Skocz do zawartości

Polecane posty

majes    4

Wczoraj przeprowadziłem śledztwo. Wydaje się że element o którym piszecie wyżej u mnie działa. Bo jak przełączam włącznik to tłoczek się wysuwa i chowa ale podnośnik nie działa. Kable od włącznika idą do zaworu 5911-2106 i ten chyba otwiera cylinderek 78403023 (ktoś tu miał rację że odbywa się to pneumatycznie). Gdzie dalej szukać przyczyny awarii?

A drugie pytanie dotyczy sprzęgła.

Przy wyłączonym silniku biegi wchodzą lekko jak w samochodzie. Jak uruchomię silnik to biegi wchodzą ciężko, nie zgrzytają ale muszę sprzęgło wcisnąć do samego końca i wepchąć na siłę bieg. Tzn jest taki pierwszy moment przy wrzucaniu gdzie trzeba użyć siły a jak już to przeskoczy to do końca bieg już wskoczy lekko. układ odpowietrzony, zauważyłem że z pompki przy pedale cieknie trochę płyn. Powiedzcie ile powinien wysunąć się tłoczek z wysprzęglika? Może on poprostu za mało się wysuwa i nie wysprzęgla dobrze. Da się to jakoś sprawdzić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DarekD    56

no i muszę przeprosić za wprowadzenie w błąd :wub: !! Byłem przekonany ,że ten mały siłowniczek ma jakiś związek z instalacją hydraulicznego hamowania przyczep , która jest zamontowana w moim modelu ,a której nie miałem okazji użyć. Ten właśnie siłownik pneumatyczny jest połączony z zaworem elektromagnetycznym ,który to puszcza powietrze w momencie podania napięcia .Cewka jest spalona ,ale po przesunięciu sworznia wychodzącego z siłowniczka ramiona podnośnika idą max . do góry ! Odkryłem nowe możliwości zetorka :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

DarekD    56

działa u Ciebie regulacja szybkości podnoszenia ?

Co do synchronizacji to we wszystkich z tej serii biegi wchodzą dość opornie(takie czytałem opinie ) , nie jest to tak jak w samochodach , przynajmniej w moim. Jak sprawdzić czy wysprzęgla odpowiednio ? Myślę że jak ustawisz wolne obroty i przy wbijanie biegu nie powoduje to ruszania ciągnika ( co się np. dzieje przy próbie włączenia bez sprzęgła) to wszystko w tym modelu jest w normie .

Edytowano przez DarekD

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pasiu66    17

U mnie też ta regulacja nie działa. Co włączania biegów u mnie też chodzi to wszystko dość opornie.

 

Wczoraj przeprowadziłem śledztwo. Wydaje się że element o którym piszecie wyżej u mnie działa. Bo jak przełączam włącznik to tłoczek się wysuwa i chowa ale podnośnik nie działa. Kable od włącznika idą do zaworu 5911-2106 i ten chyba otwiera cylinderek 78403023 (ktoś tu miał rację że odbywa się to pneumatycznie). Gdzie dalej szukać przyczyny awarii?

A drugie pytanie dotyczy sprzęgła.

Przy wyłączonym silniku biegi wchodzą lekko jak w samochodzie. Jak uruchomię silnik to biegi wchodzą ciężko, nie zgrzytają ale muszę sprzęgło wcisnąć do samego końca i wepchąć na siłę bieg. Tzn jest taki pierwszy moment przy wrzucaniu gdzie trzeba użyć siły a jak już to przeskoczy to do końca bieg już wskoczy lekko. układ odpowietrzony, zauważyłem że z pompki przy pedale cieknie trochę płyn. Powiedzcie ile powinien wysunąć się tłoczek z wysprzęglika? Może on poprostu za mało się wysuwa i nie wysprzęgla dobrze. Da się to jakoś sprawdzić?

Ten siłowniczek popycha cięgno które steruje podnośnikiem. Nie rozpięło się to u ciebie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mefix17    8

U mnie biegi na zgaszonym ciągniku wchodzą lekko a przy odpalonym, to przytrzymam dłużej sprzęgło przed ruszeniem i też lekko wejdzie, bez zgrzytu. W czasie jazdy jak trafisz w dobry moment to zmienisz bieg bez zgrzytu, tylko przy 4 biegu lekko zazgrzyta, ale wszystkie biegi muszę wrzucać na żółwiu, bo na zającu to się zawsze na zgrzyta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
majes    4

Czyli jak nie zgrzyta i nie rusza przy wrzucaniu biegu to się narazie nie martwić?

 

To muszę sprawdzić tylko ta linkę od podnośnika, to chciałbym naprawić bo mocno ułatwiło by życie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
majes    4

Pogoda nie sprzyja ale wczoraj sprawdziłem elementy i nic nie jest rozpięte. Tak naprawdę to tam nie ma co się rozpiąć, nie ma żadnego cięgna. Jest jeszcze opcja że u mnie brakuje jakiegoś elementu.

https://skydrive.liv...AEvN90P_dK-o5Xo

 

Na obrazku z linku sworzeń popycha element nr 9 i na tym koniec. Z tego rysunku nie wynika żeby ten element wchodził gdzieś do skrzyni i tam coś poruszał. Na rysunku jest element nr 10 za co jest to odpowiedzialne? Chyba tego nie mam, wygląda tak jakby ten element poruszał się razem z elementem 9 i może do niego jest doczepione jakieś cięgno?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DarekD    56

nie zaglądałem do środka , ale logicznym jest ,że dźwignia 9 z ośką ( na końcu widać frez) wchodzi do wewnątrz i porusza się jednocześnie z elementami 10 i 21 osadzonymi na frezie, które zapewne odziałują na rozdzielacz podnośnika . Podejżewam,że bez demontażu pokrywy podnośnika nie jest możliwe ustalenie co się dzieje wewnątrz !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pasiu66    17

Spróbuj na zapalonym silniku ruszyć elementem nr 9 i zobaczysz co się będzie działo. Jeśli ramiona ruszą do góry tzn. że z podnośnikiem wszystko ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
majes    4

nie zaglądałem do środka , ale logicznym jest ,że dźwignia 9 z ośką ( na końcu widać frez) wchodzi do wewnątrz i porusza się jednocześnie z elementami 10 i 21 osadzonymi na frezie, które zapewne odziałują na rozdzielacz podnośnika . Podejżewam,że bez demontażu pokrywy podnośnika nie jest możliwe ustalenie co się dzieje wewnątrz !

 

wczoraj do takiego samego wniosku doszedlem:)

 

wczesniej pisalem ze wszystkie elementy ktore sa na zewnatrz pracuja dobrze. takze usterka musi byc w srodku podnosnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slavo666    0

Witam

Powoli rozgladam sie za nowym traktorem jak w temacie.Potrzebuje kilka informacji.Mianowicie jakie różnice miedzy tym modelami i na co zwracać uwage przy ogladaniu.Mam doswiadczenie tylko z MF 255 i C360 a to już jest zupełnie inna bajka.Z góry dzieki za wszystkie informacje

 

Połączony

Edytowano przez MAT912

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
majes    4

Osobiście jak bym kupował teraz to na pewno nie 7540, jest to ciągnik ciężki i do swojej wagi za słaby i pali jak smok. Mój w agregacie 2,8m nie ma siły latać na ziemiach lekkich. Do wykonania dobrze roboty agregat musi pracować z odpowiednią prędkością a ja jeżdżę 1 i na 2 półbiegu. Lepiej kupić mocniejszy ciągnik nawet z zapasem mocy taki żeby w przyszłości wymienić pług na większy, wydajniejszy czy inny sprzęt i nie martwić się czy wystarczy mocy. Poza tym mało który pali w zimę bez zamontowanej grzałki. Sprawdź przy zakupie czy działają wszystkie dźwignie, przełączniki, na biegu jałowym sprawdź jak działają półbiegi (u mnie jest problem z 2 półbiegiem, jak ciągnik jest na biegu jałowym i wrzucę 2 półbieg to strasznie hałasuje skrzynia).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mefix17    8

Slavo666 rozglądaj sie za 9540 bo według instrukcji potrzebuje on najmniej paliwa i mam moc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
majes    4

Dzisiaj wyjąłem podłogę żeby przyjżeć się lepiej mojemu problemowi z podnośnikiem. Po zdjęciu sprężynki i cięgna element 9 (wcześniej zamieściłem rysunek) lata w obie strony bardzo luźno a podnosnik nie reaguje, niestety żeby diagnozować dalej trzeba zdjąć pokrywe a to już sporo roboty. Zdejmował ktoś z Was już ją? Na co zwrócić uwagę przy demontażu, montażu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
demon17    1

Witam panowie, możecie mi powiedzieć jak wygląda sprawa z blokadą tylnego mostu w 9540 Po wciśnięciu grzybka w podłodze leciało powietrze, wymieniłem wężyk i teraz słyszę lekkie syczenie i po chwili czuć zapach rozgrzanego oleju... Wiecie może co jest nie tak i czy dużo jest z tym roboty Mam jeszcze jedno pytanie co oznacza najmniejsza wajcha po prawej stronie na samym dole jest na niej napisane P, M i D, a koło niej jest jeszcze jedna mniejsza, ale u mnie nie idzie jej ruszyć...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pasiu66    17

Jeśli chodzi o blokadę sprawdzić możesz jeszcze ten zawór który włącza blokadę. Dzwignia o ktorą pytasz służy do wyboru systemu pracy podnośnika tj. siłowa, mieszana, pozycyjna. Ta mniejsza od szybkości reakcji podnośnika, niestety u mnie też ona nie działa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
demon17    1

U mnie nie działa bo widać że nie była w ogóle używana. Mówisz że ta dźwignia z 3 pozycjami to system pracy podnośnika, mógłbyś powiedzieć co dokładniej oznaczają poszczególne pozycje i jak to się ma w praktyce??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pasiu66    17

Pozycyjna tj.jaką głebokość ustawisz na takiej pracuje zawieszone narzędzie. Siłowa reaguje na opory jakie stawia maszyna i sam sobie ustawia głebokość pracy a mieszana to jak z nazwy obie naraz. To tak w skrócie, myślę, że wiesz o co chodzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
demon17    1

Dzięki za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie, jakie oleje lejecie do skrzyni i silnika?? Wymieniacie olej w przednim moście??

Edytowano przez demon17

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pasiu66    17

Do silnika leje Platinum ultor 15W40 a do skrzyni Hipol 75W90 pół syntetyk.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomekgr500    0

Ja posiadam Zetora 8540.

Jak najbardziej polecam.Mam już ten ciągnik 4 lata.W prawdzie nie posiada EHR ale podnośnik opuszcza się lekko dźwignią można też przełącznikiem.Kabina jest bardzo dobrze wygłuszona.Dana wersja nie posiada Rewersu.Przy kierownicy znajduje się dwu stopniowy przyspieszacz który jest dobrym rozwiązaniem dzięki któremu nie trzeba tek często redukować biegów np przy wjeżdżaniu pod górkę.Orzę właśnie tym Zetorem z pługami Unia Grudziądz 4 skibowymi (nie obracalne).Lecz gdyby nie tur orka nie była by możliwa bez dociążenia przodu traktora.Maksymalna prędkość osiągnięta prze z mnie na prostej drodze do 42km/h.Jak najbardziej polecam:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
demon17    1

Tomekgr500- do ilu kręcisz swojego zetorka że taką prędkość uzyskałeś?? Ja mam wersję eksportową 4 biegi ze trzystopniowym wzmacniaczem i maksymalnie uzyskałem prędkość 31km/h przy obrotach 1700. Więcej nie mogę z niego wycisnąć bo przeszkadza mi gruba guma na podłodze;p Wasze zetorki do ilu się kręcą;>??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pasiu66    17

To musisz mieć coś nie tak skoro tylko do 1700. Może te cięgna na pompie są źle ustwione. U mnie kręci się do ok. 2250 obr i osiągam ok. 38km/h - mierzone gps. Prędkość też zależy od opon ale 31 km/h to stanowczo za mało. Przecież one mają skrzynie 40 km/h. Dodam, że ja mam skrzynie 4 z jednostopniowym wzmacniaczem, też wersja eksportowa na węgry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×