Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Część . Chłopaki dzisiaj jechałem toprexem i wyszła pomyłka dałem 0.62 litra na hektar mogę się spodziewać jakiś negatywnych skutków przedawkowania?

Opublikowano

obecnie rzepak 8-15cm pęd główny, jaką wysokość musi mieć żeby użyć 250g tebukonazolu +0,3 ccc żeby go nie przyhamować a pobudzić rozwój pędów bocznych

Opublikowano
8 godzin temu, Elekt20 napisał:

Część . Chłopaki dzisiaj jechałem toprexem i wyszła pomyłka dałem 0.62 litra na hektar mogę się spodziewać jakiś negatywnych skutków przedawkowania?

W zeszłym roku dawałem 0.6 litra toprexu i było ok. Możesz spać spokojnie

• Thanks 1
Opublikowano

A może mi ktoś powiedzieć jak jest z odmianą quartz w realu,bo w opisie to jest w miarę niska itp. mam przygotowane 

0,75 tebu+0,45 caryx, nie wiem czy nie za mocno? wiadomo rok trochę nietypowy, w tej chwili rośliny 

zaczęły wypuszczać pęd główny, mają max 10-12cm ale są trochę nierówne. Czekać na te mniejsze?

Opublikowano

Można , ale czy jest sens, Obecnie rzepak idzie w górę jak szalony, już praktycznie zagłusza większość chwastów. Ceną nie cieszą , więc warto pomyśleć o cięciu kosztów gdzie to możliwe.

Opublikowano

Zgadzam się, ale mam taki przypadek ,że mam duzo jakiejs trawy i perzu. Rzepak jest nie za duży bo go sarny i jelenie zeżarły po zimie. Po nawożeniu rusza ładnie i chodzi mi żeby nie karmić perzu i trawy, a agil i tak już mam bo mi został z tamtego roku. Więc nie zaszkodzi mu?

Opublikowano

pawlus224

najtanszy pewnie bedzie tebukonazol ale to jest bardzo słaba ochrona moim zdaniem ja tego srodka nie stosuje to nie wiem dokładnie kiedys był ale szalu nie robil bo nie wiadomo jaka bedzie pogoda później to tebu nie utrzyma  

• Like 1
Opublikowano

Również jestem ciekaw o odmiane quartz, zastanawia się czy jechać czystym caryxem 1l/ha czy coś innego, doradzcie, obsada na jednym kawałku 45 szt na m2 na drugim zaś jakieś 20szt na m2

Czy mogę do oprysku z proteusem dolać boru czy nie? S tamtym roku było że nie a w tym czytałem kilka postów ze można mieszac i bor nie zaszkodzi z zawsze to przejazd mniej 

Opublikowano
12 godzin temu, Quercus78 napisał:

Zgadzam się, ale mam taki przypadek ,że mam duzo jakiejs trawy i perzu. Rzepak jest nie za duży bo go sarny i jelenie zeżarły po zimie. Po nawożeniu rusza ładnie i chodzi mi żeby nie karmić perzu i trawy, a agil i tak już mam bo mi został z tamtego roku. Więc nie zaszkodzi mu?

Ogolnie odchwaszczanie wiosenne to musztarda po obiedzie -  raz tez zostawilem to do wiosny , co prawda nie bylo tak cieplo jak teraz ale to byly pieniądze wyrzucone w bloto , w dodatku agil zadzialal slabiej niz navigator i chwasty rosly w najlepsze .

Opublikowano

Panowie czy jest taka możliwość że za mocno skrócony/wyhamowany rzepak jesienią będzie słabo rósł na wiosnę? Mam taką 1 działkę co odróżnia się od reszty (bardzo słabo rośnie). Zabieg regulacyjny na pewno był zrobiony wcześniej niż zalecany (w okienko pogodowe).

Opublikowano (edytowane)

co myślicie o połaczeniu 0,5 caryx, 0,3 tebu i 0,3 prochlorazu ? lub zamiast caryxu 0,5 mepiku 

Edytowane przez Mareg
Opublikowano

czyli nie mieszac tebu z prochlorazem ?

a jesli by zastosować mepik to jakie dawki wszystkiego ?

na jednym kawałku mam aby po 20 szt na m a miejscami aby 8-10 i chcialbym zeby sie ładnie rozgalezil

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v