

 

Druga sprawa, Przy pompce zasilającej gdzie idzie rurka od baku to tam jest coś z gwintem, ktoś zrobił tak połączył wężem żeby było. Ojciec to zdjął I później założył I koniec. Cały czas pompuje powietrze do Filtra paliwa widać piane Ciągnik pochodzi ale później gaśnie i nierówno chodzi teraz, Już pompka rozkręcana wszystko i nie da rady cały czas się powietrze dostaje :/ wie ktoś przez co tak może być ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie do końca wiadomo co konkretnie tam masz z tym wężem przerobione ,(zrób foto) opaski porządne daj(jeśli to możliwe) powinno uszczelnić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
NitroX    1

Nie do końca wiadomo co konkretnie tam masz z tym wężem przerobione ,(zrób foto) opaski porządne daj(jeśli to możliwe) powinno uszczelnić.

już rozebrane i w poniedziałek powinno być dotoczone żeby było tak jak w org. dawaliśmy i inny wężyk opaski na maxa sciśniete i to samo, trzeba to porządnie tak jak w org, bo możliwe że jak ktoś dał taki kawałek węza to za duży był i ciśnienie małe pompka dawała

Edytowano przez NitroX

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
NitroX    1

wymieniona pompka zasilająca , i te rurki doprowadzone do ładu No i wreszcie się przestał zapowietrzać. Co do mocy to jak zimny nawet trójką nie ma czym jechac ale jak trochę złapię temperatury to idzie o wiele lepiej... Ale wraz nie ma mocy, jeszcze sproobjemy go nagrzac mocno bo ledwo co ma temperature bo nie ma termostatu , kupilismy od 2040s ale nie pasował , zamienilismy na inny mniejszy i zobaczymy czy bedzie dobry//////////////////////

Termostat wsadzony łapie ładnie temperaturke jest git, Ale siły Ni ma ;[

 

teraz śnieg spadł ,tyle że wał jest odkręcony , to jak się jedzie 3 szosową i się depnie to ciągnik kręci kołami , a na czwórce zdycha pod górę, na trójce nie aby na czwórce szosowej bo na półbiegu 4 to jeszcze spokojnie wyjeżdża. I nie wiem trzeba by go było sprawdzić bo może on tylko na tej 4 nie ma siły a tak to ma siłę , 3 się da i buta i mieli , No ale to śnieg , Ciekawe jak by się sprawdził w polu czy by nie słabł :blink: już nie mam pojęcia co to może być ?

Edytowano przez NitroX

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
NitroX    1

Możliwe że pompa jest od innego modelu Wtryskowa. Niech napisze kto ma 2040s albo się zna jakie oznaczenie powinna mieć pompa wtryskowa moja ma:

rotodiesel

RE 10433

 

to jakiś numer: 34 43F950

 

A to Mod: 150039TZ

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
glwoj    1

Mój ma oznaczenie silnika 4239DL, na ramie po prawej stronie 2040AB, 164BU

 

I ma oznaczenia pompy wtryskowej:

ROTODIESEL

RE 11321

3443F980

041322BA

Edytowano przez glwoj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
qazpl    0

Na to wychodzi że ta pompa jest montowana w twoim modelu, tylko raczej źle odczytałeś zamiast RE10433 powinno być RE10438, R3443F950 to by się zgadzało.

Edytowano przez qazpl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×